Muusikoiden.net
20.06.2018
 

Klassinen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: YLE vähentää kotimaisen taidemusiikin tuotantoaan
1
Jorbagha
11.11.2009 17:27:58 (muokattu 11.11.2009 17:28:28)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tervehdys, musiikinystävät!
 
Olen aloittanut keskustelun jazzpalstalla koskien Yleisradion päätöstä vähentää jazzin, kansanmusiikin ja uuden klassisen musiikin tuotantoaan 40 prosentilla. Tarkoitukseni on tiedottaa asiasta ja herätellä keskustelua. Lievä jazzpainotus johtuu omasta musiikillisesta suuntautumisestani, toivottavasti se ei karkota ketään vakavan asian ääreltä.
 
Uutinen ja sitä seuraava (mahdollinen) keskustelu löytyy täältä:
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=55&t=184388
 
Vastaavanlainen tiedotus on postitettu myös etnopalstalle.
 
Oonpa aika körny.
megatherium
12.11.2009 19:01:20 (muokattu 12.11.2009 19:21:07)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ikävä kuulla kun juuri ihastuin aiemmin täysin tuntemattoman Kalervo tuukkasen musiikkiin, pienimuotoisiin orkesteriteoksiinkin, kuten serenata giocosaan 1944 ja romanttisiin jousiorkesterikappaleisiin ja näyttämömusiikki pienoissarjoihin 1940-luvulta ikihyväksi, vaikka tiedän että jo 50-luvun fennica-projektin yhteydessä levytettin mm. laajamuotoinen sionfoninen karhun pyynti mieskuorolle ja orkesterille toinen sija kulttuuriolympialaisissa, ja tekijänoikeuspalkkioiden turvin 3. sinfonia vielä 90-luvulla enkä ole onnistunut löytämään niitä mistään, voisitteko auttaa löytämään, joten ylen m-studio olisi saattanut olla ainoa kanava päästä tutustumaan aitojen jälkimadetojalaisten sinfonikkojemme, helvi leiviskä ja olavi pesonen mukaan luettuna joiden mkusiikissa tuntuu olevan tunteita ja affekteja puhuttelevaa kaivattua substanssia, taiteellisesti kypsimpään tuotantoon.
 
On lisäksi todettava että minusta tällaisten pimentoon ja tyyliaikakausien väliin pudonneiden aarteiden löytyminen on sikäli hämmästyttävää ettei meillä suomessa tai maailmallakaan ole koskaan ollut sinfonikoista mitään ylitarjontaa ja siltikin on kiistatonta että maamme eturivin musiikkilaitosten ja opinahjojen tuottamien ja kasvattamien taiteellisesti visionääristen sinfonisen kehittelytekniikan spesialistien suuri lukumäärä edellyttäisi siitä johtuen myös kovempaa kilpailua kuin mitä rajoitetulta konserttirepertoaarille edellytetyltä vakioidulta teos-ja säveltäjäkiintiöltä sopisi odottaa.
 
Taitavia ammattisäveltäjiä suomi tuntee mielestäni enemmän kuin ikinä uskoisikaan tai on kaupalliset intressit huomioon ottaen tarpeen. jonka vuoksi joidenkin valitettavana kohtalona on vaipua unohduksiin anakronististen tyylipyrkimysten vauhdittamana tyyliaikakausien murroksissa kun uudet makusuunnat suosivat modernistisempia tyylisuuntia ja sävellystekniikoita ekspressionismista dodekafoniaan ja täyssarjallisuuteen.. Vaikkakin monien nykysäveltäjien kansansuosion mittapuiksi edes tämäkään erheellisesti loogiselta johtopäätökseltä ja itsestäänselvyydeltä vaikuttava seikka ei liene tyydyttävä, riittävä tai lopulta edes oikea selitys kun ajatellaan radikaaleina modernisteina aloittaneiden tänä päivänä suosionsa huipulla paistattelevien uusklassismin tai jälkiromanttisen sävelkielen kansallisiin, perinteisen tonaalisuuden johdattamiin mäkiin palanneiden säveltaiteilijoiden suurta lukumäärää soittolistojejn kärkikymmenikössä. Josta voidaan ainakin vetää se johtopäätös ettei historia suinkaan aina oikaise tällaisia vääristymiä kuten vanha klishee sanoo. kun taiteiljan tuotannon todellisen arvon tuntuu määräävän vain ja ainoastaan kulloisellekin aikakaudelle ja ajalle ominaiset hetken muotioikut ja ajan tarve, jotka lyövät hyväksymisleimansa taiteilijan tuotantoon kuin se kuuluisa lopullinen sinetti.
 
Ihmiskunnan historia on taiteellisen luomisen, vaan ei uskonsotien ja poliittisen vallankäytön historiaa
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti