Muusikoiden.net
20.06.2018
 

Työ musiikkialalla »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Freelance verokortti
1
ArttuWhizkari
10.09.2013 15:07:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Freelance-korttia on pari kaveria suositellut keikkaliksojen verotuksen keventämiseksi (käsittääkseni), mutta yksikään ei ole onnistunut selkokielellä selittämään mitkä freelance-kortin edut ovat sivutuloverokorttiin verrattuna.
Eniten freelance-kortin hankkimisessa kuumottaa se, että käyn keikkojen lisäksi "leipätyössä" viikoittain ja käsittääkseni kortin hankittuani tätäkin verotettaisiin samalla prosentilla kuin keikkoja.
Onko siis riskinä että veroprosentti kapuaa taivaisiin kun yksi verokortti käsittää sekä päätyön, että keikat (vähän päälle parisenkymmentä vuodessa)?
Suositteletteko freelance verokorttia?
Jos näin, niin miksi?
 
Pahoittelut jos tuli tyhmiä kysymyksiä. En oo aivan elementissäni näissä taloushommissa.
 
nisumaka
10.09.2013 15:26:03 (muokattu 10.09.2013 15:39:08)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yksinkertaistettuna, freelancer-verokortti joo tarkoittaa nimensä mukaisesti henkilön verokorttia, jonka kokonaistulot perustuvat useille työnantajille tehtävästi työstä, kuten keikkamuusikon. Tästähän tämä lähti: "Niin pieninä palasina on mun leipäni maailmalla." Eli tapauksesi ei ole sellainen, koska soittokeikkasi on "sivutulo", eikä muodosta päätuloa päätoimesi (päivätyösi) kanssa.
 
En mene tämän syvemmälle tässä, koska paras tapa (tai ainakin itse tekisin tänään näin) hoitaa asia on soittaa verottajalle. Alla pari keskeisintä kohtaa asiaan liittyen, kopsattu verottajan sivulta:
 
>> Freelancer -verokorttia ei tarvitse antaa suorituksen maksajalle, vaan verokortin tai sen valokopion esittäminen riittää.
 
>> Mikäli freelancer toiminta on vasta aluillaan, voit soittaa palvelunumeroon 020 697 000 tai käydä verotoimistossa verokortin saamiseksi.
 
Freelance-korttia on pari kaveria suositellut keikkaliksojen verotuksen keventämiseksi (käsittääkseni), mutta yksikään ei ole onnistunut selkokielellä selittämään mitkä freelance-kortin edut ovat sivutuloverokorttiin verrattuna.
 
Lopputulemahan vuosiverotuksessasi on kuitenkin sama, käytätpä "mitä verokorttia tahansa", sehän on nykyisen verotuksen idea, ymmärtääkseni. Verotuksen keventäminen tarkoittanee tässä ennakkoperintäveron pienenemistä, jossa myös on aina sitten se riski, että ennakko jää liian pieneksi ja sitten ikäviä jälkiveroja seuraa lopullisen verotuksen kautta. On olemassa firmoja, joilla on laskutuspalveluita. Sellaisen käyttö pari-kolme keikkaa kuussa tekevälle voi olla mielekästä, joten tähän ketjuun näitä palveluita tänään käyttävien muusikoiden kommentteja, please. Itsellänikin on aina näitä samoja asioita edessä, ja olen hoitanut asiat a) lahjoittamalla rahat r.y:lle, jolle teen usein soittokeikkaa b) matkalaskuja vastaan c) joskus jää sen verran ittelekin, että otan sen sitten ihan vaan verokortille tai sitten d) meillä on yksi työtön ammattimuusikko bändissä annan yksinkertaisesti palkkion hänelle ja hän nostaa sen omalla verokortillaan. Viimeistä vastaan sitten bänditreeneihin hän tuo usein pullaa Hurstin Valinnasta, Helsinginkadulta (tietääkseni paikallisesti laajin leipä/pullavalikoima). Tämmöistä tämä on.
 
ArttuWhizkari
10.09.2013 16:48:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eli tapauksesi ei ole sellainen, koska soittokeikkasi on "sivutulo", eikä muodosta päätuloa päätoimesi (päivätyösi) kanssa.
 
Kiitokset varsin havainnoillistavasta vastauksesta. Toimittamastasi infosta jäi vielä vahvemmin se kuva että freelance-kortin edut sivutulokorttiin nähden ovat loppupeleissä aika hepposet.
Se, että tilaajalle riittä pelkkä kopio ja että osaa rahoista ei tarvitse venailla veronpalautukseen asti eivät ainakaan näillä näkymin tunnu tarpeeksi painavilta syiltä moisen kortin hankintaan.
Itteäkin kiinnostelis käyttäjien kokemukset laskutuspalveluista, samoin kuin muittenkin mielipiteet freelance-kortin tarpeellisuudesta/epätarpeellisuudesta joten keep 'em coming!
 
Kukkis 77
10.09.2013 17:09:25
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ArttuWhizkari: Itteäkin kiinnostelis käyttäjien kokemukset laskutuspalveluista
 
Mä käytän tota Ukko.fi -palvelua. Ei kyllä oikeastaan mitään moitittavaa. Selkeä hinnoittelu, firma riistää välistä 5 pinnaa laskun verottomasta loppusummasta. Massit ovat aina tulleet ajallaan tilille ja asiakaspalvelukin toimii.
 
"Olen ohjannut suurimman osan elokuvistani kännissä. Poliisikoirakaan ei pysty sanomaan mikä niistä on tehty selvinpäin" -Aki Kaurismäki
Janus
10.09.2013 18:52:56 (muokattu 10.09.2013 18:58:47)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ArttuWhizkari: Itteäkin kiinnostelis käyttäjien kokemukset laskutuspalveluista, samoin kuin muittenkin mielipiteet freelance-kortin tarpeellisuudesta/epätarpeellisuudesta joten keep 'em coming!
 
Suomen Palkkiopalvelusta pelkästään hyviä kokemuksia, ovat jeesanneet myös ongelmatilanteissa (tilaaja ei maksa laskua ajallaan jne.).
 
Freelance-kortti on ollut oikeastaan koko työurani ajan, silloinkin kun kävin kk-palkkaisessa päivätyössä käytin samaa korttia, mutta ilmoitin ko. työnantajalle vain erillisellä tätä tarkoitusta varten olevalla lomakkeella, että haluan nostaa ennakonpidätysprosenttia (ts. maksoin enemmän ennakonpidätystä päiväduunista kuin keikoista jne.).
 
Olen myös käsityksessä, että freelancerin tulonhankkimisvähennykset ("lomake 15") on helpommin perusteltavissa verottajalle, kun oikeasti työskentelee ja maksaa veroja freelancerina sen sijaan, että "rahoittaisi musiikkiharrastustaan muun alan päivätyöllä".
 
nisumaka: työtön ammattimuusikko
 
Oksymoron.
 
annan yksinkertaisesti palkkion hänelle ja hän nostaa sen omalla verokortillaan
 
Suosittelen tosiaan tuohon palvelunumeroon soittamista...
 
nisumaka
11.09.2013 08:50:25 (muokattu 11.09.2013 09:01:32)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joo huono ilmaisutapa minulla, totta. Ystäväni haluaa elää tekemällään musiikilla ja hän on kaikki esitettävät biisit säveltänyt, sanoittanut ja levyttänyt. Työtön on väärä sana todellakin. Oikea sanamuoto olisi niukoilla tuloilla elävä taiteilija.
 
sammakko54
25.09.2013 12:05:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kukkis 77: Mä käytän tota Ukko.fi -palvelua. Ei kyllä oikeastaan mitään moitittavaa. Selkeä hinnoittelu, firma riistää välistä 5 pinnaa laskun verottomasta loppusummasta. Massit ovat aina tulleet ajallaan tilille ja asiakaspalvelukin toimii.
 
Ei lukenut tuolla sivuilla voiko tuota käyttää bändikeikkojen laskutukseen ja maksavatko esim.6 henkilölle siitä palkat samalla 5% laskutuspalkkiolla, vai onko tuo vain yhden henkilön käytettäväksi tarkoitettu.
 
Hippien kaveri.
arppah8
30.09.2013 13:08:48 (muokattu 30.09.2013 13:09:20)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulla on ollut jo monta vuotta freelance-verokortti jolla menee verot päivätöistä (myyjä soitinkaupassa) ja satunnaisista keikka/graafikonhommista. Semmoista mulle verotoimistosta tarjottiin kun kävin kysymässä mikä olisi järkevin tapa hoitaa satunnaisten lisätulojen verotus ja hyvinhän tää on toiminut, sama veroprosentti kaikista duuneista kun vaan ei mene itseasetetun rajan yli. En näe ongelmaa tässä.
 
Status: Asiallinen mies, puhaltaa 1.37 promillea klo 7.30.
Noisy
02.10.2013 13:34:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sivutulon verokortti, jossa on sekä perus- ja lisäveroprosentti
 
Sivutulon verokortissa voi olla perus- ja lisäprosentti sekä vuosikohtainen tuloraja, johon saakka työnantaja käyttää perusprosenttia. Jos sama sivutuloverokortti on käytössä usealla työnantajalla, sinun on itse seurattava sivutulon verokortin tulorajaa. Kun tuloraja ylittyy, pyydä työnantajia käyttämään lisäprosenttia.
 
Lähde: http://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasi … erokortti/Sivutulon_verokortti(9406)
 
timore
29.05.2014 16:23:49
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

sammakko54: Ei lukenut tuolla sivuilla voiko tuota käyttää bändikeikkojen laskutukseen ja maksavatko esim.6 henkilölle siitä palkat samalla 5% laskutuspalkkiolla, vai onko tuo vain yhden henkilön käytettäväksi tarkoitettu.
 
UKKO.fi-palvelu sopii mainiosti myös useamman henkilön bändin laskutukseen.
 
"Tiimilaskutustoiminnolla voit myös jakaa keikkapalkkiot automaattisesti bändin jäsenten välillä. Jokainen saa rahat suoraan omalle tililleen."
 
Lisätietoja palvelusta muusikoille: www.ukko.fi/muusikoille/
 
nisumaka
04.06.2014 09:05:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

UKKO.fi-palvelu sopii mainiosti myös useamman henkilön bändin laskutukseen
 
Tämä menee meidän bändillä tarkkaan syyniin. Meistä oli yhdellä toiminimi, ja muut otimme aina kilsoja joskus suoraan järkkäreiltä ja palkat toiminimen kautta. Nyt kävi niin, että Mr Artist toiminimi saikin työpaikan, mikä todettakoon yllätykseksi näinä aikoina. Vakkari päiväduuni siis, joten tmi lopettaa. Tuo UKKO.fi vaikuttaa tosi fiksulta vaihtoehdolta meillekin.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti