Muusikoiden.net
23.04.2018
 

Kitarat: akustinen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Matalampi eli kevyempi action
1
Stain
24.08.2016 14:03:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onnistuuko pelkästään kaularautaa säätämällä? Jos kyllä niin kuinka kaularautaa tulee säätää? Tahtoo itse.
 
pappasfin
24.08.2016 14:15:39 (muokattu 24.08.2016 14:18:10)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Stain: Onnistuuko pelkästään kaularautaa säätämällä? Jos kyllä niin kuinka kaularautaa tulee säätää? Tahtoo itse.
 
Jos sulla on kaula koveralla eli kielet on korkeammalla siellä kaulan keskiosassa kuin muualla niin sitten voit toki kiristää kaularautaa eli suoristaa kaulan suoraksi.
 
Kaularautaa kiristetään myötäpäivään ja löysätään vastapäivään siitä kaularaudan säätimestä.
 
Jos kaula on suoraksi säädettu ja muuten hyvä ja siitäkin huolimatta kielet on korkealla niin sitten voi yrittää vähän madaltaa tallaluuta eli hioa sitä tallaluun alapuolta madaltaen (kandee kuitenkin tehdä tätä maltilla ettei hio liian matalaksi, jolloinka sitten kielet on liian matalalla ja särisevät).
 
Jos itse nyt lähdet madaltamaan tallaluuta niin hanki ekaksi samanlainen tallaluu soitinliikkeistä varoiksi ja sen jälkeen sitten viilaa sitä nykyistä tallaluuta vähän alemmas jos ei kitaran kaularaudan säätö auttanu tuohon matalampaan actioniin.
 
Jotkut madaltaa myös lapapuolen päässä olevaa satulaa mutta tämä suhteen saa olla tarkkana.
 
Jos olet vähänkin epävarma niin kandee pyytää soitinliikkeessä tai vaikkapa kitarankorjaajaa säätämään sitä sun kitaraa ja samalla kysyy ja sopii paljonko se kustantaa.
 
Mikä kitara kyseessä?
 
PappaSFin
JPHappo
24.08.2016 21:05:51
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Stain: Onnistuuko pelkästään kaularautaa säätämällä? Jos kyllä niin kuinka kaularautaa tulee säätää? Tahtoo itse.
Kielten tai actionin korkeutta Ei säädetä kaularaudalla vaan satulan tai tallan korkeutta viilamalla kuten aiemmassa selitettiin. Tietysti kaulan pitää olla ensin suora, jota korjataan kaularaudalla. Hyvin vanhoissa kitaroissa voi joutua tekemään kaulan uudelleen asettamisen oikeaan kulmaan eli neck resetin. Se on ammattilaisen homma, kallis ja kannattaa vaan arvokitaroille
 
Slack'n Rag Music
73nd3r
24.08.2016 22:43:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

pappasfin: Jotkut madaltaa myös lapapuolen päässä olevaa satulaa mutta tämä suhteen saa olla tarkkana.
Minä käyn jokaikisestä kitarasta satulan läpi; tarkistus ja tarvittaessa hienosäätö. Melkein kaikissa kitaroissa on satulaurat tehtaalla jätetty turhan korkealle -> kitara on raskas soittaa ekoilta nauhoilta ja intonaatiokin heittää varsinkin avosoinnuilla.
 
Vasta-alkajakin selviää hommasta: Capo kolmosväliin, sit mittaa kielen alapinnan ja ensimmäisen nauhan yläpinnan välin. Jos alaE on suunnilleen 0,25 mm ja yläE suunnilleen 0,15 mm niin OK, jos ollaan lukemissa 0,4 mm tai yli niin tarvitaan säätöä. Vesihiomapaperin pala kaksinkerroin, vaikka ohut rakotulkki tukemaan ja varovasti & usein tarkistaen uran pohjaa alemmas. Ei edes tartte ottaa kieliä pois, siirtää vaan työn alla olevan kielen viereiseen uraan odottamaan. Ja lopuksi hiotaan satulan yläpuoli sopivaan korkeuteen, ettei kielet makaa rotkossa.
 
Akustisen tallaan joutuu koskemaan harvemmin, mutta jos on pakko niin kannattaa laittaa se hiomapaperi tasaiselle alustalle ja hioa alapuolelta, suorakulmaisuus tarttis säilyttää. Aloittelijalle se varatalla tulee helposti käyttöön, mutta voi treenata suoraan hiomista millä tahansa kovapuupalikalla.
 
Ja totta, kaularaudalla ei säädetä actionia.
 
Mutta jatkokysymys aloittajalle: onks kaulaliitos, tallan liimaus ja kannen suoruus (tai oikea käyryys) kunnossa, korkea action voi olla myös oire näiden viasta.
 
Ja: ammattilaisen tekemä täyssäätö on suunnilleen 60-80 euroa (oletuksella ettei ole isoja vikoja), ja tulee kerralla kuntoon...
 
JohnJ
25.08.2016 11:19:10
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

pappasfin:
Jos itse nyt lähdet madaltamaan tallaluuta niin hanki ekaksi samanlainen tallaluu soitinliikkeistä varoiksi ja sen jälkeen sitten viilaa sitä nykyistä tallaluuta vähän alemmas jos ei kitaran kaularaudan säätö auttanu tuohon matalampaan actioniin.

 
Tässä erittäin hyvä vinkki. Tuli just tällä viikolla omasta akkarista madallettua actionia hiomalla tallaa, mutta en välttämättä olisi ihan heti uskaltanut hommaan lähteä ellei kitaran mukana olisi tullut alunperin toista tallaluuta.
 
Metal meets the bone!
Stain
26.08.2016 17:18:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

73nd3r:
Mutta jatkokysymys aloittajalle: onks kaulaliitos, tallan liimaus ja kannen suoruus (tai oikea käyryys) kunnossa, korkea action voi olla myös oire näiden viasta.
 
Ja: ammattilaisen tekemä täyssäätö on suunnilleen 60-80 euroa (oletuksella ettei ole isoja vikoja), ja tulee kerralla kuntoon...

 
Joo, kyllä nuo vaikuttaisivat olevan ok. Pitää ehkä kokeilla tuota satulan säätämistä. Voi olla et auttaa sillä ainakin just ekoilta nauhoilta tuo on aika raskas soittaa.
 
JPHappo
26.08.2016 20:33:05
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Stain: Joo, kyllä nuo vaikuttaisivat olevan ok. Pitää ehkä kokeilla tuota satulan säätämistä. Voi olla et auttaa sillä ainakin just ekoilta nauhoilta tuo on aika raskas soittaa.
Jos eka nauhoilta on raskas, satulan säätö auttaa paremmin. Lähes aina kitaroissa ei satula ole optimaalinen uutena
 
Slack'n Rag Music
Jarmo_S
27.08.2016 13:17:22 (muokattu 27.08.2016 15:17:42)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

JPHappo: Jos eka nauhoilta on raskas, satulan säätö auttaa paremmin. Lähes aina kitaroissa ei satula ole optimaalinen uutena
 
Näinhän se on.
Se on kyllä tarkkaa puuhaa jos itse lähtee fiilailemaan! On myös tosi tarkkaa että kielen kosketus pituussuunnassa säilyy eikä muutu. Uuden tallan kuka tahansa voi hioa itselleen hiekkapaperilla kuhunkin vuodenaikaan sopivaksi, mutta satula? Se on mielestäni ammattimiehen hommaa, jos sellaisen löytää ja johon voi luottaa.
 
Onko teillä kokemuksia siitä jos ottaa liikaa ja sitten uusi satula? Että paljonko maksaa. Tuleeko kitara takaisiin alkuperäiseen intonaatioon?
 
0-nauhat on kyllä keksitty, mutta käsittääkseni se vaikuttaa soundiin, eikä niitä kunnon kitaroissa ole. On kyllä minun Framus sähkiksessäni, mutta se ei siis mikään akustinen olekaan. Ei niitä varmaan akustisissa käytetä tuon soundin vuoksi?
 
Myrkky Nuoli
10.09.2016 12:41:53
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jarmo_S: 0-nauhat on kyllä keksitty, mutta käsittääkseni se vaikuttaa soundiin, eikä niitä kunnon kitaroissa ole. On kyllä minun Framus sähkiksessäni, mutta se ei siis mikään akustinen olekaan. Ei niitä varmaan akustisissa käytetä tuon soundin vuoksi?
 
Miten sen nyt ottaa, minusta nollanauha on saundimielessä loistava keksintö, koska vapaat kielet soi samalla tavoin kuin otteissa. Kaikki muu niissä onkin sit raivostuttavaa.
 
More Nintendo, less Marshall.
Azolith
10.09.2016 22:00:18 (muokattu 10.09.2016 22:29:09)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nu niin, taidetaan olla taas perusasioissa.
Kitaran säädöissä ei ole mitään mystistä (yleensä).
Tehtaalta kaikki merkit pyrkii pitämään kielet turhan korkealla, jottei tulisi palautettavia soittimia liian alhaalla tähden.
Paljon riippuu soittotyylistäkin kuinka alas on varaa laskea tallapalaa.
Lähtökohtahtaisesti kaulat on tehtaalta suoria, kosteusveihtelut sitten tekee omansa ja se ei ole pientä vaihtelua meidän oloissa.
Jokaisen soittajan pitäisi tutustua soittimeensa edes kaularaudan säädön puitteissa, se on kuitenkin se ensimmäinen korjausliike.
Käytettyjä ja uusiakin kitaroita tulee välillä viilapenkkiin aivan järkyttävän huonoissa säädöissä ja niitä tulkitaan välillä virheellisesti huonoiksi kitaroiksi soitettavuuden hukkaamisen tähden.
 
Tallapalojen viilauksissa on tärkeää että siitä tulee suora molempiin suuntiin.
Alapinta oikeasti suora ja 90 astetta suhteessa sivuihin.
(en nyt mene siihen saako rautakaupasta suoraa viilaa ja suoraa viivotinta, paitsi että taisin jo mennä.., viimeksi kävin neljä viilaa että löysin suoran. Omassa käytössä on 1m mitalta taatusti suoraan hiova hiomakone ja siinäkin riippuu miten painaa tuleeko tasaista vaikka luuta yleensä paloihin, suora viivotin ja pala valoa vasten kertoo.)
 
Se että onko tallapala suora alapinnaltaan korostuu varsinkin E-akustisissa, jos ei tallapala osu tasaisesti piezzonauhaan, niin kielten tasainen volyymi sähköisesti katoaa ja sama akustisesti vaikkei ilmene niin voimakkaasti.
 
Kannattaa myös tarkistaa varsinkin jos omituisia särö/resonointeja että virinkoneiston mutterit on tiukalla ja onpa sitäkin nähty että kieli itsessään aiheuttaa säröä, bassoissa tosin toistaiseksi tavannut ja koskee punottuja.
Satulan kieliuratkin aiheuttaa säröä/ epävirettä, ne kannattaa viilata hieman leveämmäksi matkaltaan kuin kielen paksuudet.
Virittäessä jos naksuvat, niin kertoo että ahtaat ovat, usein kun on vaihdettu paksumpiin kieliin viilaamatta uria saattaa käydä.
 
Satula jos on kieliuriltaan korkea, niin kotikonsteikin saattaa pärjätä.
Rakotulkkilehdet ja vaikka 6-800 hiomapaperia väliin saattaa hyvin onnistua.
Varsinkin jos joku uran leveydestä kertova käytettävissä, kuten kielipaketeissa yleensä tuumamitoilla.
Mutta tämähän on kitaran sielunelämää ja jos vaikeeta, niin teettäminen jollain ei sekään kai kovin tyyristä ole "lama-aikoina", itse teen perussäädöt 20e, tapauskohtaisesti vaikuttaa tietysti jos pitää uusia osaa/ nauhoja hioa jne.
 
.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti