Muusikoiden.net
25.03.2019
 

Tanssimusiikki »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Pelimannitouhu oli keskiajalla kapinallista toimintaa
1
Anonymous-jazz
26.12.2017 00:36:58
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nuo kiertelevät soittoniekat olivat vielä keskiajallakin olennainen osa tuon ajan kulttuuria. Mutta heidän asemansa oli merkillinen; pelimanneja ei arvostettu juuri rikollisia ja kerjäläisiä korkeammalle, mutta heillä oli vinha sijansa ihmisten viihdyttäjinä.
 
Usein soittaja-narri hauskuutti yleisöä tekemällä taitotemppuja ja pistämällä jalalla koreasti oman musisointinsa tahdissa.
 
Rahvas hurrasi ja halveksi. Ensin katsottiin ilomielin näytös ja sen jälkeen tintattiin usein taiteilijaa turpaan.
 
Toki kun näitä nykyajan Tauski Peltonen ja Johanna Tukiaisen ravintolashow keikkoja saanut lukea Seiskasta niin ei ole paljon tahti tässäkään ajassa muuttunut.
 
Tampereella vielä 1700-luvulla sen aikaisissa säädöksissä käytettiin tuon ajan kaikuja heijastavaa arvoluokitusta "portot, pelimannit ja muu roskaväki".
 
Narrikulttuuri kun oli keskiajalla eräänlainen kansan kapinaliike, koska nämä narrit myös heittivät avoimesti pilaa ja herjaa tuon ajan aatelisista. Joten tämän vuoksi aatelisto palkkasti näihin esiintymisiin näitä trolleja, jotka juuri tinttasivat narria turpiin esiintymisen jälkeen.
 
Mutta jos nykyajan viihdettä vertaa tuon ajan kapinalliseen viihteeseen, niin tämä Kokoomus porvariston muovaama viihdeteollisuus muuttui varsin kevyeksi. Sellaiseksi ettei tuon aateliston hoviin kuuluvista kukaan uskalla enää heittää yhtään herjaa näistä tämän ajan kuvan rikkaista ja vaikutusvaltaisista sikailijoista. Tai muuten heiltä vedetään Tero Vaaran tai Tomi "Metsäpeto" Metsäkedon tavoin matto alta.
 
"In a time of universal deceit, telling the truth becomes a revolutionary act" - George Orwell
Jucciz
26.12.2017 02:35:54
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kyllä mua harmittaa joka kerta, kun näen virkkeen aloitettavan sanalla "tai" tai "joten". Sinänsä tämä ei liity viestin asiasisältöön, vaan yleiseen huoleeni siitä, miten kuralla tämän hienon kielemme kirjoitettu ilmiasu alkaa olla.
 
Itse asiaan toki haluan kommentoida myös. Siltä osin kun pelimannitouhulla tarkoitetaan sitä, että esiintyjältä ns. lähtee ilman, että laitetaan kupongit eteen ja tästä huolimatta (tai ehkä juuri tästä syystä) kuulijat viihtyvät, mielestäni kyseessä on erinomaisen tärkeä kulttuuriperinnön muoto, jota tulisi vaalia jatkossakin.
Anonymous-jazz
26.12.2017 04:36:57 (muokattu 26.12.2017 04:46:59)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jucciz: Siltä osin kun pelimannitouhulla tarkoitetaan sitä, että esiintyjältä ns. lähtee ilman, että laitetaan kupongit eteen ja tästä huolimatta (tai ehkä juuri tästä syystä) kuulijat viihtyvät, mielestäni kyseessä on erinomaisen tärkeä kulttuuriperinnön muoto, jota tulisi vaalia jatkossakin.
 
Olen samaa mieltä ja asiahan on vielä niin, että varsinkin niitä pelimanneja joilta lähtee ilman kuponkeja hyvin on tässä maassa varsin pieni määrä.
 
Piireissä ilmenee myös näihin lahjakkaisiin soittajiin kohdistuvaa kateutta ja heitä jopa halutaan jättää näiden lappusoittopiirien ulkopuolelle tuon kateuden johdosta.
 
Esimerkiksi vieläkin monet konservatoriot eivät edelleenkään Suomessa juuri kannusta tuohon hatusta soiton harvenevaan kansanperinteeseen. Vaan musiikki nähdään edelleen jonain suorittamisena, joka on tehtävä vain kerran yleisön tai jonkun raatin edessä.
 
Vielä tässä pelimanni kulttuurissa sanoisin, että miltei suurin lahjakkuuden muoto siellä on tunne.
 
Vaikka täällä Suomessa on edelleen niitä muusikkoja jotka keikkailevat säännöllisesti ja tarvitsevat jopa kolmensoinnun yksinkertaisimpiinkin Rauli Paddingin Paratiiseihin aina joka lauantai nuotit eteen, kun muuten ei muista. Niin se on näiden soittajien oma asia. Mutta tämä pelimanni kulttuuri saisi Suomessa edelleen säilyä, eikä kadota tulevien sukupolvien aikana tuon hengettömän tv-formaatti viihteen lomassa.
 
"In a time of universal deceit, telling the truth becomes a revolutionary act" - George Orwell
Anonymous-jazz
26.12.2017 04:49:23 (muokattu 26.12.2017 05:00:27)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mutta jos vielä omasta tiestä tässä avautuisi niin narri olen ollut aina ja tulen olemaankin.
 
Tarkoitan tällä, että minä en ole koskaan pitänyt sisälläni tämän maailman herrahoveihin kohdistuvaa kritiikkiä (Tämän blogini johdosta http://www.nwohavaintoja.blogspot.com). Joten koska olen sen antanut aina tulla ulos jo kymmeniä vuosia, niin siitä on myös kova hinta maksettava.
 
Olet silloin julkisesti aina narreillekin ominaisesti solvattu poliittisen korrektiuden ulkopuolelle lukeutuva toisinajattelija, joista puhutaan koko ajan pahaa selkäsi takana. Mutta se on se hinta joka näistä narrin hommista on nykyaikana maksettava, enkä nyt puhu mistään pelimanni touhuista. Musiikki/soittaminen on vain hyvää vastapainoa tuolle narrina olemiselle.
 
"In a time of universal deceit, telling the truth becomes a revolutionary act" - George Orwell
EP
26.12.2017 07:52:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Anonymous-jazz: Nuo kiertelevät soittoniekat olivat vielä keskiajallakin olennainen osa tuon ajan kulttuuria. Mutta heidän asemansa oli merkillinen; pelimanneja ei arvostettu juuri rikollisia ja kerjäläisiä korkeammalle, mutta heillä oli vinha sijansa ihmisten viihdyttäjinä.
 
Sitähän se oli paljon myöhemminkin, silloin 70 -luvun alkupuolella esim. kun tuli aloiteltua.
 
Tampereella vielä 1700-luvulla sen aikaisissa säädöksissä käytettiin tuon ajan kaikuja heijastavaa arvoluokitusta "portot, pelimannit ja muu roskaväki".
 
Juu sanottiin, että tähän aikaan (keikalta palatessa) ei liiku kun huorat, varkaat ja muusikot! :D
 
On vain yksi genre: Musiikki!
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti