Muusikoiden.net
28.05.2018
 

Rummut: soittaminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kyselya rumputuntien pitämisestä
1
BanZai88
04.06.2010 02:38:19 (muokattu 04.06.2010 02:39:52)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moips.
 
Kyselisin täältä vähän kokeneempien rumpuopettajien mielipidettä ja lisää ehdotuksia / mielipiteitä muutamaan asiaan. Itse olen yhtenä osapuolena järjestämässä 5-päivän mittaista musaleiriä ja utelisinkin hieman mielipiteitä suunnitellusta leiriohjelmasta, että mille kuulostaa.
 
Ensin hieman taustatietoa:
 
Leirin opetus jakaantuu yksityis- ja bändiopetukseen. Leirillä muodostetaan kolme bändiä, ja bändiopetusta järjestetään aamu- ja iltapäivisin. Keskipäivällä oppilaat saavat oman instrumenttinsa mukaista opetusta, jolloin he myös voivat harjoitella itsenäisesti. Bänditunti kestää 90 minuuttia ja yksityistunti kestää 35 minuuttia. Leirin aikana leiriläiset pääsevät kehittämään omia henkilökohtaisia soittotaitojaan ja saavat opastusta bändisoittamisen saloihin.
 
Tämän lisäksi he saavat teoriatietoa musiikista kuten esimerkiksi erilaisista pop- ja rock-musiikissa käytettävistä skaaloista ja soinnuista. Leiriläiset saavat myös perustiedot äänittämisestä ja mahdollisuuksien mukaan he nauhoittavat leirin aikana pienen muutaman kappaleen demon.
 
Leirin aikana jokainen oppilas saa:
 
- 4x35 min yksityisopetusta
- 6x90 min bändiopetusta
- 3x45 min workshop: äänitys & treenikämpältä keikalle
- 3x45 min workshop musiikinteoriasta.
 
Rumpuoppilaita on leirillä 7, kitaristeja 5 ja basisteja 3. Itse olen tosiaan vastuussa rumpuyksityistunneista ja olen myös yhtenä bändiopetuksen pitäjänä. Rumpaleista suurin osa on soittanut noin 1 vuoden ja pari muutaman vuoden enemmän. Iältään oppilaat ovat 10-16 vuoden haarukassa. Tässä hieman ajatuksia, miltä pohjalta ajattelin yksityistunnit pitää ja niihin toivoisin kommentteja, että olenko menossa aivan metsään, kun aikaisempaa kokemusta ei tuntien pitämisestä ole :) Kaikkea ei ole tarkoitus käydä kovin perusteellisesti läpi, mutta kuitenkin antaa oppilaalle idea ja ajatus mieleen, että mitä kaikkea siihen rumpujensoittoon oikein voi kuulua.
 
- Rumpusettiin tutustuminen, osien nimeäminen, oikea asettelu (kaikki tarpeeksi lähellä, penkin korkeus).
- Soittoergonomia, oikea kapulaote, oikeat liikeradat (rentous, ei ylimääräistä ns. turhaa työtä)
- Rumpusetin virittäminen (erilaisten kalvojen vaikutus soundiin)
- Tutustuminen rudimentteihin (single, double, paradiddle, flam, ruff jne.) ja niiden kautta tutustuminen yksinkertaisiin rumpunuotteihin. Pientä demoa rudimenttien tarjoamista vaihtoehdoista filleihin ja komppeihin.
- Settibalanssi & dynamiikka (kaikki tasapainossa toisiinsa suhden, haamunuotit, aksentit )
- Tutustumista hieman eri tyylilajien perinteisiin komppeihin
- Metronomi on rumpalin hyvä ystävä
- Jutustelua rumpalin roolista bändissä (basisti paras kaveri?) ja rumpuraidan sovittamisesta kappaleeseen
- Levyltä kuunneltujen biisien rumpuraitojen analysointi (mitä tapahtuu? miksi näin?)
 
Opetusmateriaalina mulla varattu ainakin Rautiaisen Tommin Groove in, Stick Control ja mikähän lie 40 rudimenttia opus + tarvittaessa löytyy vähän vaikeampaa matskua (The New Breed, Syncopation, Future Sounds, The Funky Beat jne. )
 
Aikahan on todella rajallinen ja tuskin näitä millään kerkeää kaikkea käymään läpi, tarkoituksena on myös leirillä pitää hauskaa ja suurin paino leirillä on kuitenkin tuossa bändiopetuksessa. Yksityistunteja pystyn kyllä pitämään enemmänkin, vaikka illalla mikäli vain oppilaalla on siihen halua. Lisäksi mielessä iltaohjelmana mm. "perkussioworkshoppia" eli porukalla vaikka rantaan ja eikun vaan rytmiä vereen, yhteistä hauskanpitoa ja kenenkään ei tarvii ujostella omaa soittoaan. Miltäs kuulostaa? Mitä kannattaa jättää pois, mitä taas lisää?
 
Lisäksi jos on mielessä jotain hyviä kappale-ehdotuksia bänditunneille, niin niitäkin toki saa ehdottaa. Ideana kuitenkin, että rumpalit ovat porukasta kokemattomimpia ja kitaristit & basistit soitelleet hieman enemmän. Jokaisen henkilökohtainen soittotaso selviää tosin vasta leirin alussa, mutta jotain päätelmiä on voitu jo tehdä alkutietojen perusteella. Toivomuksena on oppilaiden suunnalta tullut tämän päivän suomalaista poppia / rokkia ja 70/80 luvun rokkia / heviä. Sana on vapaa! Anteeksi myös todella pitkä viesti, toivottavasti joku sen jaksoi lukea loppuun asti.
 
Speedy
06.06.2010 13:55:49 (muokattu 06.06.2010 13:56:25)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olipas hyvä aihe, pitkästä aikaa... Plussaa siitä..;)
 
Mutta sitten aiheeseen, mun mielestä aika teknistä juttua ja ehkä liiaan analyyttistäkin varsinkin jos kyseessä on vaan vuoden tai vähän päälle soittaneita kavereita. Aikaa on ttodella vähän, käytännössä tehokasta opetusaikaa per jannu jää alle kaksi tuntia.. Ei siinä ajassa oikein mitään ydinfysiikkaa opeteta niin, että se tommoselle nuorelle "vasta-alkajalle" jää hyvin mieleen.. Toisaalta, eihän rumpujen soitto mitään ydinfysiikkaa olekkaan..;)
 
Soitto asento, setin läpikäyminen nimineen ja "oikeine" asentoineen on hyvä.. samoin kapulatekniikka.. Jos aikaa on käytettävissä workshop tyylisesti, en alkaisi viritystä yms. saundi hommaa käymään yksityis tunneilla. Virittämisestä, saundista, rudimenteistä jne. pystyy hyvin pitämään kaikille rumpaleille yhteisen session, vaikkei se olisi edes pitkäkään sessio.. Kaikille vaan rumpu käteen jonka ne virittää sen jälkeen kun olet ensin niksit näyttänyt..
 
Sitten jokainen voi oman tason mukaan soittaa siihen niitä rudimenttejä, joita sinä hyvänä opettajana osaat antaa soitettavaksi oppilaan tason mukaan..;) Kun olet käynyt kaikki nuo mainitsemasi perusrudimentit läpi, voit jakaa niitä eri oppilaille, ja teette niistä "biisin" niin kaikilla on kivaa..;)
 
Yksityis tunneilla vastaavasti taas perehtyisin enemmän niihin biiseihin mitä kukin soittaa bändin kanssa.. Ja erilaisia filli harjoituksia oppilaan tason mukaan.. ja missä kohtaa tulee fillejä ja niin ees päin.. ja sen biisin komppeja jne.. Oppilaan tason ja sen, montako biisiä kullekkin tulee soitettavaksi, voi sitten perehtyä syvemmin itse biiseihin..
 
Mutta mielummin niin, että opetettavaa asiaa on liikaa, kun liian vähän... kun vaan tosiaan muistaa, että kaikkea ei ole pakko käydä läpi.. Toivottavasti oli jotain apua..;)
 
"All I think about is time and groove" J. Porcaro
J_Mikkonen
06.06.2010 14:23:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En nyt oikein muuta osaa sanoa, mutta 90min bändiopetusta tunnostaa hieman lyhyeltä ajalta. Ruuvailuun ja ihmettelyyn menee aina pikku hetki siitä tunnin alusta, ja olisihan se ihan kiva jos ei tarvitsisi minuuttiaikataululla opetella biisejä.
 
BanZai88
07.06.2010 23:14:57
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Speedy: Olipas hyvä aihe, pitkästä aikaa... Plussaa siitä..;)
 
Yksityis tunneilla vastaavasti taas perehtyisin enemmän niihin biiseihin mitä kukin soittaa bändin kanssa.. Ja erilaisia filli harjoituksia oppilaan tason mukaan.. ja missä kohtaa tulee fillejä ja niin ees päin.. ja sen biisin komppeja jne.. Oppilaan tason ja sen, montako biisiä kullekkin tulee soitettavaksi, voi sitten perehtyä syvemmin itse biiseihin..
 
Mutta mielummin niin, että opetettavaa asiaa on liikaa, kun liian vähän... kun vaan tosiaan muistaa, että kaikkea ei ole pakko käydä läpi.. Toivottavasti oli jotain apua..;)

 
Hienoa, että syntyy edes vähän keskustelua! Tänään tosiaan oli leirin eka päivä ja oikein mukavasti meni. Kyseessä kuitenkin bändileiri, niin enemmän keskitytään tuohon bändisoittamiseen, jota on siis päivän aikana 2x90min joka päivä + yksityistunnit ja ns. "ylimääräiset" tunnit, jos oppilas niin haluaa (kysyntää tuntuu olevan, mikä on hyvä, joka taas kertoo että motivaatiota löytyy). Laskettiin tuossa että jokainen oppilas saa 5 päivän aikana opetusta noin 1000 minuuttia + extratunnit + pääsee soittamaan loppukonsertissa ihan oikealla isolla festarilavalla oikeilla vehkeillä, jossa mm. Vartiaisen Jenni esiintyi pari viikkoa sitten :) Ja jokaisella on toki mahdollisuus soitella pitkin päivää ja iltaa myös itsenäisesti, mitä on kovasti tunnuttu hyödyntävän. Rumpusettejä tuli paikalle hommattua 5, niin valinnanvaraa kyllä löytyy.
 
Hyvää kommenttia Speedyltä, joka tuli tänään itse myös koettua, että back to basics. Tänään yksityistunnit käytettiinkin kapulatekniikan tsekkaamiseen ja sen jälkeen soitettavien biisien blokkailuun ja haltuun ottamiseen. Kovasti täällä AC/DC sun muut on soineet pitkin päivää :) Kiva nähdä, että nuorilta kavereilta löytyy innostusta ja taitoa ottaa asioita haltuun.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti