Muusikoiden.net
21.05.2018
 

Jazz »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Levyttämään?
1
SPVQTTIlari
13.01.2016 12:02:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olemme jazzkvartetillamme (http://www.facebook.com/sopevajazz) julkaisseet ekan omakustannelevymme. Musiikkimme on kuitenkin haastavaa itse miksata yms. ja emme olleet täysin tyytyväisiä lopputulokseen. Uutta omaa materiaalia alkaa olla jo toisenkin pitkäsoiton verran, joten haluaisimme alkaa väsätä toista äänitettä. Kuitenkin toivoisimme pääsevämme tekemään sen ammattilaisten kanssa oikeassa studiossa. Kuinka meidän tulisi menetellä? Lähetämmekö demon johonkin? Mikä levy-yhtiö voisi olla kiinnostunut 18-vuotiaista innokkaista jazzareista Iisalmesta..?
 
Seba
13.01.2016 12:36:25
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Aika kiven alla on levy-/kustannussopparit tänä päivänä, saati vielä ns. marginaalimusiikin kanssa.
Mutta ei se ota jos ei annakaan, eli ei muuta kun yhtiöitä pommittamaan demoilla ym jos siltä tuntuu.
Pääsee sitä toki oikeisiin studioihin oikeiden ihmisten kanssa levyä tekemään muutenkin, mutta sit pitää lompsassa olla muutakin kuin alepan kuitteja :)
 
Peksujeff
09.02.2016 01:56:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiinnostuin aiheesta, koska itsellänikin on ollut pulmia sen suhteen, miten jazz-levy kannattaisi tehdä.
 
Ensimmäinen sääntö: realismia kehiin. Kävin kuuntelemassa näytteitänne YouTubessa. Olette taitavia soittajia, teillä on mielenkiintoisia biisejä, mutta Suomesta tai muualtakaan ette tule kovin helpolla löytämään kustantajaa hankkeellenne. Markkinat ovat ns. ohuet. Suomessa ei ole kuin muutama jazz-soittaja, joille levy-yhtiö maksaa levyntekokulut. Loput joutuvat maksamaan kulunsa itse. Ei ole realismia olettaa, että levy myisi tuhansia kappaleita ja levy-yhtiö saisi sijoitukselleen tuottoa.
 
Käytännössä siis ainoa vaihtoehto on tehdä (maksaa) levynteko itse. Se täytyy ajatella markkinointi-investointina. Levyn avulla voitte saada näkyvyyttä, kuuluvuutta, kontakteja ja keikkoja. Lisäksi voitte myydä levyä keikoilla, jolloin saatte hieman takaisin siitä, mitä olette levyntekoon sijoittaneet.
 
Toivottavasti edellinen ei ollut liian tylyä.
 
Hyvä uutinen on se, että levynteko ei nykypäivinä ole enää järjettömän kallista. Se onnistuu jopa ilman ns. suhteita. Suhteilla tarkoitan esim. opiskelua Sibiksessä, jolloin hyvällä supliikilla varustettu opiskelija voi puhua itselleen laadukasta studioaikaa ilmaiseksi. Laadukkaassa kaupallisessa studiossakaan hyvin harjoiteltujen biisien äänittäminen ei vie kuin pari päivää studio ei ole harjoittelupaikka. Eikä huonoon studioon kannata mennä, koska akustisesti soitettua bändimusiikkia ei voi äänittää missään makuuhuoneessa. Tarvitaan laatumikrofoneja ja ammattitaitoa asetella ne oikein.
 
Maan parhaiden studioiden päivävuokrat ovat laskeneet paljon, päivän hinta huippustudioissakin on tingittävissä alle 300 euroon. Päälle tulee vain äänittäjän palkka, kokemuksesta ja osaamisesta riippuen 150 eurosta ylöspäin per päivä.
 
Levyn äänitykset ovat siis tehtävissä laadukkaasti alle tuhannella eurolla. Sen päälle tulevat miksauskulut. Miksauksesta kannattaa yleensä sopia äänittäjän kanssa etukäteen, koska äänittäjä tietää, mitä äänitiedostoista löytyy. Jos biisit on hyvin harjoiteltu, eikä tarvita paljonkaan muokkauksia (esim. puhaltajien vireet, timing-korjaukset), niin miksaus on perus-jazzissa päivän tai kahden juttu. Se maksaa miksaajasta (= äänittäjä) riipuen siis 150 eurosta ylöspäin per päivä.
 
Masterointiin kannattaa varata 60 euroa per biisi. Levyn monistaminen on halpaa, alle pari euroa per levy, jos määrä on yli 200 kappaletta. Kannet ja niiden suunnittelu maksavat sitten vielä osansa, mutta tarkka talousmies selviää koko projektista alle 3000 eurolla, minkä jälkeen kädessä on 300 kpl uunituoretta jazz-levyä. Jos pystyy myymään ne kaikki kympillä kappale, projekti on maksanut itsensä ja kaupan päälle tulee kaikki se markkinoinnillinen hyöty, jota levyllä voi saavuttaa.
 
Menestystä projektillinne.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti