Muusikoiden.net
21.06.2018
 

Kitarat: akustinen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Halavattu näitä englanninkielisiä termejä..
1
hallu
17.04.2010 21:02:56
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

.... olen koittanut tässä perehtyä akustisten maailmaan, mutta tuntuu että pitäisi opetella kokonaan uusi kieli, että ymmärtäisi mistä milloinkin puhutaan. Viimeksi olen pähkäillyt näiden koppien nimityksiä Dreadnought, jumbo, minijumbo, OM, 000, D, ota noista nyt selvää:-(. Uskon jonkin verran käsittäväni noiden muotojen logiikkaa, mutta viitataanko noilla nimityksillä nimenomaan kopan kokoon, vai sen muotoon. Saundi ei ainakaan näytä suoraan korreloivan siihen kopan muotoon tai kokoon, koska kaupassa kokeillessani huomasin, että pienikoppainen Martinin folk kitara oli paljon kovemmin ja täyteläisemmin soiva kuin joku Fenderin laminaatti Dreadnought kitara, vaikka netissä monet sanovat noiden pienikoppaisten olevan enemmän keskiääni painotteisia. Miten esimerkiksi Dreadnought kitara eroaa vaikka western kitarasta?
 
Itse olen mieltynyt ulkonäöksellisesti jumbokoppaisiin ne on jotenkin silmää miellyttävämpiä. Silti olen aina päätynyt ostamaan Dreadnought kitaran kun olen kaupoilla käynyt (niiden saundi on sitten jotenkin puhutellut enemmän). Kai se johtuu mun soittotyylistä, mutta käsittääkseni jumbot eivät niin hirveästi periaatteessa tarvitsisi erota dreadnought kitaroista saundiltaan, mulle ei vain liene sattunut hyvää jumboa kohdalle sopivaan hintaan martinit ja gibsonit kun on vähän kalliita mun pirtaan.
 
Onko Dreadnought kitaralle jotakin suomenkielistä nimitystä? sanakirja antoi vastineeksi "taistelulaiva" tuolle dreadnoughtille ja tuo sana taipuu mun suuhun yhtä huonosti.
 
Zeeboo
17.04.2010 22:10:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Dreadnough viittaa tosiaan taistelulaivaan, tosin vertauskuvana kopan isoon kokoon...
 
Oisko noista jotain iloa:
http://www.sweetwater.com/shop/guitars/acoustic/buying-guide.php
http://www.cbguitars.com/body-sizes.htm
http://www.start-playing-guitar.com/acoustic-guitar-guide.html
 
"Kaikki äänet, jotka saat soitettua, syntyvät tekniikasta. Ne äänet, jotka jätät soittamatta syntyvät hyvästä mausta."
hallu
18.04.2010 01:02:27
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Zeeboo: Dreadnough viittaa tosiaan taistelulaivaan, tosin vertauskuvana kopan isoon kokoon...
 
Oisko noista jotain iloa:
http://www.sweetwater.com/shop/guitars/acoustic/buying-guide.php
http://www.cbguitars.com/body-sizes.htm
http://www.start-playing-guitar.com/acoustic-guitar-guide.html

 
Oli apua kiitosta vaan. Varsinkin tuo keskimmäinen linkki oli hyvä. Eli kopan koko on se ensisijainen tyyppiä määrittelevä seikka, mutta johdonmukaisesti tuo muoto ja kansirimojen asettelu oli myös erilainen noissa kitaratyypeissä. Eiköhän tämä asia ala minulle hiljalleen hahmottumaan.
 
Yllättävää sinällään, että juuri teräskielisissä akustisissa on noin valtava kitaratyyppien kirjo kun huomioidaan vielä resonaattorikitarat ja ne kuperapohjaiset "Ovation tyyppiset" kitarat myös mukaan. Nylon kielisissä ei vissiin ole samanlaista lajien runsautta? siis klassista kitaraa on sitä yhtä tyyppiä ja siitä on varioita se flamenko kitara, joka on ulkoisesti ihan saman näköinen, mutta plekrasuoja ääniaukon molemmin melkein tallaan saakka. Erottuvatko nämä kuperapohjaiset "ovation tyyppiset" kitarat vielä joksikin omaksi ryhmäkseen vain noudatteleeko nekin samaa ryhmittelyä kuin tasapohjaiset? kaikki "ovationrakenteiset" joita olen nähnyt on sahattu samaan loivauumaiseen muotoon kuin dreadnoughtitkin niissä lienee myös kansirimoitus sama kuin dreadnoughteissa, mutta käytetäänkö niistä sitä nimitystä vai miksi sanotaan pyöreäpohjaista kitaraa?
 
padaa@dadaa!
18.04.2010 02:19:23
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hallu:kaikki "ovationrakenteiset" joita olen nähnyt on sahattu samaan loivauumaiseen muotoon kuin dreadnoughtitkin niissä lienee myös kansirimoitus sama kuin dreadnoughteissa, mutta käytetäänkö niistä sitä nimitystä vai miksi sanotaan pyöreäpohjaista kitaraa?
 
Roundback on jossain välähtänyt. En ole Ovationien asiantuntija, mutta viitaten firmn nettisivuihin, sitä pohjaa on erisyvyisenä saatavilla.
 
milahtee
18.04.2010 15:16:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

000, OM ja D pohjautuvat Martinin malleihin. 000:n ja OM:n koppa on saman kokoinen, niiden erona on (nykymalleissa) se, että triplanollassa on lyhyt skaala (24,9'') ja kapea kaula ( 1 11/16 ''), kun taas OM:ssa on pitkä skaala (25,4'') ja leveä kaula (1 3/4 ''). D-malli on myös pitkäskaalainen ja kapeakaulainen. Martinilla on myös 0 ja 00, jotka ovat kooltaan pienempiä. Sitten Martinilta löytyy myös Jumbo ja M. Molemmat ovat 0000-kokoisia, mutta Jumbossa on hieman syvempi koppa kuin M:ssä, jonka kopan paksuus on sama kuin OM:ssa.
 
samueld
18.04.2010 22:28:57
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hallu: Nylon kielisissä ei vissiin ole samanlaista lajien runsautta? siis klassista kitaraa on sitä yhtä tyyppiä ja siitä on varioita se flamenko kitara, joka on ulkoisesti ihan saman näköinen, mutta plekrasuoja ääniaukon molemmin melkein tallaan saakka.
 
No on niitäkin aika erilaisia. Ulospäin niissä ei paljoa eroa ole, mutta ovat syöneet aika erilaisia asioita. Ja sitten mitoituksissa on eroja, mutta ne eivät ole niin näkyviä kuin metallikielisissä.
 
I'd sell my sister to whorehouse rather than play a Korean guitar.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti