Muusikoiden.net
23.06.2018
 

Kitarat: akustinen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Platemate
1
RJU
07.05.2016 17:58:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko jollain kokemusta teräskielisen akustisen kitaran tallan alle asetettavan messinkilevyn vaikutuksesta? Tarkoitushan on, ettei kansi kulu kielipinnien vedosta. Lisäksi soundi saattaa parantua.
 
Yhdysvalloissa valmistajia taitaa olla pari:
- Stewmac http://www.stewmac.com/Luthier_Tool … b/Tools_for_Bridges/Plate_Mate.html
 
Mitchels Platemat http://www.mitchelsplatemate.com/
 
Jenkeista tilattuna hinta on rapiat n. 20-25$ sekä lisäksi posti- ja mahdolliset (tällä hetkellä todennäköiset) tullikulut. Tuollaisen värkkääminen taitaa olla varsin helppoa, mutten löytänyt Euroopasta tekijöitä, saati kotimaasta. Olisi mukava kokeilla, mutta hinta on hieman suolainen Jenkeistä tilaten enkä ehdi väsäämään itse ainakaan ennen syksyä. Onko kotimaassa tuollaisen tekijöitä?
 
basisti1971
08.05.2016 08:39:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
RJU: Tuollaisen värkkääminen taitaa olla varsin helppoa, mutten löytänyt Euroopasta tekijöitä, saati kotimaasta. Olisi mukava kokeilla, mutta hinta on hieman suolainen Jenkeistä tilaten enkä ehdi väsäämään itse ainakaan ennen syksyä. Onko kotimaassa tuollaisen tekijöitä?
 
Helpohkoa kunhan on vehkeet, pylväsporakoneessa ilman koordinaattipöytää voi käydä niin ettei reiät ihan osukaan kohdalleen.
 
Eli kaikki metallijyrsinkoneen omistajat tuollaisen varmasti sulle tekevät johonkin hintaan.
 

 
Jenkkilän hinnat on ainakin omasta mielestä käsintehdyksi varsin kohtuullisia, automaattikonein ei ehkä niinkään.
 
Mille kielivälille (k-k) olisi tarvetta?
 
T:Samuli
 
milahtee
08.05.2016 10:09:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tästä on keskusteltu paljon esim. Unofficial Martin Guitar Forumilla. Yleinen mielipide on, että kyseessä on turhake. Platematelle ei ole mitään tarvetta kun käyttää hyvää laatuisia (=ei-taipuisia) pinnejä, jotka on sovitettu kunnolla. Teknisesti paras ratkaisu on käyttää urattomia kovamuovisia pinnejä ja tehdä kieltenurat tallaan. Näin kielen pallukat eivät pääse pureutumaan tallanaluslevyyn. Tästäkin löytyy sivutolkulla tietoa em. forumilta
 
RJU
08.05.2016 19:12:37 (muokattu 08.05.2016 21:28:18)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos vastauksista molemmille.
 
Samulille:Ajattelin ensin 2 1/8" eli 5.7175 E-kielten välille sopivaa (tappien keskipisteiden väli 0.952mm (6 x 0.952 = 5,7175 cm = 2 1/8"). Jos levy toimii, löytyy hallustani pari 2" E-kielten välin tallaista kitaraa ja toinen 2 1/8" tallainen edellisten lisäksi.
 
milahteelle: Olen lukenut vuosien varrella useita sivustoja, jossa platematen ominaisuuksista ja tarpeellisuudesta on väännetty, myös mainitsemaasi Unoffical Martin Guitar Forumia. Ymmärtääkseni kantoja platematesta on enemmän kuin kaksi eli tarpeellinen tai tarpeeton kapistus. Kyse on myös sen soveltuvuudesta eri soittiimiin - jossain se toimii ja toisissa ei. Lisäksi osa ei pidä sen tuomasta soundilisästä ja jotkut sitä diggailevat. Ajattelin testata ja muodostaa oman käsitykseni aiheesta sitten.
 
P.S. Unohdin mainita, että olen kokeillut erilaisia tappejakin.
 
Tekijäkin löytyi, joten kokeilemaan pääsen kotimaisella työllä.
 
basisti1971
09.05.2016 10:24:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
RJU: Kiitos vastauksista molemmille.
 
Ole hyvä.
 

 
RJU: Samulille:Ajattelin ensin 2 1/8" eli 5.7175 E-kielten välille sopivaa (tappien keskipisteiden väli 0.952mm (6 x 0.952 = 5,7175 cm = 2 1/8"). Jos levy toimii, löytyy hallustani pari 2" E-kielten välin tallaista kitaraa ja toinen 2 1/8" tallainen edellisten lisäksi.
 
Ok, kiitos mitoista.
 
Itsellä näyttäisi kaikkien akustisten kieliväli olevan jotain muuta.
 

 
RJU: Tekijäkin löytyi, joten kokeilemaan pääsen kotimaisella työllä.
 
Hienoa, ilmoittele kuinka käy, varmasti joku muukin on kiinnostunut.
 
Turhake tai ei, siihen en ota kantaa, mutta kympin, parin voi toki varmasti sijoittaa huonomminkin.
 
T:Samuli
 
RJU
09.05.2016 17:24:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

^Eipä kestä. Sen verran tarkistusta yön päälle nukuttuna ja tarkistuslasku tehtynä laskelmaan, että 2 1/8" on tietysti 53,975 mm (2 x 25,4mm + 0,3175mm) ja sen kun jakaa kuudella tulee 8,89958mm eli 9 mm tapin keskipisteväliksi.
 
RJU
25.07.2016 13:16:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Platemate eli millin messinkilevystä tehdyn palan asensin kielten vaihdon yhteydessä eniten käyttämääni dreadnoughtiin. Soundi ei ainakaan huonontunut. Asentaessa kannen alle puuhun tulleet painumat ja jopa pari pientä sälettä eivät sitten saa seuraa eli näillä tiedoin pala jää kitaraan ja muihinkin teräskielisiin akustisiin lisään sellaisen.
 
Metallialalla työskentelevä kaveri leikkasi sopivan palan messinkilevystä ja porasi reiät. Viilasin pyöröviilalla porareiät siistimmiksi. Kaksipuolisen teipin kiinnitin levyyn ja reikien paikat leikkasin terävällä askarteluveitsellä teippiin. Paikka tallan alta löytyi hyvin käsikopelolla ilman peiliäkin. Reunimmaiset tapit panin löysästi paikoilleen ja asensin levyn. Sen jälkeen uudet kielet kiinni ja tapit tietysti. Kitara soi vähintään yhtä hyvin kuin aiemmin.
 
rattledad
25.07.2016 16:01:01
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

RJU: Platemate eli millin messinkilevystä tehdyn palan asensin kielten vaihdon yhteydessä eniten käyttämääni dreadnoughtiin. Soundi ei ainakaan huonontunut. Asentaessa kannen alle puuhun tulleet painumat ja jopa pari pientä sälettä eivät sitten saa seuraa eli näillä tiedoin pala jää kitaraan ja muihinkin teräskielisiin akustisiin lisään sellaisen.
 
Metallialalla työskentelevä kaveri leikkasi sopivan palan messinkilevystä ja porasi reiät. Viilasin pyöröviilalla porareiät siistimmiksi. Kaksipuolisen teipin kiinnitin levyyn ja reikien paikat leikkasin terävällä askarteluveitsellä teippiin. Paikka tallan alta löytyi hyvin käsikopelolla ilman peiliäkin. Reunimmaiset tapit panin löysästi paikoilleen ja asensin levyn. Sen jälkeen uudet kielet kiinni ja tapit tietysti. Kitara soi vähintään yhtä hyvin kuin aiemmin.

 
Mikä kitara oli kyseessä? Mihin suuntaan soundi muuttui?
 
RJU
25.07.2016 17:19:25 (muokattu 25.07.2016 19:08:34)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

^Kitara on Johnson Carolina Series JD26SN. Tarkemmat tiedot tuossa
Solid Engelmann Spruce Top
Solid African Mohogany Back & Sides
Fully Scalloped Forward-X Bracing
Classic Butterbean Tuners
Hand-cut Abalone/M.O.P. Detailing
Dovetail Neck Joint
Grained Ivoroid Binding
One Piece Mahogany Neck
Rosewood Fretboard
Vintage-Style Beveled Pickguard
Traditional Diamond Volute
Bone Nut & Compensated Bone Saddle
Snowflake Position Markers
14th Fret Neck Joint
Limited Lifetime Warranty
SN perässä tarkoittaa sunburstia. Kyse on pre war Martinin halpiskopio made in China. Näitä myydään nykyään Recording King RD26 nimellä.
 
Ennestään kovaääninen (esim. tuttavieni Martinin D18 ja HD28 verrattuna) ja selkeä soundinen kitara muuttui entistä hilkun kovaäänisemmäksi ja ehkä hieman erottelevammaksi. Harmoniaäänistä en osaa vielä sanoa mitään. Uudet kielet toki aina vaikuttavat mielikuvaan, joten kuulostelen, kunhan kielet kuluvat. Ajan kanssa tuo tarkentuu. Hieman vanhemmilla kielillä voin tehdä soundivertailua vanhempiin tallenteisiin.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti