Muusikoiden.net
21.06.2018
 

Työ musiikkialalla »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Millä eväin konservatorioon?
1
njihe
18.08.2014 20:30:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Havahduin siihen, että keväällä täytyisi taas hakea johonkin kouluun ja nyt olisi kai ajankohtaista miettiä, mihin. Konservatorio kuulostaisi hienolta mahdollisuudelta kehittää musiikillista ilmaisuani ja hengähtää pari vuotta mukavan ja opintotuella rahoitetun tekemisen parissa. Ongelmani onkin sinne pääseminen, kuten luultavasti monella muullakin onnenonkijalla.
 
Miten siis pääsitte/ette päässeet konservatorioon? Minkätasoisia soittajia tai laulajia olitte silloin?
 
Mietin siis, hakisinko ollenkaan koko kouluun, sillä en kuvittelekaan saavani musiikista pääasiallista ammattia. Minulla on taskussani hakujen aikaan ylioppilaslakin lisäksi jo yksi ammatti, sekin mitä huonoimmin työllistävä. Minulla ei ole varsinaista pääsoitinta, vaan olen enemmänkin näppäilevä nuotiokitaristi / kulmankunnan ukulelekingi / pakkobasisti / laulujen rustailija ja suihkulaulun suurin bluesdiiva. En ole opiskellut musiikkiopistossa, mutta olen nörttäillyt teoriaa omin päin sillä lailla, että risuaidasta on tullut ylennysmerkki, vitosesta sointuaste eikä arvosana ja jännästä vihreästä epävireskaalasta lokrinen moodi.
 
Mitähän pääsykokeissa kannattaisi yrittää? Laulu ja kitara ovat tietenkin haetuimmat instrumentit konsiin.. Kannattaako korostaa sitä, että tekee biisejä? Onko epätyypillinen ja erikoinen äänenväri rasite vai etu, jos haen laulupuolelle? Ja miten stage fright saadaan katoamaan?
 
Ajattelin valmistautua lukemalla tohtori Toonika -kirjaa, liittymällä kuoroon ja soittelemalla skeballa kaikenlaista rajoittuneita taitojani laajennellen.
 
(Tätä asiaa liippaavia keskusteluja oli kyllä monta, mutta halusin täsmentää asiaa ja luoda tuoreen topicin vuoden -15 pääsykokeita kuumotteleville)
 
sellisti
18.08.2014 23:58:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

njihe: Konservatorio kuulostaisi hienolta mahdollisuudelta kehittää musiikillista ilmaisuani ja hengähtää pari vuotta mukavan ja opintotuella rahoitetun tekemisen parissa. - - - Mietin siis, hakisinko ollenkaan koko kouluun, sillä en kuvittelekaan saavani musiikista pääasiallista ammattia.
 
Tämän perusteella sanoisin, että pidä musiikki mukavana harrastuksena, kehitä itseäsi siinä vapaa-ajalla ja hae opiskelemaan jotain millä on oikeasti jotain merkitystä sun tulevan työllistymisen kannalta. Huvin vuoksi opiskeluun en oikein osaa kannustaa hukkaamaan nuoruusvuosia. Tai edes rahan vuoksi.
 
Tämä siis ottamatta lainkaan kantaa siihen, olisko sulla mahiksia päästä sisään. Voi ollakin. Mutta silti.
 
Metsän laidas munat jäi vetoketjun väliin / Kyllä siinä joutsenemo katsoi hyvin pitkään. -M. A. Numminen
Henri Henri Olavi
19.08.2014 00:26:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

sellisti: Huvin vuoksi opiskeluun en oikein osaa kannustaa hukkaamaan nuoruusvuosia.
 
Mä taas en keksi mitään muuta syytä opiskella kuin huvin vuoksi. Kaikki opiskelu mulle on ollut mitä suurinta hupia; ne jotka eivät ole sitä olleet, olen lopettanut hyvissä ajoin. Paskaako sitä naama irvessä vääntämään pakkopullaa vain sen vuoksi, että joskus tulevaisuudessa voi ehkä tehdä jotain rahaa. Pyh, jonninjoutavaa puuhastelua. Nuoruus ja elämä ei ole kuin kerran - tee just sitä mitä tykkäät.
 
Edes tätä yhtä ei ole olemassa.
sellisti
19.08.2014 01:11:19 (muokattu 19.08.2014 01:15:48)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Henri Henri Olavi: Paskaako sitä naama irvessä vääntämään pakkopullaa vain sen vuoksi, että joskus tulevaisuudessa voi ehkä tehdä jotain rahaa. Pyh, jonninjoutavaa puuhastelua.
 
Niin, ainahan on kortisto, Kela ja sossu.
 
En sanonut että pitäisi opiskella jotain mistä ei tykkää. Mutta kai sen opiskelun olisi tarkoitus ainakin jossain vaiheessa valmistaa työelämäänkin niin ammattitaidon kuin pätevyydenkin kannalta. Jos kokee että musiikista ei tule ammattia niin kannattaako sitä lähteä opiskelemaan? Silloinhan siitä voi pahimmillaan juuri tulla sitä pakkopullaa joka tappaa ilon sitten harrastamisestakin.
 
Metsän laidas munat jäi vetoketjun väliin / Kyllä siinä joutsenemo katsoi hyvin pitkään. -M. A. Numminen
Vessajono
19.08.2014 02:58:11 (muokattu 19.08.2014 03:08:48)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Oon sanonut tämän aika monta kertaa näissä vastaavissa ketjuissa mut sanonpa sen jälleen kerran: vuosi jonkun kansanopiston musalinjalla saattais tehä terää. Siinä saa tuntumaa siihen, mitä se musiikinopiskelu on ja pääsee hiomaan chopseja pääsykokeita varten. En tarkoita suinkaan kuulostaa tylyltä, mutta vaikuttaisi kuitenkin siltä että se saattaisi vielä olla ehkä ihan tarpeellista - kenenkään biiseistä ei olla konsalla ainakaan pääsykokeissa kiinnostuneita vaan niissä on kyse ihan pelkästään siitä että miten se pakollinen jazzblues-stankku taittuu.
 
e: Ja toi parin vuoden hengähtäminen...no. Mulla meinas kolmeenkin vuoteen tulla kiire eli väittäsin että mitään leppoisaa hengailua ei varsinaisesti oo tiedossa.
 
Leuka rintaan ja paskat housuissa kohti uusia pettymyksiä.
Henri Henri Olavi
19.08.2014 10:32:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

sellisti: Niin, ainahan on kortisto, Kela ja sossu.
 
Varmaankin hieman huterammilla älynkantimilla varustetulla yksilöllä tulee vain nämä mieleen, kun kapasiteetti ei riitä muuhun. Oletan kuitenkin op:n omaavan potentiaalia muokata omasta elämästään oman näköistä ja mielekästä, tarvitsematta kyynistyä ja niellä paskaa. Sitä mitä rakastaa voi tehdä ja siitä saada elantonsa, jos niin Tahtoo.
 
Edes tätä yhtä ei ole olemassa.
sellisti
19.08.2014 18:11:40 (muokattu 19.08.2014 18:17:04)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Henri Henri Olavi: Oletan kuitenkin op:n omaavan potentiaalia muokata omasta elämästään oman näköistä ja mielekästä, tarvitsematta kyynistyä ja niellä paskaa.
 
Juu, en minäkään sitä ole ollut kyseenalaistamassa.
 
Sitä mitä rakastaa voi tehdä ja siitä saada elantonsa, jos niin Tahtoo.
 
Olen samaa mieltä, mutta kun aloittaja nimenomaan sanoi että ei näe musiikista tulevan itselleen ammattia. Siksi sanoin että kannattaako sitä musiikkia silloin pyrkiä välttämättä opiskelemaan, kun sitä voi rakastaa ja siitä nauttia harrastuksenakin ihan täysin mitoin ja kehittää itseään ilman opistotutkintojakin, ja opiskella siinä sivussa sitten jotain mitä voisi kuvitella tekevänsä ammatikseen. En mä näe miten siinä häviäisi.
 
Tietysti jos ei mieleen tule mitään muuta kiinnostavaa asiaa kuin musiikki niin ilman muuta kannattaa hakea sitten mieluummin opiskelemaan sitä kuin jotain summamutikassa valittua alaa evvk-hengessä. Musiikkialalle aloittajalla varmaan on tällä hetkellä eniten edellytyksiäkin, ja jos vaikka pääsisi sisään niin siellähän se mieli voi tietysti vielä muuttua sen ammatikseen musisoinnin suhteen jos kipinä iskee ja rahkeet riittää. Ei ole siis tarkoitus lannistaa, vaan kehottaa ajattelemaan tulevaisuutta vähän pitemmälle, etenkin jos motivaattorina on lähinnä parin vuoden opintorahat ja mukava hengähtäminen. Jälkimmäisestä en olis edes niin varma; kuten Vessajono jo edellä totesi, se musiikinopiskelukin on ihan tiukkaa työtä, ei mitään löysäilyä. Mukavaahan se voi silti olla, jos siitä tykkää.
 
On toki muistettava myös se, että muusikkojen työllistymisessä niillä papereilla on loppujen lopuksi aika marginaalisen pieni merkitys. Keikkoja on hyville muusikoille tarjolla, oli papereita tai ei. Siksikin asiaa kannattaa harkita, jos ei nyt ihan ehdotonta kutsumusta ole alalle.
 
Metsän laidas munat jäi vetoketjun väliin / Kyllä siinä joutsenemo katsoi hyvin pitkään. -M. A. Numminen
njihe
19.08.2014 18:53:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Öö, en aio hakea konservatorioon vain päästäkseni nostamaan opintotukea. Ei se nyt niin hulppea ole kuitenkaan, eikä sosiaalipummin ura ole tähtäimessäni. Kansanopistovuosi on tietysti vaihtoehto, mutta niissä opiskelu ei välttämättä ole niin tavoitteellista ja osassa on varsin huomattavia opetusmaksuja.
 
Kirjoitin, etten usko saavani pääasiallista toimeentuloani musiikista, koska ymmärrän alan kovuuden enkä aio rakentaa tulevaisuuttani epärealististen haihattelujen varaan. Tiedän, etten ole poikkeuksellinen enkä edes hyvä musikantti, ainoastaan vilpittömän innostunut. Haluaisin opiskella konsassa siksi, että siitä mahdollisesti olisi hyötyä jatko-opinnoissa (esim. musiikin aineenopettaja) ja myös se perinteinen "vanhana kaduttaisi". Tietysti voisin osallistua täböllä taloustalkoisiin, opiskella pikavauhtia sairaanhoitajaksi, matematiikanopettajaksi, kerrossiivojaksi tai tuotantotekniikan inssiksi ja ruveta maksamaan lujasti veroja Suomemme maan tyhjään kassaan - ja vihata jokaista hetkeä.
 
Monen vuoden tauottoman opiskelun, unohdettujen kesälomien ja väärän ammatinvalinnan jälkeen tekisi mieli syventyä johonkin, johon on aitoa, sisäsyntyistä motivaatiota. Ehkä käyn keväällä tsekkaamassa konservatorion kokeet "oikeiden töiden alojen" pääsykokeiden lisäksi. Ei se muilta ole pois, jos minut nauretaan ulos.
 
Kansanopistovinkistä kiitos!
 
sellisti
19.08.2014 21:11:06 (muokattu 19.08.2014 21:20:54)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

njihe: Haluaisin opiskella konsassa siksi, että siitä mahdollisesti olisi hyötyä jatko-opinnoissa (esim. musiikin aineenopettaja)
 
OK. Tämä on jo hyvä syy hakea opiskelemaan. Se ei vaan käynyt aloitusviestissä selväksi. Pahoittelen jos tuli vähän kärjistettyjä kommentteja edellisissä viesteissä. Ei tosiaan ollut tarkoitus mitenkään lannistaa.
 
Oletettavasti sulla on kiikarissa ns. toinen aste? Sitä ainakin suosittelisin, vaatimustaso ei ole ihan niin korkea kuin AMK:ssa, eikä sieltä ole tarkoitus valmistua huippumuusikoksi vaan suorittaa eräänlainen musiikin/muusikon perustutkinto, jonka jälkeen on jo valmiuksia toimia musiikkialan tehtävissä ja - jos rahkeita riittää - voi hakea edelleen jatko-opintoihin AMK:hon tai Sibelius-Akatemiaan. Ja voisin kuvitella että näistä opinnoista ja suoritetusta tutkinnosta olisi apua esim. musiikin aineenopettajan opintoihin hakiessa.
 
Nää sivut ehkä on sulle jo tuttujakin, mutta laitanpa silti:
 
http://www.musiikinopetus.fi/fi/opi … servatoriot/konservatoriot_lyhyesti
http://www.musiikinopetus.fi/fi/opiskelu/konservatoriot
http://www.musiikinopetus.fi/fi/jar … lma/2._asteen_ammatillinen_koulutus
 
Kuten tuolla sanotaan: Edellytyksenä opinnoille on suoritettu peruskoulu ja musiikkiopistotason oppimäärä tai vastaavat tiedot ja taidot sekä muu soveltuvuus alalle.
 
Kaipa ne useimmat 2. asteelle hakevat ovat musiikkiopistossa tutkintoja tehneet, mutta se ei ole siis välttämätöntä. Musiikkiopistotason oppimäärä tarkoittaa että soitto on teknisesti jo aika vankalla tasolla ja musiikillista näkemystäkin jo löytyy. Jos olet itseksesi teoriaa opiskellut ja soitto sujuu koko lailla hyvin sekä nyt vielä olet kuorossa jne., niin tuskinpa sentään ulos nauravat vaikkeivät ovet avautuisikaan. Tuo "muu soveltuvuus alalle" nyt tarkoittaa sellaista yleistä musikaalisuutta ja taipumusta luovalle alalle, mikä sun kohdalla toteutuu ainakin biisintekotaitona. Kyllä se kannattaa siellä mainita, vaikkeivät nyt olisikaan siinä tilanteessa kiinnostuneita mitään omaa tuotantoa kuulemaan.
 
Kannattaa ottaa hyvissä ajoin selvää kunkin oppilaitoksen pääsykoesysteemeistä ja mahdollisista instrumenttikohtaisista pakollisista tehtävistä. Se on sitten lautakunnan näkemyksestä kiinni kokevatko persoonallisen lauluäänen positiivisena asiana vaiko eivät. Ja kannattaa toki hakea sillä instrumentilla jonka koet vahvimmaksi. Jos ne ovat laulu ja kitara niin sitten sinne, vaikka hakijoita olisikin paljon. Nyt kun tässä on vielä runsaasti aikaa ennen ensi kevättä, niin ei olisi välttämättä huono idea ottaa esim. jokunen yksityistunti mikäli opettajia löytyy lähialueelta, sellaiselta muusikolta joka osaisi sanoa mitä osa-aluetta mahdollisesti vielä pitäis työstää. Kansalaisopisto on tosiaan ihan hyvä vaihtoehto jos sieltä löytyy osaava opettaja. Esiintymisjännityksestä ei välttämättä koskaan pääse ihan kokonaan eroon, mutta erilaiset rentoutus- ja mielikuvaharjoitukset ovat monilla auttaneet, kuten tietysti myös se että ei välttele niitä esiintymistilanteita vaan yrittää totutella siihen oloon mikä lavalla on. Kemiallisiin keinoihin (beetasalpaajat) en suosittelisi ryhtymään. Jos asia kiinnostaa enemmänkin, niin aiheesta löytyy suomenkielistäkin kirjallisuutta, kuten esim. tämä: https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream … 456789/13476/951391352X.pdf?sequenc
 
Tuolla englanninkielisiä ohjeita ja vinkkejä: http://www.webmd.com/anxiety-panic/ … de/stage-fright-performance-anxiety
 
Onneks oot nyt hyvissä ajoin liikkeellä. Oon täällä törmännyt pari kertaa sellaiseenkin tapaukseen että konsan/amk:n pääsykokeet olis kuukauden päästä, mitähän siellä pitää soittaa ja kannattaiskohan mennä. :)
 
Metsän laidas munat jäi vetoketjun väliin / Kyllä siinä joutsenemo katsoi hyvin pitkään. -M. A. Numminen
njihe
20.08.2014 19:07:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos Sellisti asiantuntevasta vastauksesta :) Tällaisia neuvoja toivoinkin, käytännöllisiä ja onkeen otettavissa olevia.
 
Kysyin ajoissa, koska musaopistotaustattomana paikattavaa on aika paljon, ja ehkäpä tällainen topic Mnetissä havahduttaa myös muita 2. asteen opintoihin mieliviä tsekkailemaan konservatorioiden pääsyvaatimuksia ajoissa. Itsekin vasta kartoitan tilannetta, että hakujen koittaessa edes osaisin valita, minne menen. Ei meikähipillä ole mitään asiaa sinne amk-puolelle musiikin alalla, mutta konservatorio voisi periaatteessa onnistuakin.
 
Spedemix
22.08.2014 22:52:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

njihe: Öö, en aio hakea konservatorioon vain päästäkseni nostamaan opintotukea. Ei se nyt niin hulppea ole kuitenkaan, eikä sosiaalipummin ura ole tähtäimessäni. Kansanopistovuosi on tietysti vaihtoehto, mutta niissä opiskelu ei välttämättä ole niin tavoitteellista ja osassa on varsin huomattavia opetusmaksuja.
 
Kansanopistovinkistä kiitos!

 
Sekä konservatorioissa, että sitä ennen kansanopistossa alaa opiskelleena voin sanoa, että opiskelu molemmissa on just niin tavoitteellista kuin siitä opiskelija itse tekee.
 
Itsekkin kannustaisin tohon kansanopisto-osastoon vuodeksi, koska molemmissa se opiskeluarki on hyvin samanlaista. Opetusmaksut tuli hoidettua yhden kesän kesätyörahoilla.
 
miksauksia: http://soundcloud.com/spede-1
Metalkallo
12.11.2014 16:55:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mites paljon näissä musiikki opinnoissa on näitä tavallisia oppiaineita kuten matematiikkaa ja muita normeja ja kuinka paljon itse musiikillista sisältöä kuten soittoa? Itseä hieman mietityttänyt muusikon ammattitutkinto, mutta myös että paljon sitä soittamista opiskellaan, se kun siinä eniten kiinnostaa.
 
Järki joskus jäässä mutta tukka yhä päässä.
Yrms
13.11.2014 21:20:15
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse puhun Helsingin Pop&Jazz Konsalaisena (musiikkiteknologia). Lukiopohjaisena meillä ei ole yhtään näitä perusaineita.
 
Tällä hetkellä lukujärjestyksestä löytyy 3 oppituntia musiikin teoriaa, 1 oppitunti yhtyetoimintaa, 1 oppitunti yritys/työympäristöopintoja, 1 oppitunti keyboard/midiopiskelua, 2 oppituntia äänentoistoa, 1 oppitunti äänifysiikkaa, 2 oppituntia äänitystä ja miksausta ja 2 oppituntia musiikin tietotekniikkaa. Oppitunnin pituus on 90 min.
 
Peruskoulupohjaisilla on sitten noiden lisäksi jonkin verran näitä "ammattitaitoa täydentäviä" opiskeluja eli matikkaa sun muuta.
 
Why do edit
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti