Muusikoiden.net
25.04.2024
 

Klassinen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Ahdistavaa klassista musiikkia?
1 2 3
Astral Dog
27.03.2020 21:22:51
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

sellisti: Itse aiheeseen, Shostakovitshilta löytyy kyllä paljonkin aika ahdistavaa kamaa. Tosin välillä on vaikea sanoa että johtuuko se ahdistavuus siitä että tietää missä olosuhteissa ja mielentiloissa se musiikki on jouduttu luomaan. Mutta on se musiikki itsessäänkin välillä tosi ahdistavaa ilman mitään taustamerkityksiäkin, esim. Jousikvartetto nro 8 c-molli.
 
Jousikvartetto nro 8 on sävelletty vuonna 1960. Sota oli tuolloin jo kaukana takana, mutta teos on näemmä omistettu fasismin uhreille. Siihenkö viittasit ahdistavalla mielentilalla?
 
"Poliittinen valta kasvaa kiväärin piipusta" - Mao Zedong
megatherium
28.03.2020 10:19:43
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

sellisti: Aika moni nuo kappaleet kuitenkin yhdistää hautajaisiin tai kuolemaan, voi ne sikäli hyvinkin kokea ahdistavina. Ei ne ainakaan järin positiivisia ole kumpikaan.
 
Itse aiheeseen, Shostakovitshilta löytyy kyllä paljonkin aika ahdistavaa kamaa. Tosin välillä on vaikea sanoa että johtuuko se ahdistavuus siitä että tietää missä olosuhteissa ja mielentiloissa se musiikki on jouduttu luomaan. Mutta on se musiikki itsessäänkin välillä tosi ahdistavaa ilman mitään taustamerkityksiäkin, esim. Jousikvartetto nro 8 c-molli.

 
Minusta tuo järnefeltin kehtolaulu on tunnelmaltaan hyvinkin positiivinen lyhyt karakterikappale.
 
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
sellisti
29.03.2020 01:32:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Astral Dog: Jousikvartetto nro 8 on sävelletty vuonna 1960. Sota oli tuolloin jo kaukana takana, mutta teos on näemmä omistettu fasismin uhreille. Siihenkö viittasit ahdistavalla mielentilalla?
 
En tarkoittanut niinkään mitään ulkomusiikillista ahdistuksen aiheuttajaa tuon teoksen kohdalla vaan ihan sitä musiikkia sinällään. Vaikka ainahan siellä varmasti jotain on taustalla, tuossa tapauksessa varmastikin tuo mainitsemasi fasismikytkös.
 
Eikä ne olosuhteet ja mielentilat Shostakovitshin musiikin ahdistavuuden taustalla suinkaan aina liity sotaan, vaan siihen mielivaltaiseen kohteluun mitä hän ja monet kollegansa joutuivat Stalinin hallinnon toimesta sietämään.
 
Metsän laidas munat jäi vetoketjun väliin / Kyllä siinä joutsenemo katsoi hyvin pitkään. -M. A. Numminen
Astral Dog
29.03.2020 11:47:02 (muokattu 29.03.2020 11:50:01)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

sellisti: Eikä ne olosuhteet ja mielentilat Shostakovitshin musiikin ahdistavuuden taustalla suinkaan aina liity sotaan, vaan siihen mielivaltaiseen kohteluun mitä hän ja monet kollegansa joutuivat Stalinin hallinnon toimesta sietämään.
 
Käsittääkseni monet merkittävät säveltäjät ovat joutuneet sietämään vallitsevan järjestyksen edustajien mielivaltaa muodossa tai toisessa. Otaksun, että ahdistut vielä enemmän kuunnellessasi Paganinia, jota vastaan katolinen kirkko hyökkäsi; Mussorgskyä, jota tsaristinen koneisto painosti; Mahleria, joka joutui antisemitistisen vainon kohteeksi... klassisen musiikin kuuntelu on tosiaankin kovin ahdistavaa.
 
"Poliittinen valta kasvaa kiväärin piipusta" - Mao Zedong
megatherium
29.03.2020 11:52:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Astral Dog: Käsittääkseni monet merkittävät säveltäjät ovat joutuneet sietämään vallitsevan järjestyksen edustajien mielivaltaa muodossa tai toisessa. Otaksun, että ahdistut vielä enemmän kuunnellessasi Paganinia, jota vastaan katolinen kirkko hyökkäsi; Mussorgskyä, jota tsaristinen koneisto painosti; Mahleria, joka joutui antisemitistisen vainon kohteeksi... klassisen musiikin kuuntelu on tosiaankin kovin ahdistavaa. Pitäisikö siirtyä nykypopin kuunteluun? Popparit saavat tehdä musiikkia "vapaasta tahdostaan", ei kai sillä väliä, että he ovat pelkkiä kapitalistisen musiikkiteollisuuden muovaamia zombeja.
 
Valitettavasti popissa älyn vapautuminen tahdon palveluksesta pyhityksen tuokiossa jolloin luodaan unohtumattomien teosten sielu onkin toissijaista ja riittämätöntä.
 
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
Astral Dog
29.03.2020 12:09:16
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

megatherium: Valitettavasti popissa älyn vapautuminen tahdon palveluksesta pyhityksen tuokiossa jolloin luodaan unohtumattomien teosten sielu onkin toissijaista ja riittämätöntä.
 
Kutakuinkin, ja tästä syystä vertaus klassiseen musiikkiin olikin epäreilu, ja otin sen kommentistani pois.
 
"Poliittinen valta kasvaa kiväärin piipusta" - Mao Zedong
sellisti
31.03.2020 08:46:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Astral Dog: Käsittääkseni monet merkittävät säveltäjät ovat joutuneet sietämään vallitsevan järjestyksen edustajien mielivaltaa muodossa tai toisessa. Otaksun, että ahdistut vielä enemmän kuunnellessasi Paganinia, jota vastaan katolinen kirkko hyökkäsi; Mussorgskyä, jota tsaristinen koneisto painosti; Mahleria, joka joutui antisemitistisen vainon kohteeksi... klassisen musiikin kuuntelu on tosiaankin kovin ahdistavaa.
 
En minä nyt kuitenkaan muodosta mielipidettäni musiikista säveltäjän elämäntarinan perusteella, jos jotain tällaista otaksut. Edelleenkin olen tässä nyt puhunut pääosin itse siitä musiikista sen ahdistuksen aiheuttajana ennemmin kuin niistä taustatarinoista. Tuskin Paganinin musiikkia monikaan mitenkään kovin ahdistavana pitää vaikka siellä olisi minkälaista sortoa taustalla. Shostakovitsh sen sijaan antaa sen synkkyyden kuulua ihan täysillä musiikissaan.
 
Metsän laidas munat jäi vetoketjun väliin / Kyllä siinä joutsenemo katsoi hyvin pitkään. -M. A. Numminen
Astral Dog
31.03.2020 21:31:41
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

sellisti: Shostakovitsh sen sijaan antaa sen synkkyyden kuulua ihan täysillä musiikissaan.
 
Sinä kuitenkin otaksut sen johtuvan nimenomaan hänen henkilökohtaisesta kohtelustaan eikä vaikkapa maailman tilasta tai sodasta. Itse veikkaan viimeksi mainitun olleen suurimpana vaikuttimena.
 
"Poliittinen valta kasvaa kiväärin piipusta" - Mao Zedong
megatherium
01.04.2020 09:27:18 (muokattu 01.04.2020 14:06:43)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Astral Dog: Sinä kuitenkin otaksut sen johtuvan nimenomaan hänen henkilökohtaisesta kohtelustaan eikä vaikkapa maailman tilasta tai sodasta. Itse veikkaan viimeksi mainitun olleen suurimpana vaikuttimena.
 
Shostan joutuminen valtakoneiston yhdenmukaistavan taidepolitiikan uhriksi sai hänen luomisvoimansa ilmeisesti tukahtumaan pyrkiessään miellyttämään valtakoneistoa sovinnaisemmalla sävelkielellä yhdistettynä valtion etuja ajaviin ja sellaisiksi miellettyihin propagandistisiin aiheisiin formalisti syytöksiltä suojautuakseen.
 
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
Astral Dog
01.04.2020 21:53:05
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

megatherium: Shostan joutuminen valtakoneiston yhdenmukaistavan taidepolitiikan uhriksi sai hänen luomisvoimansa ilmeisesti tukahtumaan pyrkiessään miellyttämään valtakoneistoa sovinnaisemmalla sävelkielellä yhdistettynä valtion etuja ajaviin ja sellaisiksi miellettyihin propagandistisiin aiheisiin formalisti syytöksiltä suojautuakseen.
 
"Yhdenmukaistava" ei ole kovin osuva sana kuvaamaan ilmaisultaan rikasta neuvostotaidetta, oli aikakausi mikä tahansa. Mikäli valtakoneisto olisi ollut niin luomisvoimaa tukahduttava, on varsin epäjohdonmukaista, että Shostakovichin merkittävimmät teokset ajoittuvat juuri Stalinin ajalle. Jos yhdenmukaistamisesta puhutaan, niin on syytä kääntää katse länsimaiseen nykyklassiseen, joka on yhtä riitasointumössöä. Erikseen on toki elokuvamusiikki, joka käyttää edelleen romanttisia ja moderneja elementtejä muttei toisaalta ole vienyt musiikkia mitenkään eteenpäin, ainoastaan kopioinut vanhaa (mm. Shostakovichia).
 
"Poliittinen valta kasvaa kiväärin piipusta" - Mao Zedong
megatherium
02.04.2020 09:53:03 (muokattu 02.04.2020 11:04:03)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Astral Dog: "Yhdenmukaistava" ei ole kovin osuva sana kuvaamaan ilmaisultaan rikasta neuvostotaidetta, oli aikakausi mikä tahansa. Mikäli valtakoneisto olisi ollut niin luomisvoimaa tukahduttava, on varsin epäjohdonmukaista, että Shostakovichin merkittävimmät teokset ajoittuvat juuri Stalinin ajalle. Jos yhdenmukaistamisesta puhutaan, niin on syytä kääntää katse länsimaiseen nykyklassiseen, joka on yhtä riitasointumössöä. Erikseen on toki elokuvamusiikki, joka käyttää edelleen romanttisia ja moderneja elementtejä muttei toisaalta ole vienyt musiikkia mitenkään eteenpäin, ainoastaan kopioinut vanhaa (mm. Shostakovichia).
 
Shostan viimeisiksi jääneet sinfoniat eivät todellakaan ole mitään edistysaskeleita hänen sinfonisessa tuotannossaan vaan antavat säveltäjästä varsin ankean taiteilijakuvan joitakin hienoja ekstaattisia hetkiä neljännessätoista lukuunottamatta.

Siis tarvittiin jotain uutta. Loppuun kalutun sarjallisuuden jälkeen vastaus uuden ajan haasteisiin oli spektri ja hälymusiikki joka näyttelee nykypäivän avantgardessakin valtavirtaa tonaalisuuuden ja sinfonisuuden oltua jo kauan sitten pois muodista joitakin sitkeitä yrittäjiä lukuunottamatta sillä alalla joita maastammekin löytyy kosolti. Mm. Aaltonen kokeili jo sangen varhain viiskytluvun kynnyksellä atonaalisilla ilmaisukeinoilla erään sangen atonaalisen fuugateeman viitatessa dodekafoniaan asti toisessa sinfoniassaan. Tätä aiemmin fougstedt oli säveltänyt jo ensimmäisen dodekafonisen teoksensa ja perässä tulivat bergman etc
 
Shostaa on minusta hieman liioitellen tituleerattu tonaalisen musiikin erääksi viimeiseksi suureksi sinfonikoksi aikana jolloin modernimmat aikansa avantgardea edustaneet säveltäjät käyttivät pääasiassa sarjallista tekniikkaa sävellyksissään. Glenn Gouldin mukaan Schönbergin ydinsointujen kaksoismerkitysten taidokkaat monimielisyydet ovat hänellä tulleet frigideiksi ja koreileviksi, yleisyydessään hämmentäviksi klisheiksi.

Muutoinhan hän sinfonikkona jatkaa mahlerin viitoittamalla tiellä. Shostalle on ominaista usein karu jousikudos. Sosta edustaa myös uusklassismia postromantiikan ja maltillisen modernismin ohella.

Missään tapauksessa shostasta ei mitään suurta modernistia tullut koskaan. Gouldin mielestä ei edes suurta säveltäjääkään ja hänen uransa oli mennyt vikaan jo machbetia säveltäessään jota gould piti triviaalina. Shostan varhaisteosten rytminen työntövoima on muuttunut myöhemmissä teoksissa organismin päättymättömäksi sykinnäksi. Kaikki mitä on jäljellä on joku adagion oudon eksaattinen hetki sillä sosta kuten kaikki todelliset sinfonikot osaavat säveltää adagioja.
 
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
Astral Dog
02.04.2020 22:07:26
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

megatherium: Missään tapauksessa shostasta ei mitään suurta modernistia tullut koskaan. Gouldin mielestä ei edes suurta säveltäjääkään ja hänen uransa oli mennyt vikaan jo machbetia säveltäessään jota gould piti triviaalina.
 
Sehän hänestä nimenomaan tuli, ja yksi kaikkein suurimmista. Gould itse oli triviaali.
 
"Poliittinen valta kasvaa kiväärin piipusta" - Mao Zedong
megatherium
03.04.2020 09:39:56 (muokattu 03.04.2020 09:40:50)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Astral Dog: Sehän hänestä nimenomaan tuli, ja yksi kaikkein suurimmista. Gould itse oli triviaali.
 
Vuonna 1936 shostakovits oli vähällä menettää uransa. Josif Stalinin aloitteesta Pravdassa julkaistiin artikkeli nimeltä Sekasotkua musiikin asemesta, jossa säveltäjän tuoreet teokset, kuten neljäs sinfonia ja Lady Macbeth, tyrmättiin täysin. Teosten atonaalisuus ja modernistisuus eivät vastanneet Stalinin näkemyksiä soveliaasta musiikista
 
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
sellisti
12.04.2020 21:16:46 (muokattu 12.04.2020 21:19:01)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Astral Dog: Sinä kuitenkin otaksut sen johtuvan nimenomaan hänen henkilökohtaisesta kohtelustaan eikä vaikkapa maailman tilasta tai sodasta. Itse veikkaan viimeksi mainitun olleen suurimpana vaikuttimena.
 
Johtuu mistä johtuu, mitä väliä sillä nyt tämän ketjun aiheen kannalta on? Tuskin sota enää 50-70-luvuilla kovin vahvasti on säveltäjän takaraivossa jyskyttänyt.
 
Metsän laidas munat jäi vetoketjun väliin / Kyllä siinä joutsenemo katsoi hyvin pitkään. -M. A. Numminen
megatherium
16.04.2020 09:48:53 (muokattu 16.04.2020 15:39:53)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

sellisti: Johtuu mistä johtuu, mitä väliä sillä nyt tämän ketjun aiheen kannalta on? Tuskin sota enää 50-70-luvuilla kovin vahvasti on säveltäjän takaraivossa jyskyttänyt.
 
Lauri Saikkolan keskeisimpään tuotantoon kuuluvissa mutta täysin laiminlyödyissä sinfonioissa sotakokemukset ovat vahvasti läsnä vielä niinkin myöhään kuin 1970-80 luvulla ja vaikka hänen tyylinsä on synnynnäinen se osoittaa selvää sukulaisuutta shostakovitsin kanssa. Valitettavasti minulla ei ole esittää ainuttakaan todistetta väitteeni tueksi mutta näin olen kirjoista lukenut. Mutta sen ei tietenkään tarvitse tarkoittaa sitä että shostakovits olisi kokenut asian samalla tavalla saikkolan kanssa sillä shostallahan ei liene ollut lainkaan omakohtaisia kokemuksia rintamalta. Ainoa saikkolan sinfonia joka on tallennettu ylen kantanauhalle muttei kaupalliselle äänitteelle on hänen 3-osainen 5. sinfoniansa lisänimeltään sävelteos jonka esityskesto on hieman alle 25 minuuttia. Saikkola suosii nopeita tempokaraktärejä.
 
Luin netistä että joonas kokkonen uusklassismimme ja 50-luvun modernismimme dodekafonian yleisesti mielletty suuri nimi näki Lauri Saikkolan campale-sinfoniassa sinfoniaksi hyvin soveltuvaa materiaalia, Saikkolan 1. sinfonian kelloajatuksen kun voi katsoa piilevän orkesterin lukuisissa tutti-iskuissa, vahvasti kaksinnetuissa staccatoissa joka voisi olla repetitiivisyyden ohella shostokovitsilta saatu impulssi myöhemmissäkin teoksissa kuten traagisdramaattisen scherzokaraktäärin omaavassa nimeltään in forma di scherzo e coda infernale quasi una fantasia-sinfoniassa, ellei se kuuluisi hänen tyyliinsä ikään kuin synnynnäisenä ominaisuutena ja tyylipiirteenä.

Toinen on blokkimainen muotoajattelu jossa kokonaisuudesta jokaista selvästi leikkautuvaa taitetta hallitsee yksi rytmis-melodinen perushahmo kerrallaan joka on sitä selvempi mitä nopeampia tempoja hän suosii jotka ovat hänelle luonteenomaisia. Myöhemmät sinfoniat kuin 1 ja 2 ovat vähemmän moninsanaisia, pateettisia ja romanttisia. Tuukkanen 2. sinfonian eksoottisissa ja lyhyissä pentatonisissa aiheissa edustaa tietyllä tavalla klamitraditiota. Mutta luonnekuvia kolmesta muskettisoturista entrata lähestyy pandiatonisuutta, vanha linna muistuttaa tunnelmiltaan Musorgskin samannimistä osaa näyttelykuvissa ja täyttä ravia rytmisestä iskevyydestään ja vauhdikkuudesta huolimatta on romanttinen ei uusklassinen, allegro con ritmo marcato.

Tällainen musiikki saa minut sielultani kiihottumaan niinkuin ei koskaan mikään perusrepertoaari jossa en näekään mitään älynmukaisia tahdonliikutuksen vastineita kiihottavaa vaan sisällöltään tyhjää kulunutta ja kauhtunutta, jotakin liian ilmiselvää, ilmeistä, ratkaisuiltaan yksinkertaista, ja annettua vailla sisäistä etsintää ja salattua, alitajuista elementtiä joka on merkittävän taiteen perusominaisuuksia.
 
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «