Muusikoiden.net
22.04.2018
 

Tanssimusiikki »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Digitaalilaitteet ja staattinen sähkö.
1 2
kurrekullervo
16.02.2010 19:53:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Elämme pakkaskautta ja hankaussähköä tulee muualtakin kuin kissannahasta ja eboniittitangosta. Hotellin kokolattiamatto ja pelimannin nahkapohjaiset lakerikengät jne. sotkevat joskus kosketinsoittimen tai modulin/efektilaitteen. Arvoisat kollegat, kokemuksia ja ratkaisu ongelmaan, olkaa hyvä! Itselläni kokemuksia aiheesta 1980-luvulta lähtien eli YA-6300, Roland E-45, ja siitä eteenpäin nykynäkymiin. Oma ratkaisuni on ollut seuraava: virta pois ja alusta alkaen uusi yritys. Olenko yksin ongelmani kanssa? Obs. OMB-livekeikkatilanteessa baletti lienee aika hektinen!
 
Begemoth
16.02.2010 23:20:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En tierä digilaitteista, mutta helvetinmoisia sähkönapsuja saa mikistä keikoilla, jos huulet vahinkossa hipaiseen krilliä.
 
Pitäis varmaan maadoittaa ittensä vaikka sorbuksella.
 
aasinhattu päähän ja selkä suorana kohti uusia nöyryytyksiä.
haitari
17.02.2010 09:26:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kun vielä lisää staattiseen sähköön keikkapaikkojen "hiihtoliiton suosittelemat" sähkövirityksen, jossa kylmäkoneen tai ilmastoinnin käynnistyminen heittelee jännitettä ja ainoa seinäpistokekin on kaikin puolin käyttökelvoton, niin alkaa melkein pelottamaan tämä harrastus. Ei ole yksi eikä kaksi kertaa, kun on haitarin midin ja kiippareiden valot vilkkuneet sellaiseen tahtiin, että ei paljon valomiehiä tarvita.
 
Jossain paikoissa stage on vieläpä jotain kokolattiamattoa ja siinä heiluessaan on saanut hyviä pamauksia haitarin mikkeihin.
 
Onneksi löytyy nykyään jännitesuojat jatkoletkuista ja ground liftit kamoista.
 
www.keikkamestari.com
Basso-Aslak
21.02.2010 17:27:46
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Begemoth: En tierä digilaitteista, mutta helvetinmoisia sähkönapsuja saa mikistä keikoilla, jos huulet vahinkossa hipaiseen krilliä.
 
Jos ongelma on jatkuvaa tai usein toistuvaa niiin tarkasta / tarkistuta maadoitukset ettei huonommin käy. Itse törmäsin samanlaiseen ilmiöön, syylliseksi ilmoittautui putkivahvarin viallinen kiinteä verkkojohto (AC50 nuppi, originaali piuha). Maajohdin oli vaurioitunut ja toimi vain ajoittain ja silloinkin huonosti. Mikin grillin ja kitarankielten välille manifestoitui 110V jännite, joka antoi huuliin kiukkuisen tuimaa napsua. Johdon vaihtaminen lopetti nuo ongelmat.
 
Ihan just alan reenaamaan, äkkiä vaan sitä ennen vikaisen mnettiä...
Begemoth
22.02.2010 10:21:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Basso-Aslak: Jos ongelma on jatkuvaa tai usein toistuvaa niiin tarkasta / tarkistuta maadoitukset ettei huonommin käy. Itse törmäsin samanlaiseen ilmiöön, syylliseksi ilmoittautui putkivahvarin viallinen kiinteä verkkojohto (AC50 nuppi, originaali piuha). Maajohdin oli vaurioitunut ja toimi vain ajoittain ja silloinkin huonosti. Mikin grillin ja kitarankielten välille manifestoitui 110V jännite, joka antoi huuliin kiukkuisen tuimaa napsua. Johdon vaihtaminen lopetti nuo ongelmat.
 
Mullakin on ollu keikoilla AC15HTVH, jotta kannatta varmaan kokeilla.
 
aasinhattu päähän ja selkä suorana kohti uusia nöyryytyksiä.
okabass
22.02.2010 11:50:05 (muokattu 22.02.2010 11:50:41)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

MOI
 
Ihan noin varoituksena: kannattaa tarkastuttaa silloin tällöin myös verkkopiuha, ja etenkin putkilaitteiden maadoitus. Muistelen, että juuri vanhoissa VOXeissa verkkopiuha on lähinnä huvittava nykyisen turvallisuusmittapuun mukaan.
Suojamaata (kelta-vihreä johdin ) EI saa katkaista koskaan, missään tilanteessa hurinoiden tms. takia, vaan on ratkaistava asia jollain muulla turvallisella tavalla. Myös teipatut maaliuskat pistokkeessa ovat no-no-no. Laitteet kyllä saa yhtä hurinattomiksi turvallisillakin tavoilla.
 
In porto perse vitulus est. Käännös: "Satamassa on vasikka".
kurrekullervo
23.02.2010 20:10:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tarkennan vielä hiukan ongelmani asettelua: Siis, pelimanniin on kerääntynyt hankaussähköä ja koskettaessaan keyboardia, synaa tai muuta digitaalilaitetta jossa on RAM-muistissa jotain dataa, laite menee sekaisin. No, sain pikaviestillä tiedon että laitteet voisi maadoittaa johdolla lattiaan eli piuhalla jossa molemmissa päissä on "hauenleuat". Onkohan kenellekään muita neuvoja? Tuumin itse että lattian asemesta voisi kokeilla maadoitusta esim lämpöpatteriin (jos läheltä löytyy!). Neuvoja, kokemuksia, mielipiteitä, olkaa hyvä. Obs. omat laitteeni ovat kaikki maadotetuissa pistorasioissa.
 
Einherjar
23.02.2010 22:06:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kurrekullervo: ...Onkohan kenellekään muita neuvoja? ...
 
Kokeile ottaa jalkojen alle kumimatto.
 
"Sanovat että osaisin miksata, mutta kyllä se viina mahtaa olla minun juttu" -Tuntematon miksaaja
marpula
23.02.2010 22:26:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kurrekullervo: Tarkennan vielä hiukan ongelmani asettelua: Siis, pelimanniin on kerääntynyt hankaussähköä ja koskettaessaan keyboardia, synaa tai muuta digitaalilaitetta jossa on RAM-muistissa jotain dataa, laite menee sekaisin. No, sain pikaviestillä tiedon että laitteet voisi maadoittaa johdolla lattiaan eli piuhalla jossa molemmissa päissä on "hauenleuat". Onkohan kenellekään muita neuvoja? Tuumin itse että lattian asemesta voisi kokeilla maadoitusta esim lämpöpatteriin (jos läheltä löytyy!). Neuvoja, kokemuksia, mielipiteitä, olkaa hyvä. Obs. omat laitteeni ovat kaikki maadotetuissa pistorasioissa.
 
Harvoin lattia johtaa niin että siihen voisi maadoittaa. Lämpöpatteriin kytkeytyminenkin voi tuottaa vaarallisia virtasilmukoita jos sattuu tulemaan sähkövikoja laitteisiin.
 
Maadoitettuun pistorasiaan kytketyn laitteen maataso on ainoa turvallinen paikka purkaa staattista sähköä. Voit purkaa staattiset sähköt itsestäsi vaikkapa koskettamalla audiopiuhan metallista liittimen kuorta, se on maatasossa. Tai sitten voit ostaa elektroniikkakaupasta maadoitusrannekkeen ja kytkeä johdon toinen pää laitteen maatasoon. Ranneke on kyllä aika epämukava apulainen.
 
Joskus olen torjunut häiriöitä maadoittamalla kitaran kielet pienellä johdonpätkällä audiokaapelin maatasoon. Soittajakin on maadoitettu silloin kun koskee kieliin.
 
Mikään ei ole mahdotonta ihmiselle jonka ei tarvitse tehdä sitä itse!
marpula
23.02.2010 22:44:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Einherjar: Kokeile ottaa jalkojen alle kumimatto.
 
Elektroniikkakorjaamoissa staattista sähköä torjutaan niin, että matto ei ole suinkaan eristävää kumia vaan hiukan sähköäjohtavaa erikoismuovia. Ja se matto on maadoitettu. Huoneeseen tuleville ihmisille annetaan jalkaan osittain sähköä johtavat jalkineet tai erityiset tossut kenkien ympärille. Tällä tavoin staattisella sähköllä on turvallinen reitti purkautua.
 
Mikään ei ole mahdotonta ihmiselle jonka ei tarvitse tehdä sitä itse!
Einherjar
23.02.2010 23:08:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

marpula: Elektroniikkakorjaamoissa staattista sähköä torjutaan niin...
 
Ehkä tuli vähän suppeasti vastattua... Ideana oli, että jos siinä alla on sitä karvamattoa, joka aiheuttaa sitä staattista sähköä, niin heittää siihen sen kumimaton. Sen nyt ei luulisi aiheuttavan ainakaan lisää staattisuutta. Kiipparisti tuskin kuitenkaan hirveästi vaeltelee ympäri lavaa.
Toki se virallinen purkautumistie staattiselle sähkölle on se parempi ja varmempi keino.
 
"Sanovat että osaisin miksata, mutta kyllä se viina mahtaa olla minun juttu" -Tuntematon miksaaja
rintapek
23.02.2010 23:57:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kurrekullervo: Tarkennan vielä hiukan ongelmani asettelua: Siis, pelimanniin on kerääntynyt hankaussähköä
 
Ei kande käydä hankailemassa. Jos ja kun kumminkin käyt, ni pa tommoiset jalkaan:
www.sievinjalkine.fi/?sivu=119
 
One kind of music only - the good kind
sepisti
24.02.2010 12:42:15
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

marpula: Joskus olen torjunut häiriöitä maadoittamalla kitaran kielet pienellä johdonpätkällä audiokaapelin maatasoon. Soittajakin on maadoitettu silloin kun koskee kieliin.
 
Mulla on ollut kaikissa sähkökitaroissa tällainen systeemi ihan valmistajan puolesta... Jos sun on itse pitänyt viritellä ylimääräinen johto, se tarkoittaa, että maadotukset kitarasta on rikki.
 
Mäntä-Seppo JYRÄÄ!!!
marpula
24.02.2010 22:59:15
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

sepisti: Mulla on ollut kaikissa sähkökitaroissa tällainen systeemi ihan valmistajan puolesta... Jos sun on itse pitänyt viritellä ylimääräinen johto, se tarkoittaa, että maadotukset kitarasta on rikki.
 
Tai puuttuu. Se oli akustinen kitara johon oli jälkeen päin asennettu mikit. Hurinalle piti tehdä jotain, niin kielien maadoitus oli helppo ja toimiva apu.
 
Mikään ei ole mahdotonta ihmiselle jonka ei tarvitse tehdä sitä itse!
kurrekullervo
24.02.2010 23:27:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kaikissa sähköisissä kielisoittimissa ovat kielet tallan (metallia!) kautta kiinni maadoituksessa. Eli pelimanni vasurilla skeban kaulasta kiinni, oikealla laulumikkiin ja sitten saattaa tärähtää hengenvaarallisesti. Oma kokemukseni takavuosilta : Vahvistin Teisco (italiano), kitara Rickenbacker (USA), PA Maxim (Fi), mikki Shure SM7 (USA), mesta Kultainen Kannus (Kouvola). Tipahdin perseelleni (mustelmien kera) ja ravintolamusiikkisoittotaide hiljeni hetkeksi. Jatkossa hanskani tutisi jonkun verran mutta sen illan keikka hoidettiin asiallisesti ja sittenTeisco sai pajavasaraa, eli uutta putkeen, putkien merkeissä = Marshall.
OK. offtopiccia otsikkooni, mutta kun puheeksi tuli sähköiset kielisoittimet, niin olkaapa varovaisia siellä ulkona, arvoisat kollegat, kiitos.
 
rintapek
25.02.2010 01:27:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kurrekullervo: Eli pelimanni vasurilla skeban kaulasta kiinni, oikealla laulumikkiin ja sitten saattaa tärähtää hengenvaarallisesti.
 
Ei kande jäädä vaiheen ja maan väliin roikkumaan. Siin käy huonosti. Ongelma on se, et jos noin käy, niin siit ei eroonkaan pääse. Mut toi ongelma ei liity staattiseen sähköön millään tavalla. Eikä ratkea esd- kengillä.
Korjataan sillä, et vedetään ehjillä vehkeillä. Toissijaisesti siten, et otetaan sähköt vikavirtasuojien kautta.
 
One kind of music only - the good kind
Sax-pappa
25.02.2010 09:41:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kurrekullervo: Kaikissa sähköisissä kielisoittimissa ovat kielet tallan (metallia!) kautta kiinni maadoituksessa. Eli pelimanni vasurilla skeban kaulasta kiinni, oikealla laulumikkiin ja sitten saattaa tärähtää hengenvaarallisesti. Oma kokemukseni takavuosilta : Vahvistin Teisco (italiano), kitara Rickenbacker (USA), PA Maxim (Fi), mikki Shure SM7 (USA), mesta Kultainen Kannus (Kouvola). Tipahdin perseelleni (mustelmien kera) ja ravintolamusiikkisoittotaide hiljeni hetkeksi. Jatkossa hanskani tutisi jonkun verran mutta sen illan keikka hoidettiin asiallisesti ja sittenTeisco sai pajavasaraa, eli uutta putkeen, putkien merkeissä = Marshall.
OK. offtopiccia otsikkooni, mutta kun puheeksi tuli sähköiset kielisoittimet, niin olkaapa varovaisia siellä ulkona, arvoisat kollegat, kiitos.

 
Joissain kitaroissa on "lifesaver" kytkentä, eli tallan maadoitus on tehty vastus-kondensaattori yhdistelmän kautta. Tämä rajoittaa vikatilanteessa virran turvalliselle tasolle.
 
jeppeq
25.02.2010 10:17:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Staattiseen sähköön liitty tämäkin.
 
Tässä päivätyössä kun vielä satunnaisesti touhuillaan noiden työasemien kanssa, ilmeni taannoin sellaista, että tietyllä PC:llä tussahteli, olikohan näytöt tms., aina vaihtuvin väliajoin. Tarkempi tarkastelu osoitti tiettyyn henkilöön ja vielä tarkemmin tarkasteltuna kaveri käytti kuulemma kalsareita, jotaka hankaantuivat penkkiä vasten ja aiheuttivat noita sähköpurkauksia.
 
En ollut tosin tarkastamassa kaverin kalsareita mitä mahdollisia muita purkauksia sieltä olisi löytynyt, mutta tällä tavoin selvisi tämä häikkä. Hieman noloksi oli kaveri käynyt ymmärrettävistä syitä.
 
Käytännön valintana lienee kunnon ESD kengät voisivat tulla kyseeseen esim. keikkaympyröissä napsujen estämiseksi. Onhan noitakin jo ihan sulavan näköisinä popoina saatavissa.
 
Painava, mutta kevytmielinen.
jon lord
25.02.2010 15:03:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Oltiin jollain koululla esiintymässä lastennäytelmää. Vanha koulu ja kova pakkanen. Jo roudausvaiheessa sai joka paikasta säpäreitä. Valotelineet, mikseri, syntikka ym. kaikista tuli säpärit. Soitin kaverille ja kyselin neuvoa, että oliskos sähköissä jotain häikkiä. Vedettiin vielä voimavirrasta sähköt. Piti teipata sormet roudausteipillä jotta pystyi edes jotenkin olemaan. Koskaan muualla ei ole ollut tällaista ongelmaa, oikein pelotti olla lavalla kun ei tiennyt mistä seuraavaksi saa tällit, ei ollut kivaa.
 
COVS jäsen N.o 3
Ukko
25.02.2010 16:14:35
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jon lord: Oltiin jollain koululla esiintymässä lastennäytelmää. Vanha koulu ja kova pakkanen. Jo roudausvaiheessa sai joka paikasta säpäreitä. Valotelineet, mikseri, syntikka ym. kaikista tuli säpärit. Soitin kaverille ja kyselin neuvoa, että oliskos sähköissä jotain häikkiä. Vedettiin vielä voimavirrasta sähköt. Piti teipata sormet roudausteipillä jotta pystyi edes jotenkin olemaan. Koskaan muualla ei ole ollut tällaista ongelmaa, oikein pelotti olla lavalla kun ei tiennyt mistä seuraavaksi saa tällit, ei ollut kivaa.
 
Silloin kauan sitten kun oltiin ekalla keikalla niin meikän lauluhalut loppui siihen kun sain mikistä kipinän aiheuttavan iskun (ok...paskaako se turpa piti mennä iskemään mikkiin kiinni).
 
COVS jäsen nro 6
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti