Muusikoiden.net
20.04.2018
 

Klassinen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Suomen paras orkesteri?
1
jorre
29.03.2011 08:47:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mikä on mielestänne Suomen paras orkesteri?
 
Ihan kaikkia orkestereita en itse ole kuullut, mutta on yksi orkesteri, jonka konserteissa en koskaan ole pettynyt, ja se on Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri. Nimestään huolimatta tämä ei ole mikään "maakuntaorkesteri", vaan maailmanluokan tekijä. KPKO on tehnyt n. 50 CD-levyä ja he esittävät runsaasti myös uutta musiikkia ja kantaesityksiä.
 
Tässä muutamia lehtiarvosteluita heidän Saksan kiertueeltaan:
 
Etelä-Saksan suurin lehti, Münchenissä ilmestyvä Süddeutsche Zeitung toteaa KPKO:n olevan yksi parhaista kamariorkestereista maailmanlaajuisesti, jonka sointi on jäjittelemätön ja jonka soittamisen ilo tekee aisten havaittavan selväksi, miksi työ musiikin parissa voi johtaa intohimoon. Lehti kiittelee edelleen orkesterin Mozart-soittoa: Tässä KPKO päästi kuuluville kaiken, missä sen ylivoimainen laatu piilee: joustavan eletyn soinnin, pianissimokulttuurin, läsnäolon ja selektiivisyyden sekä ihanan kauniisti laulavan melodian, joka ei koskaan ole vaarassa muuttua valittavaksi. Kuunnellessa koetaan teoksen rakenne, sen merkitys ja selvyys. Näin on soitettava wieniläisklassissta musiikkia, selvästi ja samalla valloittavasti, ilman teennäistä puristusta. Lehti kehuu myös solistia, sellisti Marko Ylöstä, suurenmoiseksi.
 
Neumarkter Nachrichten kirjoittaa mm.: Kangas ja hänen muusikkonsa rakastavat vaativia kappaleita, jotka ovat kaukana kamariorkestereiden rutiinista. Niissä he pääsevät omille juurilleen ja löytävät väärentämättömän ilmaisumuotonsa kaikki on hyvin aitoa ja sydänverellä musisoitua. Samalla tavalla soittaa myös Marko Ylönen 60-vuotiaan suomalaisen Nordgrenin 3. sellokonserton. Mittelbayerische Zeitung jatkaa samoilla linjoilla: Juha Kankaan tiukassa johtamistyylissä Shostakovitshin Kamarisinfonian yksikään ilmaisuvivahde ei jäänyt sattuman varaan.
 
Westdeutsche Allgemeine toteaa arvostelussaan mm. KPKO:n olevan osoitus siitä, mitä orkesterista voidaan jatkuvalla rakennustyöllä saada aikaan ja jatkaa: 'Tämän orkesterin tarkkuus on henkeäsalpaava ja ilmaisujen skaala suunnaton. Mutta puhtaan täydellisyyden ohella hallitsevaa on myös oma sointi, jossa muotoillaan, muovataan ja välitetään tunnelmia ihastuttavalla tavalla. On vaikuttavaa, kuinka Kangas hänelle ominaisella suggestiovoimalla loihtii tässä esiin herkullisia yksityiskohtia orkesterista tai muovaa sonorisia tutti-iskuja ilman kompromisseja. Suomalaiset vieraat ovat myös dynaamisen hahmottamisen mestareita.
 
Viimeisenä lehtenä kiertueen konserttiantia arvioi Ruhr Nachrichten: Se, mitä Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri esitteli maanantai-iltana, ansaitsee vain yhden ainoan laatusanan: Erityisen ihastuttava! Mutta mikä tekikään tästä konsertista sellaisen kuulonautinnon? Vastaus paljastui jokikisestä sävelestä, jonka suomalainen jousiorkesteri soitti; absoluuttinen harmonia, voima, ilmaisun eleganssi ja tulkinnan koristelemattomuus. Aniharvoin kuullaan tällaisen huipputason musiikkia. Wunderschön! Wirklich fantastisch!

 
Lisää voi lukea täältä http://www.orkesteri.kokkola.fi/ kohdasta lehdistö -> konserttiarvosteluja
 
sellisti
04.04.2011 22:26:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En osaa oikeastaan ottaa kantaa, mutta otsikko synnytti hupaisan mielikuvan "Suomen paras kuoro" -formaatin kaltaisesta tositv-ohjelmasta. :)
 
"Remember my neighbour with the burns on 90% of her body? Well, she burned the other 10% now. She was lighting a fart and her bush caught fire." -George Carlin (1937-2008)
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti