Muusikoiden.net
22.05.2018
 

Kitarat: akustinen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Rakenteelliset viat uudessa kitarassa
1
P.P.King
18.06.2014 02:19:22 (muokattu 18.06.2014 02:20:54)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tilasin toukokuun alussa Thomannilta Recording Kingin RP-06:n (linkki ko. malliin http://www.recordingking.com/products/guitars-all-models/guitars-rp06). Edullisesta hinnastaan huolimatta kitara osoittautui soundinsa ja soittotuntumansa puolesta positiiviseksi yllätykseksi. Ensimmäiset ongelmat ilmenivät kuitenkin viime viikolla havaittuani kitarassa "rakenteellisia poikkeavuuksia", jotka ainakin omaan silmääni vaikuttavat huolestuttavilta.
 
Kitaran kansi on painunut kopan yläosasta, ääniaukon ja kaulan liitoksen väliseltä alueelta. Kannen vajoama on huomattava, sillä kaulan liitoskohdassa notko on n. 3 mm (mitattu kopan päälle kielten suuntaisesti asetetulla metalliviivaimella). Painuneen kannen lisäksi ihmetystä herättää myös kitaran kaulakulma. Kaula ei ole suorassa linjassa kopan kanssa, vaan se taipuu voimakkaasti taaksepäin (kannesta poispäin). Kaularaudan kiristämisellä ei tuntuisi olevan vaikutusta asiaan.
 
Tilasin kitaran Thomannilta tosiaan toukokuun alussa, joten kyseessä on uudehko soitin. On siis jotenkin vaikea uskoa noin rajujen rakenteellisten muutoksten syntyneen reilun kuukauden aikana. Olen huolehtinut kitaran asianmukaisesta säilytyksestä, eikä kitarassa näy tyypillisiä kuivuuden tai liiallisen kosteuden aiheuttamia muutoksia. Pidän kitaraa kovassa laukussa, ja tarkkailen säännöllisesti sekä säilytystilan että laukun ilmankosteutta. Kitara ei ole altistunut toimestani hankalille säilytysolosuhteille (kuuma auto, koneellinen ilmanvaihto tms.) tai kovakouraiselle käsittelylle. Kielinä käytän 12-53 settiä, joka vastaa kitaran tehdaskieliä. Vauriot siis tuskin ovat aiheutuneet liian paksuista kielistä.
 
Osaisiko joku kertoa, mistä kuvaamani rakenteelliset viat saattaisivat johtua? Voisiko painuneen kannen syynä olla esim. löystynyt rimoitus? Pidän potentiaalisena mahdollisuutena myös valmistusvirhettä tai heikkoa rakennuslaatua. Vaikka havaitsin vauriot vasta hiljattain, ovat ne saattaneet olla kitarassa jo alusta lähtien. Muistan nimittäin jo ensimmäisten soittokertojen yhteydessä ihmetelleeni kielten korkeaa "actionia" otelaudan viimeisillä (17.-20.) nauhoilla.
 
Olisin enemmän kuin kiitollinen, mikäli joku osaisi suositella ensiaputoimia kitaran elvyttämiseksi kotikonstein (mikäli tämä on edes mahdollista).
 
CountX
18.06.2014 02:42:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

P.P.King: Olisin enemmän kuin kiitollinen, mikäli joku osaisi suositella ensiaputoimia kitaran elvyttämiseksi kotikonstein (mikäli tämä on edes mahdollista).
 
Korjauspuolesta en osaa sanoa juuta en jaata. Mutta sen sanon, että itse pakkaisin kitaran laatikkoon ja lähettäisin kiireen vilkkaa takaisin Saksaan. Kyllähän sillä takuu on.
 
Generalissimo
18.06.2014 03:07:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tämmöinen pikkujuttu pisti silmään... kun puhuit kaularaudan kiristämisestä. Jos siis kaula taittuu enemmän ns kitaran selkäpuolelle, eli kopan pohjaa kohti niin silloin rautaa pitää löysätä, mutta tämähän saattaa olla väärin tulkittu huomio.
 
Mutta tosiaan jos kansi on painunut noinkin selvästi niin takuuseen vaan, pistä vaikka mailia ensin Thomannille jossa selvität vian.
 
RJU
18.06.2014 06:43:15
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Recording Kingillä on ollut laaduntarkkailussa vaikeuksia, joten huteja näkyy pääsevän läpi yhäkin. Noin nopeasti tulevia ongelmia ei pidä hyväksyä. Ole yhteydessä Thomanniin ja palauta kitara. Pyydä, että tarkistavat tilalle lähetettävän yksilön tarkkaan ennen lähtystä.
 
P.P.King
18.06.2014 11:26:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos vastauksista. Takuuta kitaralla on tosiaan jäljellä liki kolme vuotta, joten tarvittaessa kitaran palautus onnistunee. En vain odota itse reklamaatioprosessia järin innokkaasti. Käytännössä saattaa olla hankala todistaa rakenteellisten vikojen johtuvan mahdollisesta valmistusvirheestä.
 
RJU: Recording Kingillä on ollut laaduntarkkailussa vaikeuksia, joten huteja näkyy pääsevän läpi yhäkin.
 
Voisitko kertoa lisää noista Recording Kingin "tyyppivioista"? Tietäisin edes hieman, millaisiin ongelmiin RK:n kanssa tulisi varautua. Mahdollisten valmistusvirheidenkin paikantamainen luultavasti helpottuisi, jos tietäisi mitä etsiä.
 
RJU
18.06.2014 13:14:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Unoffical Blueridge guitar foorumilla on oma osio Recording King ja Loar kitaroille. Siellä on paljon asiantuntevaa keskustelua ja pohdintaa kitaroista muutenkin. Voit vaikka kysellä asiaa sieltä, jos omaa palstaa Recording Kingin RP-06 ei löydy. www.theunofficialblueridgeguitarforum18213.yuku.com
 
Thomanniinhan saa palauttaa kitaran, jos ei siihen ole tyytyväinen. Kärsisikö siitä edes postimaksua? En muista enkä ehdi tarkistaa. Takavuosina eräs tuttuni lähetti akustisen kitaran takaisin melko bumerangina ja sai takaisin erittäin paljon paremman yksilön. Viime talvena eräällä kansainvälisellä erityismusiikkifoorumilla erään lukija oman klipin akustisen kitaran ääni kiinnitti huomioni ja kysyin sekä äänityksestä että kitarasta. Britti kertoi, että hänen kelpuuttamansa yksilö oli kolmas, jonka Thomann lähetti.
 
Aikaa ja vaivaahan siihen hieman menee, mutta on mukavampi soitella yksilöllä vailla huolia, kuin lähtökuopissa pettymyksen tuottaneella yksilöllä, joka voi hajota lisää.
 
Hanuriin
18.06.2014 14:22:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Thomannilla eivät ole mutkuttaneet reklamaatioista vaan tavara on ainakin minun kohdallani vaihdettu tai korjattu.
 
Bf109
20.06.2014 16:01:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

P.P.King:
Voisitko kertoa lisää noista Recording Kingin "tyyppivioista"? Tietäisin edes hieman, millaisiin ongelmiin RK:n kanssa tulisi varautua. Mahdollisten valmistusvirheidenkin paikantamainen luultavasti helpottuisi, jos tietäisi mitä etsiä.

 
Nettikirjoituksissa tuli aikanaan vastaan ainakin tallan irtoamisia ja sitä että koko kaula on istutettu snadisti vinoon.
 
Itselläni on uutena ostettu RD-10 eikä mitään huomautettavaa työnlaadusta.
 
Ainoa huoltotoimenpide kielenvaihtojen lisäksi on että nauhanpäät piti viilata ekana talvena. Sinänsä nauhatyö kuitenkin hyvä, esim. fret rocker:illa (mikä lie suomeksi tuon työkalun nimi) katsottuna ainutkaan kohta ei kolise.
 
Puavali
22.06.2014 07:56:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

P.P.King: ... Kaula ei ole suorassa linjassa kopan kanssa, vaan se taipuu voimakkaasti taaksepäin (kannesta poispäin). Kaularaudan kiristämisellä ei tuntuisi olevan vaikutusta asiaan.
 
Joissakin kitaroissa kaulakulmaa on jonkin verran, ja hyvä niin.
 
http://juuso.piiparipojan.net/wp-co … tent/uploads/2010/03/neckangles.jpg
 
Kuvassa on sähkökitara, mutta on sitä myös akustisissa.
 
friikki
30.06.2014 10:30:43 (muokattu 30.06.2014 10:45:29)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En ole koskaan tilannut vaimoja enkä kitaroita postimyynnistä, mieluummin testaan ne ensin itse! Suosittelen muille samaa käytäntöä :)
 
Näillä mennään.....
milahtee
30.06.2014 19:25:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

1. Kaulan ei tule olla samassa linjassa bodyn kanssa, vaan se asetetaan pieneen kulmaan "taaksepäin" kuten kuvaat.
2. Kansi on tuskin vajonnut. Minulla on tuossa vieressä yksi Gibsonin pikkukoppainen, jossa kansi on myös pituussuunnassa kupera. Jos laitan viivottimen kannen päälle kielten kanssa samaan suuntaa, kannen reuna on matalammalla kuin sen keskikohta.
3. Kaularaudan säätö ei vaikuta kaulan kulmaan; se säätää kaulan jäykkyyttä ja vaikuttaa siten kaulan notkoon (relief). Akustisissa kitaroissa kaulan kulman muuttaminen edellyttää kaulan resetointia.
 
JSKos
30.07.2014 23:04:54
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos sulla on vielä kitara käsissäsi, mittaapa 12 nauhalta kielten korkeus ala-E -kielen alapinnalta nauhan yläpintaan. Sen pitäisi olla jossain 2,5-3,5mm tietämillä terveessä kitarassa. Pienellä peilillä ja taskulampulla voi kurkata, että otteluaan alla poikittain kulkeva rima on kiinni koko matkaltaan.
 
Tosiaan, akkarin kansi, vaikka amerikaksi flat top onkin, ei ole suora/tasainen. Siihen rakennetaan kaarevuutta, joka auttaa kestämään vetoa ja iskuja tasaista paremmin. Yleensä kielten paine nostaa ajan kanssa kannen kuprulle tallan takaa ja painaa kuopalle tallan etupuolelta. Se voi hyvin selittää tuon kolmen millin eron. Mutta voi siinä vikaakin olla. Kuva ongelmakohdista voisi auttaa etäarvioinnissa kovasti. Tai sitten vaan jollekin paikalliselle soitinrakentajalle näytille. Ammattilainen pystyy kyllä nopealla silmäyksellä kertomaan, mistä kenkä puristaa.
 
Janne
 
konnamatti
18.08.2014 22:25:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

friikki: En ole koskaan tilannut vaimoja enkä kitaroita postimyynnistä, mieluummin testaan ne ensin itse! Suosittelen muille samaa käytäntöä :)
 
Kitarathan voit testata kaikessa rauhassa kotona ja lähettää pois jos et kelpuuta. Vaimoista en tiedä, tuskin ainakaan palautusposteja maksavat kuten Thomannilla.
 
Kansi tosiaan voi elää nopeastikin, valoa vasten näkyy melkoiset kuopat monesti Martineissa.
 
oksatboys
19.08.2014 17:30:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulla on samanlainen. Hintaansa nähden yllättävän hyvä peli, mutta talla irtosi liimauksista puolen vuoden jälkeen ostosta. Talla oli liimattu lakan päälle, joten eipä ihme. Halpa ritsahan tuo onkin, joten kaikesta on säästetty. En jaksanut lähettää takaisin joten rapsuttelin lakan pois tallan kohdalta ja liimasin takaisin. Vaihdoin myös naurettavan huonosta muovista tehdyt tallaluun ja satulan luisiin.
 
Sanotaan että soundi lähtee sormista... no mulla se on kai jo sitte lähtenyt.
Congi
16.01.2015 22:30:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

oksatboys: talla irtosi liimauksista puolen vuoden jälkeen ostosta.
 
Recording King väitti korjanneensa tämän kaltaiset ongelmat lopullisesti mutta ilmeisesti edelleen tyypillinen vika tänäkin päivänä. Rakotulkilla kokeilin minun omaa yksilön ja 30% tallan pinta-alasta oli irti kannesta. Menen kitaran kanssa huomenna verstaalle, irrotan tallan, ja teen liimauksen uusiksi.
 
T.Congi
Krice
17.01.2015 11:56:47 (muokattu 17.01.2015 11:57:12)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

RJU: Thomanniinhan saa palauttaa kitaran, jos ei siihen ole tyytyväinen. Kärsisikö siitä edes postimaksua?
 
Ei maksa (siis 30 päivän palautusoikeuden sisällä). Lähetin juuri äskettäin Takamine GY93-NAT:n takaisin, oli sen verran hirveää katseltavaa. Palauttaminen on helppoa, liimataan vain pakettiin lappu jonka saa Thomannin reklamaatiosähköpostista, kuittipuoliskoon postin leimasin ja paketti liikenteeseen.
 
Takaminen ongelmana oli huonosti tehty talla, jossa yhden kielen väli oli sahattu reilusti pieleen. Sekä talla että satula olisi pitänyt itse vaihtaa uusiin, mutta pahin juttu oli röpelöiset nauhat, joita ei oltu viimeistelty juuri lainkaan. Nauhat myös oli todella matalat, en pitänyt yhtään. Ohjehinta on 650 dollaria. Laaduntarkistus oli mennyt kyllä totaalisesti ohi, ei tuollaista saisi laittaa ulos tehtaalta, vaikka olisi halvempikin kitara kyseessä.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti