Muusikoiden.net
28.03.2024
 

Elektroninen ja elektroakustinen musiikki »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Amiga A500
1
jappo121
05.12.2010 16:32:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Heti alkuun pahoitteluni jos aiheesta jo löytyy kirjoittelua. Käytin kyllä hakua,mutta kaikki löytämäni keskustelut olivat vuosia vanhoja.
 
Suoritin vaimon painostuksesta joulusiivousta, ja törmäsin vaatekomerossa epäilyttävän näköiseen laukkuun. Suunnittelin jo pommiryhmän tilaamista, mutta pienen rohkaisu(ryypy)n jälkeen uskaltauduin kuitenkin itse avaamaan kapsäkin. Ja kas. Siellähän majaili Amiga A500 + peliohjain + hiiri + lisäkorppuasema + ulkoinen kiintolevy + satoja korppuja kyseiseen keksintöön.
Vehjes ei ole tosiaankaan käytössä kulunut viime vuosina, ja hyvinhän tuo tuntuu toimivan vieläkin.
 
Kysymykset kuuluukin: Vieläkö löytyy kansalaisia jotka tekee musiikkia moisella vehkeellä? Mitkä softat on todettu hyviksi? Onko jollain tarvetta tuommoiselle?
Tosin itse en taida enää jaksaa opetella Amigan musiikkisoftia. PC puolellakin on haastetta riittävästi..
Hyvää kamaahan noilla on kuitenkin saatu aikaan:
http://www.youtube.com/watch?v=EuXVy6qXyuI&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=yuWn5W-lQEA&feature=related
 
Onhan noita C-64:kin kertynyt nurkkiin pari kappaletta + kasetti-,ja lerppuasemat. Niillä voisi vaikka kokeillakin tehdä musiikkia..
 
Tämä tila on tarkoitettu allekirjoitukselle.
daredevil
22.02.2011 22:39:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jappo121:
 
Kysymykset kuuluukin: Vieläkö löytyy kansalaisia jotka tekee musiikkia moisella vehkeellä? Mitkä softat on todettu hyviksi?
 

 
Kyllä varmasti noita Amigan käyttäjiä lyötyy, mutta vähemmän ehkä Amiga 500:n käyttäjiä, koska se oli se yleisin kone.. Kyllähän Amiga 500 oli makee silloin kun se oli uus, ja pitkän aikaa. Sillähän pystyi tekemään nelikanavaista musaa. Hankin omaan Amigaani erillisen sampleri lisälaitteen. Olihan se hieno kone.. Jostain netistä löytyy varmasti Protracker ohjelmisto, sillä voi tehdä tollasta trackerimusaa mitä noissa videoissa oli. Tuli käytettyä myös sellaista ohjelmaa kuin OctaMED.
 
Pitkän aikaa on jo ollut olemassa Amiga emulaattori UAE ja WinUAE jolla amiga-ohjelmat saa pyöriin esim. Windowsissa tehokkaammalla koneella.
http://www.winuae.net/
 
Tuossa vielä lisätietoa:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Amiga
 
No Stairway, denied!!!
sub zero
26.02.2011 11:31:07 (muokattu 26.02.2011 20:21:03)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Amiga-tracker-ohjelmat, joita tuossa mainittiinkin on suht helppokäyttöisiä. Mutta koska Amiga-musa perustuu yleensä digitoituihin soitinääniin, ei se sillä tavalla ole erillinen juttu PC:llä tehdystä tracker-musiikista kuin vaikkapa C64:n musiikki, joka perustuu laitteen omaan persoonalliseen äänipiiriin.
 
Amigan äänipiiri asettaa tietysti jotain rajoituksia, jotka pienentävät kanavien määrää ja huonontavat äänenlaatua. Ainakin PC:n Scream Tracker 3:ssa pystyy tekemään nimenomaan Amigan MOD-formaatin mukaista musiikkia halutessaan (amiga limits -toiminto).
 
Amigahan (1985) oli ilmeisesti ensimmäinen kotimikro, joka tuki kunnolla digiääntä hardwaren puolesta. Super Nintendo (1989) oli seuraava merkittävä laite. PC:llä käytettiin enemmän huonotasoista FM-synteesiä tai äänikorttien valmiita MIDI-äänisettejä (nekin useimmilla käyttäjillä huonotasoisia, kuten Sound Blaster 16 kortissa) ja niistä siirryttiin melkein suoraan CD-ROM-aikaan. Digiääniin perustuvaa tracker-musaa oli aika harvassa PC-pelissä (One Must Fall, Star Control 2), demoissa sen sijaan enemmän.
 
Tässä on Brunon kappale BST, jos haluat kuulla, miltä Amigan 4-kanavainen 8bit/22khz saundi voi kuulostaa (ja tuossa on pelkkiä soitinääniä eikä pidempiä pätkiä)
http://ftp.df.lth.se/pub/media/soam … Modland/Bruno/mod.b.s.t_T01_MIX.mp3
 
Lisää hiottua saundia, Ukulele: "Jormuan Lava"
http://www.se2a1.net/soasc/dl.php?d … lele%2Fmod.jormuan_lava_T01_MIX.mp3
 
Ukulele: "Hanskatt-remix"
http://ftp.df.lth.se/pub/media/soam … ele/mod.hanskatt.fixmix_T01_MIX.mp3
 
Lisää pimeää 1990-lukua, Jormas-groupin "Kukkanen Kedolla"
http://ftp.df.lth.se/pub/media/soam … la/mod.kukkanen_kedolla_T01_MIX.mp3
 
Aluksi soitinääniä ei osattu tehdä itse (Amigassa ei ollut mitään ääni-sisääntuloa valmiina) ja varhainen tracker-musa käytti usein samoja soitinääniä. Esimerkkinä kliseisestä saundista Sten Larsenin SLL1 (1988)
http://ftp.df.lth.se/pub/media/soam … rs_Modland/SLL/mod.sll1_T01_MIX.mp3
 
Usein käytettiin tarkoituksella piipityssaundia, tunnetuimpia amigan chiptuneja on Heatbeatin "Matkamies"
http://ftp.df.lth.se/pub/media/soam … /Heatbeat/mod.matkamies_T01_MIX.mp3
 
ja Felix Schmidtin "Paranoimia cracktro"
http://ftp.df.lth.se/pub/media/soam … lay/TSM/cust.paranoimia_T01_MIX.mp3
 
Nämä oli siis suoraan Amigasta äänitettyjä MP3-tiedostoja, netistä löytyy tietysti myös Amigalla tehtyjä MOD-tiedostoja (esim. ModArchivesta (jossa enimmäkseen kuitenkin myöhempää tracker musaa) tai Amiga Music Preservationista), ja nämä Amigan MOD-tiedostot toimii suoraan PC:n MODin soitto-ohjelmissa (esim modplug) ja yleensä kuulostaa samalta kuin Amigassakin. Deliplayer ohjelmalla (tai sen linux-variantilla) voi soittaa myös useimpia amigan pelimuusikoiden käyttämiä formaatteja ja Exotica-archivesta löytyy tätä pelimusiikkia alkuperäisessä formaatissaan.
 
Pelimusanäytteenä Ron Klarenin Battle Squardon intro (1989)
http://ftp.df.lth.se/pub/media/soam … k.battle_squadron_intro_T01_MIX.mp3
 
Hülsbeckin "Turrican 2" intro (1991, tämä jakaa 4 äänikanavaa seitsemäksi - äänenlaatu kärsii hieman)
http://ftp.df.lth.se/pub/media/soam … /mdat.turrican2_0-intro_T01_MIX.mp3
 
Onhan noita C-64:kin kertynyt nurkkiin pari kappaletta + kasetti-,ja lerppuasemat. Niillä voisi vaikka kokeillakin tehdä musiikkia..
 
C64:n musiikkiohjelmat ovat erittäin kinkkisiä käyttää (jotkut koodasivat musiikkia suoraan eli tekivät ohjelmia, jotka antoivat käskyjä äänipiirille varsinaisten musiikkiohjelmien käyttämisen sijaan). PC:llä voi tehdä esim. GoatTrackerilla C64 -musaa (ja äänittää tekeleen sitten oikealta C64:ltä jos on sopiva datakaapeli) tosin tuokin ohjelma vaatii paljon opettelua verrattuna PC/Amiga-trackereihin. Mutta jos oikeesti haluaa tehdä C64-musaa, niin onhan se mahdollista pienellä opettelulla.
 
a gypsy woman told my mother before i was born you have a boy chile comin' gonna be alemman tason mies
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «