Muusikoiden.net
19.04.2018
Tilisali Oy | #1 tilitoimisto muusikoille 

Kitarat: akustinen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Ovation akustinen
1
Jankku
02.08.2007 22:34:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eli siis alkuperäinen teksti meni väärälle palstalle joten :
 
Pitäs hommata styrkan lisäksi myös kelpo akustinen. Ovationia olen tsiikaillut ja ihmetellyt että mikä ihmeen pointti on siinä että se takapuoli ei ole puuta vaan siinä on jokin musta "muovikilpi" =) siis kitaran selkäpuolella.

Useimmissa normaaleissa akkareissa on kitaran koppa kokopuuta toisin kuin näissä testaamissani n.600€ Ovationeissa.

Eli voisiko joku tietävämpi selittää tämän mysteerin tarkoituksen =)
 
Hell is where the heart is!
flattopguitar
03.08.2007 09:13:26 (muokattu 03.08.2007 09:17:47)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mikä ihmeen pointti on siinä että se takapuoli ei ole puuta vaan siinä on jokin musta "muovikilpi" =) siis kitaran selkäpuolella.
 
Ovationin kehittäjä oli alunperin jonkin sortin lentokoneinsinööri tai suunnittelija ja hän työssään törmäsi äänen/ilman heijastus asioihin ja ilmeisesti musiikkiharrastajana lähti kehittämään keksimäänsä ideaa akustisiin kitaroihin. Eli sellaisella muodolla pyritään samaan paremmin ääntä irti akustisesta kitarasta. Kitarassa kansi värähtelee ja sivut+pohja heijastaa ääniaallon ulos kaikuaukosta tai kaikuaukoista. Idea on siitä syystä hyvä, että akustisen kitaran muoto ja toimintaperiaate on hyvin vanhaa perua ja lienee selvä, että nykyisellä tekniikalla ja tietotaidolla saadaan aikaiseksi enemmän voluumia ja soundia pienemmällä kopankoolla ja energialla joka kieleen laitetaan värähtelyllä.
 
Eli, perinteisen mallinen koppa hukkaa sitä mahdollista energiaa joka kielen värähtelystä kanteen kohdistuu. Tämä on Ovation kitaroiden kopan muodon takana, mutta kyseisenlaista muotoa on kyllä käytetty käsittääkseni muinaisilta ajoilta erityyppisten kieli-instrumenttien kanssa. Niissä yleensä kaareva kupumainen koppa tehdään pienistä puuviiluista, jotka on veneen pohjamaisesti taivutettu muotoonsa. Ovationin idea oli käyttää keinomateriaaleja, jotka ovat kestävämpiä ja kevyempiä kuin perinteiset puulaadut. Hyvä idea, mutta massatuotannon myötä laatu ja osittain alkup. idea ovat kaukana siitä mihin käsittääkseni alunperin pyrittiin, mutta tämä on melko normaalia missä tahansa kuluttajatuotteessa nykypäivänä. Perinteinen puu on kuitenkin sointinpuumateriaalina vieläkin lyömätön. Osittain siitä syystä, että ihmiset yhdistävät puisen soitin soundin siihen mihin pitäisi päästä ja osittain ihan siitä syystä, että puu vain antaa rikkaamman ja luontaisemman sointimaailman.
 
Jankku
03.08.2007 10:26:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos, tämä vastaus kyllä tyhjensi pyödän =)
 
Eli onko nämä niin sanotut "halpis" Ovationit laadullisesti epäkorrekteja? =)
 
Hell is where the heart is!
flattopguitar
03.08.2007 14:34:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eli onko nämä niin sanotut "halpis" Ovationit laadullisesti epäkorrekteja? =)
 
Ei välttämättä, mutta niitä "aitoja" ja vanhempia kyllä jossain piireissä arvostetaan paljon. Itselläni ei ole kokemusta Ovationeista ja niiden alamerkeistä kuin satunnaisia kokeiluita. Olin kyllä ensimmäisen kerran Ovationilla soittamaan päästessäni yllättynyt kitaran hyvästä soundista ja lujasta äänen voimakkuudesta. Riippuu vähän siitä, että mitä on hakemassa. Jos hakee helpposoittoista akustista, jonka pystyy vahvistamaan, mutta sillä että kuulostaako kitara Martinilta/Gibsonilta ei ole mitään väliä, niin Ovation tai joku alamerkin kitara voi olla hyvä vaihtoehto.
 
mhelin
10.08.2007 18:24:25 (muokattu 10.08.2007 18:25:18)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Perinteinen puu on kuitenkin sointinpuumateriaalina vieläkin lyömätön. Osittain siitä syystä, että ihmiset yhdistävät puisen soitin soundin siihen mihin pitäisi päästä ja osittain ihan siitä syystä, että puu vain antaa rikkaamman ja luontaisemman sointimaailman.
 
Olisi mielenkiintoista päästä joskus kokeilemaan RainSongin kokografiittikkitaroita, niissä kansi toimii paremmalla hyötysuhteella verrattuna kokopuiseen kanteen, ja materiaali aiheuttaa sen että harmonisia kerrannaisia syntyy myös kaikille yläsävelille, eikä mitään harmonisia toisaalta puutu mistään. Saundimaailma on täydellinen :)
 
Kansihan kitarassa tuottaa lähes kaiken äänen (> 90%), kopan tehtävä on vain estää akustinen oikosuku kannen molemmin puolin (vrt. kaiutinelementti koteloituna vs. ilman koteloa). Yksi espanjalainen kitaranrakentaja joskun 1500 luvun lopulla rakensi kokopuukantisen kitaran jonka koppa oli jotain ohutta pahvia, paperia tms. ja se kuulemma kuulosti ihan kokopuiselta soittimelta. Koppa ei saisi estää kantta soimasta, mutta toisaalta sen pitäisi tukea ohutta kantta (ohut kansi soi paremmin kun paksumpi). Ideaalinen kansi olisi keskeltä vahvempi, jotta kielet pysyisivät siinä kiinni ja koko konstruktio kasassa, mutta reunoilta ohuempi jotta se voisi värähdellä vapaasti. Ongelmana on vielä se miten tukea kansi+talla koppaan kielien vetävää voimaa vasten kuitenkaan demppaatta sointia. Yksi tapa ratkaista asia on Breedloven tapaan käyttämällä tukea tallan ja peräblokin välissä, tämä on se JLD Bridge Truss System. Ehkä lähivuosina nähdään muitakin vastaavia konstruktioita (kunhan patentit ensin vanhenevat ..).
 
t-mies
11.08.2007 14:29:34
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eikö se vähän niin mennyt että kun Charles Kaman kyllästyi suunnittelemaan ja valmistuttamaan helikoptereita sekä ydinaseita, eikä Fred Martin lopulta myynyt C.F. Martinia Charlesille, päätti herra laittaa oman puulaakin pystyyn (= Ovation). Näinollen soitellaan edelleen puisia tai laminoituja Martineita.
 
Katsojille/kuuntelijoille Ovationin akustisissa suuren huomion on aina saanut kopan muoto ja sen synteettiset materiaalit, vaikka puustakin niitä on tehty, esim.: http://web.mac.com/jeffwhitehead/iWeb/Jeff%27s%20Guitars/Photos.html
 
Yhden korealaisen ja pari jenkki-Ovationia omistaneena itse olen kiinnittänyt huomion:
- hyvä kaula - soitettavuus, helppous, nopeus
- kannen rimoitus keskireittömissä kepeissä - saundi omaan makuun
- Piezon ei pitäisi soida hyvin konkkatyyppisiin verrattuna, mutta kun se vaan soi. Eli ei kannata aliarvioida näiden sähköistä luonnollisuutta kokeilematta, varsinkin kun nämä aloittivat koko touhun aikoinaan. Nimenomaan luonnollinen akustinen saundi vahvistettuna.
- hyvät virityskoneistot.
 
Itse arvostan nimenomaan uudempia jenkkiversioita. Vanhat ovat vähän painavia ja laatu vähän eri kuin näissä uudemmissa.
 
Ja nimenomaan syvemmällä koppamallilla. Matalammat ovat enemmän pelkkään sähköiseen käyttöön.
 
Nämä tietysti vain omia havaintoja.
 
BigAgib
28.12.2010 00:56:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hankin juuri ennen joulua ekan Ovationin (1778T Elite) Made in USA
 
Olin jo pitkään haikaillut Ovationin perään, mutta kun Suomessa kitaroita ei oikeastaan kukaan tuo maahan, niin pääsee vähän nihkeästi testailemaan!
No tämä sitten tipahti syliin ihan puoli vahingossa ja tuli sellainen hankittua!
 
Olin aika yllättynyt kitaran akustisesta soundista, joka oli tosi hyvä huolimatta muovisesta pohjasta... Toinen huippu juttu oli, että kitara soundaa sähköissä tooooosi hyvältä! Tietysti nämä ovat makukysymyksiä, mutta luulen, että kitara hakkaa soundissa monta täyspuukeppiäkin!
 
Toki itsellä on myös Yksi Martin D-15 (Erittäin hyväsoundinen keppi myös) ja vanha Yamahan 12-kielinen 80 luvulta, joten kitarasoundia löytyy moneen lähtöön!
 
Ovationista täytyy silti sanoa, että se yllätti minut todella positiivisesti! Kannattaa ehdottomasti tsekata jos tulee vastaan! Kuulemma USA versiot on parempia!
 
Matias.
08.01.2011 12:42:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nämä Ovationit (tai muutkin laatuakustiset siinä tonnin huitteilla) kiinnostaa.
 
Noita malleja tuntuu O:lla olevan vain eri numeroilla ettei niistä ota mitään selvää.
 
Etsin sellaista (songwriter?) -mallia jolla olisi hyvä soitella enemmän sorminäppäilyä, bluesrenkutuksia ja vastaavia kuin mitään konserttimallia.
 
Toinen juttu on että silmä karsastaa kovasti noita haulikolla ammuttuja ääniaukkoja.
Olen sen verran vanhan linjan ukko että se reikä pitää olla siinä keskellä niinkuin sen on muissakin mun vehkeissä...
 
Onko jakaa mitä kokemuksia eri Ovationin malleista - ja miksei muistakin merkeistä jotka sopisi sellaiseen nurkkarämpytykseen.
 
Matias.
15.01.2011 11:46:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei taida porukalla paljon Ovationeita olla?
 
Haluaisin tietoa siitä ovatko nuo kalliimmat (600 - 700 eur) Korean (?) Ovationit paljon huonmpia vai yhtä hyviä kuin ne made in USA halvimmat mallit jotka esim. Thomailla maksaa 1400 euroa.
 
Luulisi että maiden kustannustasojen ero voi vaikuttaa noissa hintaluokissa vähän.
 
BigAgib
16.01.2011 19:07:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kannattaisi varmaan USA ovationia kattella- Tuntuu olevan kuitenkin parempaa laatua! Ainakin näin olen kuullut
 
Topi Nambur
16.01.2011 21:39:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mhelin: Yksi espanjalainen kitaranrakentaja joskun 1500 luvun lopulla rakensi kokopuukantisen kitaran jonka koppa oli jotain ohutta pahvia, paperia tms. ja se kuulemma kuulosti ihan kokopuiselta soittimelta.
 
1500-luvun lopulla? Ei kai nyt sentään; Antonio de Torres Jurado (1817-1892) rakensi kuuluisan paperimassakitaransa vuonna 1862. Kyseistä peliä voi käydä ihmettelemässä Museu de la Musica'ssa Barcelonassa.
 
Musik ist tönend bewegte Form, das auf fruchtbaren Boden fällt. Was? Quatsch! Nur wo Füchse und Hasen gute Nacht sagen.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti