Muusikoiden.net
20.02.2019
 

Livetoiminta »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: 01v96i IEM
1
Latenight
05.09.2018 01:01:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mikä olisi oikeaoppinen tapa rakentaa korvamonitorointi (stereo) tälle mikserille neljän hengen bändissä? Tarvitaanko laajennuskortti vai onnistuuko järkevästi adatilla? Mitä rautaa suosittelette mikserin kuulokkeiden väliin?
 
-Q-
05.09.2018 10:06:02 (muokattu 05.09.2018 10:08:52)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei kait siinä varsinaisesti ole virallista oikeaa tapaa mutta erilaisia toteutuksia tarpeiden mukaan. Jos jokainen soittaja tarvii oman stereomiksauksen niin ulostulothan tuosta loppuu kesken. En tunne tuon laudan reititystä kovin hyvin mutta kaiketi adat väylä näkyy kahdeksana kanavana jotka voi käyttää haluamallaan tavalla, joku muu ehkä osaa tarkentaa. Jos näin, niin adat väylään voi laittaa sopivan D/A muuntimen (B ada8000 on suosittu ja halpa) ja näin saa riittävän määrän ulostuloja käyttöön. Jos mono signaali kelpaa niin sittenhän nuo 4 ulostuloa riittää, samoin kun jos kaikki ei tarvitse henkkoht miksausta vaan pärjätään kahdella stereona jotka kuuntelijat jakaa.
 
Toinen asia on sitten saada signaali kuuntelijan korviin asti, siihen on sitten taas eri vaihtoehtoja. Langaton vs langallinen nyt ensimmäinen päätös ja halutut ominaisuudet toinen. Ja budjetti tottakai vaikuttaa suosituksiin, puhutaanko tonnin langattomasta per kuuntelija vai mistä
 
sepisti
05.09.2018 17:57:12 (muokattu 05.09.2018 22:10:04)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mä en ota kantaa tuohon signaalin reitittämkseen mikserissä, koska en ole ikinä pelannut Yamahan(?) tiskeillä.
 
Jos haluaa ammattitason systeemit kuulokkeiden ja mikserin väliin mahdollisimman halvalla kannattaa käyttää langallista kuuntelua kaikilla paitsi solistilla. Tämä ei aiheuta ongelmaa kitaristeilla tai basisteillakaan, jos he käyttävät piuhaa soittimen ja vahvistimen välillä. Tekee vaan soittimelle sellaisen piuhan, jossa kulkee useampi signaali. Tällainen systeemi on meidän bändin kitaristilla.
Kuulokevahvistimeksi kannattaa ottaa https://m.thomann.de/fi/fischer_amps_inear_monitor_bp.htm . Tuon pystyy kiinnittänään kitaran hihnaan mukavasti. Kiipparisti voi tuolaisen kiinnittää mihin haluaa. Mikäli kitaristi-basisisti -osasto pärjää balansoimattomalla stereolla, eli matka äänilähteeltä soittajalle on lyhyt, https://m.thomann.de/fi/fischer_amps_in_ear_stick.htm tuo vaihtoehto on kompaktimpi ja hitusen edullisempi. Mulla on aktiivikäytössä myös tuollainen. Kummankin virrankulutus on maltillinen ja yleensä vaihdan patterit 2-3:n keikan jälkeen (soitetaan käytännössä aina kolmen setin bilekeikkoja). Etenkin tuo ensin mainittu kestäisi tuplamäärän keikkoja, mutta varmuuden maksimoimiseksi patterit tulee vaihdettua useammin.
(Behringer valmistaa halpakopioita noista laitteista joita otimme muutaman testiin pari vuotta sitten, mutta pattereita kului liikaa.)
Kummassakin laitteessa on sisäänrakennettu limitteri kuulon suojaamiseksi, joka on tärkeää IEM-touhuissa.
 
Langattomista voin kertoa toisella kertaa, eli nyt:
 
Edullisimman pään laitteet (alle 600 euroa kappale) jättäisin hyllyyn. Rehellisesti sanoen mulla ei kokemusta sellaisista edes ole, mitä nyt joskus kaupassa vähän hypistellyt ja aika muovisilta ovat tuntuneet. Itse olen pelannut kuusi vuotta Senkun EW300-sarjan IEM-systeemeillä, jotka tuntuvat olevan ainakin kestäviä. Kolmesta laitteesta yhden vastaanottimesta on yksi painike mennyt jumiin, ettei kaikkia toimintoja pysty käyttämään, mutta koska laitteesta peruskäytössä tarvii vaan volumepotikkaa ja laite on ollut kokoajan yhdellä tyypillä käytössä, ei sekään ole aiheuttanut ongelmaa. Pohjakohinaa noissa jonkin verran on, mutta itseä se ei ole häirinnyt. Sellainen käsitys on vähän tullut, että Senkku ja Shure taitavat olla käyttäjien keskuudessa yleisimpiä merkkejä. Jostain luin, että tonnin pintaan alkaa saada sellaisia laitteita, joissa taustakohinakin olisi jo vaimeampaa.
 
Latenight
06.09.2018 00:17:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Isot kiitokset ...säästyi paljon soittoaikaa :)
 
Hankin tuon behkun väliin, niin ulostuloja on ainakin riittävästi. Seuraavaksi varmaan joutuu miettimään miten mikserin 8 Auxia käytetään, mutta se nyt ei vaikuta kamojen hankkimiseen. Jos nuo vaihtoehdot langallisista vahvistumista on hyväksi havaittu, niin mitä sitä ihmettelemään. Jotenkin uskoisin, että vähentää ongelmatilanteita jos kaikilla samat vehkeet. Kuulokkeet saa jokainen hankkia makunsa mukaan.
 
Saa nähdä millaiseksi säädöksi menee varsinainen miksaaminen, mutta siinähän sitä oppii mitä seuraavalta tiskiltä haluaa.
 
-Q-
06.09.2018 12:13:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Langallisen kuuntelun kokeilisin itse tehdä niin että laittaisin monikanavaisen räkkimallisen kuulokevahvistimen (esim B HA4000) sinne samaan pinoon mikserin ja kilkkeiden kanssa ja tästä sitten yhdellä TSR piuhalla kuuntelijalle jolle ainoastaan passiivinen volumekontrolleri vyölle. esim samalla fischerampsilla on tuote Mini Bodypack with volumecontrol;
https://www.thomann.de/gb/fischer_amps_mini_bodypack_klinke_mit_ls.htm
 
Syy tähän on yksinkertaisesti inhoni pattereihin tuollaisessa käytössä ja tässä vaihtoehdossa niitä eii tarvita ollenkaan. Pattereillahan niiden langattomien kanssakin pelataan eli ei se nyt ylitsepääsemätöntä ole, mutta siinä sentään saa se langattomuuden palkinnoksi :-) AA akkuja on toki hyviä ja pidemmän päälle käytössä edullisia mutta ainahan ne on lataamatta keikkapäivänä. Kuulokevahvistimet tuppaa tykkäämään enemmän 9v nappipattereista ja niiden lataaminen useimmilla latureilla tehdään yksitellen, mikä saattaa tuoda vielä lisähaastetta.
 
En tosin tiedä onko tuo jo lähtöpäässä kuulokkeille sopivaksi vahvistettu signaali kenties alttiimpi häiriöille. Balansoimattomana se stereosignaali yhdessä kaapelissa kuskataan vahvistamattomanakin eli sen suhteen ollaan samalla viivalla.
 
sepisti
06.09.2018 13:42:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuokaan ei ole huono ratkaisu. Sitäkin olen käyttänyt menestyksekkäästi. Limitteri noista monista räkkivahvistimista puuttuu, mutta sen voi kyllä useimmilla digimiksereillä toteuttaa myös lähtöpäässä.
 
Tuohon linkkaamaani isompaan versioon saa muistaakseni ulkoisen virtalähteen ajatellen rumpalia ja kiipparistia.
 
-Q-
06.09.2018 15:39:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mä tykkään niistä erillisistä virtalähteistä vielä vähemmän :-) Isoja möykkyjä ja ohuet johdot jotka on aina väärän mittaisia.
Meillä ei rumpalin luona juuri muuten tarvita sähköä niin ärsyttää yhtä paljon vetää sitä jatkoroikkaa sinne mokoman luurivahvistimen takia. Nykyisellään siis on käytössä kuulokevahvistin pattereilla. Tosin seuraava kokeilu on syöttää rumpalin luureja suoraan mikserin luurilähdöstä (joka oma stereoauxi) ja volan säätää se joka ylettyy potikkaan. Jos haluaa ite säätää niin sitten kännykän ruudulta..
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti