Muusikoiden.net
26.05.2018
 

Livetoiminta »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Valojen ohjelmointi etukäteen MIDInä?
1
Torniojaws
02.08.2014 14:43:30 (muokattu 02.08.2014 14:57:38)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kovin on vaikea löytää mistään selvää ohjetta amatöörille, joten kysytäänpä ammattilaisilta:
 
Mitä laitteita tarvitaan, että saa etukäteen ohjelmoidun MIDI-fileen avulla ohjattua ihan perusvaloja läppärin kautta? Eli läppärillä siis pyörisi taustanauhat ja klikki, ja siihen niiden kaveriksi vielä yksi (tai useampi) MIDI, joilla samalla ohjautuisi biisin tahtiin valot kuten on etukäteen ohjelmoitu.
 
Läppäri -> Interface -> MIDI Out -> mikä laite? -> n Kpl valoja
 
Sanotaan vaikka 5 valoa, joissa myös eri värejä, joita myös pitäisi pystyä ohjaamaan etukäteen tehdyllä MIDIllä.
 
Kiitos!
 
E:
Ilmeisesti perus-DMX-kontrolleri ja siitä sitten piuha valoihin?
 
Vortech Industrial Metal, uusi levy The Occlusion julkaistu 6.2.2014!
turunenmikko
04.08.2014 00:35:35 (muokattu 04.08.2014 00:42:21)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lähestyisin asiaa midin kautta lähetettävien valotilanteiden (scene) kutsumisella toisesta laitteesta tai ohjelmasta. On toki teknisesti mahdollista käyttää midiä 1:1 dmx -kanavien ohjaamiseen, mutta on ohjelmoinniltaan kovin raskasta mielestäni.
 
Aattele, että teet jollain ohjelmalla tai laitteella ennakkoon vaikka 10 asiaa (sceneä tai yhdistelmiä sceneistä = chase), joita haluat nähä koko show'ssa tai keikalla. Sitten kutsut niitä aina midillä oikeassa kohdassa. Tällöin midiin ei tarvi ohjelmoida kaikenmaailman fade timeja yms vaan annat oikean valo-ohjaimen tehdä sen.
 
Tarviit: tietokoneen, midiohjelmasi, koneen sisäisen midireitityksen (Osx natiivina, Win tarviit esim MidiOx-kalun) takaisin valo-ohjelmaan esim QLC+. Dmx:n saamiseksi koneesta suosittelen Enttec open tai pro-bokseja. Tällöin sulla on dmx koneesta pihalla ja sitten tietty vielä ne valot tilanteen mukaan; himmennin väliin, niin ohjaat halogeeneja tai led-kannut suoraan dmx:lla.
 
Jättäisin kuitenkin ehkä aluksi juuri tuon midin kautta ohjaamisen, koska sulla täytyy olla täydellinen ohjeistus sieltä midifilestä tai muuten saattaa olla pimeää tai vilkkua odottamattomasti. Ota ensin valo-ohjaus haltuun manuaalisesti ja yhdistä siihen vasta sitten midi/ulkoinen ohjaus. Ihan tietsikan näppäimistöltä silloin tällöin keikan aikana näpyttelemälllä saat hyvän shoun, kun rakennat scenet/chaset fiksusti.
 
Tässä ohje periaatteiltaan ilman yksityiskohtia tai perustekniikoihin syventymistä. Midi, midin reititys tietokoneenkoneen sisällä ja koko valo-ohjauksen perusta on saatavilla netistä tosi laajasti.
 
Aloittelijalle suosittelen ilmaista QLC+aa, sillä hommasta pääsee kärryille ja valot vilkkumaan. Sillä myös saa sen midin pelamaan ilman lisäsäätöä, vrt alan yksi standardi MagicQ, johon saa ostaa erillisen midisovittimen.
 
E: Midiohjattavuus on yleensä kaikkein puutteellisin / ala-arvoisin noissa perusohjaimissa. Jos puhutaan alle 1000e pudjetista, silloin ohjelmallinen ohjaus on lähtökohta tuostakin syystä. Chamsysin mq60ssa taitaa olla midi, ja hintaa 7k€.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti