Muusikoiden.net
20.05.2018
 

Livetoiminta »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Spotlightissa patsasteleminen pikku budjetilla
1
musamies
14.10.2013 19:39:22 (muokattu 14.10.2013 19:39:47)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Koska hauskaa valoaiheista lukemista ei sattunut silmään hetimiten aiheesta, tuli mieleen kun kerran pienestä LED-taskulampustani tulee zoomattava spotlight tyylinen valo - joskin liian heikkotehoinen tarkoitukseen - tulee mieleen kysyä vaatiiko jonkun kalliin ja ison tötterön, jotta voisi keikalla patsastella pyöryläisessä valokeilassa kuin joku Broadwayn iso stara?
 
http://en.wikipedia.org/wiki/Spotlight_%28theatre_lighting%29
 
Kaikista hienointa olisi tietenkin jos valoa voisi kauko-ohjata jollain joysticillä.
 
Tämäntapainen valo loisi sopivaa glamouria varsinkin jos värisävyyn voisi vaikuttaa..
http://www.allaboutjazz.com/photos/news/cmSPOTLIGHT.jpg
 
Enko kellään mitään hyvää ideaa miten voisi toteuttaa vähän kuin köyhän miehen spotlight ratkaisun ja mielellään ilman voimavirtaa siinä mielessä, että valaistukseen käytetä paljoa tehoa?
 
Einherjar
14.10.2013 20:08:21 (muokattu 14.10.2013 20:08:57)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos se taskulampun alle 500 lumenia riittää, niin tuossa:
http://www.valostore.fi/tuote/spotlight_vaantyva_teline/
 
Jos nyt meinaat sinne lavalle pystyttää spotin, niin profiiliheitin on hakusessa. Profiili-liikkuviakin on olemassa, jos sen liikkuvan haluaa.
 
Jos taasen meinaat sellaista seurantaheitin-tyylistä etupäästä ammuttavaa kiilaa, niin kannattaa laittaa sitten suoraan seurantaheitin ja kouluttaa jälkikasvu/vaimo/joku ohjaamaan sitä.
 
Tuollainen selkeästi erottuva valkoinen kiila vaatii yllättävästi tehoa, mikäli ei satu olemaan ihan mujstanpimeä lava. Teho taasen maksaa ja ledit vielä enemmän.
 
"Sanovat että osaisin miksata, mutta kyllä se viina mahtaa olla minun juttu" -Tuntematon miksaaja
musamies
14.10.2013 21:26:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mistähän asioista on kiinni miten saisi valokuviosta selkeän ympyrän?
 
Itsellä on joitain melko hyvin valaisevia työvaloja, 250 wattinen monimetallivalo, maksoi uutena vissiin joku n. 80 euroa. Tein liittimen, että käy tavalliseen kaiutinjalustaan. Sille on käyttöä ollut monissa muissa hommissa kuin musassa.
 
Jännää oranssia väriä saa erittäin edullisella katuvalotyylin suur- vai oliko pienpainenatrium valaisimilla, taisi lamput olla 2 x 125 w. Hinta kierrätyskeskuksessa oli ehkä jotain 15 euroa.
 
Musiikkiesityksissä parempi lamppu olisi kyllä heti syttyvä. Ehkä tehokas LED-käsivalaisin on yksi vaihtoehto, niissä vain meinaa yleinen olla valokuvio, jossa keskellä kirkas kohta ja reunoilla hajavaloa.
 
Jostain syystä halvasta Airam cree led yhden pariston pikkutaskulampusta tulee kutakuinkin juuri oikeanmuotoinen valo. Olisiko Airamin mukaan 160 lumenia. Olisko niin, että ehkä kymmenen kertainen määrä lumeneita tarvittaisiin, jotta voisi jotain glamouria ja säihkettä tulla ;-)
 
Einherjar
14.10.2013 21:35:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

musamies: Mistähän asioista on kiinni miten saisi valokuviosta selkeän ympyrän?
 
Rakentamalla polttimon ympärille sopivaa optista osastoa. Katso esimerkkiä profiiliheittimistä.
 
"Sanovat että osaisin miksata, mutta kyllä se viina mahtaa olla minun juttu" -Tuntematon miksaaja
musamies
14.10.2013 22:22:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Einherjar: Rakentamalla polttimon ympärille sopivaa optista osastoa. Katso esimerkkiä profiiliheittimistä.
 
Vinkki on hyvä sillä katsottuani profiiliheittimiä tulin siihen tulokseen, että mullahan on aivan vieressä profiiliheitin - nimittäin vanha Liesegang diaprojektori!
 
Tuollainen:
http://www.eurozahler.de/data/bilde … Liesegang_Dia_Projektor_29313_1.JPG
 
zouwi
15.10.2013 03:27:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

musamies: Vinkki on hyvä sillä katsottuani profiiliheittimiä tulin siihen tulokseen, että mullahan on aivan vieressä profiiliheitin - nimittäin vanha Liesegang diaprojektori!
 
Tuollainen:
http://www.eurozahler.de/data/bilde … Liesegang_Dia_Projektor_29313_1.JPG

 
Tohonhan saat sopivanmuotosen ja värisen keilan leikkelemällä cinefoilia ja värikalvoja diakehyksiin. Sit vielä ohjain matkaan niin saa ihan esiohjelmoidun shown kasaan. :)
 
Mr General
15.10.2013 13:29:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sori mainos, mutta miulla on torilla ylimääräinen clay pakyn pikku seuris joka on tehty tuohon hommaan. 575w purkauslampulla, värinvaihdot, iirikset jne. Laita pikaviestiä jos kiinnostaa.
 
lighthead
15.10.2013 14:44:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mun valotouhut sai alkunsa 90-luvun alussa, kun värkkäsin kaverien bändille multimediaspektaakkelia kahdella diaprojektorilla. Kaikkia mahdollisimman värikkäitä ja absurdeja omia sekä kirppislöytödioja heijastettuna suoraan kohti bändiä. Välillä toimi - usein ei.
Isoin ongelma oli siinä, että lava jäi yleensä liian pimeäksi.
 
Viime kesänä näin Puolassa huikean VJ shown missä heppu käytti dia- ja videoprojisointia siten, että "miksasi" kuvaa käsillä. Eli raotteli sormien välistä projektorien keiloja musan mukaan improvisoiden. Sopi siihen hipahtavaan free jazz meininkiin.
 
Mut täähän on jo vähän offtopic koska ei ole enää valaisua?
 
musamies: Vinkki on hyvä sillä katsottuani profiiliheittimiä tulin siihen tulokseen, että mullahan on aivan vieressä profiiliheitin - nimittäin vanha Liesegang diaprojektori!
 
Tuollainen:
http://www.eurozahler.de/data/bilde … Liesegang_Dia_Projektor_29313_1.JPG
 
musamies
15.10.2013 22:47:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mun puolesta ketjua saa hyödyntää vapaasti mihin tahansa valojuttuihin!
 
Itse olen niin aloittelija valoasioissa, että kaikki kokeilevat ideat on hauskoja luettavia kunhan ymmärtää mistä puhutaan.
 
Mieleen tulee myös, että dataprojektorilla pystyy varmaan kanssa tekemään yhtä sun toista.
 
Jotkut "taskulamputkin" on yllättävän tehokkaita, joskin hinta rupeaa pompsahtamaan. Tehokas taskulamppu on kätevä monessa hommassa.
http://www.valostore.fi/tuotteet/ka … t/?gclid=CNWTxvvMmboCFVF7cAod2GUAuQ
 
miffe
16.10.2013 10:22:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

musamies: Mieleen tulee myös, että dataprojektorilla pystyy varmaan kanssa tekemään yhtä sun toista.
 
Robe ja High End Systems (Barco) ovat jo pitemmän aikaa paketoineet datatykkejä robottisankoihin. Niillä tosiaan voi tehdä kaikkea jännää, jos vain lompakko kestää. Itsellä ei kestä :)
 
turkulainen
zouwi
16.10.2013 12:16:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

miffe: Robe ja High End Systems (Barco) ovat jo pitemmän aikaa paketoineet datatykkejä robottisankoihin. Niillä tosiaan voi tehdä kaikkea jännää, jos vain lompakko kestää. Itsellä ei kestä :)
 
Onhan noita, paikallaan olevalla tykillä tietty saa aikaa keilan joka liikkuu mut niistä loppuu yleensä kirkkaus aivan auttamatta kesken, värit on mitä sattuu eikä resoluutio riitä. Puhumattakaan sit muista ongelmista, kuten kuvamateriaalin ohjauksesta, polttomoiden hinnasta, roudauskestävyydestä yms.
 
Helpoimmalla tosiaan selviää ostamalla jonkun tuohon tarkoitetun tuotteen. Halpis-profiiliheitin maksaa pari satasta ja valoa lähtee moninkertainen määrä kun mistään diaheittimestä jaksaa tulla, värikalvoille on suoraan pidikkeet, keilaa voi muotoilla veitsillä, saa suoraan ständiin kiinni jne. Yleensä vähääkään isommalla keikalla noi "spotlight" heittimet on 1,5kW tuikkuja, isommilla keikoilla vielä isompia kaasupurkauksia. Ero 3kW kaasupurkauksen ja 100W hehkulampun välillä on melkoinen. Pelkän yhden keilan täysin pimeässä tilassa saa jotenkuten vielä näkymäänkin mutta kun artistista yleensä halutaan myös naama näkyviin niin äkkiä siltä efektikeilalta vaaditaankin aika paljon enemmän kirkkautta että se erottuu siitä artistin heijastamasta valosta.
 
Ite harrastelu on toki ihan kivaa mutta jos haluaa lopputuloksen näyttävän joltain muulta kun "tein ite ja säästin" hintaluokalta niin yleensä siihen tarvitaan tehdastekoisia tuotteita.
 
musamies
16.10.2013 13:37:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

zouwi: Helpoimmalla tosiaan selviää ostamalla jonkun tuohon tarkoitetun tuotteen. Halpis-profiiliheitin maksaa pari satasta ja valoa lähtee moninkertainen määrä kun mistään diaheittimestä jaksaa tulla, värikalvoille on suoraan pidikkeet, keilaa voi muotoilla veitsillä, saa suoraan ständiin kiinni jne. Yleensä vähääkään isommalla keikalla noi "spotlight" heittimet on 1,5kW tuikkuja, isommilla keikoilla vielä isompia kaasupurkauksia. Ero 3kW kaasupurkauksen ja 100W hehkulampun välillä on melkoinen. Pelkän yhden keilan täysin pimeässä tilassa saa jotenkuten vielä näkymäänkin mutta kun artistista yleensä halutaan myös naama näkyviin niin äkkiä siltä efektikeilalta vaaditaankin aika paljon enemmän kirkkautta että se erottuu siitä artistin heijastamasta valosta.
 
Kaivoin juuti kaapista 250 wattisen monimetalli polttimon ja siinä on Puuilon hintalappu 14,90. Kaivoin saman näköisestä tietoja netistä ja näyttäisi olevan jotain 19000 lumenin luokkaa valoteho.
 
Esimerkiksi rantakekkereiden valaisussa tämä oli ihan hyvä. Huonoja puolia on kun lamppu pitää olla päällä koko ajan ja nykyinen valaisin on enempi työvalaisin, jonka tarkoitus on levittää valoa mahdollisimman laajalle alueelle.
 
Lyhyellä laskutoimituksella voisi arvella jos olisi vaikka ledejä ja viimeksi ostamastani 10 watin E27 kantaisesta ledistä luvataan 806 lumenia. 19000/806x10=n. 236 wattia.
 
Itse siis veikkaisin monimetallilamppuun vertaamalla, että sen valotehoilla saisi kyllä selkeästi erottuvan keilan aika monessakin tilanteessa, mutta vähempikin riittää ja voisi ajatella, että 100 wattia ledejä sopivassa umpiossa loisi minun tarkoittaman ympyrämäisen keilan. Oma haasteensa on jos keilan värejä on tarvista muuttaa.
 
Ajoneuvoihin saa hankkia esim. tällaisia kauko-ohjattavia valoja:
http://www.valostore.fi/tuote/kauko … ohjattava_hakuvalo_35w_hid_12v_24v/
 
-------------------
 
Tuossa saman näköisen monimetallilampun tietoja, josta minusta tulee jo aika hyvin valoa pikkuharrastehommeleita ajatellen:
 
Monimetallilamppu 250W 4000K E40
_22.90€
Varastossa _
Monimetallilamppu 250W 4000K E40
Suurenna
 
Monimetallilamppu kirkkaalla ulkokuvulla
 
Käyttökohteita esim. urheilupaikat, rakennusten valaistus, aluevalaistus ja kasvihuonevalaistus. Värilämpötila 4000K. Lamppu vaatii suojaavan etulasin.
 
Soveltuu sekä monimetalli- että suurpainenatriumliitäntälaitteille.
 
Jännite: 230V
Teho: 250 W
Kanta: E40
Värilämpötila: 4200K 642
Värintoistoluokka: Ra > 62
Keskim.käyttöikä: 8000 t
Valovirta: 19000 lm
Mitat: 257 x 46 mm
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti