Muusikoiden.net
27.05.2018
Musamaailma | Muutimme Kruununhakaan! 

Kitarat: akustinen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Plekusuojan vaihto
1
thedude
24.11.2012 14:33:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulla ois sellanen homma, että tuli ostettua uus kitara (Martin DRS1) ja haluaisin vaihtaa siihen uuden plekusuojan. Syy tähän on se, että joskus (varsinkin keikalla) innostun rämppäämään plekulla vähän liikaakin ja siitä saattaa tulla MC Taakibörstän sanoin vähän ikävän näköistä läikkää mimmin jakkuun. Toisin sanoen siis kanteen saattaa tulla vähän pleku-soiton jälkiä, jotka ei oo kivoja. Jäljet tulevat kaikuaukon ja kopan reunan väliin alueelle, jossa ei ole laisinkaan suojaa. Tämä johtuu siitä, että plekukäsi nousee hetken huumassa välillä hieman kaulalla ylöspäin. Näin on valitettavasti käynyt edellisten kitaroiden kanssa. Ei mitään isompaa damagee, mut kuitenkin pientä kulumaa.
 
Tässä uudessa keihäässä on mielestäni aivan liian snadi toi plekusuoja, mallia western. Näin ollen haluaisinkin siis joko vaihtaa sen kokonaan uuteen tai sitten "jatkaa" sitä hieman. Olisinkin siis kysynyt teiltä tietävimmiltä kitaristoilta, että saanko aikaan suurtakin tuhoa jos otan sen originaalin suojan pois ja korvaan sen uudella? Vai olisiko kenties järkevämpää tosiaan tehdä sellainen lisäosa, jonka liimaisin sitten tuon alkuperäisen plekusuojan lisäksi? Vai onko kolmas vaihtoehto, että en tee mitään, koska noiden lätkien irroittaminen / liimaaminen vahingoittaa kantta enemmän kuin pieni pleku-ihottuma, paras? Esimerkkinä voitaisiin mainita, että esim Hummingbird-tyylinen suoja vois olla aika bueno..
 
Skittan kansi on sapelea ja viimeistely on natural satin. Olen lisäksi jo ostanut T-kaupasta Gewa pickguard -lätkän, josta voi leikellä mieleisiä palasia. Mulla ei oo valitettavasti juurikaan tietotaitoa kitaran fiksaamisesta, joten kiitän teitä jo valmiiksi kaikista vinkeistä!
 
konehes
24.11.2012 19:07:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En osaa sanoa uuden plektrasuojan kiinnittämisestä, mutta irroittaminen on varsin helppoa. Yhdestä kitarasta irroitin plekusuojan kuumentamalla sitä hiustenkuivaajalla ja samalla ujuttamalla suojaa pois leipäveitsen avulla. Suoja lähti kauniisti pois eikä toimenpiteestä jäänyt jälkiä kitaraan. Kalliimpien kitaroiden kohdalla harkitsisin kuitenkin ehkä kääntymistä ammattilaisen puoleen.
 
cherub with heavy metal machine
milahtee
25.11.2012 10:31:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

konehes: En osaa sanoa uuden plektrasuojan kiinnittämisestä, mutta irroittaminen on varsin helppoa. Yhdestä kitarasta irroitin plekusuojan kuumentamalla sitä hiustenkuivaajalla ja samalla ujuttamalla suojaa pois leipäveitsen avulla. Suoja lähti kauniisti pois eikä toimenpiteestä jäänyt jälkiä kitaraan. Kalliimpien kitaroiden kohdalla harkitsisin kuitenkin ehkä kääntymistä ammattilaisen puoleen.
 
Nykykitaroissa plektrasuojat on kiinnitetty läpinäkyvällä kaksipuoleisella liima-arkilla (esim. 3M), ja plektrasuoja on helppo irrottaa hiustenkuivaajalla lämmittämällä, kuten edellinen kirjoittaja totesi.
 
Isot omatekoiset suojat ovat yleensä rumia. Mitä jos laittaisit läpinäkyvästä materiaalista sen verran lisäsuojausta kun tarvitset. Se on helppo irrottaa myöhemmin, jos vaikka myyt kitaran. Kitaran ulkonäkö säilyisi myös ennallaan.
 
thedude
25.11.2012 22:56:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos vastauksista! Niiden perusteella tosta plekusuojan vaihtamisesta ei näyttäisi olevan suurtakaan haittaa kitaran pinnalle. Liimapinta ei siis irrottaessa ole ainakaan teillä jättänyt mitään lähtemättömiä jälkiä kanteen, vai? Varmistelen vielä asiaa, sillä ajattelen nimenomaan tuota kitaran jälleenmyyntiarvoa, koska myydessä pitäisi varmaankin liimata tuo alkuperäinen lätkä takaisin.
 
Mutta voisin siis harkita askartelevani vaikka tuollaisen Hummingbird/Dove -tyylisen suojan. Se tarjoaa käyttöäni ajatellen aika hyvän suojan ja miellyttää lisäksi silmääkin. Eihän se muuten varmasti ole ruma, vaan persoonallinen ;)
 
milahtee: Mitä jos laittaisit läpinäkyvästä materiaalista sen verran lisäsuojausta kun tarvitset. Se on helppo irrottaa myöhemmin, jos vaikka myyt kitaran. Kitaran ulkonäkö säilyisi myös ennallaan.
 
Tääkin vois olla ihan hyvä vaihtoehto. Tarkoitatko tällä jotain kontaktimuovin tyylistä ratkaisua, vai mitä? Ja mistäs tällasta matskuu vois hankkia?
 
jarna68
25.11.2012 23:27:04
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Osta jommasta kummasta linkistä, tai sit jostain muualta flamencokitaran läpinäkyvä plekusuoja, ja askartele siitä lisäosa kitaraasi. Näin pääset helpoimmalla.
 
http://www.millbrook.fi/tuotteet.php?k=17606&tuoteryhma_id=264
 
http://www.topsound.fi/fire-and-sto … plektrasuoja-faceguard-western.html
 
-jarna-
 
milahtee
26.11.2012 10:30:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

thedude: Kiitos vastauksista! Niiden perusteella tosta plekusuojan vaihtamisesta ei näyttäisi olevan suurtakaan haittaa kitaran pinnalle. Liimapinta ei siis irrottaessa ole ainakaan teillä jättänyt mitään lähtemättömiä jälkiä kanteen, vai? Varmistelen vielä asiaa, sillä ajattelen nimenomaan tuota kitaran jälleenmyyntiarvoa, koska myydessä pitäisi varmaankin liimata tuo alkuperäinen lätkä takaisin.
 
Oma kokemukseni on, että lakkapinta (ainakin nitrolalakattu) näyttää hieman erilaiselta plektrasuojan alla. Liima/irrotus jättää siihen hienoisen appelsiinipinnan. Toinen asia, mikä kannattaa huomioida on, että ajan myötä plektrasuoja jättää kitaraan rusketusraidat. Kansipuu ei tummu suojan alta. Jos siis laitat kitaraan ison suojan, kanteen jää suojan muotoinen vaalea alue ajan kanssa.
 
thedude
26.11.2012 19:13:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

milahtee: Toinen asia, mikä kannattaa huomioida on, että ajan myötä plektrasuoja jättää kitaraan rusketusraidat. Kansipuu ei tummu suojan alta. Jos siis laitat kitaraan ison suojan, kanteen jää suojan muotoinen vaalea alue ajan kanssa.
 
Tää oli muuten erittäin hyvä pointti, jota en ollu ees tullu ajatelleeks. Taidan jättää tuon omatekoisen plekusuojan laittamisen väliin ja käyn joku päivä kitaran kera Millbrookissa kyselemässä noista yllämainituista vaihtoehdoista hieman lisää. Muchos gracias kaikille vastanneille!
 
Rotuvaari
26.11.2012 20:20:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

milahtee: Toinen asia, mikä kannattaa huomioida on, että ajan myötä plektrasuoja jättää kitaraan rusketusraidat. Kansipuu ei tummu suojan alta. Jos siis laitat kitaraan ison suojan, kanteen jää suojan muotoinen vaalea alue ajan kanssa.
 
Hmm...miun DRS-kakkonen on kanssa satiinilakattu ja ero kiiltävällä lakalla lakattuun akkariin on huomattava niin silmälle kuin kosketuksellekin. Toisesta kiiltäväkantisesta akkarista poistin plekusuojan, joka jätti läntin, mutta tapahtuuko sama mattalakatulla kitaralla onkin toinen asia, kun kerrospaksuus on olematon verrattuna kiiltäväkantisiin. Villi mutuilu sanoisi "läntin" jäävän aika mitättömäksi aikojen kuluessa. Ainakin kiiltävällä lakalla lakattuihin kitsuihin verrattuna.
 
Jos otat kollin voit hörhiä muiden natu kissojen kanssa. Ja näin saat extraa tekemiseen eli tekeminen nousee yli maximin. Kissan elämää -tietokonepeli
jPekka
27.11.2012 12:50:40
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

milahtee:Toinen asia, mikä kannattaa huomioida on, että ajan myötä plektrasuoja jättää kitaraan rusketusraidat. Kansipuu ei tummu suojan alta.
 
Joskusmuinoin lapsuudessa perheessä oli nailonkielinen Landola, jonka kanteen tuli liimattua läpinäkyvä tarra, jossa oli sudenkorennon kuva. Tarra ei ollut kitarassa montaakaan vuotta, mutta sudenkorennon muotoinen vaaleampi kuvio erottui kannesta vielä silloinkin kun kitaran näin muutama vuosi sitten.
 
Noin niin kuin koristeluvinkkinä. 8-)
 
"Te ette pitäisi Nietzschestä, sir. Hänen filosofiansa on pohjimmiltaan epätervettä."
Funk-neekeri
28.11.2012 23:31:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Älä laita siihen mitään, anna naarmuntua vaan. Jos ne naarmut nyt pidemmän päälle haittaa, niin vie se jollekin ammattilaiselle uuteen pintakäsittelyyn.
Paitsi, että iso plekusuoja on ihan vammaisen näköinen, niin maalaisjärjellä ajateltuna sellainen ei voi olla vaikuttamatta kannen ominaisuuksiin ja sitä kautta sointiin. Se on tavallaan sama, kuin että laminoisit kitaran jollain kotikonstilla, mitä tuo toimenpide todellisuudessa onkin. Eli unohda.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti