Muusikoiden.net
20.06.2018
 

Työ musiikkialalla »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kysymys matkakorvauksista
1
karhunkaataja
05.09.2010 22:54:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

5 hengen bändi menee keikalle 4 krt kuussa rumpalin bussilla. Rumpali on bändin pomo ja maksaa palkat. Ottaa ensin kilsakorvaukset itelleen, sitte maksaa muille bändin soittajille silleen, et ne saa noin 15-30 euroo nettoliksaa, ja 100-200 euroo matkakorvausta per henki per keikka. Vaikkei soittajil oo mitään kuitteja matkoista tai ees omii autoja. Matkakorvaus vaihtelee sen mukaan miten kaukana keikka on.
Mut mitään työnantajamaksuja ei makseta, eli eläkettä ei näist keikoist kerry.
Onks tää luvallista, eiks verottaja pidä näitä matkakorvauksia veronkiertona?
 
baron
06.09.2010 01:02:24
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

karhunkaataja: Onks tää luvallista, eiks verottaja pidä näitä matkakorvauksia veronkiertona?
 
Pitää.
1. Vain duunimatkoista on oikeus verottomiin matkakorvauksiin. Duunille on tyypillistä että niistä saa liksan. Joku tulkinta on että liksan pitää olla vähintään Muusikoiden liiton minimi. Muitakin tulkintoja on.
2. Matkakorvauksista pitää olla tarvittaessa näyttö. Jos istuu toisen autossa ei ole oikeutettu matkakorvauksiin, korkeintaan päivärahaan.
 
You can play any note on any chord. If it sounds "right", then it is (Mark Levine)
tarmo
06.09.2010 02:47:05 (muokattu 06.09.2010 02:49:11)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Baron kertoi olennaisen.
 
Jotta et repisi pelihousujasi, niin voin kertoa tuon olevan liian yleistä. Ette siis ole ainoat. Todennäköisesti joku iso tai pieni ohjelmatoimisto välttelee omia velvoitteitaan. On vain kummallista, miten toiminta jatkuu vuodesta toiseen ilman, että verottaja ottaisi asian tarkastettavaksi.
 
Mutta siinäpä se. Kun homma menee työnantajamaksuilla, myös bändin myyntihinta kasvaa. Se on varmaan se suurin dilemma koko jutussa, minkä vuoksi liian moni muusikko lipeää tuohon hommaan ja antaa ohjelmatoimiston ketkuilulle hiljaisen siunauksensa.
 
Mun ensimmäinen humppabändini teini-ikäisenä pelasi tuota peliä, eikä siitä sitten tietoisuuden kasvaessa ollut mitään tietä "kunniallisen" keikkailun pariin. Mun ratkaisu, kuten monien muidenkin, oli etsiä uusi bändi. Jos asia todella vaivaa, kannattaa ehkäpä harkita omaa tulevaisuuttaan toisessa orkesterissa. Usein bändiliiderin ja ohjelmatoimiston välinen suhde noissa tilanteissa on vähän tukala, eikä poikittaisia sanoja juurikaan viljellä, vaan annetaan asian mieluummin olla. Periaatteessa se on ymmärrettävää, mutta ei sitä katsella tarvitse.
 
"kentillä tavataan, veljet". Hihhii...
karhunkaataja
06.09.2010 10:26:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eli tää on siis jonkinlainen hiljanen "sopimus" verottajan ja muusikoiden välillä vai? Verottajako ei kysy matkakuitteja tai ajopäiväkirjaa niiltä muusikoilta, jotka kulkee keikkabussilla ja saa lähes koko keikkaliksan matkakorvauksina... Vai pitääks täs nyt pelätä, että ens vuonna tulee karseet lisäverot. Onks joillekki soittajille käyny niin?
 
tarmo
06.09.2010 11:52:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

karhunkaataja: Eli tää on siis jonkinlainen hiljanen "sopimus" verottajan ja muusikoiden välillä vai? Verottajako ei kysy matkakuitteja tai ajopäiväkirjaa niiltä muusikoilta, jotka kulkee keikkabussilla ja saa lähes koko keikkaliksan matkakorvauksina... Vai pitääks täs nyt pelätä, että ens vuonna tulee karseet lisäverot. Onks joillekki soittajille käyny niin?
 
Ei, ei, tuskin, on. Siinäpä vastaukset.
 
Haiskahtaa vähän provolta (pahoittelut epäilyksistä), mutta jos tämä nyt on ihan vakava kirjoitus, voi aiheesta olla joillekin asiaa pohtiville muusikoille hyötyäkin. Mitään hiljaista sopimusta ei tietenkään ole olemassa, mutta kumman ajattelit kertovan menettelystä verottajalle, itsesi, vai kenties ohjelmatoimiston, joka myöskin kiertää lakisääteisiä velvoitteitaan?
 
Verottajan suurin intressiä lähteä tutkimaan näitä asioita on raha. Jonkun humpanlyöjän parinsadan tienestit ei saa isoa pyörää liikkeelle.
 
Multa ei taannoisessa humppabändissä kyselty mitään ajopäiväkirjoja. Olishan se nyt ollut aika kornia kysellä 16-vuotiaalta ajopäiväkirjan perään. Toisaalta yhtä kornia oli ohjelmatoimistolta maksaa mun palkat matkakuluina.
 
"kentillä tavataan, veljet". Hihhii...
baron
06.09.2010 11:53:21 (muokattu 06.09.2010 11:54:19)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

karhunkaataja: Eli tää on siis jonkinlainen hiljanen "sopimus" verottajan ja muusikoiden välillä vai? Verottajako ei kysy matkakuitteja tai ajopäiväkirjaa niiltä muusikoilta, jotka kulkee keikkabussilla ja saa lähes koko keikkaliksan matkakorvauksina... Vai pitääks täs nyt pelätä, että ens vuonna tulee karseet lisäverot. Onks joillekki soittajille käyny niin?
 
Ei ole mitään hiljaista sopimusta. Tää on kuitenkin sen verran pieni "synti" tässä maassa että verottaja ei ole sitä aktiivisesti jahdannut mutta kun kohdalle sattuu niin mätkyt tulee.
Äskettäin lehdissäkin oli kuinka jossain päin Suomea soittajat olivat saaneet mätkyt perusteettomista matkakustannusten korvauksista.
 
Edit: Nyt Tarmo oli ehtinyt kertoa kaiken oleellisen sillä aikaa kun väsäsin kirjoitustani:-)
 
You can play any note on any chord. If it sounds "right", then it is (Mark Levine)
oiva tumpeloinen
08.09.2010 01:20:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kannattaapi miettiä ehkä hetken tuota korvaustapaa. Se voi tuntua näin pikaiseltaan kivalta, kun jää enemmän käteen. Ja niin kauan kuin verottaja ei niitä tarkastele, niin mikäpäs siinä. Mutta jos ollenkaan pelottaa esim. nuo kiinteistövältysfirmojen jutut parin vuoden takaa, niin kannattaa miettiä. Tuommoisista korvaussummista tulee kuitenkin vuositasolla jonkinmoinen summa, mikä ei auta, jos narahtaa. Todennäköisyyshän siihen on pieni, mutta seuraamukset ei varmastikaan ole kivoja.
 
Ai nii, ettei nyt unohdu sanoa se, mistä täällä joku kuitenkin seuraavaksi muistuttaa.....kun ne lähti tutkimaan noita välitysfirmoja aikanaan, siihen otettiin kyllä pienempiäkin firmoja kohteiksi sitten. Ja jos ne lähtee tutkimaan vaikkapa nyt jonkun ohjelmatoimiston tilikirjoja, ja ihmettelee, miten ne maksaa korvauksia tuohon malliin, niin voipi olla aika kohtuullisen varmaa, että ne tulee samoja jälkiä alaspäinkin.
 
kimurantti1
08.09.2010 01:49:24
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos et saa verotettavaa tuloa, niin et voi saada verottomia kulukorvauksia. Asia on näin simppeli. Moni kiertää hommaa, mutta periaatteessa noin. Mä olen tullut siihen tulokseen, että sääntöjen mukaan pelaamalla jäädään pitemmän päälle voitolle.
 
http://www.piecemakerband.com
"Practice cures most tone issues." -John Suhr
rintapek
08.09.2010 10:30:49 (muokattu 08.09.2010 10:52:50)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuossahan tuo verottajan mielipide asiasta.
www.vero.fi/?article=9313&domain=VERO_MAIN&path=5,39,413&language=FIN
 
edit: Niin ja tossa on asiaa koskeva uutinen.
www.yle.fi/uutiset/teksti/kulttuuri … 1242799&wireframe=text&pageNumber=1
 
One kind of music only - the good kind
eino mutku
08.09.2010 11:57:11 (muokattu 08.09.2010 12:26:04)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

rintapek: Tuossahan tuo verottajan mielipide asiasta.
www.vero.fi/?article=9313&domain=VERO_MAIN&path=5,39,413&language=FIN

 
Käytännön esimerkki olisi varmaan valaissut asiaa huomattavasti paremmin, itselle jäi tuostakin vähän sellainen fiilis että tuo ei vielä ihan tyhjentänyt pajatsoa.
 
Mutta eikö niin, että jos orkesteri P.Väyrysen soitinyhtye lähtee Tampereelta Kotkaan keikalle vuokraamallaan keikkabussilla josta koituu kustannuksia vaikka 500 euroa, se vähennetään 2000 euron bruttolikstasta ja lopusta voidaan maksaa a)keikkapalkkio 300 euroa/jantteri ja päivärahat päälle, mutta ei kilometrikorvausta kenellekään? Jos siis halutaam mennä lain mukaan. Summat täysin hihasta.
 
Jos taas bändi tulee omilla autoillaan, silloin voidaan periaatteessa maksaa oman auton käytöstä, mutta tällöin tulee ongelmaksi se, että palkkaan ei jää enää rahaa. Mitäs sitten? Rajoitetusti voidaan tehdä ilmeisesti ns. talkoilla eli ilman palkkakorvausta, mutta ammattimuusikollehan tuo ei oikein käy pitemmän päälle, kun ei kerry eläkettä tai työttömyyskorvausta.
 
Luulisi että nämä olisi helppo tehdä suht yksiselitteisiksi, mutta ei ilmeisesti.
 
E. Eiköhän iso osa muusikoista tipahda myös tähän lokeroon: http://www.freet.fi/hyvatietaa/matkakulu/ . Eli kulut pitäisi hakea vasta jälkikäteen.
 
rintapek
08.09.2010 13:34:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

eino mutku: Mutta eikö niin, että jos orkesteri P.Väyrysen soitinyhtye lähtee Tampereelta Kotkaan keikalle vuokraamallaan keikkabussilla josta koituu kustannuksia vaikka 500 euroa, se vähennetään 2000 euron bruttolikstasta ja lopusta voidaan maksaa a)keikkapalkkio 300 euroa/jantteri ja päivärahat päälle, mutta ei kilometrikorvausta kenellekään? Jos siis halutaam mennä lain mukaan.
 
Ei ihan.
 
Jos osapuolina on kaksi yritystä, A tilaa B:n tekemään urakan, niin A maksaa laskulla sovitun summan yritys Beelle. Yritys B maksaa työntekijöilleen liksat, mahdolliset kmkorvaukset, käytetyt tarvikkeet, kalustovuokrat yms ja pitää kirjanpitonsa kunnossa. Yritys Been on urakkatarjouksessaan hinattava tuo summa semmoiseksi, että firma kannattaa. Muussa tapauksessa firma on nurin.
 
Mut jos soitinyhtye P.Väyrynen on neljä yksityishenkilöä, niin toi 2000,- on pääsääntöisesti palkkaa, jos muuta ei o sovittu. (Voihan sen teoriassa sopia niinkin, et "Kotkan Ruusu"- kuppila maksaa ton bussivuokran ja bändille sit 1500,- )
Mut jos bändi itte (eli joku bändistä) bussin vuokraa, niin ei tota viittäsataa voi tost vaan päältä vähentää, vaan toi kaks tonnia ilmoitetaan tulona ja tehdään tulonhankkimisvähennykset veroilmoituksessa.
 
Kilsakorvauksetkin on toki mahdollisia milloin omilla autoilla liikutaan, mut tossa on just käyny huonosti, kun palkkoja on maksettu kilsakorvauksina. Km-korvaukset ja päivärahat kun on tarkoitettu kulujen korvaamiseksi, eikä verottomaksi palkanosaksi. On siin jotain kummallista, jos koko bändi saa kilsakorvauksia, vaik todellisuudessa keikalle mennään Rahikaisen sprintterillä.
 
One kind of music only - the good kind
eino mutku
08.09.2010 19:05:05
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

rintapek: Ei ihan... On siin jotain kummallista, jos koko bändi saa kilsakorvauksia, vaik todellisuudessa keikalle mennään Rahikaisen sprintterillä.
 
On.
 
Se mikä tässä vielä mietityttää on oma tilanne kun muutaman kerran vuodessa ns. maksullisia keikkoja teen ja sitten tietysti sivutulokortilla. Että onko se tilanne periaatteessa sama tekeekö freelancer-kortilla tai sivutulolapulla jotta kulut vähennetään vasta sitten verotuksessa. Kerran olen törmännyt siihen että piti valita joko keikkapalkkio tai sitten päiväraha ja km-korvaukset ja olla mukana ikäänkuin talkoilla (srk:n järjestämä tilaisuus). Siinä tuli sitten tämäkin asia esille että mikä se on se varsinainen työntekopaikka jos tekee hommia ikäänkuin kotoa käsin ja vielä harrastuspohjalta koska päivärahan maksaminen vaatisi periaatteessa sen. Yleensä homma on selkeä palkka+kilometrit enkä ole koskaan mieltänyt että sinä olisimitään väärää.
 
Nää on mielenkiintoisia vääntöjä. Se tässä itseäni ihmetyttää että missä se raja tarkalleen menee milloin niitä kilsakorvauksia voi ottaa ja milloin ne pitää vähentää vasta verotuksessa. Noin ihan niinkuin oikean muusikon kannalta. Itse kun olen rahastonhoitajana eräässä ry:ssä, niin kyllä me maksetaan esim. vierailevalle puhujalle/muusikolle ns. puhujanpalkkio ohjeistuksen mukaan, niistä tilitetään verot ja muut viralliset maksut ja siihen päivärahat ja kilometrit toteutuneitten mukaan eikä siinä ole mitään epäselvää. Näissä ei tietenkän yleensä ole yrityksiä välissä. Palkka.fi on kätevä siihen touhuun.
 
Anssi Kela avaa ansiokkaan avoimesti salaisuuksien arkkuaan: http://www.anssikela.com/2010/08/15/lisays-liksajupakkaan/
 
rintapek
08.09.2010 22:49:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

eino mutku: On.
 
Se mikä tässä vielä mietityttää

Oikeesti jos jokin mietityttää, ni kandee miettiä asiaa VilleVirtasen kannalta (Myöhemmin VV)
VV on vaik duunijakkaraa perseellään kuluttava duunari. Yks kaunis päivä työnantaja sanoo, et VV:n on mentävä Mommilaan/Argentiinaan selvittämään sotkut tai sotkemaan selvät asiat.
 
Se ny ei o VV:n asia maksaa omasta pussistaan lentolippuja/taksimatkoja/hotelliyöpymisiä, vaan noi on työnantajan kuluja, eikä VV:n verotettavia tuloja. Bussi/juna/lentolipun tai taksimatkan maksaa työnantaja. Jos tarkoituksenmukaisinta on, et VV menee keikalle omalla autolla, ni sit työnantaja maksaa siitä korvauksen, koska VV ny sit käyttää omaa autoa firmalle kuuluviin asioihin.
 
Toi kilsakorvauksen ja päiväranhan muuttaminen palkaksi ko tarkoittaisi sitä, et VV:n työnantaja sanoisi, et me maksettiin tässä kuussa jo kuus tonnia sun lentolippuja ja hotellikorvauksia ja sä tienaat vaan neljä tonnia, joten olet täs kuussa kaks tonnia firmalle velkaa.
 
Kyl toi sama asia päte myös kääntäen, eli ei se ihan niinkään mene, et könttäsummaksi sovitaan kakstonnia, ja sen jälkeen sit mietitään mikä osa oli verottomia kulukorvauksia ja jäikö summasta jotain jaettavaksi palkkanakin. Ei se noin vaan voi toimia. Tos verosetä on ihan oikeassa ja käytäntö on ihan päin vittua. Valitettavasti tos syyttömätkin tavallaan kärsivät, koska jokainen on itte vastuussa omista veroistaan. Muussa tapauksessa verot menis aina valtion maksettavaksi. Ei toimi sekään.
 
One kind of music only - the good kind
karhunkaataja
08.09.2010 23:16:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tarmo: ihan vakavalla pohjalla pohdinta on, ei mitään provoilua mihkään suuntaan.
Asia on nyt varsin tyhjentävästi ymmärrettty. Riskipisnis ja toisaalta pattitilanne monelle soittajalle.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti