Muusikoiden.net
24.05.2018
 

Livetoiminta »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Rämisevä ääni subbarista
1
ath
15.09.2015 23:36:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Viime kerralla tuli soitettua kovalla subbareita (2x18") ja 5 minuuttia ennen tapahtuman loppua alkoi toisesta subbarista kuulua rätisevää/rämisevää ääntä jokaisella basson iskulla.
 
Testasin tapahtuman jälkeen tuota, ja hiljaisilla ja keskilujilla volyymeilla soi ihan nätisti, mutta kun nostetaan volaa lähemmäksi täyttä, niin silloin tuo rämisevä ääni taas kuuluu.
 
Googlettelin asiasta ja ilmeisesti tuossa olisi kyseessä elementin pohjaaminen. Avasin kaiuttimen ja tarkastelin elementtejä, ja en itse ainakaan nähnyt niissä selkeitä ulkoisia vaurion merkkejä. Osaako kukaan sanoa, että onko tuolle kotikonstein tehtävissä mitään muuta kuin uudelleenkalvottaminen tai elementtien vaihto? Vai onko fiksumpaa suoraan vaihtaa elementit niin ei tarvitse arpoa?
 
Pääte on ollut vähintääkin riittävän iso tähän tarkoitukseen ja ei ole käynyt vielä clippauksessa asti. Joskus vuosia sitten on tullut todistettua myös tapaus jossa clippaava pääte riittävän ajan jälkeen käräytti kaiuttimen, ja silloin meni komootti kokonaan mykäksi.
 
Kaiutin on The Box Pro TP218/1600mk3 ja päätteenä Proline 3000 sillattuna (yksi pääte per kajari).
http://www.thomann.de/fi/the_box_pro_tp2181600_mkiii.htm
http://www.thomann.de/fi/tamp_proline_3000.htm
 
Parit kuvat kaiuttimesta ja elementeistä, jos joku osaa näistä jotain sanoa: https://www.dropbox.com/sh/ar9brxbp … tvcy/AADYtCoA1jl5VkIb53Lnu90Ya?dl=0
 
zouwi
16.09.2015 11:57:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Magneetti tuossa näyttää ihan ehjältä ja oletettavasti kelakin on kondiksessa kun soi maltillisemmalla volalla ok.. Mun arvaukseni olisi että sinne magneettirakoon on päätynyt pohjalle jotain ylimääräistä ryönää. Jos on mahdollista katsella siniaallolla ja spektrianalysaattorilla signaalia niin reippaasti klippaava signaali näyttää suurinpiirtein tällaiselta:
 
https://en.wikipedia.org/wiki/File: … ne_wave_1_dB_into_hard_clipping.jpg
 
Toi kuva näyttää olevan peräisi sähköisestä mittauksesta eli todellisuudessa noin nättiä sarjaa tuskin saa näkymään mutta jos jotain tuollaista pomppaa ruudulle niin diagnoosi on selkeä.
 
Oletan että olet vaihtanut subit päätekanavissa päikseen ja varmistanut että hätä on juuri tuossa subissa ja tuossa elementissä. Jos siellä magneettiraossa tosiaan on jotain ylimääräistä niin sen saaminen sieltä pois onkin hankalampi juttu, ekana itse yrittäisin saada sitä liikenteeseen ottamalla elementin irti subista, soittelemalla sinne puhdasta siniaaltoa ja heiluttelemalla, pyörittelemällä ja kolistelemalla elementtiä käsissä. Ainoa varma keino selvitä tuosta on vetää koko pahvi keloineen irti elementistä, putsata rako ja asentaa uusi osa eli kalvottaa elementti uudelleen. Ennen kun repii koko elementin pois paikoiltaan voi aloittaa sillä että leikkaa tarkasti pahvin naamapuolen keskellä olevan pölyhatun pois ja katsomalla saisiko sitä kautta sieltä magneettiraosta röhnän pois tai edes varmistuksen että siellä jotain tosiaan on.
 
Einherjar
16.09.2015 13:32:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pistä joku basariraita loopilla soimaan ja mene vierestä kuuntelemaan vähän tarkemmin, että mistä se pärinä tulee. Joskus esim. rattaiden ruuvit saattavat päristä vaikkapa refleksiaukon läpi, jne.
Itse veikkaisin, että siellä on päässyt tärinän mukana joku ruuvi ja/tai kiinnitys löystymään.
Tuo vahvarin vaihtaminen ristiin on myös ihan asiallinen tsekattava.
 
"Sanovat että osaisin miksata, mutta kyllä se viina mahtaa olla minun juttu" -Tuntematon miksaaja
ath
28.09.2015 10:18:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vahvistin on kunnossa, se on testattu toisella vastaavalla subbarilla joka soi hienosti. Ongelma on siis varmuudella kaiutinperäinen.
 
Tutkin tuota lisää ja magneettikoloon tuntuisi oudolta että sinne olisi jotain päätynyt koska siinä on ritilä edessä. Itse ei ainakaan nähnyt siinä mitään outoa.
 
Sellainen asia johon sitävastoin kiinnitin nyt huomioita on, että se kohta jossa kartio (kalvo) on kiinni reunassa, niin kiinnitys "irvistää" parista kohtaa. Voisiko tuo olla syynä asiaan? Ajattelin seuraavaksi avata toimivan subin ja katsoa miltä sen elementit näyttävät vastaavista kohdista.
 
Otin muutaman kuvan lisää tuosta: https://www.dropbox.com/sh/ar9brxbp … tvcy/AADYtCoA1jl5VkIb53Lnu90Ya?dl=0 (jonon neljä viimeistä kuvaa, tuo jossa näkyy sormi on se kuva josta näkee parhaiten mistä puhun)
 
Jos tuo irvistävä kiinnitys on se mistä johtuu, niin onko vinkkejä että miten kannattaisi korvata? Jollain perusliimalla vain liimaa sen takaisin paikalleen vai jotain muuta?
 
aimotuska
28.09.2015 12:56:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Päivää.
 
Tätä ei vissiin oo vielä kysytty, mut onko kyseessä siis sellanen tilanne, että räminä kuuluu kaapissa vain toisesta elementistä, vai rämiseekö molemmat elementit? Ootko ottanu elementit yksitellen irti ja soittanu kumpaakin yksistään?
 
Mullahan nimittäin kävi vähän vastaava ton MkII:n kanssa jokunen vuos sitten ja kun siitä T-kaupalle murehdin, niin toimittivat suoraan vastaavan elementin tilalle, takuun piikkiin. Eli siis mulla rämisi vain toinen elementeistä.
 
Niq
28.09.2015 15:08:56
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos puhekela on mennyt vain vähän vinoon liian lujasta soitosta/kanttiaallon soittamisesta, niin silloinhan pärinä ei välttämättä kuulu vasta kuin voluumin ja samalla liikeradan kasvaessa. Kokeile liikuttaa elementtiä eestaas käsillä painaen mahdollisimman keskeltä ja suoraan, että rahiseeko vai liikkuuko äänettömästi.
 
nightbird
02.10.2015 10:14:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mikä tahansa liimasauman irvisteleminen oli se sittten spiderissa ( sisempi ripustus)
tai ulkokehällä tekee huonoa lopputulokselle.
Kun kartion likerata kasvaa kasvaa myös kartiota vääntävä liikevoima saumoissa.
Eli nuo pitää joka tapauksessa liimata takaisin,
Aiempi kirjoitus jostain tavarasta ilmaraossa tarkoitti varmaan tilannetta jossa
elementti on pohjannut ja puhekelan rungosta olisi jokin murunen irronnut ja olisi
siellä välissä hankaamassa,Tai sitten jos kelan rungon matsku on riittävän vahvaa saattaisi pohjauksessa kelarungon alareuna hiukan vääntyä ja hankaisi nyt ilmaraon reunaa.Tämä selviää painelemalla kartiota ja kuuntelemalla, tunnustelemalla. Eli laita
kädet vaikka sormet etäälle toisistaan kartion pölykupin vastakkaisille puolille
ja paina, siksi sormet etäälle että saat voiman isommalle alueelle etkä sormillasi väännä kartiota kuprulle. Älä paina pölykupista ainakaan voimalla.
Voit myös koettaa testimielessä painaa kartiota hiukan epäsymmetrisesti ja testata
olisiko puhekela vinossa tai huonosti keskitetty, kartion pitäisi sallia painamisen myös hiukan vinossa ennenkuin puhekela ottaa kiinni runkoon. Mutta tuo liimasauman irvistys on ihan tuttu ongelma, varsinkin spiderissa jossa sauma on kapeampi.
Voit myös irroittaa siitä ehjästä kaapista elementin ja asentamalla sen vuoronperään
jommankumman viallisen kaapin elementin tilalle koettaa määrittää kumpi elementeistä on se rikkinäinen.
Kaiutinvalmistajat käyttävät vaihtelevia liimoja, toiset kontaktipohjaista, toiset pikaliimaa ( tannoy ennenvanhaan) tai sitten on omat liimat aiheeseen ( JBL, Moyen )
Tuossa kohdin liima olisi varmaan syytä olla sellaista joka ei kuivuttuaan enää ole elastinen ts. ei anna periksi koska silloinhan sauma elää.
 
ath
28.10.2015 09:24:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ongelman syykin selvisi tuossa taannoin, laitetaan tänne niin jollekulle jolla on vastaava ongelma joskus saattaa löytää apua.
 
Syynä oli se, että kartion ja ripustuksen, jolla kartio on etureunastaan kiinni kehikossa, välinen liimaus oli irtoillut osittain. Ratkaisu oli vaihtoelementti, ja sen jälkeen homma alkoi rokkaamaan taas tuttuun tapaan.
 
Se jäänee itselle epäselväksi, että onko tuon syynä ollut väärä säilytys, väärä käyttö vai vain maanantaikappale-elementti, koska kaikki kolme muuta elementtiä (kaksi 2x18" subbaria yhteensä) näyttivät ulkoisestikin olevan täysin kunnossa. Kaiutin on reilu viisi vuotta vanha eli takuuta sillä ei enää ollut, mutta eipä ollut varaosakaan pahan hintainen (240 euroa toimituksineen).
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti