Muusikoiden.net
21.04.2018
Tilisali Oy | #1 tilitoimisto muusikoille 

Elektroninen ja elektroakustinen musiikki »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Vaihtelua työtapoihin/Irti vanhoista rutiineista
1
KTR
30.06.2012 20:04:48 (muokattu 30.06.2012 20:05:27)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Varsinainen ongelma tämä ei ole, mutta silti on alkanut tuntua että biisejä vääntäessä tekee kaiken aina samalla tapaa. Biisin rakentelu lähtee aina siitä samasta rumpujen väsäilystä jne jne. Lopputulos on yleensä tavallaan toimiva, mutta myös omaan korvaan aika samaa paskaa mitä nyt yleensäkin. Olen yrittänyt miettiä, että miten saisi työtapoja muutettua sen verran, että löytäisi tavallaan jotain uutta.
 
Omalla kohtaa peruskuvio Cubasella tehdessä menee about näin:
 
1. Väännän 8:n tahdin rumpubiitin
2. Väkerrän jonkun basson siihen päälle
3. Lisään pari synapadia tai jotain
4. Jos toimii jotenkin, niin jatkan elementtien lisäilyä.
5. Lopulta on 8 tahdin luuppi, joka on tavallaan biisin huipentuma.
6. Duplikoin tuota luuppia ja alan vähentelemään elementtejä alusta, kunnes tulee tavallaan luonnollinen kasvu tuohon "huipentumaan"
7. Väkisin vääntämistä ja biisin rakenteen kasaamista, kunnes biisin rakenne on kauttaaltaan about ok.
8. Lisää kamaa/miksailua
9. Rumpuihin, bassoon ja vähän muihinkin pikkasen lisää variaatiota (ei samaa paskaa koko biisin ajan samoissa kohdin)
10. Täysin kuuroutuneena omalle tekeleelle miksailua ja sitten joku amatöörimäinen masterointi - TADAA VALMIS
 
Tuosta kuviosta yritän nyt vähän päästä irti ja haluaisin lähtä tekemään biisiä jostain ihan eri lähtökuviosta. Jotain luovuutta ruokkivia ideoita mitä itse olen pohtinut on esim näin simppelit jutut:
 
- Tee biisi pelkästään presettejä käyttäen (siis ihan kaikessa. EQ:stakin ota vaan presetti, äläkä väännä itse). Ehkä huono idea, mutta pakostikin jotkut asiat tulee olemaan eri lailla kuin normaalisti.
- Lähe tekemään biisiä jostain muusta kuin rytmiosastolta. Aika ilmeinen, mutta harvoin itse tulee tästä lähdettyä.
- Röyhkeä plagiointi. Ainakin itselläni jossain vaiheessa lähtee luisumaan omiin suuntiin, vaikka kuinka yrittäisi kopsata. Ihan taitojen puutteesta ja kamapolitiikan vuoksi.
 
Mitäs muita ideoita? Itselläni usein visuaaliset jutut inspaavat myös. Joku makea kuva tai maalaus saattaa päässä synnyttää jotain ideoita biisistä.
 
----
 
En tiedä onko paras palsta tälle aiheelle, mutta kun kiinnostaa juuri lähinnä konemuusikoiden näkemykset aiheesta.
ganesha
30.06.2012 22:37:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

noh, meikällä kun on bändi- ja soittajatausta, ja konemusan vääntäminen alkanut kiinnostaa vasta myöhemmin, niin suosin kyl myös koneellisten biisien teossa ns. vanhan liiton metodia: ensin koukuttava riffi/melodia/sointukierto ja sit vasta sitä biittiä ympärille.
 
Janzu78
30.06.2012 23:23:46 (muokattu 30.06.2012 23:25:39)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ennen tein kanssa aina rumpuraidat ensin. Huomasin kuitenkin jokin aika sitten, että se todella tappaa luovan fiiliksen. Sen vuoksi laitan nykyään aina idean ensin ylös. Oli se sitten tuo ganeshan mainitsema sointukierto tai esim. bassokuvio, niin se ensin "narulle". Monesti teen vielä niin, että kun perusidea on ylhäällä, pistän rummuista vaan jonkin samplekirjastosta nykäistyn loopin soimaan ja teen sen avulla biisin perusrakenteen valmiiksi. Sitten vasta alan keskittyä enemmän ääniin ja teen rumpuraidat kokonaan uusiksi. Monesti vaihdan siinä vaiheessa myös syntsien ääniä paremmiksi.
 
Tämä tyyli kuitenkin takaa sen, että nykyään biisit valmistuvat aika hyvällä prosentilla, eikä jää sataa keskeneräistä looppia kovalevylle.
Qoshovius
01.07.2012 17:05:16
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulla on tapana aloittaa jostain sekvenssistä, jonka ympärille sitten tulee bassolinja, padit ja yleensä viimeisten joukossa rummut. Ehkä siksikin, että tykkään jotenkin vähän rikkonaisista biiteistä.
 
Kannattaa kokeilla noita visuaalisia juttuja - mulla on tällä hetkellä pitkäsoitto tulossa konseptilla "maalaa mulle taulu, teen siitä levyn". Se on palkitsevaa ja mielenkiintoista touhua.
 
Responsible people don't go around their nipples twisted.
sami_sumea
03.07.2012 02:58:47
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuosta kuviosta yritän nyt vähän päästä irti ja haluaisin lähtä tekemään biisiä jostain ihan eri lähtökuviosta.
 
Ite huomasin joskus et biisit alkoivat valmistua kummasti paremmalla todennäköisyydellä kun yhden loopin sijaan tekeekin kaksi, toisen säkeistöksi ja toisen kertosäkeeksi ;)
 
Vielä kun jaksais väsätä joskus jonkun C-osan niin alkais olla poppikonsepti kasassa :-P
 
...
 
http://www.soundreel.com
EilaPertti
12.07.2012 23:14:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kaikki koneväännöt kaatuvat siihen, että olen liian hysteerinen biittien toistavuuden suhteen. Pitäisi löytää joku keino saada helposti snadia randomisaatiota rumpuosastoon läpi biisin.
Toisaalta voisi ottaa vaan valmiit loopit käyttöön ja muokkailla niitä vähän, koska loppupeleissä ketään ei oikeasti kiinnosta mitä hienoa pikkukikkaa siellä biiteissä tapahtuu.
 
Muu musiikillinen sisältö syntyy yleensä aika kivuttomasti.
 
cyberiad2001
16.07.2012 21:29:42
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

meidän bändissä kokeiltiin yhteen aikaan sitä, että laitettiin joka synan/laitteen nimi eri paperilapulle ja arvottiin sitten hatusta jokaiselle laite tai kaksi, joilla oli pakko pärjätä seuraavan piisin tekemisessä. Toimi ihan hauskasti ja vapautti luovaan ajatteluun rajoittamalla palettia. Ja siihen aikaan ne synat ei olleet mitään "kaikki yhdestä laatikosta" työasemia...
 
Topa-
20.07.2012 12:06:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jatkan launchpad hehkutusta. Sen jälkeen kun hommasin tuon ja siirryin abletoniin kaikki on sujunu mukavemmin. ennen tein about samalla kaavalla kun aloittaja. Nykyään alotan jollain valmiilla rumpuluupilla, soitan melodian, siihen basso. Sitten erilaisia variaatioita nuista. kun alkaa olla jonku verran kasassa niin sit vaan livenä jammailemaan nuita luuppeja, jonka jälkeen teen paremmat rummut, jos en ole jo jossain välissä niitä tehny. Lopuksi sitten lisää jotain uutta / poistaa huonoja kohtia.
Aamuhaamu
24.07.2012 19:26:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yleensä en jaksa edes väkerrellä mitään yksinäni, varmaan osittain juuri tylsistyneiden työtapojen/rutiinien vuoksi. Ei ole hauskaa sellainen. Mutta! Viime viikonloppuna tuli taas meidän konemusabändin toinen osapuoli käymään, niin johan rupes creative juice't virtaamaan :)
 
Kaveri hymäili vähän minkälaista bassolinjaa halus ja nakuttelin jotain sinne suuntaan rokkimeiningillä sen kummempia funtsimatta. Oonkin huomannut että parhaat jutut tulee aika usein tuolleen läpällä kun pyrkii minimoimaan kaiken ylimääräisen aivotyön. Siihen vaan rummut ja muut kilkkeet päälle, niin tämän kesän virallinen kesähitti oli jo viittä vaille valmis.
 
Toinen työtapa mitä käytin oli, että päätettiin kaksi mahdollisimman random biisiä, mistä sitten sämpläilin pieniä snippettejä muun matskun sekaan. Siitä tulee heti hauskuutta, kivaa satunnaista inputtia ja tiettyä henkilökohtaista 'fiilistä' biisiin. Suosittelen testaamaan!
 
There's nothing like a Shin-Ei for that "bumble bee with a chainsaw being electrocuted in a metal trashcan" sound.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti