Muusikoiden.net
27.05.2018
 

Livetoiminta »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Keikan soittaminen etänä
1
IiroK
25.01.2016 23:52:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Älkäähän nyt ottako tätä liian vakavasti, mutta olen miettinyt, että onkohan jossain kokeiltu toteuttaa keikkaa niin, että yksi tai useampi soittaja soittaisi "etänä"? Eli siis niin, että soittajan signaalia lähetetään netin kautta ja toiseen suuntaan kuuntelua.
 
Ymmärrän toki, että ei ole mitenkään helposti järjestettävä juttu. Asiaan liittyy varmasti monta ongelmaa, joista pienin ei liene viive.
 
Oletteko kuulleet, että jossain olisi kokeiltu? Entä uskotteko, että tuo voisi olla mahdollista?
 
Nykyään kun monet bändit toimivat niin, että soittajat soittelevat omat osionsa narulle eri puolella maailmaa niin olisihan se mielenkiintoista jos nämä bändit voisivat vetää keikkojakin samalla ajatuksella.
 
Jaava
26.01.2016 02:44:11 (muokattu 26.01.2016 18:40:03)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Viive on tosiaan ongelma, josta ei oikein pääse helposti yli. Mä en ole vielä kuullut teknologiasta, jolla internetin yli saisi siirrettyä ääntä siedettävällä viiveellä. Ja jos sitä viivettä on, soittaminen ei käytännössä onnistu.
 
Edit: varmaan johonkin 30-40ms latensseihin pääsee jotenkin, mutta nekin on aika pitkiä soittamisen kannalta. Varsinkin kun yhteissoitossa pitäisi kuunnella muita.
 
Edit: jatkaisin tähän vielä, että internetin yli tapahtuvan liikenteen latenssi on heikosti ennustettavissa. Sillä on tapana vaihdella, mistä syystä käytännössä kaikki "reaaliaikainen" liikenne bufferoi aika paljon.
 
"Katastrofien ei pitäisi kestää näin kauan, haluan aamiaista!"
basisti1971
03.02.2016 09:41:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
IiroK: Älkäähän nyt ottako tätä liian vakavasti, mutta olen miettinyt, että onkohan jossain kokeiltu toteuttaa keikkaa niin, että yksi tai useampi soittaja soittaisi "etänä"? Eli siis niin, että soittajan signaalia lähetetään netin kautta ja toiseen suuntaan kuuntelua.
 
Ymmärrän toki, että ei ole mitenkään helposti järjestettävä juttu. Asiaan liittyy varmasti monta ongelmaa, joista pienin ei liene viive.
 
Oletteko kuulleet, että jossain olisi kokeiltu? Entä uskotteko, että tuo voisi olla mahdollista?

 

 
Jokunen vuosi takaperin muistelen seuranneeni hetken keskustelua jossa nörtihköt henkilöt halusivat treenailla verkon kautta etänä, mutta sisäverkon ulkopuolella juuri latenssi oli loppupelissä se ainoa ongelma.
 
TalkBassin tai Marshallforumin kautta kaiketi sivustolle eksyin, mahdollisesti oli useampikin foorumiporras pelissä.
Itse en varsinaiseen keskusteluun osallistunut, joten ei mitään muistikuvaa mikä ko. sivusto olisi ollut.
 

 
Sisäverkossa saivat homman toimimaan riittävän hyvin, ainakin omasta mielestään.
 
Kaiken maailman pellepelottomat toki tuohon(kin) keskusteluun toivat oman kortensa, mutta suurin osa ehdotuksista menivät haitanteosta rikolliseen asti.
Riippuen toki paikallisista laeista.
 
Mm. sähköverkkoihin on moduloitu energiansiirron lisäksi muutakin informaatiota iät ja ajat.
Laillisesti ja laittomasti.
 
Normaalin netin kautta homma (reaaliaikainen treenaus/keikkailu) ei voi toimia nykylaittein, mutta kehitys kehittyy koko ajan.
Millisekunneista taistellaan verisesti osakekaupassa jos ko. kauppatapaa ei ole estetty, ja tuon alan kehitys heijastuu toki "mitättömämmillekin" aloille.
 

 

 
Jos etäkeikan reaaliaikaisuudesta tingitään hieman (tai paljon, katsantokannasta riippuen) ja sallitaan vaikkapa 5 sekunnin viive lopullisessa ulos pukkaavassa miksauksessa -reaaliaikainen kuuntelu toki unohtaen- homma muodostuukin jo huomattavasti helpommaksi.
 
Sopiva synkka ja/tai taustapohja kaikille, ennalta määritellyin merkkeineen jos/kun muutoksia tapahtuu, ja softa joka synkkaa audiodataan sisällytetyn synkkapulssin avulla latenssit nollille lopputuotteessa.
 
Kun päästään n-sekunnin viiveeseen, lähdetään hilaamaan sopivaksi katsomalla portaalla viivettä pienemmäksi.
 
Jossain vaiheessa ollaan siinä tilanteessa että kuunteluunkin vaadittava latenssi muuttuu mahdottomasta ainoastaan ärsyttäväksi.
 
Ei varmasti ole ainakaan alkuun helppoa, mutta oppivathan MIDI-kitaristitkin elämään aikoinaan latenssien kanssa livenä.
 

 
Pitkässä juoksussa onnistuu reaaliaikainen keikkaileminen varmasti etänäkin, kunhan pysytään muutaman sadan kilometrin säteellä toisistaan, valon nopeuskin kun tulee jossain vaiheessa kiusallisen hitaaksi, ottanee tosin ehkä muutaman vuosikymmenen ;).
 
T:Samuli
 
Klezberg
03.02.2016 12:07:42 (muokattu 03.02.2016 12:13:22)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Etänä soittelemiseen netin kautta muistan yhden ratkaisumallin jo vuosien takaa. Siinä lähdettiin siitä että ei pyritäkään reaaliaikaisuuteen, vaan soitetaan esim. 4 tahtia eri tahdissa. Kummallinen ajatus, ensi kuulemalta lähes järjetön, mutta voi ehkä toimia jossain jamittelussa, vähän niinkuin loopperin tapaan.
 
Tai mites olisi... A soittaa ensin, B kuulee sen tahdin verran myöhässä ja soittaa mukana, C taas tämän tahdin myöhässä ja soittaa mukana ja niin edelleen. Kuuntelu toimii, mutta kaikki eivät toki kuule toisiaan. Muistuttaa soittamisen kannalta enemmän studiohommia kuin livesoittoa. Viiveen ei tässä tarvitse olla tahdin mittainen, vain sen mittainen ettei siirto-ongelmia tule.
 
Tulee soiteltua mitä milloinkin jotenkin sinne päin milloin milläkin soittimella.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti