Muusikoiden.net
23.05.2018
 

Työ musiikkialalla »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: repertuaari ja sen laajuus
1
varo
09.03.2012 22:30:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hei!
 
Jats-muusikoilla on standardit, jotka täytyy hallita tullakseen toimeen alalla. Nyt tahtoisin kumminkin tietää, onko bilebändeillä, rokkicoveribändeillä sekä tanssibändeillä usein soitettuja biisejä, jotka tulisi tietää, jos tahtoisi esimerkiksi käydä rokkijameissa tai tehdä tuurauskeikkaa? Vai onko aina tapauskohtainen ja riippuu bändistä?
 
kimurantti1
09.03.2012 23:29:35
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sellainen suurinpiirtein 200 biisin lista kun on hallussa, niin osaa 80% kaikkien tavan bilerokkibändien ohjelmistoista.
 
http://www.piecemakerband.com
"Practice cures most tone issues." -John Suhr
varo
10.03.2012 16:24:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kimurantti1: Sellainen suurinpiirtein 200 biisin lista kun on hallussa, niin osaa 80% kaikkien tavan bilerokkibändien ohjelmistoista.
 
ok, pitääkö nämä pystyä vetään ulkoa kaikki, vai kuinka iso osa yleensä vedetään lapuista? reenataanko konsan ammattiopiskeluissa mm näitä biisejä?
 
kimurantti1
10.03.2012 17:17:33 (muokattu 10.03.2012 17:50:31)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

varo: ok, pitääkö nämä pystyä vetään ulkoa kaikki, vai kuinka iso osa yleensä vedetään lapuista? reenataanko konsan ammattiopiskeluissa mm näitä biisejä?
 
No, mitä enemmän lähtee ulkoa niin sen parempi, ei siihen mitään sääntöä ole. Ajattele ennemmin näin: Soittimen hallinta olisi hyvä olla sellaisella tasolla, että jos muistat suurinpiirtein miten joku simppeli poppisbiisi menee, pystyt sen vetämään pienellä pähkäilyllä lennosta. Jos taas et muista miten biisi menee, sulla on tyylitajua sen verran, että pystyt improvisoimaan jotain, joka tukee biisiä. Kun alat opetella poppista, huomaat pikkuhiljaa usein toistuvia sointukiertoja, riffin palasia ym, niin että se parin sadan biisin ulkoa muistaminen ei loppuviimeksi ole ollenkaan mahdotonta. Tässä hyvä treeni:
 
1) Plokkaa simppeli poppisbiisi ja opettele se yksi yhteen levyn kanssa
2) Tee biisistä komppilappu, joista muut soittajat tarvittaessa pystyy biisit vetämään auttavasti
3) Muuta sointukierrot sointuasteiksi, funtsi mistä asteikon äänistä riffit lähtee jne.
4) Transponoi biisi astemerkkejä apuna käyttäen muutamiin yleisimpiin sävellajeihin ja opettele soittamaan ne kunnolla
5) Opettele biisin riffejä, laulumelodioita ym. ympäri otelautaa eri sormituksilla (jos mahdollista)
 
Sä voit selailla bilebändien nettisivuja, ja kerätä itsellesi vaikka listaa biiseistä. Lähdet tietenkin niistä kipaleista, jotka useimmin tulee vastaan. Lista tietenkin muuttuu vähän sen mukaan mitä soi radiossa milläkin hetkellä, mutta kyllä siellä niitä kestosuosikkeja (tai kestoinhokkeja) on myös. Tässä muutamia esimerkkikipaleita, osa uudempia ja osa vanhempia (lue: väsyneitä), jotka tulee listalta löytymään enemmän kuin kerran:
 
- Bad Romance, Judas (Lady Gaga)
- This Love, Moves Like Jagger (Maroon 5)
- Let Me Entertain You, Angels (Robbie Williams)
- You Know My Name (Chris Cornell)
- Hot N' Cold, California Girls (Katy Perry)
- 1972 (Anssi Kela)
- Baden Baden (Chisu)
- Missä muruseni on, Nettiin, Duran Duran (Jenni Vartiainen)
- Pokka, Kymmenen kirosanaa (Irina)
- Kuuma kesä (Popeda)
- Runaway, Livin' On A Prayer (Bon Jovi)
- Beat It, Billie Jean (Michael Jackson)
- I'm So Excited (The Pointer Sisters)
- U + Ur Hand, Raise Your Glass (P!nk)
- Rude Boy, Umbrella, Only Girl In The World (Rihanna)
- Rolling In The Deep (Adele)
 
Jne jne.
 
Kantsii myös ymmärtää, että toisin kuin tanssimusa ja jatsi, jotka on sointu- ja melodialähtöistä musaa ja joissa on varaa improvisoida enemmän, nyky poppirokissa tärkeämmässä funktiossa on usein riffit ja soundit. Eli kantsii kiinnittää huomiota riffien fraseeraukseen ja soundiasioihin, koska jos joku riffi ei tule oikean tyyppisellä soundilla, se ei välttämättä kuulosta siltä miltä pitää, vaikka kuinka äänet olisikin oikein. Tää ennen kaikkea kiipparistille, mutta myös kitaristeille, basisteille ja rumpaleille.
 
Konservatorioissa on kyllä perus poppirokkitouhuja, mutta niissäkin usein tupataan soittamaan muusikoiden mielestä hyviä biisejä, eikä sitä kamaa, mitä bilebändit esim. Seduloissa veivaa. Enkä nyt väitä, etteikö bilebändimatskustakin iso osa olisi oikeasti ihan hyviä biisejä, mutta ymmärrät varmaan pointin. Mitä tulee lappujen käyttöön, niin bilebändin tehtävä ei ole viihdyttää muusikoita ja soittaa virheettömästi, vaan vetää hyvä show, saada topi tanssimaan ja ennen kaikkea ostamaan alkoholia, koska siitä rafla saa voittonsa. Mulla on sellainen periaate, että bilekeikkaa en vedä lapuista ikinä ellei ole aivan pakko. Toisekseen nyky poppirokkiin kuuluu niin paljon asioita (juurikin ne soundit ja fraseeraus) joita ei ole mahdollista paperilla selittää, ja jotka pitää kuunnella levyltä, niin samalla sä opettelet biisin siitä levyltä. Plokkaustaito on yksi tärkeimmistä jutuista, ja se olisi hyvä treenata sellaiselle tasolle, että saat simppelin poppisbiisin soinnut yhdellä tai viimeistään toisella kuuntelukerralla näppeihin. Plokkausta treenaat parhaiten plokkaamalla. Kuitenkin on todella tärkeä taito osata tehdä selkeä ja yksiselitteinen komppilappu, josta porukat pystyy vetämään biisin jos tarvis on, niin että sitäkin kantsii treenata.
 
Sitten vielä yksi juttu. Bilebändi ilman taustalauluja on lähes poikkeuksetta aivan uskomattoman aneemisen kuuloinen. Jos sulta lähtee stemmalaulut hyvin (mieluiten lennosta), tai mahdollisesti leadikin, niin oot todella vahvoilla. Sillä ei ole mitään väliä kuinka ihmeellisiä sooloja soitat, jos meillä on kaksi soittajaa jotka molemmat komppaa hyvin, niistä laulutaitoisempi saa enemmän keikkaa.
 
http://www.piecemakerband.com
"Practice cures most tone issues." -John Suhr
Lucky 7
18.04.2012 20:05:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Radio on hyvä treeni kaveri. On musaa laidasta toiseen ja joskus jopa ihan hyviäkin piisejä.
p.s. Toi lista näytti siltä, ettei ainakaan mun kannata hinkua bile-keikoille. Mutta sekin asia käsiteltiin jo edellisen toimesta.
 
TÄ?
kimurantti1
18.04.2012 23:14:18
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lucky 7: p.s. Toi lista näytti siltä, ettei ainakaan mun kannata hinkua bile-keikoille. Mutta sekin asia käsiteltiin jo edellisen toimesta.
 
Tokihan soitettava matsku riippuu myös paikasta ja yleisöstä ja esim. keski-ikäisen yleisön käsitys "bilemusasta" on vähän eri kuin parikymppisten, mutta noita aika useassa paikassa veivataan.
 
http://www.piecemakerband.com
"Practice cures most tone issues." -John Suhr
dantone
24.04.2012 01:15:07 (muokattu 24.04.2012 01:15:39)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kimurantti1 puhuu kyllä niin asiaa!! Tossa tulee niin kovaa faktaa tohon työhommaan ettei tota opeteta kyllä missään konsiksessa. Kannattaa ottaa kynää ja paperia jos ala kiinostaa.
 
Näinhän se on muuttunut että entisalan tanssiorkesterit ovat nykypäivän bilebändejä.
ja jos haluaa leipätyökseen keikkaa tehdä niin tossä ylhäällä on kovinkin kattavat ohjeet siihen!
 
varo
30.05.2012 12:41:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

dantone: Kimurantti1 puhuu kyllä niin asiaa!! Tossa tulee niin kovaa faktaa tohon työhommaan ettei tota opeteta kyllä missään konsiksessa. Kannattaa ottaa kynää ja paperia jos ala kiinostaa.
 
Näinhän se on muuttunut että entisalan tanssiorkesterit ovat nykypäivän bilebändejä.
ja jos haluaa leipätyökseen keikkaa tehdä niin tossä ylhäällä on kovinkin kattavat ohjeet siihen!

 
Kyllä! Arvostan kyllä ammattimuusikoita entistä enemmän, mutta en kyllä ole alalle suuntaamassa, kun ei taidot ja motivaatio riitä ja leivän voi helpomminkin tienata. Ihan mielenkiinnosta kysyin, että miten homma toimii, mutta kimurantti tosiaan siihen hyvin vastasikin.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti