Muusikoiden.net
20.05.2018
 

Kitarat: akustinen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: wikibediaan tietoa kitaramalleista
1
esak64
15.03.2011 19:05:43 (muokattu 15.03.2011 22:12:02)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kitaroistahan on monia malleja.
- Jumbo
-Sunburst
-Dreadnought
-D koppa
-000 koppa
.Folk
-Roundback
-Resenaattori
-Western
-Signature western
-Nylonkieliset/klassiset
-ym
 
Olisi tarkoitus koota wikibediaan selkokielinen artikkeli että mitä nämä kaikki mallit on.
Tai tätä artikkelia voi pitää tällä palstalla pelkästään.
Esim. Jumbo= ( Seuraava artikkeli lainattu muusikko.net palstalta)Jumbolla yleisemmin tarkoitetaan muodokkaita isokoppaisia.Mitä isompi kaikukoppa, niin yleensä sitä kovempi ääni, mutta tietenkin on eroa yksilöiden ja etenkin rakenteen kanssa. Eli, hyvinkin laadukas pienikoppainen voi soida lujempaa kuin jäykkä ja raskas jumbo. Isokoppaisempi todellakin korostaa enemmän bassoääniä ja pikkukoppainen enemmän treble- ja keskiääni, mutta on myös eroa Jumbo ja D-koppaisten kanssa. Eli D-koppainen antaa suoran bassonvoitttoisen komppisoundin paremmin kuin jumbo, jossa taajuusalueet ovat paremmin tasapainossa keskenään.
 
"Martin D-mallit"
- Bassovoittoinen, pitkäsustain, syvä- ja tummasoundi.
 
"Gibson Jumbo-mallit"
- Keskialuevoittoinen, joskin valmistusmateriaaleista riippuen basso tai treble voi olla enemmän tai vähemmän korostettu.
 
"Martin Eric Clapton/OM-mallit"
- Tasapainoinen, kaikki taasuusalueet hyvin tasapuoliset, tummasoundi ja pitkä sustain.
 
"Gibson L-mallit"
- Tasapainoinen, hyvä erottelukyky kielten välillä. Hieman laatikkomainen ja päällekäyvä. Kielen ääni kuoleentuu nopeasti, ainakin jos vertaa Martin D-malliin.
Blues King L-00
 
Jumbolla yleisemmin tarkoitetaan muodokkaita isokoppaisia esim. Gibsonin Jumbot: http://muusikoiden.net/dyn/users/11177.jpg
_
Dreadnought, vaikka onkin isokokoinen, ei mielletä jumboksi. Enemmän "laatikkomainen": http://www.mguitar.com/guitars/choosing/pImages/detail.php?m=HD-28
_
Pienikoppaiset (000, 00, OM, Gibson L-series...) ovat kooltaan yllättäen pienempiä kuin em. mallit, kuitenkin selvä yhtäläisyys jumboihin vartalon muodossa on havaittavissa: http://www.mguitar.com/guitars/choosing/pImages/detail.php?m=000-28EC
_
Yamahan LL-sarja on siitä jännä, että vaikka onkin Dreadnought-kategoriassa, niin se on muodokkaampi kuin perinteiset D-kopat, vyötärö on kapempi.
_
Jos näitä verrataan ja etsitään parasta fingerstyleen niin lähtisiin liikkeelle pikkukoppaisesta tai jumbosta. Ehkä 000-koppaista voidaan pitää tiettynä standardina sormisoittoon. D-koppainen on hyvä yleiskitara mutta ei välttämättä paras sormisoittoon. Jumbo on erittäin hyvä vaihtoehto. Se tarjoaa voimakkaan äänen kautta linjan, joka onkin todella laaja. Jykevä basso ja kirkkaat treblet sekä kaikki siitä väliltä. :) Plekusoitossa toimii myös vallan hyvin, mielletäämpä ne yleensä varsin hyviksi komppikitaroiksi.
 
Dreadnought kitarat mielletään yleisesti voimakasäänisiksi komppikitaroiksi, SIKSi ne eivät sovellu hyvin näppäilyyn. kannet ovat jäykempiä, eivät siis yhtä herkkiä kuin pienet. Iso kitara pitää tehdä vahvemmaksi koska muuten siitä tulee liian löysä ja baso humahtelija, tämä koskee myös jumboja.
_
pienemmät ovat selkeästi erottelevampia, enemmän balanssissa ja tarvitsevat vähemmän enrgiaa soidakseen ( herkkyys) .
 

 
Elikkä jos jollakin innostusta riittää niin eikun kirjoittamaan tähän jatkoa.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti