Muusikoiden.net
21.04.2018
 

Livetoiminta »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kesä ja kärpäset..
1
miffe
26.03.2015 02:01:41 (muokattu 26.03.2015 02:05:49)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi,
 
ja terveisiä tyhmien ajatusten osastolta.
 
Kesä ilmeisesti lähestyy, kun nuoria on hakemassa itselleen työpaikkaa. Mutta yksi asia tässä nyt rassaa hyvin pahasti. Nämä nuoret, erityisesti erään oppilaitoksen tuotokset, ilmoittavat palkkatoiveekseen mm. seuraavia:
 
"mulla on auto, kilometrikorvaukset jos saisi" tai "jos nyt edes jotenkin matkakuluihin osallistuisitte"
 
Onko mulla nyt mennyt jotain pahasti ohi? Olen kyllä huomannut, että ottamalla kustannukset huomioon ja yrittämällä maksaa edes sinnepäin olevaa palkkaa, ei kilpailussa oikein voi pärjätä, jos kamoillekin jotain arvoa laskee.
 
Ilmeisesti joku tai jotkut näitä nuoria tuolla tavalla palkkaa, koska itsekin kertovat, ettei nyt tähän mennessä ole oikein ollut keikkoja, joista jotain käteen jäisi.
 
Olisiko nyt aika siirtyä siihen, että maksettaisiin näille nuorille työntekijöille ihan palkkaa eikä vain sitä pitsaa?
 
edit: Kyseisen oppilaitoksen (koulutuskuntayhtymän) koulutusalasta vastaavan tietoon on tämä tilanne saatettu ja hän on jo reagoinut asiaan.
 
entinen turkulainen
DooMTroopeR
27.03.2015 13:05:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nykyään on valitettavasti sellainen meininki, että päästäkseen töihin joutuu melkein maksamaan työnantajalle. Palkka on katoava ilmiö.
 
Aina parhaat välineet eivät takaa parasta lopputulosta.
basisti1971
29.03.2015 09:18:14 (muokattu 29.03.2015 16:08:35)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
miffe: Onko mulla nyt mennyt jotain pahasti ohi?
 
Varmaankin hypoteettinen kysymys koska...
 
miffe: Olen kyllä huomannut, että ottamalla kustannukset huomioon ja yrittämällä maksaa edes sinnepäin olevaa palkkaa, ei kilpailussa oikein voi pärjätä, jos kamoillekin jotain arvoa laskee.
 
Pääsyynä pitäisin henkilökohtaisesti koulutusjärjestelmän kyvyttömyyttä reagoida muuttuvaan työllisyystilanteeseen.
Ja "unelma-ammattien" tyhjästä luomiseen vaikka tilausta/tarvetta ei oikeasti ole.
Jos ja kun alalla (oli se ala sitten mikä tahansa) ei ole töitä edes nykyisille koulutuksen omaaville henkilöille ja vanhan liiton itseoppineille, kuinka töitä voisi olla vastavalmistuneille märkäkorville?
Varsinkin kun 20€/tunti vilahtaa aika usein miniminä PALKKANA jolla teini perseensä penkistä nostaa.
Kun se ja tää ja tuokin saa niin ja niin paljon.
 
Autuaasti tietty sotkien verolliset ja verottomat ansiot/korvaukset, samoin kuin tuntipalkat ja tuntiveloitukset.
Lisistä nyt puhumattakaan.
 

 

 
Toki olisi jättekiva rikastua tai edes elättää (edes auttavasti) itsensä Kulta-Katriina mainosten artesaaneina ja muina oman tien kulkijoina heti VÄLITTÖMÄSTI koulusta päässeenä, mutta todellisuus on melkoisen erilainen kuin median ja oppilaitosten mielikuvamarkkinointi.
 
Jos koulutusmäärärahat jaettaisiin työllistymisen perusteella eikä nykyisen sisään kirjautuvan sierainpari-lukumäärän pohjalta, useat koulutuslinjat pitäisivät vähintään välivuosia, tai oikeutetusti kuopattaisiin kokonaan.
 
Mutta eihän tuollainen malli käy, lapselle tulee antaa mahdollisuus kouluttautua toivomalleen alalle suurin lupauksin ja odotuksin, vaikkakin nuo lupaukset opettavan tahon toimesta katteettomksi alun alkaen jo tiedettäisiinkin, suoraa päätä kortistoon.
 

 

 
miffe: Ilmeisesti joku tai jotkut näitä nuoria tuolla tavalla palkkaa, koska itsekin kertovat, ettei nyt tähän mennessä ole oikein ollut keikkoja, joista jotain käteen jäisi.
 
Itse kun PA hommat 90-luvun alussa aloitin, ja 90-luvun lopussa erinäisistä syistä kokolailla lopetin, oli täysin normaalia että ensimmäiset keikat tehtiin joko ilmaiseksi tai sapuskapalkalla.
Siitä sitten pikkuhiljaa noustiin, jos noustiin, joko kiinteään keikkakorvaukseen tai jopa tuntipalkkaan.
Maine ja kunnia kerättiin ja muodostettiin itse, ja vaikka ura olisikin ollut nousujohteinen, silti monet kyllästyivät kynsien pureskeluun ja siirtyivät "oikeisiin" töihin.
 
Tuohon aikaan elävä musiikki oli ainakin omasta mielestä vielä jollain mittarilla arvostettua, ja jokaiselle ketjussa mukana olevalle riitti kakusta siivu -pieni, mutta siivu kuitenkin- nykyän tarjonta ja kysyntä ei taida oikein kohdata.
Kustannuspuolella ainakaan.
 
Herää myös kysymys miksi esitystekniikka-alan tulisi olla jonkinlaisessa erityisasemassa muiden joukossa?
On sitä muillakin aloilla nuoret menneet vipuun kun ovat turhan sinisilmäisesti ja lupauksiin sokeasti uskoen "uransa" valinneet.
 
Esmerks nyt vaikka Nokia insinöörikaipuussaan 90-luvun puolenvälin tienoilla.
 

 
miffe: Olisiko nyt aika siirtyä siihen, että maksettaisiin näille nuorille työntekijöille ihan palkkaa eikä vain sitä pitsaa?
 
Lähtemällä oletuksesta ettei kyseessä ole hypoteettinen kysymys, ja ennen kaikkea riistokapitalisti-ideasta jonka mukaan työntekijän pitäisi ansaita palkkansa, ja mieluusti vähän jotain työnantajallekin, mistä tuo raha nuoren palkkaan esitystekniikan nykytilassa sitten tulisi?
 

 
miffe: "mulla on auto, kilometrikorvaukset jos saisi" tai "jos nyt edes jotenkin matkakuluihin osallistuisitte"
 
Kilometrikorvaukset ja päivärahat ovat kaikilla liikkuvan työvoiman aloilla -EI PELKÄSTÄÄN RAKENNUSALALLA- usein se ainoa työntekijän mahdollisuus päästä plussan puolelle.
Ovat olleet jo vuosikymmeniä.
Varsinkin "uran" alkuvaiheessa.
Tuota ei tarvinne edes missään oppilaitoksessa opettaa, kaikilla nuorilla on varmasti tuttuja jotka huomattavan osan "palkastaan" LAILLISINA verottomina korvauksina saavat.
 
T:Samuli
 
miffe
30.03.2015 01:01:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

basisti1971: Varmaankin hypoteettinen kysymys koska...
 
Nokun ei ollut.
 
Sulla jäi koko kirjoituksen pointti huomaamatta. Tarkoitus oli herättää ihmiset siihen, ettei näitä nuoria riistettäisi vaan maksettaisiin myös sitä palkkaa - vaikka sitten pienempää.
 
Harjoittelu ja duuni ovat eri asioita. Lisäksi työntekijälle ei saa maksaa pelkkiä verottomia kulukorvauksia. Toki ne pitää maksaa tarvittavalta osin, mutta melko monta kertaa niiden tulisi olla pikemminkin työntekijän veroilmoituksen kohdassa "työmatkakulujen vähennys".
 
Jotkut firmat ilmeisesti kuitenkin kiertävät verot, sivukulut ja palkat maksamalla pelkkiä kilometrikorvauksia. Näin nämä työtä hakevat kovasti väittävät. Osa uskaltaa jopa manita firmojen nimiä, toiset ovat olleet samoilla keikoilla mun kanssa.
 
Meidän ala on vielä toistaiseksi välttynyt liialta byrokraattien sotkeutumiselta, mutta jossain kohtaa homma leviää käsiin, jos alan itsesäätely pettää. Sen jälkeen menee kaikki uusiksi, hinnat karkaavat käsistä ja työt loppuvat.
 
Ja yritä siinä sitten yrittäjänä työllistää ja hoitaa kaikki velvoitteet, kun kilpailija päättää rikkoa lakeja ja jättää hoitamatta velvollisuutensa.
 
entinen turkulainen
basisti1971
30.03.2015 09:17:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
miffe: Nokun ei ollut.
 
Jaa, kun samassa kappaleessa esittää kysymyksen ja pitkälti myös vastaa siihen ollaan pitkälti hypotiikan saralla.
Ainakin omasta mielestä.

 
miffe: Sulla jäi koko kirjoituksen pointti huomaamatta.
 
Niin kait sitten.
Toisaalta, jäipä ne mun kaksi kysymystäkin vaille vastausta. Aiheen kantilta epäolennaisina kenties?
 

 
miffe: Tarkoitus oli herättää ihmiset siihen, ettei näitä nuoria riistettäisi vaan maksettaisiin myös sitä palkkaa - vaikka sitten pienempää.
 
Eli työnantajien tulisi ottaa kontolleen ja kustannuksiksen kun nuorta on koulutuspoliittisen järjestelmän toimesta kusetettu?
Tai se että nuorella on epärealistiset palkkatoiveet em. koulutuspoliittisen järjestelmän ansiosta?
Mahdollisesti oman kilpailukykynsä menettäen?
 
Onnea ja menestystä vaan moiselle ideologialle.
Voithan toki toimia tien-näyttäjänä, jos pienempään palkkaan tyytyviä nuoria palkollisiksi löydät.
Toivoen tietysti että muutkin alan yrittäjät solidaarisuuden nimissä lähtevät samaan kelkkaan, ennen kuin joutuu laittamaan lapun luukulle.
 
Eikä niitä nuoria tai vanhojakaan työntekijöitä kukaan nykylainsäädännön puitteisa riistämään pääse, millään alalla, työntekijällä on oikeus ja mahdollisuus kieltäytyä työstä josta ei lain mukaista palkkaa makseta.
Ilmoitus moisesta toiminnasta työvoimaviranomaiselle korjaa ehkä asian joltain kantilta.
 
Jos taas lain kirjain täyttyy, ja korvaus ei vieläkään työntekijää miellytä, syyllinen tuijottaa peilistä.
 

 
miffe: Harjoittelu ja duuni ovat eri asioita.
 
Toki.
 
Olet koko ajan puhunut työstä tai duunista, eli ainakin mulle = palkkatyöstä.
 
Opiskeluaikainen harjoittelu sen sijaan on yleensä stipendiluontoista nuorella opiskelijalla, ja palkka-asteikon alapäästä aikuisella.
Kuten toki pitääkin olla.
Usein myös osa harjoittelu-ajan "palkasta" tulee työvoimapoliittiseen koulutuksen kautta, sekoittaen vertailukelpoisuutta entisestään.
 
Ja AINA löytyy innokkaita (nuoria) kokeilemaan alaa kuin alaa, ja innostuksestaan sekä taloudellisesta tilanteestaan riippuen ovat valmiita palkka-/yms. etuuksien radikaaliinkin leikkaamiseen.
 
Unohtamatta tietysti esitystekniikkaa (ja keikkailua) harrastuksekseen satunnaisesti puuhastelevia -kuten minä- kriminaaleja kait sitten kaikityyni ;).
Meikäläiset kun saattavat sopivaan tilaisuuteen tulla talkoohengessäkin heilumaan.
 

 
miffe: ...työntekijälle ei saa maksaa pelkkiä verottomia kulukorvauksia. Toki ne pitää maksaa tarvittavalta osin, mutta melko monta kertaa niiden tulisi olla pikemminkin työntekijän veroilmoituksen kohdassa "työmatkakulujen vähennys".
 
No ei, täysin eri asioita.
 
Työmatkakulujen vähennys on tarkoitettu KODIN ja TYÖPAIKAN väliseen kulkemiseen, VEROTON KILOMETRIKORVAUS oman ajoneuvon käytöstä TYÖPAIKAN ja TYÖKOHTEEN välillä.
TYÖPAIKKA=yrityksen fyysinen osoite.
TYÖKOHDE=työn suorituspaikka.
VEROLLISTA kilometrikorvausta voidaan tietty käyttää tapauskohtaisesti.
 
Muut kulukorvaukset, päivärahat yms. ovat oma suonsa.
 
Tuolla yrityksen fyysisen osoitteen kanssa kikkailukin johtaa pian toimiin jos vähänkin haiskahtaa. Puoleen tai toiseen.
 

 
miffe: Jotkut firmat ilmeisesti kuitenkin kiertävät verot, sivukulut ja palkat maksamalla pelkkiä kilometrikorvauksia. Näin nämä työtä hakevat kovasti väittävät. Osa uskaltaa jopa manita firmojen nimiä, toiset ovat olleet samoilla keikoilla mun kanssa.
 
Korkeintaan vero-vuoden verran "mahdollista" tätänykyä, verottaja kilauttaa välittömästi kun haistaa vilpin.
Tai joku käräyttää.
Mahdolliset perusteettomat korvaukset on sitten tietty maksettava korkojen kera takaisin.
 

 
miffe: Meidän ala on vielä toistaiseksi välttynyt liialta byrokraattien sotkeutumiselta, mutta jossain kohtaa homma leviää käsiin, jos alan itsesäätely pettää. Sen jälkeen menee kaikki uusiksi, hinnat karkaavat käsistä ja työt loppuvat.
 
:D
 
Noita kaikkia argumentteja on taivasteltu ja ruodittu jo satavarmasti ennen kuin 90-luvun alussa samat voivottelut ensi kerran kuulin.
Suhdanteet toki alati muuttuvat, mutta silti aina alalla kuin alalla itsesäätely toimii, jos sen annetaan toimia, varsinkin jos kyseessä on esitystekniikan kaltainen marginaaliala.
 
Alan itsesäätely-kyky toki vaikeutuu jos jokin alan ukopuolinen taho esimerkiksi muuttaa lakeja tai määräyksiä, tai päättää kouluttaa epälukuisen lauman työttömiä per vuosi alalle jossa ennestäänkään ei ole täystyöllisyyttä.
 
Alasta toki taasen riippumatta.
 

 
miffe: Ja yritä siinä sitten yrittäjänä työllistää ja hoitaa kaikki velvoitteet, kun kilpailija päättää rikkoa lakeja ja jättää hoitamatta velvollisuutensa.
 
Ai vaikka se eräs pääkaupunkiseudun snagariketjuun viittaavalla nimellä varustettu vuosikymmeniä alalla ollut toimija? ;)
 
T:Samuli
 
miffe
30.03.2015 14:42:04
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

basisti1971: Eli työnantajien tulisi ottaa kontolleen ja kustannuksiksen kun nuorta on koulutuspoliittisen järjestelmän toimesta kusetettu?
Tai se että nuorella on epärealistiset palkkatoiveet em. koulutuspoliittisen järjestelmän ansiosta?
Mahdollisesti oman kilpailukykynsä menettäen?

 
Peruskoulu ei ilmeisesti sovi kaikille. Minä en puhunut missään kohdassa itsensä yli hinnoittelevista, vaan heistä, ketkä eivät palkkaa pyydä ollenkaan vaan suoraan ilmoittavat tekevänsä pelkillä matkakustannusten korvauksella. Ja vetosin työnantajiin, jotka velvoitteensa hoitamatta jättämällä kusevat koko alan tilanteeseen.
 
Vieläkö pitää yrittää tiivistää?
 
Voithan toki toimia tien-näyttäjänä, jos pienempään palkkaan tyytyviä nuoria palkollisiksi löydät.
 
Ilmaisia olisi tarjolla. Ja tämä on mun mielestä se ongelma.
 
Eikä niitä nuoria tai vanhojakaan työntekijöitä kukaan nykylainsäädännön puitteisa riistämään pääse, millään alalla, työntekijällä on oikeus ja mahdollisuus kieltäytyä työstä josta ei lain mukaista palkkaa makseta.
Ilmoitus moisesta toiminnasta työvoimaviranomaiselle korjaa ehkä asian joltain kantilta.

 
Nähtävästi pitää sitten näin alkaa toimimaan, kun ei järki tule hommaan mukaan.
 
Ongelmana olen pitänyt juuri työnantajia, keiden intresseissä ei ole maksaa työstä palkkaa vaan maksaa pelkkiä kulukorvauksia - monesti tilanteessa, jossa niitä ei edes pitäisi maksaa.
 
Olet koko ajan puhunut työstä tai duunista, eli ainakin mulle = palkkatyöstä.
 
Kyllä. Ja siinä kohtaa tulisi palkkaa maksaa. Mutta aiemman viestisi perusteella näin ei tulisi tehdä, koska alalla ei siihen ole varaa (kärjistetysti).
 
Opiskeluaikainen harjoittelu sen sijaan on yleensä stipendiluontoista nuorella opiskelijalla, ja palkka-asteikon alapäästä aikuisella.
Kuten toki pitääkin olla.
Usein myös osa harjoittelu-ajan "palkasta" tulee työvoimapoliittiseen koulutuksen kautta, sekoittaen vertailukelpoisuutta entisestään.

 
Ollaanko me nyt näistä muka eri mieltä? Minä halusin erotella nämä kaksi asiaa toisistaan ja mielestäni sanoin asian melko selvästi.
 
Ja AINA löytyy innokkaita (nuoria) kokeilemaan alaa kuin alaa, ja innostuksestaan sekä taloudellisesta tilanteestaan riippuen ovat valmiita palkka-/yms. etuuksien radikaaliinkin leikkaamiseen.
 
Joo, mutta miten se sopii tilanteeseen, että sama yrittäjä ottaa ilmaiset hanut duuniin ja teettää niillä keskenään kuukausitolkulla keikkoja maksamatta yhtään palkkaa?
 
Meikäläiset kun saattavat sopivaan tilaisuuteen tulla talkoohengessäkin heilumaan.
 
Alalle koulutettu tai sen työkseen ilmoittava ei talkootyötä saa enää tehdä. Vaikka palkkaa ei maksettaisi, joutuu työllistäjä maksamaan sivukulut sen mukaisesti kuin alan ammattilainen vastaavasta työstä palkkaa saisi.
 
Jonkun muun kuin oman alan duuneihin sitten saakin mennä talkoolaiseksi.
 
Työmatkakulujen vähennys on tarkoitettu KODIN ja TYÖPAIKAN väliseen kulkemiseen, VEROTON KILOMETRIKORVAUS oman ajoneuvon käytöstä TYÖPAIKAN ja TYÖKOHTEEN välillä.
TYÖPAIKKA=yrityksen fyysinen osoite.
TYÖKOHDE=työn suorituspaikka.
VEROLLISTA kilometrikorvausta voidaan tietty käyttää tapauskohtaisesti.
 
Muut kulukorvaukset, päivärahat yms. ovat oma suonsa.
 
Tuolla yrityksen fyysisen osoitteen kanssa kikkailukin johtaa pian toimiin jos vähänkin haiskahtaa. Puoleen tai toiseen.

 
Taaskaan ei olla eri mieltä. Valitettavasti näille nuorille taas on opetettu työantajien puolesta, että on ok maksaa kilometrikorvaus kodin ja työkohteen välillä tapahtuvalta matkalta ja jättää sitten palkka maksamatta kokonaan, koska näin tarvitsee maksaa vähemmän veroja ja jää enemmän käteen - koska ei me sitä palkkaa kuitenkaan makseta.
 
Ne kotoa tapahtuvat matkat menevät verovähennyksiin, kuten aiemmin mainitsinkin ja itse tuossa ylemäpänä kirjoitit. Tässäkin kohdassa ollaan samaa mieltä, mutta kirjoitit tyylillä, jossa yritit opettaa mulle kuinka asia oikeasti on.
 
Korkeintaan vero-vuoden verran "mahdollista" tätänykyä, verottaja kilauttaa välittömästi kun haistaa vilpin.
Tai joku käräyttää.

 
Aika pitkät on pinnat verottajalla tässä kohtaa. Eivät syynää tällä hetkellä oikeastaan muita kuin raksa-alaa, koska siellä on ongelmia ollut. Alamme on ollut taloudellisesti niin pieni, ettei siihen ole vielä kiinnitetty huomiota, mutta takuulla ongelmia tulee, kun käräytyksiä kerääntyy.
 
Suhdanteet toki alati muuttuvat, mutta silti aina alalla kuin alalla itsesäätely toimii, jos sen annetaan toimia, varsinkin jos kyseessä on esitystekniikan kaltainen marginaaliala.
 
Nokun ei toimi.
 
Alan itsesäätely-kyky toki vaikeutuu jos jokin alan ukopuolinen taho esimerkiksi muuttaa lakeja tai määräyksiä, tai päättää kouluttaa epälukuisen lauman työttömiä per vuosi alalle jossa ennestäänkään ei ole täystyöllisyyttä.
 
Kesäisin sesonkiaikana on vaikeuksia löytää päteviä työntekijöitä. Osa on vaihtanut alaa, kun palkat ovat paskat eikä töitä ole koko vuotta tarjolla.
 
Lait ja säännökset muuttuvat ja olettaisin, että suurin osa yrittäjistä ne ottaa huomioon. Tai ainakin ne tulisi ottaa. Ongelmana ovat ne, ketkä eivät ota. Sitä enemmän ala joutuu tarkkailuun ja säännöstelyn alle, mitä enemmän kaikenlaisia rikkeitä paljastuu.
 
Ai vaikka se eräs pääkaupunkiseudun snagariketjuun viittaavalla nimellä varustettu vuosikymmeniä alalla ollut toimija? ;)
 
Jos nyt en hakemastasi nimestä erehdy, niin se snägärit ovat paremminkin levittäytyneet enemmän maakuntiin kuin pk-seudulle.
 
entinen turkulainen
musamies
02.04.2015 11:05:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse pidän varsin huonona sitä jos palkan maksamattomuus kohdistetaan usein samoihin henkilöihin olivat sitten minkä ikäisiä vain.
 
Sitten taas joillekin maksetaan aivan törkeitä korvauksia ainakin bisneselämässä.
 
Näin eduskuntavaalien alla harvoja keinoja, joilla voisi parantaa tilannetta tulee mieleen siirtyminen perustulomalliin, jossa malli ei ole itsetarkoitus, vaan sen laittaminen toimimaan käytännössä.
 
Perustulomalli yhdistettynä Eezyn tai Ukon tapaiseen laskutuspalveluun veisi tilannetta parhaiten siihen suuntaan, että myös mielenkiintoisista pätkähommista saisi palkkaa jollain selkeällä tavalla. Samalla se tukisi opiskelumahdollisuuksia.
 
Musiikkialan työpaikkoja näkee olevan ainakin MOL sivuilla melko harvoin tarjolla. Siksi voi tulla mieleen, että mukaan on päästävä millä hinnalla vaan.
 
Mielestäni suomalaisessa yhteiskunnassa on tällä hetkellä liikaa vallalla itsekeskeisyys reiluuden ja tasapuolisuuden kustannuksella.
 
miksaajasetä
02.04.2015 11:38:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

musamies: Näin eduskuntavaalien alla harvoja keinoja, joilla voisi parantaa tilannetta tulee mieleen siirtyminen perustulomalliin, jossa malli ei ole itsetarkoitus, vaan sen laittaminen toimimaan käytännössä.
 
Tuo voisikin olla hyvä malli, jos valtiolla olisi jotain, mistä jakaa - kuten vaikka öljy saudeilla ja norjalaisilla. Tilanne taitaa vain olla niin, että tässä köyhässä maassa valtio rahoittaa kaiken toimintansa (kärjistetysti sanottuna) kansalaisilta ryöstetyillä rahoilla.
 
Vaikka perustulomallissa jaettaisiin saman verran rahaa kuin nykyisessä tukiviidakossa, jaetut tuet olisivat niin selvästi näkyvillä, että ainakin minä epäilen monen veronmaksuhalun romahtavan - eikä pelkälle perustulolle syrjäytyneitä olisi välttämättä yhtään vähempää kuin syrjäytyneitä nykyisinkin.
 
musamies
02.04.2015 11:50:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

miksaajasetä: Tuo voisikin olla hyvä malli, jos valtiolla olisi jotain, mistä jakaa - kuten vaikka öljy saudeilla ja norjalaisilla. Tilanne taitaa vain olla niin, että tässä köyhässä maassa valtio rahoittaa kaiken toimintansa (kärjistetysti sanottuna) kansalaisilta ryöstetyillä rahoilla.
 
Vaikka perustulomallissa jaettaisiin saman verran rahaa kuin nykyisessä tukiviidakossa, jaetut tuet olisivat niin selvästi näkyvillä, että ainakin minä epäilen monen veronmaksuhalun romahtavan - eikä pelkälle perustulolle syrjäytyneitä olisi välttämättä yhtään vähempää kuin syrjäytyneitä nykyisinkin.

 
Nykysysteemi on viritetty aivan toisenlaiseen tilanteeseen ja se on syntynyt ilmeisesti sellaisista lähtökohdista käsin, että Suomessa olisi helpohkosti työllistyttävissä teollisuuden tai julkisen sektorin tehtäviin.
 
Siinä opiskelijoiden, pienyrittäjien, omassa työssä työllistyvien ja taiteilijoiden asema on ongelmallinen. Sitten on myös opiskelijoita, jotka eivät saa opintotukea.
 
Nykyisessä tukiviidakossa pyöritetään turhaan vanhentunutta koneistoa, joka on suunniteltu muunlaiseen tilanteeseen kuin missä tänä päivänä toimitaan.
 
Perustulosysteemiä virittäessä tulisi ottaa huomioon, että on aika paljon porukkaa, jotka haluavat tehdä jotain ja siihen taas Eezyn ja Ukon kaltaiset välineet on tuonut uusia mahdollisuuksia.
 
Itse ajattelen, että perustulomalli tulisi olla niin selkeä ettei sen pyörittämiseen ja siitä selvän ottamiseen mene paljoa resursseja, vaan raha hyödyttää mahdollisimman suoraan kansalaisia. Kansalaisilta jää voimavarat silloin muuhun kuin tukien kanssa taiteiluun.
 
Nykyinen tukiviidakko jakaa hyvin vaihtelevia määriä rahaa eri tilanteissa oleville, mutta mielestäni perustoimeentulo tulisi yhdenmukaistaa ainakin opiskelijoiden, työttömien ja pienimmällä eläkkeellä olevien kohdalta ettei synny epäselvää milloin rahat tulee tai ei tule.
 
Mielestäni myös pienyrittäjillä ja taiteilijoilla tulisi olla mahdollisuus perustason toimeentuloon.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti