Muusikoiden.net
31.10.2020
 

Jazz »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Bebop-soolosta
1
silver123
11.06.2012 17:14:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyviä vinkkejä bebop-soolon oppimiseen? Ainakin lickit kaikissa sävellajeissa, soolojen kuuntelua, mitä vielä..? Miten kromatiikkaa tulisi käyttää, niin että se kuulostaa hyvältä? Pianistille siis.
 
Raaku
11.06.2012 23:58:54
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En ehkä ole pätevin neuvomaan, koska itsekin vasta bepoppia reenailen, mutta joku pätevämpi voi sitten oikaista jos puhun paskaa.
 
Kromatiikasta sen verran, että bebop-skaaloistahan sitä tulee jo jonkin verran, että ne kannattaa ainakin reenailla. Ja sitten tietysti nämä vanhat konstit mitä itsekin luettelit eli kuuntelu, blokkailu ja kans ihan kokeilu että mikä omaan korvaan kuulostaa hyvältä.
 
Tärkeä juttu on kans nöyrtyä ja harjoitella aluks tosi hitaasti, kun bepoppi nyt on niin helvetin nopeeta. Taustanauhan kanssa kun soittelee hitaasti pitkiä kasiosalinjoja ensin niin saa jotain aikaan eikä mene sormi suuhun kuten nopeessa tempossa soittaessa.
 
Chunga
12.06.2012 09:02:40
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

aloita hitaasti ja muista syödä välillä.
 
Nykytekniikkaa voi ja kannattaakin käyttää hyödykseen: esimerkiksi nykypäivän softasoittimet (esmes vlc) kykenee helposti toistamaan digitaalismuotoista musiikkia hitaammalla tempolla (äänenkorkeutta muuttamatta), joka tekee esmes Jamey Aebersoldin äänittämistä harjoitusnauhoista huomattavasti mukavampia soittaa.
 
miten hiljennetään sähkökitaristi? -annetaan sille nuotti.
vasili
12.06.2012 21:54:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sointusäveliä, ja pikkuhiljaa kromatiikkaa sävelten ympärille ja väliin. Kannattaa opetella oikeita bebop-sooloja ja jauhaa niitä levyn kanssa. Niistä saa imettyä omaan soittoonsa fraseerausta ja paljon muutakin.
 
Sammo
13.06.2012 10:55:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulle Jerry Bergonzin "Jazz Line"-kirjan läpikäyminen oli jonkin tason käännekohta omassa kehityksessä ja auttoi hahmottamaan sekä kuulemaan sekä sointuvaihdoksia että kromatiikkaa enemmän kuin asteikkojen ja/tai arpeggioiden monivuotinen harjoittelu sitä ennen. "Jazz Line" käsittelee bebopskaaloja ehkä hieman laajemmin kuin normiopus (?), koska kahdeksanäänisten skaalojen lisäksi esitellään kahden ja kolmen lisä-äänen bebopskaalat. Plus muuta kamaa jota en ole ehtinyt kaikkea käydä läpi (fraasien päätöstagit, sointuvaihdoksen ennakointi yms). Noiden Bergonzin kirjojen mukana tulee yleensä CD jossa on sekä esimerkkeja että taustanauhoja. Ja noi taustat on mun mielestä parempia kuin vaikkapa Aebersoldin vastaavat.
 
Mä koen että kohtuu pienellä panostuksella sitten alkaa kuulemaan sen seuraavan vahvan äänen soinnulle tai vaihdokselle ja se osaltaan auttaa sitten kaikessa improvisoinnissa. Tai toisin sanoen tuota kautta on ainakin mulle helppo tuoda kontrolloidusti ja mielekkäästi kromatiikkaa omaan soittoon.
 
"Just swimming in the sea of rubato"
heikkiha
21.06.2012 12:55:02
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos haluaa syväluotavaa oppimateriaalia bebopista niin kaksi sanaa: David Baker.
Mies on julkaissut monta oppikirjaa, joista erityisesti nämä ovat toimineet itselle:
 
-A Creative Approach to Practicing Jazz (Jamey Aebersold Jazz, Inc., 1994.)
Tässä lyhyessä "vihkossa" David esittelee lukuisia metodeja harjoitella jazzia ja keskittyy erityisesti bebopin soittoon.
 
-How To Play Bebop. Volume 1: The Bebop Scale and Other Scales in Common Use. (Alfred Publishing Company (Van Nuys, CA) )
 
-How To Play Bebop. Volume 2: Learning the Bebop Language: Patterns, Formulae and Other Linking Materials. (Alfred Publishing Company (Van Nuys, CA) )
 
How To Play Bebop. Volume 3: Techniques for Learning and Utilizing Bebop Tunes. (Alfred Publishing Company (Van Nuys, CA) )
 
"Eihän täällä olla lusimassa vaan pitämässä hauskaa ja saamassa aikaan kunnon jälkeä." - Robbie Robertson
silver123
25.06.2012 22:34:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hei kiitos kun jaoitte ajatuksianne! Täytyy kyl sanoa, että on olemassa paljon hyviä kirjoja, joista saa hyvää harjoituspohjaa, nykyään kaikki tieto on niin helposti saatavilla :)
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2020, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti