Muusikoiden.net
24.06.2018
 

Kitarat: akustinen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Ongelma akustisten kitaroiden livesoundissa
1
Blues
19.02.2010 00:06:42 (muokattu 19.02.2010 00:10:10)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Meillä on aktiivisen keikkailun aloitttanut akkari-duo ja olemme törmänneet ongelmiin akustisen kitaroiden livesoundin kanssa. "Honottava" keskialue puskee aina läpi ja emme soundia kuntoon vaikka kuinka vääntäisimme mikserin ruuveja.
 
Mistä kannataisi lähteä etsimään parannusta? Kalusto on seuraava:
 
Kitarat on mikitykset on seuraavat:
Martin D-28 Marquis & L.R. Baggs I-beam
Gibson Dove & joku L.R. Baggsin piezo
Taylor GA4 & B-Bandin A2.2-systeemi.
Martin ja Taylor ovat ehkä vaikeimmat tapaukset.
 
Käytössämme on aktiivi-PA sisältäen FBT Maxx 4A aktiivikajarit ja Allen & Heath Mixwizard 16:2 -mikseri. Kitarat kytkemme suoraan mkserin linjaan.
 
Hiljattain hankimme kitaran mikitykseen Rode NT5-konkkamikit ja niillähän soundi selvästi paranee, mutta kovalla volumella soittaessa tulee tietty kierto-ongelmia.
 
Linjasoundi olisi kiva saada kuntoon. Osaisiko joku neuvoa millä lähteä parantamaan? Liittyykö ongelma kenties kitaroiden ja mikserin yhteensopimattomuuteen? Impedanssijuttuja? Etuasteita kehiin? Vai mitä kannattaisi kokeilla?
 
Kiitokset asiantuntevista vastauksista!
 
milahtee
19.02.2010 10:03:22 (muokattu 19.02.2010 10:05:24)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Perussääntö on, että passiivinen mikki vaatii etuasteen tai ainakin DI-boxin, jotta mikrofonin ja mixerin impedanssit natsaisivat paremmin. Linjasisääntulo on liian epäherkkä passiiviselle mikille, mistä on seurauksena ohut ja honottava saundi, joka ei muistuta kuin etäisesti akustista kitaraa. LR Baggsin sivuilla sanotaan, ettei passiiviversiota tule käyttää suoraan PA:han kytkettynä. Aktiivimikeissä etuaste on valmiina kitaran sisällä.
 
Saimme parannettua 80-luvun Shenandoah Martin D-28:n - jossa on passiivipiezo - saundia huomattavsti laittamalla kitaran ja mikserin väliin aktiivisen DI-boxin.
 
Mikkien impedansseissa on eroja, ja monesti mikrofoni toimii parhaiten saman valmistajan etuasteiden kanssa.
 
Blues
20.02.2010 00:29:36 (muokattu 20.02.2010 00:39:43)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos vastauksesta!
 
Ymmärtääkseni kaikissa kitaroissa on aktiivimikitys. Ainakin niissä on omat paristot. B-bandissahan on se tulitikkuaskin näköinen etuaste. Martinin I-Beam Activessa etuaste on samassa paketissa jakki-liitännän kanssa (stripjack) ja Gibsonissa lienee sama juttu.
 
Onkohan nyt niin, että meillä pitäisi olla lisää etuasteita ennen mikseriä ja vääntää singnaalia enemmän mikserin ymmärtämään muotoon? Kyseinen mikseri hankittiin juuri siksi, että siinä mainostettiin olevan hyvät etuasteet. Manuaali sanoo mikserin Line In:in impedanssista seuraavaa: Pad in (MIC or LINE) >10k ohm, -20dB. Oliko tästä tiedosta apua ongelman ratkaisemisessa? Pitäisikö kitaran mikrofonin antamaa signaalia jollain tavalla sovittaa tuohon ja millä keinoin?
 
Aikaisemmin meillä oli passiivi-PA pienitehoisella Yamahan EMX2000-mikserivahvistimella ja siinä soundi oli parempi.
 
Kiitoset taas!
 
milahtee
20.02.2010 09:23:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yleensä kuvaamasi saundiongelma johtuu siitä, että mikkien ja mixerin impedanssit ovat liian kaukana toisistaan. Sinuna ottaisin testattavaksi aktiivisen DI-boxin, jonka kautta kytket kitaran mixerin XLR-sisäänmenoon. Mixerissänne on phantom-virta, joten et tarvitse boxissa edes patteria, koska se saa virran xlr-mikkikaapelin kautta.
 
Jos homma toimii, voi miettiä millaisen di-boxin lopulta ostaa. Kitarakäyttöön suunnitelluissa on usein mukana mute-kytkin, joka on kätevä kun vaihtaa kitaroita. Eipähän tarvitse juosta mixerillä. Ainakin Orchid- merkkistä boxia on kehuttu.
 
Blues
20.02.2010 23:29:09 (muokattu 20.02.2010 23:29:15)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos taas!
 
Täytyypä kikkailla DI-boxin kanssa. Sainkin jo ajatuksen miten edetään...
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti