Muusikoiden.net
22.04.2018
Musamaailma | Muutimme Kruununhakaan! 

Työ musiikkialalla »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Millaisella pohjalla sibelius-akatemiaan?
1 2 3
Charge
01.05.2012 20:52:02 (muokattu 01.05.2012 20:52:20)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moikka! Rupesi kiinnostamaan, että millaisella musiikkipohjalla ihmiset ova päässeet sibikseen sisälle? Onko täytynyt aloittaa soittamine jo kuusivuotiaana vai onko lyhyempi pohjustus riittänyt?
 
"Historys Written Today".
sellisti
11.05.2012 00:52:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eiköhän se ole aika yksilöllistä miten pitkään kenenkin pitää soittaa saavuttaakseen tietyn tason. Toisaalta riippuu soittimestakin. Jotain vetopasuunaa tai kontrabassoa ei käsittääkseni aloiteta ihan kuusivuotiaana, kuten ei yksinlaulutuntejakaan. Voin toki olla väärässäkin.
 
"Vähän mä oon pettynykkin. Olis ollu paljo mukavampaa ku sellisti olis ollu kaunis nainen. Jalat harallaan herkällä otteella sulosäveliä loihtimassa. Tälläiselle olis voinu sanoa suurella sydämellä että: yhdyn edelliseen puhujaan." -jami
JuhaHo
11.05.2012 14:47:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

sellisti: Eiköhän se ole aika yksilöllistä miten pitkään kenenkin pitää soittaa saavuttaakseen tietyn tason. Toisaalta riippuu soittimestakin. Jotain vetopasuunaa tai kontrabassoa ei käsittääkseni aloiteta ihan kuusivuotiaana, kuten ei yksinlaulutuntejakaan. Voin toki olla väärässäkin.
 
Eiköhän suurin tekijä ole se kuinka ahkerasti harjoittelee. Kyllä kontrabasson soiton voi aloittaa pienempänä 1/8 bassolla. Pojan bassoluokalla ovat muut basistit käsittääkseni aloittaneet n. 5-6 vuotiaana juniorin aloittaessa 9 vuoden iässä 1/2 kokoisella bassolla. Pojalla on viides vuosi menossa, mutta hän on ajat sitten ajanut ohi tuplasti kokeneemmista. Yhteistunneilla olen katsonut muiden oppilaiden harjoituskirjoja, jotka vuodesta toiseen näyttävät koskemattomilta pojan räjähtäneeseen ja moneen kertaan teipattuun opukseen verratuna. Sanoisin täysin amatööripohjalta, että harjoittelussa ratkaisee tunnit ja harjoittelun laatu - eli harjoitteleeko vai soittaako etydejä läpi.
 
Toisaalta olen kuullut sanottavan, että viulun soitto pitäisi aloitta kolmevuotiaana - yhdeksän vuoden iässä on auttamatta liaan myöhäistä.
 
Epämuusikko
11.05.2012 17:09:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No offence, mutta pyydätkö sen pojan tänne kertomaan omien asioidensa laidan :D
 
"Thank you for the music, white boy". 6-stroke troll #1
JuhaHo
11.05.2012 21:04:44 (muokattu 11.05.2012 21:05:49)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Epämuusikko: No offence, mutta pyydätkö sen pojan tänne kertomaan omien asioidensa laidan :D
 
Ymmärrän huolesi ja olen itsekin miettinyt samaa. Toisaalta nämä asiat kiinnostavat minua kovasti ja niistä jutellaan kotona paljonkin. Kun kerran lähipiiristä löytyy säikeeseen sopivia esimerkkejä, niin miksipä niitä ei täällä jakaisi. Vastasin vain mielestäni epäilyyn ettei kontrabasson voi soittoa aloittaa kovin nuorena. Vetopasuunasta en osaa kertoa yhtään mitään - enkä yksinlaulusta.
 
Epämuusikko
12.05.2012 01:36:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ketjun aloittaja voisi myös hieman tarkentaa, notta mille puolelle Sibistä ja kuinka paljon vaivaa hän on valmis näkemään pääsykokeiden ja yleensäkin oman uransa eteen.
 
"Thank you for the music, white boy". 6-stroke troll #1
Charge
13.05.2012 18:22:57
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ketjun aloittaja voisi myös hieman tarkentaa, notta mille puolelle Sibistä ja kuinka paljon vaivaa hän on valmis näkemään pääsykokeiden ja yleensäkin oman uransa eteen.
 
Sibikseen haluaisin kanttoriksi lukemaan, sen takia että tykkään pyöriä kirkon hommissa ja haluaisin tehdä monipuolista työtä musiikin parissa, + toimeentulokin olisi
turvallisen säännöllinen. Kyllä mielellään näen vaivaa, motivaatio kehittää omaa soittotaitoa on kyllä korkea.
 
"Historys Written Today".
Wiitala
18.05.2012 18:03:23 (muokattu 18.05.2012 18:09:37)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sen verran voisin tässä välissä mainita, että Sibishän ei missään nimessä ole ainoa paikka kirkkomusiikin opiskeluun Suomessa. Toki, jos tahtoo A-kanttoriksi, niin sittenhän homma on selvä. Useimmat Suomen kanttorinpestit ovat kuitenkin ns. B-kanttorin virkoja, ja tuon pätevyyden saa ammattikorkeakoulustakin.
 
Lainaus Siban nettisivuilta:
 
Kanttori on osa suomalaisten arkea: hän luotsaa musiikkileikkikoulua tai nuorisokuoroa lähiseurakunnassa, musisoi hautajaisissa ja häissä ja toimii monilla pienillä paikkakunnilla ainoana musiikin ammattilaisena. Koulutuksen ytimen muodostaa jumalanpalvelusmusiikki, mutta myös muun seurakuntatyön edellyttämät musiikilliset valmiudet ovat opiskelussa keskeisiä. Kirkkomusiikin korkeakouluopintojen yhtenä punaisena lankana onkin työelämän edellyttämä laaja-alainen ja monipuolinen muusikkous.
 
Eli toisinsanoen, täytyy mieluusti hallita muutakin kuin pianonsoitto. Kaikki kirkkarikaverini ovat todella monipuolisia muusikoita, ja soitinvalikoimaan kuuluu niin piano, urut, kitara/basso ja laulu, sekä monilla myös muita soittimia (sello, viulu jne). Että suoraan sanoen pelkällä häikäisevällä pianonsoittotaidolla ei välttämättä pääse pääsykokeita pidemmälle jos musiikillinen monipuolisuus ja laaja-alainen ymmärrys ovat päässeet unohtumaan.
 
Tässä taas lainausta TAMK:in sivuilta:
 
Opintojen keskeisimmät instrumenttiaineet ovat laulu, urkujensoitto ja kuoronjohto, joista yksi on opiskelijan pääinstrumentti. Urkurien opintoihin kuuluvat myös lisäopinnot urkuimprovisoinnista. Laulajat ja kuoronjohtajat saavat opetusta myös laulupedagogiikassa. Opiskelijan osaamista syvennetään liturgisilla ja kirkollisilla opinnoilla sekä pianonsoiton, kitaransoiton ja vapaan säestyksen ja gospel-musiikin opinnoilla.
 
Valmistunut opiskelija on pätevä toimimaan Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kanttorin tehtävissä ja omaa valmiudet johtaa seurakunnan musiikkitoimintaa, johon kuuluvat jumalanpalveluselämä, musiikkikasvatus sekä soittimien hoito ja huolto.

 
Sama homma eri sanoin. Eli yhden soittimen virtuoottinen hallinta ei riitä. Kannattanee siis panostaa monipuoliseen osaamiseen, ja ottaa esim. laulupuoli haltuun. Eikä leirinuotiotason kitarointitaidoista ainakaan haittaa ole. Nykyaikaisen kanttorin homma ei ole vain fuugien selailua, vaan työhön kuuluu paljon myös musiikkikasvatuksellista työtä.
 
Varminta tietoa asioista saat tietenkin kysymällä suoraan koulusta. Ihmiset vastaavat varmasti mielellään, ja opiskelijoita häiritsemällä saat opinnoista realistisimman ja ajanmukaisimman kuvan. Suosittelen myös tsekkaamaan sekä Siban, ammattikorkeakoulujen että konservatorioiden pääsykoevaatimukset, ja hakemaan sinulle parhaiten sopivaan vaihtoehtoon. Aina voi hakea myöhemmin seuraavalle koulutusasteelle, kunhan taidot on ensin hilattu riittävälle tasolle.
 
Tsemppiä.
 
-Tatu
 
"Siat pääsee taivaaseen, ihmiset ei. Liity meihin enkeleihin."
Charge
18.05.2012 21:45:02 (muokattu 18.05.2012 21:46:22)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eli toisinsanoen, täytyy mieluusti hallita muutakin kuin pianonsoitto.
 
Soitan myös jonkin verran kitaraa ja rumpuja, ja olen saanut positiivista palautetta laulamisestani. En ole myöskään keskittänyt kiinnostustani ainoastaan yhteen musiikkigenreen, kuten klasariin, vaan pidän musiikista laidasta laitaan. Tällä hetkellä ongelma on juurikin se, että suurin heikkous osaamisessani löytyy juurikin pianon ja urkujen hallinnan puolelta, joka kanttorin työssä ja myös pääsykokeissa on se pääsoitin. Myös musiikin teoria vaatii opiskelua, mutta senhän voi tankata helposti päähänsä lukemalla, toisin kuin pianonsoiton. Lisäksi tulen hyvin toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa, joten uskoisin oppivani myös kuoronjohtamisen jalon taidon.
 
Jurppii vaan tämä, kun minulla ei olisi enää kuin vuosi aikaa, kun pitäisi alkaa hakeutua lukion jälkeisiä oppilaitoksia kohti. Mieleni tekisi käydä Siban kirkkomusiikin pääsykokeissa, koska koen sen ainoana kannattava opiskelupaikkana musiikillista ammattia varten. Ja eivätkös ne juuri lakkauttaneet B-kanttorin viran, eli ymmärtääkseni nykyään on mahdollista kouluttautua vain A- tai C-kanttoriksi?
Mutta teenkö tyhmästi, jos menen Siban pääsykokeisiin kokeilemaan? En oikein usko pääseväni sisään, sillä tämä pieni suomenmaa on varmasti täynnä paljon minua lahjakkaampia kanttoriksi haluavia. Eli kannattaako vaikkapa vain huvikseen käydä katsastamassa pääsykoemeininki, vai nolaanko siellä vain itseni?
 
"Historys Written Today".
Wiitala
19.05.2012 20:59:07 (muokattu 19.05.2012 21:00:19)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Charge: Mieleni tekisi käydä Siban kirkkomusiikin pääsykokeissa, koska koen sen ainoana kannattava opiskelupaikkana musiikillista ammattia varten.
 
Tarkentaisitko hieman, että miksiköhän Sibis on mielestäsi ainoa varteenotettava koulu musiikkialalla?
 
En tahdo missään tapauksessa olla töykeä, mutta oletko aivan varma että mielikuvasi Sibiksestä ei rakennu kiillotettuun "musiikkiyliopisto"-ulkoasuun ja ehkä hieman romantisoituun kuvaan täällä opiskelusta? Tämä on koulu siinä missä muutkin, ja täällä tehdään töitä aivan kuten muissakin kouluissa. Ja jos taidot Sibiksen pääsykokeissa ole riittävät, niin on olemassa monia paikkoja joissa näitä vajavaisia taitojaan voi käydä petrailemassa.
 
En oikein usko pääseväni sisään, sillä tämä pieni suomenmaa on varmasti täynnä paljon minua lahjakkaampia kanttoriksi haluavia.
 
Tässä tapauksessa voisi sitten olla fiksuinta kivuta kohti kanttoriutta oksa kerrallaan. Sibikseen pääsy jonkun konsan tai AMK:n kautta kun ei ole mitenkään epätyypillinen tapa. Aikaahan sulla tuntuu olevan vaikka muille jakaa. (Toki en pääsykokeilua kiellä. Mene vaan jos hotsittaa. Siellä näkee sitten mihin taidot riittää.)
 
"Siat pääsee taivaaseen, ihmiset ei. Liity meihin enkeleihin."
Charge
20.05.2012 09:06:31
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tämä on koulu siinä missä muutkin, ja täällä tehdään töitä aivan kuten muissakin kouluissa. Ja jos taidot Sibiksen pääsykokeissa ole riittävät, niin on olemassa monia paikkoja joissa näitä vajavaisia taitojaan voi käydä petrailemassa.
 
Juuri siksi haluaisin Sibikseen, että se on paras suomesta löytyvä musiikkioppilaitos. Ja ehkä käyn katsastamassa pääsykokeet, haen myös johonkin toiseen yliopistoon, ja jos en pääse edellä mainituista kumpaakaan, koetan päästä johonkin AMK:kiin tai musiikkikonsalle.
 
"Historys Written Today".
Gedackt
24.07.2012 23:41:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Huomioita toisenvuoden kirkkomusiikin opiskelijalta sibassa!
 
1. B- kanttorin virkaan tarvitaan musiikinmaisterin pätevyys, jonka tarjoaa suomessa ainoastaan Sibelius- Akatemia. Amk tasolla valmistuu C- kanttoreita, joilla on pienemmät työllistymis mahdollisuudet. A- kanttorin pätevyyteen vaaditaan sitten jo jatkoopintoja maisterin jälkeen, ja nekin siballa.
 
2. Tuo mainitsemasi monipuolisuus on juuri mitä etsitään. Mutta perus klaveerin( pianon koskettimiston) hallinta on tärkeää. Treeniä opettajalla! Kannattaa kattoo ne pianon/urkujen pääsyohjelmisto vaatimukset. Jos pystyt jommalla kummalla instrumentillä ne täyttämään, on hyvät perusedellytyset. Äläkä unohda laulua, josta annetaan yhtä paljon pisteitä kuin klaaveerin hallinnasta.
 
3. Tsemppiä, juuri tuollaisia musiikillisesti moniplisia kavereita tarvitaan. Omakaan soittotaustani ei ollut klaveerissa 7 vuotta pitempi, mutta sitä monipuolisuutta oli ja sillä pääsin sisään.
 
Vessajono
03.08.2012 14:31:02 (muokattu 03.08.2012 14:31:23)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Wiitala: Tässä tapauksessa voisi sitten olla fiksuinta kivuta kohti kanttoriutta oksa kerrallaan. Sibikseen pääsy jonkun konsan tai AMK:n kautta kun ei ole mitenkään epätyypillinen tapa. Aikaahan sulla tuntuu olevan vaikka muille jakaa. (Toki en pääsykokeilua kiellä. Mene vaan jos hotsittaa. Siellä näkee sitten mihin taidot riittää.)
 
Juuri näin. Vuodeksi johonkin kansanopistoon - tai jos rahkeet riittää niin konsalle - treenaamaan ja siitä sitten eteenpäin.
 
"On tietysti monta tapaa huvitella mutta eihän vanhaa kunnon känniä voita mikään muu kuin krapula." - Petri Walli || http://felisdomesticus.org
Charge
15.08.2012 22:19:27
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mites sitten jos mieliskin musan opeksi? Onko samanlainen monipuolisuus plussaa, eli jos hallinnassa on pianoa, kitaraa, rumpuja... laulutunneilla en koskaan ole ollut, mutta mitä nyt pianon kanssa lauleskelen, niin kyllä se minun nuottikorvan mukaan aika puhtaasti menee kuitenkin.
 
"Historys Written Today".
Epämuusikko
16.08.2012 00:28:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olet aika monessa ketjussa kysellyt eri paikkoihin pääsymahdollisuuksia, hieman antaen EHKÄ (en tiedä) ymmärtää, ettet tiedä mitä haluat.
 
Minkä ikäinen olet, ja missä iässä luulet linjalle kuin sisään päässeiden tulleen omaan ostopäätökseensä?
 
(mitään sinänsä sibiksen valintapäätöksiin vaikuttavaa tietämättä ja siellä koskaan virallisesti tai epävirallisesti edes ajatuksen tasolla olematta)
 
+ Musiikkikasvatusta voi opiskella myös esim. Jyväskylässä tai Oulussa. Miksi juuri Helsinki?
 
"Thank you for the music, white boy". 6-stroke troll #1
Wiitala
16.08.2012 17:33:25 (muokattu 16.08.2012 20:30:39)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Epämuusikko: Olet aika monessa ketjussa kysellyt eri paikkoihin pääsymahdollisuuksia, hieman antaen EHKÄ (en tiedä) ymmärtää, ettet tiedä mitä haluat.
 
Minkä ikäinen olet, ja missä iässä luulet linjalle kuin sisään päässeiden tulleen omaan ostopäätökseensä?
 
(mitään sinänsä sibiksen valintapäätöksiin vaikuttavaa tietämättä ja siellä koskaan virallisesti tai epävirallisesti edes ajatuksen tasolla olematta)
 
+ Musiikkikasvatusta voi opiskella myös esim. Jyväskylässä tai Oulussa. Miksi juuri Helsinki?

 
Allekirjoitan tämän. Meinasin itse asiassa käyttää samantapaisen puheenvuoron jo edellisen ketjun kohdalla.
 
Kuulostaa siltä, että mahdollisimman monipuolinen vuosi/pari musiikin parissa saattaisi selkeyttää kuvioita melko lailla. Eli ohjeistaisin todellakin viettämään vuoden esim. Oriveden tms. opiston musalinjalla. (Pohjoisessa viihtyville on tarjolla ainakin Rovala-opiston musalinja Rovaniemellä. Ei tarvitse muuttaa ihan maan toiseen laitaan.) Siellä saa puuhata montaa musiikkityyliä, saa esimakuja monista näkökulmista musiikkia kohtaan, ja pääsee treenaamaan esim. sitä sanoituspuolta. Vuoden jälkeen saattavat ajatukset olla todella paljon selkeämmässä jamassa, ja voi lähteä kipuamaan kohti tavoitteitaan - mihin ikinä päätyykin. Lisätietoa: http://www.kansanopistot.fi/linjat/2012_2013_linjat.pdf
 
Lopputulos voi hyvinkin olla totaalinen musiikkialalle päätymättömyys. Kannattaa myös miettiä haluaako mukavasta harrastuksesta itselleen todellakin ammatin?
 
Ja MuKa löytyy tosiaan myös ei-Helsingistä. Pääkaupunkiseutulaisuus ei kouluja vertaillessa itsessään ole mikään laadun tae, eikä maakuntalaisuus tee opinahjosta jotenkin huonompaa. Tosin täytyy rehellisyyden nimessä todeta, että musiikkikasvatukselle ei kyllä vain kävellä sisälle, oli lafka mikä tahnsa kolmesta vaihtoehdosta. Ja kaikissa kouluissa hylsy saattaa tulla pahimmillaan siitä, ettei vaan yksinkertaisesti sovi opettajaksi - oli miten taitava soittaja tahansa.
 
Ja asiaan liittyvähkö viimeinen kysymys: Oletko koskaan opettanut mitään/missään/ketään?
 
"Siat pääsee taivaaseen, ihmiset ei. Liity meihin enkeleihin."
Janus
17.08.2012 10:50:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Epämuusikko: + Musiikkikasvatusta voi opiskella myös esim. Jyväskylässä tai Oulussa. Miksi juuri Helsinki?
 
Jos sattuu haluamaan musiikin eikä filosofian maisteriksi?
 
Epämuusikko
17.08.2012 14:46:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Janus: Jos sattuu haluamaan musiikin eikä filosofian maisteriksi?
 
oulussa nimike on KM. mitä väliä?
 
"Thank you for the music, white boy". 6-stroke troll #1
Mordarparon
17.08.2012 15:47:36
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

MuKalaisena voisin tähän kohtaan mainita:
 
Olet 17, sulla ei todellakaan oo vain yhtä vuotta aikaa tehdä kaikkia valintoja tulevaisuutesi eteen. Kaikille muille osastoille paitsi vanhoille solistisille osastoille (orkesterisoittimet, piano jne) jengi päätyy hyyyvin harvoin suoraan lukiosta, sillä iso osa ihmisistä joko flunkkaa pääsykokeissa ensimmäisellä ja jopa toisella yrittämällä, tai on käynyt lukion neljässä vuodessa, tai käynyt kansanopiston, tai ovat opiskelleet pari vuotta jotain aivan muuta, tai valmistuneet jostain amkista. Ainoa tie Siballe on sorvin ääressä, kyllä sinne sitten lopulta pääsee jos pakertaa vaan riittävästi. Määärätietoinen treenaaminen kunniaan, mielellään abaut joka päivä, ja riittävästi, ja fiksusti niin ettei kädet mee paskaks. Musiikki on siitä kettumainen ala, että niitä tyyppejä löytyy aivan liikaa, jotka ovat jo kehdosta saakka olleet valmiita laittamaan useita tunteja päivässä jonkin soittimen rääkkäämiseen, ja joilla siten on "hiukan" etumatkaa. Aloin itse viulunsoiton 6-vuotiaana, mikä helpottaa mun elämää tässä asiassa, mutta kumminkin esim eräs tyyppi mukalta alkoi rändomilla soittaa 15-vuotiaana sähköbassoa, haahuili iloisesti lukion jälkeen ainakin 2v kansanopiston musalinjoilla, kävi armeijan, haahuili vähän lisää ja pääsi kolmannella yrittämällä mukalle, että kyllä se niinkin voi onnistuu jos on semmonen ällö luonnonlahjakkuus :D.
 
Kyllä sinne siballe ehtii myöhemminkin, ei tarvi ressata et heti tarvis hakee (ellei haluu koittaa onneaan:)) mutta se on iso iso duuni hankkii riittävät taidot päästä sinne, ellei joku oo huijannu sua alkaan pienenä. Amk tai toinen aste ei oo mikään synti, ja se että olet opiskellut asiaa muuallakin, oli se sitte kansanopisto tai jokin muu, pelkästään edesauttaa pääsyä kirkkomusiikille (sitä kautta, että sä osaat enemmän). Ei se koulu, vaan ne skillzit, sit kun on skillzit niin papereiden hankkiminen ei oo enää läheskään niin hankalaa!
 
tsemppiä!
 
et ole koskaan niin hyvä kuin luulet olevasi, mutta et ole koskaan myöskään niin paska kuin luulet olevasi
Charge
17.08.2012 18:22:30
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No mites sitten, tarvitseeko konsalle hakiessa olla musiikkiopiston todistukset, että olenpa muuten käynyt 3/3 tasoon asti taitoa hankkimassa, vai voiko sinne mennä ihan vaan yksityistuntipohjalla. Nimittäin mitä nyt olen joidenkin konservatorioiden sivuilla pyörähtänyt, niin haluaisivat jotain todistuksia musiikin opiskelusta...?
 
"Historys Written Today".
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti