Muusikoiden.net
28.03.2024
 

Livetoiminta »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Korvamonitorointi + tarvittavat laitteet for dummies
1 2 3
painofdespair
15.05.2022 14:16:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hei,
 
Tiedän, paljon koluttu aihe ja useitakin aloituksia löytyy, mutta suoraa ketjua tähän aiheeseen en löytänyt.
Bändini (4 jäsentä (rummut, laulu, kitara, basso)) on pohtinut siirtymistä ns. hiljaiseen treeniin, eli kaikki tulee korviin pl. rummut. Käytämme mallintavia vahvistimia, jotka on jo tällä hetkellä liitetty PA-kamoihin, mutta tahtoisimme saada kaikki langallisiin tai langattomiin monitoreihin ja pystyä säätämään mitä kellekin kuuluu.
Mitä tämmöinen setup vaatii, minkälaisia hankintoja, miten asioita liitetään toisiin ym?
 
Kiitos asiallisista vastauksista.
 
Einherjar
15.05.2022 15:18:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lyhyesti.
Reitin osat menee tiivistetysti:
Mikserin ulostulo -> (korvamonitori-) vahvistin -> kuulokkeet
Ulostulon ja vahvarin väliin menee langaton asia ja silloin vahvistinosa kulkee vastaanottimessa.
Sinänsä se ei sen kummempaa ole.
 
Mitä sitten tulee mikserin ominaisuuksiin, niin mikseristä pitäisi löytyä joka tyypille jonkinlainen aux- tai vastaava, ulostulo. On toki mahdollista syöttää kaikille samaa stereomiksausta, mutta se johtaa toki helposti yhdenlaiseen tappeluun ja kompromissien tekemiseen balanssin kanssa. Periaatteessa monokuuntelulla pärjää melko pitkälle, mutta stereo on mukavampi. Se sitten meinaa, että sen yhden ulostulon sijasta pitää olla kaksi per soittaja ja mikserin pitää pystyä käsittelemään se yksi stereoaux per soittaja. Siinä alkaa nousemaan auxien ja ulostulojen määrä helposti jos on monta soittajaa (5 stereokuuntelua tarvii 10 fyysistä ulostuloa, jne)
 
Seuraavana tullaan sitten siihen vahvistimeen ja/tai langattomaan purkkiin..
Käytännössä yleisimmät vaihtoehdot on:
- Pikkumikseri, joka on kätevä esim. rumpalille ja kiipparistille
- Monikanavainen kuulokevahvari, jossa on sisääntulot joka kanaville erikseen
- Piuhallinen bodypack, eli kuten langattomassakin, mutta piuhalla.
- Langaton järjestelmä.
 
Itse olen sitä mieltä, että jos ei ole varaa ostaa sitä 900-1200e -hintaluokan langatonta, niin kannattaa mennä langallisella. Laatu kuuluu hyvin äkkiä langattomissa ja langallisessa on yleensä huomattavasti vähemmän häröä ja ongelmaa, kun langattomissa.
Myöskin on turhaa säätää langattomien kanssa, mikäli joutuu töröttelemään samassa paikassa koko keikan tai on piuhan päässä instrumentin kanssa anyways.
Jos siihen pedaalilautaan on kytköksissä piuhalla, niin teippailee piuhaan toisen piuhan kylkeen ja vetää pedaalien sekaan yksikanavaisen kuulokevahvarin jatkoksi.
Solisti ilman soitinta on vähän semmonen hankalampi, ellei olle betonikengät jalassa. Sinne monesti joutuu miettimään sitä langatonta sitten. Ei kuitekaan kannata ottaa sitä halvinta. Lähtee vaikka aluksi treenikämpillä piuhalla ja säästää kunnes on keikoille varaa hommata se astetta kalliimpi.
 
Vaihtoehtoja ja sovelluksia on ihan helkkarin paljon. Tärkeintä on määritellä tarpeet ja alkaa sen pohjalta sitten katselemaan mitä sitä oikeasti kannattaa laittaa.
 
"Sanovat että osaisin miksata, mutta kyllä se viina mahtaa olla minun juttu" -Tuntematon miksaaja
sepisti
17.05.2022 06:21:15 (muokattu 17.05.2022 16:54:38)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuossa ketjun aloittajan avauksessa on yksi virhe. Nimittäin korvamonitoroinnissa ei ole mitään kivaa, jos rummut jätetään monitoroimatta. Eli ilman muuta rumpujen mikitys muiden lisäksi. Kaksi mikrofonia riittää hyvin alkuun, eli toinen bassariin ja toinen overheadiksi.
 
basisti1971
17.05.2022 09:22:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Einherjar: Lyhyesti...
 
Varsin pitkälle samaa mieltä kaikesta ylläesitetystä.
Etenkin siitä että ellei tunne tavetta upottaa ~1K€/sierainpari langattomuuteen, ehkä instrumenttia soittamatonta vokalistia lukuunottamatta alkuun (tai pidemmällekin) suosittelen itsekin aloittamaan langallisella.
Kombopiuhoja on varsinkin aitostereo(=tuplamono)kuunteluun himpun heikosti saatavilla, monokuunteluun ja kylmät kimpassa stereoon kyllä.
Yhteen teippaamalla tai sukittamalla voi näppärästi kokeilla, mutta keikalle suosittelen kombopiuhaa.
 
Vaikka analogiuskovainen henkeen ja vereen tunnenkin olevani, analogisesti korvamonitoroinnin toteuttaminen on haastavaa, työlästä ja kallista.
Treeneissä vielä saanee hoitumaan kohtuullisesti, mutta livenä vaatii todella tiukan soittokurin tai erillisen monitorimiksaajan...tai kumpaisetkin.
 
Kulmat ovat helppoja hallita, jos tuuttaa liian lujaa tai johonkin signaaliin tulee häiriötä, astuu sivummalle ja tilanne on ainakin jollain tapaa siedettävä.
Korvamonitorein ei tavallisuudesta poikkeavia tapahtumia kuten kiertoa, mikin kaatumista, känniääliön ÖÖÖ-JEEE karjaisua johonkin aukiolevaan mikkiin tai rumpalin kapulan huti-iskua tomimikkiin pääse karkuun, ja asiallisinkin kompressorein/limitterein yhtäkkinen normaalia suurempi äänenpaine kuuluu soitossa/laulussa välittömästi.
Joko kollektiivisena pätkäisynä tai rock loppuu kuin seinään.
 
Se millaisella kalustolla lähtee korvamonitorointia nollasta rakentamaan on -kuten muussakin musatouhussa- asenteista, mieltymyksistä ja budjetista kiinni.
Korvamonitoroinnista ei itsellä ole kuin pintaraapaisukokemus, mutta koska budjetti on matalahko, ainakin on jo käynyt ilmi mihin ainakin omasta mielestä tulisi kiinnittää erityisesti huomiota ;).
 
Hoitaa homman sitten analogisesti tai digitaalisesti, limitteri on vähiten epäonnistuneen korvamonitorointikokeilun, ja yleisestikinottaen dynamiikanhallinnan a ja o.
Paras olisi tietysti vartavasten puuhaan räätälöity monikaistalaite jolla saa korvansa suojattua ja äänenlaadun heikentymisen pysymään minimissään, mutta ainakin itse pärjään digitiskin EQ:lla ja limitteriksi säädetyllä kompressorilla.
Nykyisen bändin vokalistin kanssa (muutaman satasen LD 8xx Mhz kaistan langaton) ei sen kummemmin olla vielä asiaan perehdytty, on treeneissä ollut useamman kuukauden tyytyväinen mun perussäätöihin.
 
Analogisesti en ole korvamonitorointia kokeillut 2 vuosikymmeneen, joten seuraavassa keskityn digilaitteisiin.
 
Ehdoton plussa tablettiohjattavissa digilaitteissa on se että jokainen voi rauhassa muokata oman monitorointinsa itsenäisesti, ja toisaalta etupäämiksauksen voi ulkoistaa melkeimpä kelle tahansa täyspäiselle salissa olijalle.
 

 
Oma kalusto on vahvasti osastoa budjetti, reippaasti edullisinta joilla itselle olennaisiksi kuvitellut ominaisuudet irtoaa.
 
Digiloikan mahdollistaneen XAir XR18:n kaveriksi hankin taannoin kuulokevahvistimeksi HA6000:n.
Xairista löytyy 6 Auxia eli joko 6 monolähtöä tai 3 stereota tai niiden yhdistelmää.
Koska varsinaisessa käytössä on ollut "kevyempi" treenikattaus Ui12:lla, en ole kuin ohimennen kokeillut, toimii loistavasti eikä Ulinoita ainaisesti kiusaava pohjakohinakaan ole kovin paha.
Kumpaisessakin laitteessa auxien prosessointi on ainakin mun korvamonitorointitarpeisiin ja budjetilla riittävä.
 
Ui12:sta löytyy 2+2 Auxia -2 varsinaista ja 2 valittavissa rinnankytetyiksi kuulokeulostuloiksi tai erillisiksi auxeiksi- ja vokalistin langattomaan menee yksi varsinainen, itse käytän satunnaisesti auxiksi valittua kuulokeulostuloa.
Koska käyttö on ainakin toistaiseksi satunnaista, en ole perehtynyt siihen miksi kuulokeulostulon ja kuulokeulostuloauxin pohjakohina on verraten suuri.
Toisaalta niin on varsinaisissakin ulostuloissa.
Kyllä tuon kohinan kanssa elää, mutta korvanapit joiden käyttöön ei muutenkaan ole tottunut yhdistettynä kohinaan vaikuttavat vireystasoon yllättävän paljon ~3 tunnin treenien aikana.
Ja huomaa tietty vasta treenien päätteeksi miksi pinna on rahtusen kireämmällä kuin olettaisi.
Eli kohina voisi mieluusti olla pienempikin ;).
 
Ui-perheen selainpohjainen ohjaus on ainakin mun mielestä ja mun laittein syvältä hanurista, XAirin appipohjainen toimii kuin junan vessa (ennenvanhaan ;)).
 
Nappeina Shuren 215, ja vaikka äänenlaaatu hyvä onkin, eivät kovinkaan hyvin mun korvissani istu.
Eivätkä oiken pysykään, ei vaikken tunnekaan tarvetta pogota pitkin lavaa lailla duracellpupun.
 

 
Omasta mielestä melkeimpä verrattuna siihen mitä kuulee, haastavampaa korvamonitorointiin siirtymisessä (ainakin näin yksikorvaisena eli luomuna+napilla vaihtoehto ei toimi) on se mitä ei kuule.
Eli jos korviin tuuttaa sopivassa suhteessa kitaroita bassoa ja laulua, herkästi ollaan tilanteessa jossa:
 
sepisti: ...korvamonitoroinnissa ei ole mitään kivaa, jos rummut jätetään monitoroimatta.
 
Riippuu tietty rumpalista, joillain raskaskätisemmillä ja dynamiikkarajoitteisemmilla kaikaa kyllä perusnappien ohivuotona riittävästi, etenkin pellit, ja toisaalta bassari(t)kin.
Nyanssit ja mahdolliset sutikompit kuitenkin katoavat satavarmasti ja niiden myötä osa treenaamisen kokonaisnautinnosta.
Rumpumikityksessä on myös aina muita instrumentteja suurempana vaarana kapulan osuminen mikkiin tai overheadständin kaatuminen, joilla voi olla kohtalokkaitakin seurauksia jos signaaliketjun suojaukset eivät ole ihan vimpanpäälle onnistuneita.
Kettumaisia joka tapauksessa vaikka suojaukset kunnossa olisivatkin.
 
Seikka joka korvamonitorointiin siirtymisessä tulee budjettiorientoituneilla ilman varsinaista miksaajaa esiiintyvillä lavalta miksaavilla on se että napein kokonaiskäsitys yleisölle tuuttaavasta materiaalista on parhaimmillaankin sinne päin, pahimmoillaan ei sinne päinkään.
 
Vaikka mnetmutuilijoiden vastaargumenteista huolimatta PA-vaatimukset moninkertaistuvatkin kun akustisten kannujen äänenpainen katoaa, looginen seuraava askel olisi taivutella rumpali siirtymään sähkökannuihin jos genre ja lompakot sen sallivat.
Jos kitaroiden siirtäminen suoraan tiskiin on jo selvä edistysaskel etupääsoundin selkeyteen ja dynamiikkaan, tuo avaa aivan uusia sfäärejä niin treenaamiseen kuin keikkailuunkin.
 
T:Samuli
 
Eki C
17.05.2022 10:55:23 (muokattu 17.05.2022 10:56:09)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

basisti1971:
 
Seikka joka korvamonitorointiin siirtymisessä tulee budjettiorientoituneilla ilman varsinaista miksaajaa esiiintyvillä lavalta miksaavilla on se että napein kokonaiskäsitys yleisölle tuuttaavasta materiaalista on parhaimmillaankin sinne päin, pahimmoillaan ei sinne päinkään.

 
Monitorointi ja FOH ovat kaksi eri asiaa riippumatta monitorointitavasta.
 
I woke up this morning
basisti1971
17.05.2022 11:13:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Eki C: Monitorointi ja FOH ovat kaksi eri asiaa riippumatta monitorointitavasta.
 
Paitsi silloin kun miksataan lavalta soiton lomassa.
Ja/tai jos on sisäistänyt GD WOS-ideologian ylivertaisuuden pikkukeikoilla.
 
Kulmien/backlinen kanssa on ainakin viimeiset ~2 vuosikymmentä onnistunut yleisönkin mielestä hienosti, korvamonitorein pelkät treeniskokeilutkin ovat olleet kokolailla toivotonta räpellystä koska kaikki eivät välttämättä korvamonitoreja "riesakseen" halua.
 
T:Samuli
 
Einherjar
17.05.2022 15:27:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

basisti1971: ...mutta keikalle suosittelen kombopiuhaa.
 
En minä ainakaan ole kokenut kombopiuhaa mitenkään sen paremmaksi. Itseasiassa Fischer Ampsin piuha oli jopa itse teipattua huonompi, kun se oli tuhannen jäykkä. Hyvä varapiuha kylläkin.
 
Vaikka analogiuskovainen henkeen ja vereen tunnenkin olevani, analogisesti korvamonitoroinnin toteuttaminen on haastavaa, työlästä ja kallista.
Treeneissä vielä saanee hoitumaan kohtuullisesti, mutta livenä vaatii todella tiukan soittokurin tai erillisen monitorimiksaajan...tai kumpaisetkin.

 
Täsmennätkö vähän mihin se tarvii sen erillisen tyypin vs. digi?
Ei kait siinä pitäisi olla mitään ruuvattavaa keikalla, mikäli bändillä on vähänkin se kuuntelu hallussa. Jos ne soundit heittelee kovasti kuuntelussa, niin eiköhän se ongelma ole ihan samalla tavalla toistettavissa diginäkin?
 
...Korvamonitorein ei tavallisuudesta poikkeavia tapahtumia kuten kiertoa, mikin kaatumista, känniääliön ÖÖÖ-JEEE karjaisua johonkin aukiolevaan mikkiin tai rumpalin kapulan huti-iskua tomimikkiin pääse karkuun...
 
No on tässä semmoinenkin puoli, että mikäli se tiski on gainattu asiallisesti ja sitä iem-miksausta ajetaan asiallisella volalla tiskistä ulos, niin ne isot piikit tuppaa jäämään osin matkalle homman mennessä särölle. Kiertoa ei mikään limitteri nappaa kiinni, eli se tulee vapaamuotoisesti korvaan kuten monitoreillakin (olettaen, että se kanava on kuuntelussa isolla ylipäänsä)
Näin ylipäänsä sanoisin, että se korvakuuntelu on huomattavasti "turvallisempaa", kun kulmilla vetely, mikäli tiskin suhteen ollaan vähänkin kartalla, eikä ole kulmia lavalla aiheuttamassa niitä ongelmia.
 
Hoitaa homman sitten analogisesti tai digitaalisesti, limitteri on vähiten epäonnistuneen korvamonitorointikokeilun, ja yleisestikinottaen dynamiikanhallinnan a ja o.
 
Tästä minä olen vähän eri mieltä. Ymmärrän toki sen irrationaalisen pelon jonkun asian pomppaamisesta lujalle, mutta yleensä näitä limitterejä ruukataan "myydä" kiertojen poistoon ja jonkinlaisena kuulon pelastajana. Ei se nyt ihan niin mene. Jos sinne solistin mikkiin joku känniurpo huutaa täysiä, niin ensimmäisenä menee ruvelle laulukanavan etunen, sitten aux-bussi ja vasta sitten tulee se limitterin väli. Se siis meinaa, että ennen sitä limitteriä on jo hommat niin säröllä, ettei siinä välttämättä enää limitoimalla se voluumi juurikaan tipu. Toki jos ajaa sitä kuuntelua normaalistikin limitteriä vasten, niin vola nousee vain vähän, mutta yleensä artistit ei tykkää sellaisesta pumppaavasta kuuntelusta. Jotkut tapaukset päinvastein on hyvinkin herkkiä sille, ettei kuuntelu saa pumpata yhtään.
 
Omasta mielestä melkeimpä verrattuna siihen mitä kuulee, haastavampaa korvamonitorointiin siirtymisessä (ainakin näin yksikorvaisena eli luomuna+napilla vaihtoehto ei toimi) on se mitä ei kuule.
 
Sitä on tosiaan tottunut yleensä pönttöjen kanssa vetäessä kuulemaan paljon sellaista, mitä ei tajunnutkaan kuuntelevansa (esim. kuuntelevansa rumpalia snarevetoisesti, koska se kuuluu eniten kämpillä). Sen takia minusta iem-hommissa on melkosen oleellista hoitaa se mikitys kuosiin kaikkien soittimien kanssa. Rummuille toki voi mennä minimimikityksellä, mutta itse suosittelen vähintään kolmea (basari, snare ja overi) ja mielellään kaikki pöntöt erikseen.
Samoten se balanssin hakeminen kannattaa lähteä ikäänkuin laittamalla "kaikkea vähän" ja omat romut vähän isommalle.
Itse olen joskus tehnyt niin, että olen kopioinut "foh-miksausta" imitoivan balanssin joka auxiin ja sitten nostanut ko. auxin kuuntelijan soittimia 5-10dB isommalle vähän soittimesta riippuen. Se on ollut melkoisen hyvä lähtökohta, kun on sitten opastanut soittajaa pudottamaan aluksi itselleen kuuntelussa turhia instrumenttejä pienemmälle ja vasta sitten nostamaan kuulumattomia.
 
"Sanovat että osaisin miksata, mutta kyllä se viina mahtaa olla minun juttu" -Tuntematon miksaaja
Eki C
17.05.2022 16:15:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Paitsi silloin kun miksataan lavalta soiton lomassa.
 
Silloinhan ei ole mitään eroa soittajakohtaisella monitoroinnilla ja saliäänellä.
 
Miten stagelta voi kuulla saliäänen oikein?
 
Miksiköhän noita auxeja mikserehin tehdään ja säätöjä/sovelluksia, jotka mahdollistavat soittajakohtaisen monitoroinnin?
 
I woke up this morning
sepisti
17.05.2022 17:30:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mun näkemys tuohon monitoroinnin haastavuuteen on se, että homma menee perseelleen heti (etenkin itse soiton ohessa miksatessa), jos soittajat eivät osaa kontrolloida omaa volatasoaan. Ihan sama onko IEM- vai kulmamonitorointi. Siinä mielessä Basisti1971 on oikeassa, että kuri pitää olla kova. Mutta sama koskee sekä digi- että analogimaailmaa.
 
10 vuotta sitten aloitin IEM-hommat. Ensin analogikalustolla ja sittemmin digivehkeillä. Mitkään noista basistin maalamista kaatuvista mikkiständeistä, kapulalla mikkiin lyömisistä tai yllätysesiintyjien örvellyksistä eivät ole aiheuttaneet sen kumempia ongelmia. Toki mulla on aina ollut käytössä limitterillä varustetut luurivahvistimet tai vastaanottimet. Ehkä tärkein pointti on se, että ei pidä kuunnella liian kovaa muutenkaan.
 
Eki C
17.05.2022 17:40:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Aloittajalle linkki aikaisempaan keskusteluun aiheesta:
 
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=50&t=242135
 
Ennakkoluulottomasti kokeilemaan. Jos budjetti kireä ja lavakoreografia maltillinen, langalliset ovat suositeltava ratkaisu hintalaatusuhteeltaan.
 
I woke up this morning
rintapek
17.05.2022 18:09:26
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Silent-treenejä varten tuli aikanaan markkinoille varsinaista "bändin korvamonitorijärjestelmää" kevyempi laite nimeltään jamhub.
TCHeliconilla on nykyään vastaava minibudjetin laite nimeltään Blender.
 
https://www.thomann.de/fi/tc_helicon_blender.htm
(en suosi teekauppaa mut sen tuotesivut tulee melkein aina ekana kun jotain musarompetta nimeltä hakee)
 
Toi on tehty äänettömään olohuone/makkaritreenaukseen just sähkörummuilla, kiippareilla ja mallintavilla.
Mikkietusiahan tossa ei ole, mut jos bändillä on mikseri niin kierrättää mikit sen kautta.
Ei mikään pro-ratkaisu mut jos tarpeet ja vaatimukset ei o suuret niin ei korvanappimikserin välttämättä ton kummempi tai kalliimpi tartte olla.
 
Onneksi maailmassa on paljon hyviä ja helppoja biisejä. Ei tarvitse soittaa huonoja eikä vaikeita.
xerxes
17.05.2022 18:17:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

rintapek: Silent-treenejä varten tuli aikanaan markkinoille varsinaista "bändin korvamonitorijärjestelmää" kevyempi laite nimeltään jamhub.
TCHeliconilla on nykyään vastaava minibudjetin laite nimeltään Blender.
 
https://www.thomann.de/fi/tc_helicon_blender.htm
(en suosi teekauppaa mut sen tuotesivut tulee melkein aina ekana kun jotain musarompetta nimeltä hakee)
 
Toi on tehty äänettömään olohuone/makkaritreenaukseen just sähkörummuilla, kiippareilla ja mallintavilla.
Mikkietusiahan tossa ei ole, mut jos bändillä on mikseri niin kierrättää mikit sen kautta.
Ei mikään pro-ratkaisu mut jos tarpeet ja vaatimukset ei o suuret niin ei korvanappimikserin välttämättä ton kummempi tai kalliimpi tartte olla.

 
Roland hs-5 on tällä samalla sektorilla.
 
Relax. Prediction is very difficult, especially about the future.
anapena
19.05.2022 22:23:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos käytössä on Behringer-perheen digimikseri, niin tollasella 16M personal mixerillä vois jokainen tehdä balanssinsa helpohkosti. Toki älyluurikin teoriassa hoitaa saman homman sopivalla appilla, mutta siinä voi tulla ongelmia viimeistään keikan aikana langattoman liikenteen lisääntyessä seudulla, elikkä yhteys kännykän ja mikserin välillä pätkii todennäköisesti. Olisko siihen jotain neuvoa, toinen taajuus kuin 2,4GHz, pelaako kännykät sillä vai miten nää menee?
 
https://www.thomann.de/fi/johdollis … %5D=Behringer&gk=PAIEKS&filter=true
 
TommiW.- Autot, kämpät ja piparit.
Einherjar
19.05.2022 22:56:10 (muokattu 20.05.2022 16:43:20)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

anapena: ...mutta siinä voi tulla ongelmia viimeistään keikan aikana langattoman liikenteen lisääntyessä seudulla, elikkä yhteys kännykän ja mikserin välillä pätkii todennäköisesti. Olisko siihen jotain neuvoa, toinen taajuus kuin 2,4GHz, pelaako kännykät sillä vai miten nää menee?
 
Wifiä on 2.4ghz lisäksi se 5ghz. Kännykkä kyllä tukee, mikäli se ei ole ihan hirveän vanha. 5g on vähän siinä mielessä hankalampi, että sen kantama on lyhyempi. Lavalla se ei haittaa, mutta etupäätä tehdessä se on vähän herkempi ongelmille jos on paljon läskiä välissä ja purkki lavalla.
Se 2.4g voi olla joskus vähän kenkku, mutta se on ihan täysin kiinni lähettimen tehosta ja sijoituksesta. Siksi niitä Behkun X18 (jne) -purkkejä dissaillaan ihan tosissaan. Reeniksellä se toimii ihan ok, mutta kun se viedään keikalla siihen rumpujen viereen/taakse, niin eihän se sieltä toimi sitten minnekkään kunnolla. Ratkaisu näissä tapauksissa on hommata joku ulkoinen wlan-purkki ja nostaa se tai sen antennit tyyliin päiden yläpuolelle. Toki sitten jossakin vaiheessa tämäkin viritelmä alkaa kokea häiriöitä mahdollisista muista wifeistä, mutta kyllä tuollaisella normaalilla purkilla kestää melko pitkälle mennä ilman ongelmia.
 
"Sanovat että osaisin miksata, mutta kyllä se viina mahtaa olla minun juttu" -Tuntematon miksaaja
anapena
20.05.2022 15:51:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos vinkeistä!
 
TommiW.- Autot, kämpät ja piparit.
pitk
23.05.2022 22:49:15
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eki C: Monitorointi ja FOH ovat kaksi eri asiaa riippumatta monitorointitavasta.
 
Tämä ei ihan pidä paikkansa. Olen työskennellyt sellaisessakin ympäristössä, jossa orkesterin kitaristi ja rumpali kuuntelivat napeista suoraan masteria. Yleensä tilanne ei ole tämä, vaan kuunnellaan omaa miksausta.
 
Ryhdy roudariksi, näet maailmaa, sanoivat!
Kalkutan Konepaja ThE PhysicistS"
Eki C
23.05.2022 23:33:36 (muokattu 23.05.2022 23:34:25)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

pitk: Tämä ei ihan pidä paikkansa. Olen työskennellyt sellaisessakin ympäristössä, jossa orkesterin kitaristi ja rumpali kuuntelivat napeista suoraan masteria. Yleensä tilanne ei ole tämä, vaan kuunnellaan omaa miksausta.
 
Kyllä se vaan pitää paikkansa. Minäkin olen ollut tilanteissa, missä asiat tehdään päin persettä.
 
Oikein tehtynä FOH säädetään salin puolelta.
 
PS. Tämä keskustelu ei palvele aloittajan kysymyksenasettelua, joten en jankuta aiheesta tässä ketjussa enempää.
 
I woke up this morning
Rallattelija
24.05.2022 21:31:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eki C: Kyllä se vaan pitää paikkansa. Minäkin olen ollut tilanteissa, missä asiat tehdään päin persettä.
 
Oikein tehtynä FOH säädetään salin puolelta.

 
Mikä määrittää mistä on oikein tehdä miksaus? Oon kuullut humppaorkestereita jotka kuulostaa hyvältä vaikka ei ole yhtään ukkoa tekemässä salinpuolella. Varmaan asiat tehty silloinkin päin persettä. Se FOH voi sijaita vaikka marssissa jos homma toimii. Jos joku haluaa kuunnella napeista masteria niin se on hänen päätös mutta ei missään nimessä väärin. Mä vaan en ymmärrä tätä ihme ulinaa. Tapoja on monia. Olen ollut keikoilla jossa FOH on lavan sivussa tai jopa lavan takana. Kun siellä on ollut ammatti ukko potikkapellenä niin homma on skujannut. Toki kun päästään asettumaan kuuntelukolmioon niin kai se ny on hiukka helpompaa.
 
Kyse EI ole koskaan siitä missä tehdään tai millä tehdään. Kyse on VAIN JA AINOASTAAN lopputuloksesta. Jos lopputulos on se mitä haluttiin on asiat tehty oikein.
 
Mistä tommonen ääni oikein tuli? No tuskin se on vakavaa.
pitk
24.05.2022 23:45:21 (muokattu 24.05.2022 23:51:23)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eki C: Kyllä se vaan pitää paikkansa. Minäkin olen ollut tilanteissa, missä asiat tehdään päin persettä.
 
Oikein tehtynä FOH säädetään salin puolelta.

 
Tarkennetaan: Monitorointi tehtiin FOH-tiskistä, jonka master ajettiin kitaristin ja rumpalin korviin. Kyseisen orkesterin tapauksessa ratkaisu toimi hyvin.
 
Väitänpä, että kuuntelukokemus saattaa olla ammattimiksaajan PA-soundina mielyttävämpi, kuin itseräpiköity monitorisoundi.
 
Korvamonitorit tuppaa muutenkin olemaan varsin henkilökohtainen asia. Tästä enemmän tällä palstalla olevasta FAQ:sta "Monitoroinnista" https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=50&t=149113
 
Ryhdy roudariksi, näet maailmaa, sanoivat!
Kalkutan Konepaja ThE PhysicistS"
Pauli Lappalainen
25.05.2022 07:16:24 (muokattu 25.05.2022 07:18:45)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eki C: Kyllä se vaan pitää paikkansa. Minäkin olen ollut tilanteissa, missä asiat tehdään päin persettä.
 
Oikein tehtynä FOH säädetään salin puolelta.
 
PS. Tämä keskustelu ei palvele aloittajan kysymyksenasettelua, joten en jankuta aiheesta tässä ketjussa enempää.

 
Minä olen varmaan tehnyt sitten satoja keikkoja ihan väärin, kun olen miksannut ja tehnyt monitoreja milloin salista, lavalta, lavan takaa, takahuoneesta, keittiöstä, jostain siivouskomerosta ja jopa ihan eri talosta sekä miksaajana että monitorimiksaajana. Anteeksi siitä.
 
Muuten monitoreihin laitetaan sitä mitä poppari haluaa ja tarvitsee soittemisen/laulamisen avuksi. Siihen päälle se mitä tarvitaan jotta fiilis olisi kiva ja lavalla mukavaa olla.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «