Muusikoiden.net
26.04.2018
 

Työ musiikkialalla »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Toiminimi ja itselleen "palkanmaksu"??
1 2
mattioja
13.03.2012 17:54:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eli voiko joku opastaa yksinkertaisesti toiminimeen liittyen verotus asiat jne. Laittaisin oman toiminimen ja laskuttaisin keikat sillä, muutamia/kk. Kuinka saan rahat pois mahd.vähillä kuluilla, ts.työnantajan kulut jne. Opastakaa tyhymää mahdollisimman selkeillä ohjeilla.
 
Matti
 
JuhaHo
13.03.2012 18:56:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen kohta parikymmentä vuotta pyörittänyt yhden miehen showta OY:nä. Tätä suosittelisin ensisijaiseksi vaihtoehdoksi. Ongelma saattaa olla 2.500 Euron alkupääoman kerääminen. Tosin jos sinulla on riittävästi rahaa kiinni soittokamoissa, voit siirtää ne perustettavan käyvästä arvosta yrityksen nimiin, jolloin et välttämättä tarvitse "oikeaa rahaa".
 
Osakeyhtiön on se etu, että se vaati tietyn byrokratian pyörittämistä. Tämä taas vaikeuttaa asioiden sotkemista. Osakeyhtiössä ei voi ns. mennä omat ja firman rahat sekaisin. Itsekin mietin aikoinaan toiminimen perustamista, mutta asioista paremmin tietävät saivat minut järkiini, enkä ole katunut päätöstä. Myös asiakkaan on turvallisempi toimia OY:n kanssa.
 
hampsir
13.03.2012 22:43:49
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Toiminimi on firmana on "luonnollinen henkilö". Tulot ja menot ja niiden ilmoittaminen koskevat tätä henkilöä samoin kuin ketä tahansa.
Paitsi että toiminimi saa Y-tunnuksen ja sitä kautta LASKUTUSOIKEUDEN.
 
Toiminimi ei vaadi pääomaa vain kohtuullisaen kerta-maksun jonka voi maksaa verotoimistoon. Suuruutta en muista.
 
Palkkaa se ei voi, tai tarvitse maksaa itselleen.
 
Jos homma pysyy pienenä (alle 8000€), toiminta ei ole ALV:illista. Kirjanpito velvollisuutta ei ole. Kirjanpito kannattaa kuitenkin tehdä, joko itse, tai teettää se jollain kirjanpitofirmalla. Mikäli liikevaihto ylittää tuon Alville säädetyn rajan kirjanpito tulee hieman monimutkaisemmaksi.
 
Homma on ammattilaiselle kuitenkin suhteellisen helppo. Itse tarvitsee säilyttää kuitit, niin kuin ennenkin ja toimittaa ne kirjanpitäjälle, eikä he välttämättä siitä paljon laskuta. Poistot yms toimivat samalla tavalla kuin luonnollisella henkilölläkin.
Veroilmoitus on tehtäva samaan tapaan kuin ennen veroehdotuskäytännön alkamista.
 
Ohjelmatoimistojen korvaukset tulevat samoin kuin ennenkin, evätkä ne rasita tai vaikuta toiminimen liikevaihtoon, mikäli et välttämättä halua laskuttaa toimistoa tekemistäsi jutuista.
 
Itse kävelin verotoimistoon ja virkailija osasi opastaa hakemusten täytössä. Muutaman päivän kuluttua, kun olin maksanut laskun, minulla oli oma firma.
 
Tuntematon soittaja
baron
14.03.2012 18:40:13 (muokattu 14.03.2012 18:40:37)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mattioja: Eli voiko joku opastaa yksinkertaisesti toiminimeen liittyen verotus asiat jne. Laittaisin oman toiminimen ja laskuttaisin keikat sillä, muutamia/kk. Kuinka saan rahat pois mahd.vähillä kuluilla, ts.työnantajan kulut jne. Opastakaa tyhymää mahdollisimman selkeillä ohjeilla.
 
Matti

 
Toiminimen tulot on sun tuloja. Et joudu maksamaan niistä työnantajakuluja. Joudut maksamaan niistä verot ja jos riittävästi niin joudut ottamaan YEL:in (yrittäjän eläkevakuutus)
 
You can play any note on any chord. If it sounds "right", then it is (Mark Levine)
sickboy
15.03.2012 13:43:24
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hampsir: Jos homma pysyy pienenä (alle 8000€), toiminta ei ole ALV:illista. Kirjanpito velvollisuutta ei ole.
 
Tässä kohtaa on taas syytä muistaa, että keikkailu/keikkamyynti on ALV-vapaata tuloa ja sitä ei tohon 8000€ rajaan edes lasketa. Jos opetat toiminimellä laskuttaen, niin alvit tulee ottaa huomioon.
 
Kyllähän kirjanpitovelvollisuus on toiminimelläkin. Sen ei tarvitse olla kaksinkertainen kirjanpito, mutta kyllä kirjanpitovelvollisuus on. Ihan perus Excel-taulukkopohjainen oma kyhäelmä riittää varmasti. Näin ainakin, jos maksat esim. muiden muusikoidenkin palkat laskuttamistasi keikoista.
 
hampsir
15.03.2012 14:10:48
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Näin juuri. Excel on riittänyt.
 
Ensimmäisenä vuonna en osannut arvioida syntyää liikevaihtoa. Enkä maksanut ennakkoveroa. Laskutetut tulot menivät tuloiksi varsinaisen leipätöistä tulevan palkan päälle. Toiminimen verot tulivat maksuun lisäveroina, joihin olin siinä vaiheessa tarkkaan jo varautunutkin.
 
Verotoimisto lähetti sen jälkeen omatoimisesti ennakkoverolaput, joita maksan joka toinen kuukausi. Suuruus oli arvioitu ekavuoden kertymän mukaan. Nyt ei enää pitäisi tulla mätkyjä. Toiminimi sopii hyvin nykyiseen tilanteeseeni.
 
Tuntematon soittaja
JuhaHo
17.03.2012 15:25:27 (muokattu 17.03.2012 15:25:53)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

sickboy: Tässä kohtaa on taas syytä muistaa, että keikkailu/keikkamyynti on ALV-vapaata tuloa ja sitä ei tohon 8000€ rajaan edes lasketa. Jos opetat toiminimellä laskuttaen, niin alvit tulee ottaa huomioon.
 
Onko todella ALV vapaata? Eikö kuitenkin olisi parempi tehdä alvillisena? Oma toimintani muuttui alvilliseksi josku 90-luvulla. Alkuua luulin etä se on huono juttu kunnes tajusin, että saan omista ostoistani alvit vähennettyä.
 
Miten muuten toiminimissä toimii tuo matkakorvausasia?
 
hampsir
17.03.2012 17:35:45
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

JuhaHo:
Miten muuten toiminimissä toimii tuo matkakorvausasia?

 
Kun kirjaan tiedot (Exeliin) vähennän saamastani keikkapalkkion bruttosummasta päivärahat, kilometrikorvaukset yms. Jäljelle jäävä osa on sitten varsinaista palkkaa tehdystä työstä... siis verotettavaa tuloa.
 
Tuntematon soittaja
baron
17.03.2012 22:06:06
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

JuhaHo: Onko todella ALV vapaata?
 
Taiteilijan, urheilijan tai muun esiintyjän palkkiosta ei makseta ALV:ia.
Mä kerran tappelin yhden maksajan kanssa tuosta alvista ja sanoin että jos ette pidä mun soittoa taiteena niin on se vähintään muu esiintymistä: Ammuu!
 
You can play any note on any chord. If it sounds "right", then it is (Mark Levine)
baron
17.03.2012 22:08:57 (muokattu 17.03.2012 22:10:17)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

JuhaHo: Miten muuten toiminimissä toimii tuo matkakorvausasia?
 
Pidät kirjanpitoa jossa vähennät tulonhankkimiskulut kuten soittimet, nuotit, äänitteet, opintomatkat (käyt kuuntelemassa keikkoja ammattitaidon ylläpitämiseksi) esiintymiskuteet, matkakulut, päivärahat ym mitä niitä on ja loput ilmoitat verotettavaksi tuloksi.
 
You can play any note on any chord. If it sounds "right", then it is (Mark Levine)
mattioja
18.03.2012 00:58:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos paljon kaikille vastanneille. Tämä selvensi täysin asian kulun. Pirun monimutkasesti tuolla hallintojen sivuilla kirjoitettu asiasta. Eikai tässä muutakuin toiminimeksi maanantaiina :)
 
absqua
14.04.2012 14:02:11 (muokattu 14.04.2012 14:03:41)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mattioja: Kiitos paljon kaikille vastanneille. Tämä selvensi täysin asian kulun. Pirun monimutkasesti tuolla hallintojen sivuilla kirjoitettu asiasta. Eikai tässä muutakuin toiminimeksi maanantaiina :)
 
Hämmennän vielä sen verran, että ensimmäisen vastaajan tapaan minäkin suosittelen osakeyhtiötä toiminimen sijaan. Ainakin allekirjoittaneen järjenjuoksulle Oy on huomattavasti helpompi ymmärtää ja hallita kuin toiminimi. Tämä siis nimimerkillä "5v yksityisyrittäjänä". OY:n perustaminen ei ole juurikaan hankalampaa.
 
Olipa yritysmuotosi lopulta mikä hyvänsä, niin suosittelen ammattitaitoisen kirjanpitäjän palkkaamista. Se maksaa itsensä takaisin, uskallan väittää.
 
Always play on one and don't fake the funk. -Bootsy-
baron
14.04.2012 16:29:56 (muokattu 14.04.2012 16:30:58)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

absqua: Hämmennän vielä sen verran, että ensimmäisen vastaajan tapaan minäkin suosittelen osakeyhtiötä toiminimen sijaan.
 
Mutta jos osakeyhtiöllä ei ole muuta toimintaa kuin keikkailu eikä muuta omaisuutta kuin soittimet ja PA-laitteet niin verottaja ei välttämättä hyväksy sitä itsenäiseksi verotusobjektiksi vaan voi jakaa voiton osakkaiden henkilökohtaiseksi tuloksi.
 
Verottajan sanoin: "Osakeyhtiö ei keikkaile"!
 
You can play any note on any chord. If it sounds "right", then it is (Mark Levine)
JuhaHo
14.04.2012 17:08:15
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

baron: Mutta jos osakeyhtiöllä ei ole muuta toimintaa kuin keikkailu eikä muuta omaisuutta kuin soittimet ja PA-laitteet niin verottaja ei välttämättä hyväksy sitä itsenäiseksi verotusobjektiksi vaan voi jakaa voiton osakkaiden henkilökohtaiseksi tuloksi.
 
Verottajan sanoin: "Osakeyhtiö ei keikkaile"!

 
Tuollaisesta en ole kuullut; en toki väitä etteikö näin voisi olla. Toisaalta eihän se osakeyhtiö keikkailekaan vaan sen työntekijä. Osakeyhtiö kirjoittaa keikasta laskun tilaajalle ja keikkapalkka menee firman tilille. Firmasta sitten voidaan maksaa palkkaa normaalien käytäntöjen mukaisesti. En näe varsinaista eroa saako palkan yrittäjä itse vai sen ulkopuolinen työntekijä. Samoin työntekijä tekee keikkamatkasta normaalin matkalaskun osakeyhtiölle, joka voi voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti sen verovapaana työntekijälle tilittää.
 
tarmo
14.04.2012 17:31:41 (muokattu 14.04.2012 17:34:53)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

JuhaHo: Tuollaisesta en ole kuullut; en toki väitä etteikö näin voisi olla.
 
Pitää ihan paikkansa, joten kannattaa huomioida se omassa oy toiminnassa. Voisi sanoa, että jos oy:n kautta kierrättää ainoastaan keikkaliksat, ei oy tule olemaan kovinkaan pitkäikäinen.
 
Osakeyhtiö ainut tarkoitus on tuottaa voittoa osakkeenomistajille. Laskutusta varten kannattaa pitäytyä toiminimessä. Missään nimessä ei kannata olettaa, että osakeyhtiö voisi alkaa jakaa osinkoja tai pääomatuloja yhtiön ainon osakkeenomistajan henkilökohtaisesta keikkailusta. Jos toiminta on luonteeltaan tällaista, saattaa verottaja hyvinkin äkkiä esittää vaatimuksen oy:n purkamiseksi.
 
Tässähän tämä dilemma onkin, Suomessa yrityksen perustaminen on tehty helpoksi, mutta kukaan ei opasta yrittäjää olennaisista yhtiöoikeudellisista kysymyksistä. Ei ole mitenkään epätavallista, että yrittäjä ei tiedä mitä arvonlisävero tarkoittaa...
 
JuhaHo
14.04.2012 18:27:05
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen tähän asti luullut, että raja kulkee siinä tekeekö pelkästään yhdelle asiakkaalle. Tällöin voidaan tulkita palkkatyöläiseksi. Keikkailevalla muusikollahan ei näin asia ole.
 
baron
15.04.2012 08:41:06 (muokattu 15.04.2012 08:53:32)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

JuhaHo: Olen tähän asti luullut, että raja kulkee siinä tekeekö pelkästään yhdelle asiakkaalle. Tällöin voidaan tulkita palkkatyöläiseksi. Keikkailevalla muusikollahan ei näin asia ole.
 
Se on yksi perusteista jolla osakeyhtiö voidaan sivuuttaa verotuksessa mutta ei ainoa.
Mä oon sen tapaista kuullut että jos Oy harrastaa keikkamyyntiä (muutakin kuin omaansa) äänitteiden tekemistä ja myymistä, äänentoistolaitteiden vuokrausta ym keikkailun lisäksi niin varmemmin hyväksytään. Samoin jos on muuta yritystoimintaan liittyvää omaisuutta kuin soittimet niin auttaa.
Jotain sen tapaista että harrastaa yritystoimintaa jossa on jonkunnäköinen yrittäjän riski eikä pelkästään palkkatyötä osakeyhtiön piikkiin.
 
Meillä oli aikoinaan osakeyhtiö joka teki putkitöitä, sähkötöitä ja keikkaili (merkitty yhtiöjärjestyksessä yhdeksi Oy:n toimialaksi) eikä ongelmia verottajan kanssa.
 
Ainahan Oy:n saa perustaa ja Oy saa tehdä mitä tahansa, ainoa riski on hyväksyykö verottaja Oy:n itsenäiseksi verotuskohteeksi vai jakaako Oy:n tulot osakkeenomistajien henkilökohtaiksi tuloiksi.
 
You can play any note on any chord. If it sounds "right", then it is (Mark Levine)
rintapek
16.04.2012 11:49:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos toimintaa on muutama keikka/kk, niin se ei ole minkäänlaisen yrityksen perustamisen paikka.
Se on harrastepuuhastelua tai sivutoimi, mut yrittäjyys siitä on kaukana.
 
Voi vetää sivutulokortilla, jonkun palkkiopalvelun kautta tai ohjelmatoimiston kautta.
 
Yrittäjyydessä on aina riskinsä ja oma vaivansa, joista kumpikaan ei ole vähäinen. Näinä aikoina yksi riski on esim. semmoinen, että yrittäjänä on kohtalaisen hankalaa jäädä työttömäksi.
 
One kind of music only - the good kind
absqua
17.04.2012 06:49:28 (muokattu 17.04.2012 06:56:52)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

baron: Mutta jos osakeyhtiöllä ei ole muuta toimintaa kuin keikkailu eikä muuta omaisuutta kuin soittimet ja PA-laitteet niin verottaja ei välttämättä hyväksy sitä itsenäiseksi verotusobjektiksi vaan voi jakaa voiton osakkaiden henkilökohtaiseksi tuloksi.
 
Verottajan sanoin: "Osakeyhtiö ei keikkaile"!

 
miksi ei hyväksyisi? mikä intressi verottajalla on sun mukaan tuhota toimivia yhtiöitä, olettaen että oy:n asiat on hoidettu kunnolla?

mä en ole kuvailemastasi asiasta kuullut kuin juurikin tällaisia vähän epämääräisiä, pelottelevansävyisiä huhupuheita, eivätkä ne vakuuta. Semminkin kun oma oy on pyörinyt hienosti jo vuosikaudet suurimman osan "kassavirrasta" tullessa keikkailusta.
 
Eli jos jollakulla on nyt lyödä kunnon faktaa pöytään, niin antaa tulla. Asia kiinnostaa kovasti.
 
Always play on one and don't fake the funk. -Bootsy-
baron
17.04.2012 07:39:10 (muokattu 17.04.2012 08:00:48)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

absqua: Eli jos jollakulla on nyt lyödä kunnon faktaa pöytään, niin antaa tulla. Asia kiinnostaa kovasti.
 
Tossa on yksi oikeustapaus:
http://www.finlex.fi/fi/oikeus/kho/vuosikirjat/1982/198204277
 
Tossa on verottajan yleisohjeet milloin osakeyhtiö voidaan sivuuttaa verotuksessa:
https://arkisto.vero.fi/?article=97 … N&path=5,40,437&language=FIN#kymppi
 
Hakusanalla "osakeyhtiön sivuuttaminen" netistä löytyy kaikenlaisia asiasta tehtyjä tutkimuksia.
 
Löytyi sellainen esimerkki että jos on yksi bändi joka tekee yhden ohjelmatoimiston piikkiin keikkaa vaikka kuinka monessa paikassa niin sellainen osakeyhtiö voidaan sivuuttaa.
 
You can play any note on any chord. If it sounds "right", then it is (Mark Levine)
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti