Muusikoiden.net
27.05.2018
 

Jazz »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: UMO & Wayne Krantz (USA) 7-9.9.2011
1 2
Spoon
06.07.2011 23:03:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

UMO & Wayne Krantz (USA)
 
7.9 Järvenpää-talo
8.9 Savoy-teatteri
9.9 Hämeenlinnan Verkatehdas.
 
Taitaa olla taas niitä keikkoja jotka on nähtävä. Joko on almanakoissa merkinnät ja levyt lautasilla? Saataisiinkohan tästä aikaan pieni Wayne Krantz-hypeketju joka purkautuisi sopivasti syyskuun keikkoihin.:) Hänen äänitallenteita kuunnelleena ja Improviser OS-kirjaa selanneena voin vaan todeta että kaveri alkaa olla suht Next Levelillä..
 
Lainaus UMO:n sivuilta:
 
Kapellimestarina Rich Shemaria
 
Yhdysvaltalainen kitarataituri Wayne Krantz saapuu UMOn vieraaksi Savoy-teatteriin 8. syyskuuta. Erityisesti jazzfuusiokitaristina tunnettu Krantz on niittänyt urallaan mainetta oman trionsa kanssa sekä osana eturivin jazz ja rockartistien yhtyeitä. Kuuluisimpiin Krantzin kokoonpanoihin kuuluu jazzia ja rockmusiikkia sekoittava Steely Dan.
 
Wayne Krantzin omassa musiikissa voi kuulla sävyjä jazzista, rockista, bluesista ja funkista. Krantz tunnetaan myös lahjakkaana improvisoijana.
 
Tulevaan konserttiin Krantz on säveltänyt kapellimestari Rich Shemarian kanssa uutta musiikkia, joka saa maailman ensi-iltansa Suomessa. Savoyssa kuullaan lisäksi Euroopan ensiesityksinä uusia sovituksia UMOlle.
 
-Petri
 
Sammo
07.07.2011 08:55:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos tiedosta!!
 
Ite oon nähnyt miehen livenä 3-4 kertaa (eka kerta kasari/ysärin vaihteesta Jukkis Uotilan bändissa), ja aina on jäänyt mit.vit.tapahtui -fiilis keikan jälkeen, hyvällä.
Mutta mielenkiintoinen yhdistelmä tuo ja menen ilman isompaa estettä Savoyhin tuota katsomaan.
 
(Jos jotain negatiivistä pitää/saa sanoa, niin reunionin jälkeisen Steely Danin keikkakitaristeista Krantz on jaetulla viimeisellä sijalla.)
 
"I don't believe in a lot of things, but I do believe in duct tape."
spadde
07.07.2011 23:04:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tämä On nähtävä. ei voi oikeen muuta todetakkaan, paitsi että nyt vaan odotetaan!
 
Apricot
20.07.2011 17:25:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sammo: -- (Jos jotain negatiivistä pitää/saa sanoa, niin reunionin jälkeisen Steely Danin keikkakitaristeista Krantz on jaetulla viimeisellä sijalla.)
 
Krantzin ja Steely Danin suhde näyttää melkoisen kompleksiselta. Keikoilla haluttiin improvisaatiota, mutta bändi ei ollut vuorovaikutteinen - joskin Krantzin käsitys improvisaatiosta on varmasti ollut hyvinkin erilainen kuin bändin isäntien:
 
"Q: Did you feel that you were free playing for example with
Steely Dan?
A: Not really, because it wasnt an improvisational band setting. They wanted me
to improvise but had the band just groove on without interacting with
it. That meant that no matter what I did, nothing changed in the music
- the backing track continued normally. So some of the transforming
power of improvisation was compromised. But thats what they wanted
and it was an interesting challenge."
 
http://www.waynekrantz.com/blog/?p=670
 
Studiossa taas piti olla spontaanisti keksittyjä kitaraosuuksia, mutta millintarkasti keskelle klikkiä ajoitettuna, mikä on hankalaa jazz-taustaiselle soittajalle. Liekö kyseessä ollut Two Against Nature -sessiot?
 
"I got my ass kicked on some Steely Dan recording sessions in 98 or 99, partly because my time wasnt cutting it."
 
"My biggest error on the iced Steely Dan tracks was trying to plan my parts beforehand. That doesnt work, because you never know exactly what the parameters will be if youre dealing with stuff thats cut live. So if you devote yourself to a preconception, youre too locked in to deal spontaneously in the way thats necessary at the session."
 
http://www.waynekrantz.com/blog/?page_id=31
 
Krantzin komppausta ja sooloja kuullaan kuitenkin Donald Fagenin Morph the Cat -levyllä, mikä lienee ilmeisen onnistunut sessio.
 
Chunga
08.09.2011 07:54:06
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Oli melkoista menoa eilen Järvenpäässä - rocktrio oli pääosassa, kuten krantzin musassa kuuluukin ja torvilla lähinnä täytettiin sointia. Homma toimi, kiitos kapellimestarin, joka oli koko ajan perillä siitä missä sfääreissä krantzin koukeroiset improvisaatiot olivat menossa :)
 
batteries included - no strings attached
Sammo
08.09.2011 10:05:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Apricot: Krantzin ja Steely Danin suhde näyttää melkoisen kompleksiselta.
 
Tänks tekstistä -- vaikuttaa tuolta. Hienoa että WK sai tavallaan uuden mahdollisuuden ainakin Fagenin kanssa. Mulla on joistain vanhoista haastatteluista jäänyt sellainen käsitys että jos kaksikon kanssa menee sukset kerran ristiin niin uudelleen ei enää kutsuta (esmes. Chuck Rainey).
 
Tässä on muutama esimerkki Krantzin vedoista '96 kiertueelta:
http://www.youtube.com/watch?v=sjksyd6ZNpQ (Kaarlesuurikakara)
http://www.youtube.com/watch?v=M65HW4_kvTo&feature=related (PEG)
 
Kokoelma PEG-livevedoista (Graydon (studioversio), Zingg, Wadenius, Krantz, Herrington):
http://www.youtube.com/watch?v=eUMVC7ezVF8
 
Eilisessä Hesarissa oli kulttuurisivuilla pieni haastattelu ... damn, ei pääse tänään kuuntelemaan.
 
"I don't believe in a lot of things, but I do believe in duct tape."
Epämuusikko
08.09.2011 11:28:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sammo: Mulla on joistain vanhoista haastatteluista jäänyt sellainen käsitys että jos kaksikon kanssa menee sukset kerran ristiin niin uudelleen ei enää kutsuta (esmes. Chuck Rainey).

 
you likes to elaborate? kiinnostaa.
 
"Thank you for the music, white boy". 6-stroke troll #1
Sammo
08.09.2011 12:49:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Epämuusikko: you likes to elaborate? kiinnostaa.
 
Ensisijainen lähde on omat mielikuvat ja ne perustuu luultavasti internettiin joten en pysty niin paljon elabroimaan kun haluaisin mutta:
 
a) Muistan varmaksi että Walter Becker on sanonut jossain haastattelussa (veikkaisin Making of AJA DVD:tä jos pitäisi) osan studiomuusikoista joita ei ole kutsuttu enää uudestaan studioon ottanneen asian ei niin hirveän hyvin.
b) Chuck Raineyn katkeruus kaksikkoa kohtaan on aika hyvin dokumentoitu kredittejen jaosta ja siitä kuinka kunniaa ei ole jaettu tarpeeksi studioketuille. Samoin kai Purdiekin.
c) Chuck Raineyn ja Fagenin sukset meni Nightflyn aikaan ristiin.
 
a+b+b = mun olettamus (b ja c löytyy googlaamalla).
 
Lisäksi, jos Steely Danin (+soolot) uran jakaa kolmeen osaan -- Alkupää, Kultakausi (Royal Scam, AJA, Gaucho + Nightfly) & Toinen Tuleminen (Kamakiriad -> ) -- niin aika vähän henkilöstö on siirtynyt vaiheesta toiseen (Porcaro soitti ensimmäisessä ja toisessa, Carlton teki hiljattain noita spessukonsertteja).
 
Kiertuebändit löytyy vuodesilta 2000-2011 täältä: http://steelydan.com/2kband.html --- aika vähän on pidetty välivuosia kiertueilla. Ja sama kuva kuva mulla on kitaristien, basistien, pianistien ja rumpalien osalta myös 90-luvun kiertuekokoonpanoista.
 
Anyway, oli asia miten oli niin itse oon sitä mieltä että noi Toisen Tulemisen levyt olisi saattanut kolista kovempaa itselle.
 
"I don't believe in a lot of things, but I do believe in duct tape."
Mebrick
09.09.2011 21:33:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Whippersnapper! Ja War-Torn Johnny toimi torvien kanssa tosi makeesti.
 
Ja ei muuta kuin sorvin ääreen..
 
TheGore
09.09.2011 22:58:48
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei tuntunut oikein UMO:n jätkiltä irtoavan perjantain keikalla. Krantz puolestaan oli juuri niin häikäisevä kuin odotinkin. Omia fiiliksiäni kuvaa aika hyvin se, että illan parasta antia oli herran täysin soolona suorittama improvisointi.
 
Epämuusikko
11.09.2011 17:21:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ketä oli kompissa?
 
"Thank you for the music, white boy". 6-stroke troll #1
Dr Dominant
13.09.2011 18:02:01
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Valitettavasti en itse päässyt paikalle töiden takia, ehdin nähdä Krantzin ja Schemarian ekojen treenien jälkeen mutta en ehtinyt kuulla yhtään edes treenejä. Näin jonkin verran Krantzin musaa blokanneena ja big bandinkin kanssa touhunneena oma mielipiteeni on se että krantz ja big band eivät oikeastaan sovi kunnolla yhteen, sillä hieman ihmettelinkin taiteellisesti tätä yhdistelmää.
 
Krantzin ilmaisu on sellaista että se on parhaimmillaan just mahdollisimman pelkistetyssä ympäristössä. Big Band-ympäristössä itse en edes haluaisi lähteä arraamaan Krantzille, koska se iso bändi on vaan oikeasti tiellä koko ajan, eikä Krantzin rytmin käsittely ja kovatkaan big band-soittajat (kaikki kunnia toki puhallinsoittajille) vaan istu mielestäni taimillisesti hyvin nippuun oikein mitenkään. Voin vain arvailla, että arrien näkökulmasta puhaltajilla ei ollut paljoakaan heille mielekästä soitettavaa, ja silloinkin kun soittivat, saivat tehdä täyden työpäivän että pysyvät edes jotenkin Krantzin kanssa samassa galaksissa. Tämä ei ole vika vaan ominaisuus, Krantz on niin omassa maailmassaan ton rytmin käsittelyn kanssa (ja tällä en tarkoita etteikö maailmassa muutkin svengais, vaan että hänen ote on niin persoonallinen) että blosarien maailma ja Krantzin maailma eivät vaan kohtaa jos pidetään parit treenit ja mennään keikalle. Vähän niinkuin hyvin karrikoidusti pistäis kimppaan jazz-kompin ja jousiorkesterin ja yrittäis saada sen jousiston svengaamaan samalla tavalla - ei tuu kesää.
 
Mutta en toki halua dissata kuviota, hienoa on toki se että Krantz kävi soittamassa, sillä onhan hän aina kuulemisen arvoinen kaveri.
 
"Dr. Dominant, I presume?"
Chunga
13.09.2011 20:54:21 (muokattu 13.09.2011 20:57:22)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Dr Dominant: Valitettavasti en itse päässyt paikalle töiden takia, ehdin nähdä Krantzin ja Schemarian ekojen treenien jälkeen mutta en ehtinyt kuulla yhtään edes treenejä. Näin jonkin verran Krantzin musaa blokanneena ja big bandinkin kanssa touhunneena oma mielipiteeni on se että krantz ja big band eivät oikeastaan sovi kunnolla yhteen, sillä hieman ihmettelinkin taiteellisesti tätä yhdistelmää.
 
Krantzin ilmaisu on sellaista että se on parhaimmillaan just mahdollisimman pelkistetyssä ympäristössä. Big Band-ympäristössä itse en edes haluaisi lähteä arraamaan Krantzille, koska se iso bändi on vaan oikeasti tiellä koko ajan, eikä Krantzin rytmin käsittely ja kovatkaan big band-soittajat (kaikki kunnia toki puhallinsoittajille) vaan istu mielestäni taimillisesti hyvin nippuun oikein mitenkään. Voin vain arvailla, että arrien näkökulmasta puhaltajilla ei ollut paljoakaan heille mielekästä soitettavaa, ja silloinkin kun soittivat, saivat tehdä täyden työpäivän että pysyvät edes jotenkin Krantzin kanssa samassa galaksissa. Tämä ei ole vika vaan ominaisuus, Krantz on niin omassa maailmassaan ton rytmin käsittelyn kanssa (ja tällä en tarkoita etteikö maailmassa muutkin svengais, vaan että hänen ote on niin persoonallinen) että blosarien maailma ja Krantzin maailma eivät vaan kohtaa jos pidetään parit treenit ja mennään keikalle. Vähän niinkuin hyvin karrikoidusti pistäis kimppaan jazz-kompin ja jousiorkesterin ja yrittäis saada sen jousiston svengaamaan samalla tavalla - ei tuu kesää.
 
Mutta en toki halua dissata kuviota, hienoa on toki se että Krantz kävi soittamassa, sillä onhan hän aina kuulemisen arvoinen kaveri.

 
Kuvasit melko täydellisesti omia odotuksiani ennen keikkaa - ja osittain myös lopputulosta :-)
 
konseptin haaste taisi olla siinä, että Krantzin "biisit" on ymmärtääkseni pitkälti vaan aihioita rytmiseen improvisaatioon - niin teeman kuin soolonkin kohdalla. Arreista kuuli, että niiden rytmit olivat kirjoitettu levyversioista, mutta tässä mielessä levyversiot ovat vain yksiä versioita monien (tai siis, kaikkien) joukossa, sillä Krantz muuttelee teemojensakin rytmiikkaa aika tavalla - jolloin on selvää ettei yksikään muu teemaa soittava (saati sitten big band) edes voi pysyä perässä :)
 
Tän lisäks kaikki kunnia UMO:n soittajille, mutta taitaa olla niin, että puhallinsolisteille yleensäkään rytminen kikkailu ei kuulu perustarpeistoon. Järvenpäässä Saarti oli ainoa joka hieman pääsi kiinni siihen mitä Krantzin musassa haetaan.
 
Mutta, oli siellä hetkensä! Arreissa oli paljon tilaa rumpu-basso-kitara-akselille, ja silloin kun torvet olivat äänessä, niin arrit soi todella nätisti (esimerkiksi biiseissä Mosley ja The earth from above). Toiseksi, oli virkistävää kuulla mitä big bandilla voi tehdä silloin, kun komppi onkin yhtäkkiä pääosassa ja torvet taka-alalla. Sellaiseen ei törmää kovin usein :)
 
...että blosarien maailma ja Krantzin maailma eivät vaan kohtaa jos pidetään parit treenit ja mennään keikalle.
 
niin no, käsittääkseni herra pääsi tiistaina suomeen, ja järvenpäässä oli keskiviikkona "toiset treenit" :) - siihen nähden tosin meni tosi hyvin!
 
batteries included - no strings attached
Chunga
13.09.2011 20:59:15
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Epämuusikko: Ketä oli kompissa?
 
Ketola-Huolman-Krantz :-)
 
batteries included - no strings attached
Apricot
13.09.2011 21:23:04 (muokattu 13.09.2011 21:24:32)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Näin keikan Savoyssa. Vahvistan edelliset havainnot ja olettamuksetkin. Asetelma tuntui olevan se, että lavalla on Krantzin trio (suomalaisilla lainasoittajilla), ja takana on ylisuuri puhallinsektio, jolle on pitänyt keksiä jotain tekemistä.
 
Parhaat UMO-hetket omasta mielestäni olivat Krantzin ja solistin (tais olla Saarti) vuoropuhelu jossain biisissä. Hauskaa oli toisaalta myös Krantzin varsin rela suhtautuminen esitystilanteeseen. Satunnaisia sanallisia huuteluja kuului yleisönkin puolelle kesken biisien. Hauska toistuva elementti oli melkein jokaisessa biisissä tapahtuneet tempon vaihdokset, kuten Krantzin omallakin triolla.
 
Chunga
13.09.2011 21:57:17
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

...ja takana on ylisuuri puhallinsektio, jolle on pitänyt keksiä jotain tekemistä.
 
Mulle tuli tästä mieleen, että mietin keikan jälkeen, kumpikohan loppujen lopuksi konsertin oli ideoinut, Krantz vai Shemaria? Toisin sanoen, halusiko loppujen lopuksi Krantz tehdä musaa big bandin kanssa, vai halusiko Shemaria tehdä Krantzin musaa.. varmaan molempia..
 
no joo, aika turha pohdinta mutta jätetään se nyt tänne :)
 
batteries included - no strings attached
Epämuusikko
14.09.2011 11:07:07 (muokattu 14.09.2011 11:34:02)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kepeät mullat. Oli samanlainen ennakkofiiwis.
 
Jos joku jossain jollain ihmeellä kampeaisi Wanhan Trion Krantz-Goines-Danziger keikalle niin JUMALAUTA!!!!!
 
"Thank you for the music, white boy". 6-stroke troll #1
msinfinity
24.09.2011 16:51:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Asetelma tuntui olevan se, että lavalla on Krantzin trio (suomalaisilla lainasoittajilla), ja takana on ylisuuri puhallinsektio, jolle on pitänyt keksiä jotain tekemistä.
 
Ei se puhallinsektio siellä huvikseen istunut tekemättä mitään, arrit oli tehty mukamas big bandille, mutta oikeasti kyse oli rumpu-basso-kitara-hehkutuksesta, jossa torville jätetty statistin rooli. Silloin kun puhaltimilla oli soittamista sitä ei kuulunut rumpumäiskinnän takaa, eli siinä kohtaa oli tasot jätetty viilaamatta. Tosiaan, puhaltimet olisi voinut jättää pois kyseisestä setistä, olisi heillä ollut varmaan parempaakin tekemistä vaikka kotona kuin kärsiä toimettomana tuolla keikalla...
 
En nauttinut, mutta ehkä rumpalit ja kitaristit olivatkin kohdeyleisönä.
 
MrShaft
30.09.2011 09:59:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

-- krantz ja big band eivät oikeastaan sovi kunnolla yhteen --
 
Näin. En jaksa kuunnella tuota Krantzin nypläystä sen jälkeen kun hän alkoi opetella soittamaan timea keskelle beattiä. Shemaria taas on... hmmm... no sanotaan näin, että tsekkasin sen aika pohjia myöten enkä kokenut vaivan arvoiseksi. Jos se Suomessa vielä menee läpi, niin taiteen hetkiä vaan kaikille.
 
MrS
 
Try not to become a man of success but rather try to become a man of value. - Albert Einstein
jazzmies
30.09.2011 21:08:54
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

MrShaft: En jaksa kuunnella tuota Krantzin nypläystä sen jälkeen kun hän alkoi opetella soittamaan timea keskelle beattiä.
 
Jumalan tosi. Krantz on koko ajan äänessä muuten Keijo Autonlukon rumpu DVD:llä, valitettavasti, sillä hänen käsityksensä ovat hmm...hieman hoopoja ja soittonsakin jotenkin pinnallista. Hänen rinnallaan Keith painii eri sarjassa.
 
Ei se absoluuttinen totuus ole, mutta lähes järjestelmällisesti olen oikeassa asian kuin asian todellisesta jamasta. - jazzmies 2011 -
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti