Muusikoiden.net
22.04.2018
Soittimet, laitteet, tarvikkeet | Ylöjärven Musiikkikauppa 

Livetoiminta »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kaukokaapelin liittäminen mikseriin
1
FuguManiac
16.10.2012 19:52:17
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Elikkäs äänentoiston saralla kokematon kyselee, että voiko kaukokaapelin liittää mihin tahansa mikseriin, ja jos ei, niin mistä sen sitten tietää että onnistuuko (millanen plugi tulisi löytyä tms.)?
 
Pahoitteluni, jos asiasta on jo kyselty, mutta en oikein suoraan tähän liittyvää löytänyt etsimällä..
 
oksatboys
16.10.2012 20:32:30 (muokattu 16.10.2012 20:33:28)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No se riippuu ihan siitä millaiset liittimet sen kaapelin päässä on. Jos on xlr-uroot niin se menee mikseriin missä on xlr-naaraat. Jos taas kaukon viuhkassa on 6,3mm plugit niin ne uppoo reikiin jotka ovat pikkasen reilu 6,3mm halkaisijaltaan.
 
"Makkara ilahduttaa, kun se on niin perkeleen hyvää." -vvaltsu
FuguManiac
17.10.2012 12:22:48
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitokset, nyt kun tarkemmin aloin miettimään että miten se kaukokaapeli toimii, niin kysymykseni oli ehkä hieman hölmö. Mutta bändiä pyydettiin keikalle eräisiin synttärikemuihin ja kuulemma PA löytyy, jos mikseri sopii kaukokaapeliin, niin näissä asioissa täytenä ummikkona piti tarkistaa asian laita...
 
Meneekö mulla luvut ihan sekaisin, vai onko 6,3mm plugi sellanen ns. "tavallinen kitaraplugi"?
 
fox
17.10.2012 13:32:31
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hevikangsta:
Meneekö mulla luvut ihan sekaisin, vai onko 6,3mm plugi sellanen ns. "tavallinen kitaraplugi"?

 
Sehän se, eli 1/4 tuuman plugi.
 
welcome to the twilight zone "A fox is a wolf who sends flowers." relic #1
oksatboys
17.10.2012 16:40:54
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hevikangsta: Kiitokset, nyt kun tarkemmin aloin miettimään että miten se kaukokaapeli toimii, niin kysymykseni oli ehkä hieman hölmö. Mutta bändiä pyydettiin keikalle eräisiin synttärikemuihin ja kuulemma PA löytyy, jos mikseri sopii kaukokaapeliin, niin näissä asioissa täytenä ummikkona piti tarkistaa asian laita...
 
Meneekö mulla luvut ihan sekaisin, vai onko 6,3mm plugi sellanen ns. "tavallinen kitaraplugi"?

 
No sun pitää kysyä millaset liittimet siinä kaukossa on.
 
Ei välttämättä ole "tavallinen kitaraplugi", vaan ns. TRS-plug. Plugi siis näyttää kyllä kitaraplugilta (eli monoplugilta) ja on saman kokoinen. TRS on lyhenne sanoista tip, ring ja sleeve. Plugissa on siis kolmejohdinta, kaksi signaalia ja maa. Tämä mahdollistaa balansoidun signaalin.
 
http://en.wikipedia.org/wiki/TRS_connector
http://en.wikipedia.org/wiki/XLR_connector
http://en.wikipedia.org/wiki/Balanced_audio
 
Millanen mikseri sulla on? Mikseriin saattaa hyvässä lykyssä käydä kummat liittimet tahansa.
 
"Makkara ilahduttaa, kun se on niin perkeleen hyvää." -vvaltsu
rintapek
17.10.2012 16:45:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hevikangsta: ... bändiä pyydettiin keikalle eräisiin synttärikemuihin ja kuulemma PA löytyy, jos mikseri sopii kaukokaapeliin, ...
 
Ei kuulosta hyvältä.
 
Miten niin "jos" mikseri sopii kaukokaapeliin?
 
Sinuna reippaasti ennen keikkaa selvittäisin, et mitkä kamat paikalla oikeesti on ja toimiiko ne.
 
One kind of music only - the good kind
oksatboys
17.10.2012 17:06:41 (muokattu 17.10.2012 17:07:35)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

rintapek: Ei kuulosta hyvältä.
 
Miten niin "jos" mikseri sopii kaukokaapeliin?
 
Sinuna reippaasti ennen keikkaa selvittäisin, et mitkä kamat paikalla oikeesti on ja toimiiko ne.

 
Kompkomp.
 
Suosittelisin et otat haltuun yleisimpien (mikseri, mikrofoni, erilaiset piuhat, vahvistin, kaiutin, kompura, kaiku...) bändisoittoon liittyvien laitteiden tekniikan, noin niinku yleisellä toimintaperiaatetasolla. Silleen et tunnet käytetyt liitännät ja kytkennät, mitä tarkoittaa esim. linjatasoinen signaali tai 2 x 800000TW 8 ohm, mitä tekee nappulat postfader, PFL, -20dB mikserissä. Meinaan että jos (ja kun) hoitaa ite sekä soiton että äänitekniikan, niin kummatkin pitää hoitaa riittävän hyvin, jotta esityksestä on kuulijalle jotain iloa. Ennemmin sitä oikeestaa kuuntelee vaikka pikkasen ontuvaa soittoa, kuin epämääräistä mössöä ja kiertoa.
 
Sori kun avautuminen jatkuu, mut mä tunnen kauheesti muusikoita ja tapahtuman järjestäjiä joilla ei ole mitään käsitystä vaikkapa siitä mitä tarvitaan, jotta esim. 4 hengen rokkibändi voi vetää hyvän kuuloisen keikan navetan vintillä satapäiselle yleisölle. Tästä johtuen en yleensä luota että kaikki on OK, jos äänentoistojärjestelmää luonnehditaan "PA on " tai "jonkinlainen PA on". Jonkun silmissä kun pari hassua kaappia (ilman standejä tietty) ja 2x150w mikserivahvistin voi olla PA. Mä oonkin ottanu oman mielenrauhan turvaamiseksi tekniikkavastaavan roolin bändeissä, eli tsekkaan aina baarien nettisivuilta tai milloin mistäkin/keneltäkin mitä laitteita löytyy. Siis nimenomaan mitä laitteita, ei sitä onko PA vai eikö ole. Lisäksi lähettelen keikkapaikkoihin kanavalistoja. Jos keikalla äänimies on niin luultavasti se tykkää kanavalistoista.
 
E. siis rintapekiä ei ollut nyt tarkoitus ohjeistaa.
 
"Makkara ilahduttaa, kun se on niin perkeleen hyvää." -vvaltsu
KariS
17.10.2012 17:41:37
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hevikangsta: Elikkäs äänentoiston saralla kokematon kyselee, että voiko kaukokaapelin liittää mihin tahansa mikseriin, ja jos ei, niin mistä sen sitten tietää että onnistuuko (millanen plugi tulisi löytyä tms.)?
 
Pahoitteluni, jos asiasta on jo kyselty, mutta en oikein suoraan tähän liittyvää löytänyt etsimällä..

 
Ei kysyvä tieltä eksy... eikä eksyvä tietä kysy...
 
Yleensä mikseristä löytyy tosiaan XLR-sisäänmenot kanavien sisäänmenoille. Tämä pää "ei yleensä" aiheuta ongelmia. Näin taitaa olla "kaikissa" tämän jumalan aikana valmistetuissa miksereissä. Paitsi ihan pienimmissä...
 
Masterulostulot voivat sitten yllättäen olla joko XLR:llä tai plugilla... yksinkertaistetaan tässä kohden 6,3mm = 1/4"... ei oteta kantaa onko balansoitu vai ei... jos kiinnostaa, niin "yleensä stereoplugi on balansoitu ja monoplugi ei koskaan"...
 
Monitorilähdöt mikserissä taas sitten ovat "yleensä" plugilähtöjä - ja kaukokaapelit taas sitten jostain syýstä yleensä XLR:llä... voisiko joku kertoa kaukokaapelinvalmistajille, että halpisnaruun voisi laittaa balansoidut plugit paluulinjoille aux3:sta eteenpäin ihan suosiolla, niin ei tarvittaisi adaptereita... Salaliittoteoriaa epäilen. Eli tässä kohdassa sulla on miinan paikka. Plugi -> XLR -adaptereita tai adapterikaapelin pätkiä saattaa tarvita muutaman matkaan, monitorien määrästä riippuen...
 
Lavarasian päässä on "yleensä" inputeille myös XLR -liittimet. Mikit sopii niihin kuin tehty. Mutta siihen ei saa plugipiuhalla kiinni esmes kiippareita ilman temppuilua. Tempun nimi on DI-box. Se taas tarvii sähköä. Mikseristä phantom päälle tai 9V patteri DI-boxiin. DI-box muuttaa plugimaailman balansoimattoman signaalin balansoiduksi, jolloin signaali kulkee häiriöttä kauemmaksikin.
 
Lavarasian lähdöt mastereille ja monitoreille ovat kaupan tekeleissä yleensä XLR-liittimillä. Yleensä päätteet syövät ahteriinsa XLR-liittimiä. Mutta jos olllaan vanhoissa härveleissä, niin esim antiikin Labgruppenissa on ihan oma pinout. Have fun! Ja joissain vanhemmissa monitoreissa oli vaan plugilla sisääntulo (esim Peavey). Taas tarkastuksen paikka.
 
Ja äänihän sitten haluaa kulkea XLR-kaapelissa aina pinnien suuntaan. Tätä on joku joskus pähkäillyt ääneen... ei sovi liitin väärään päähän ei ei... :-)
 
Sitten hyvä perussääntö, jota yllä jo vähän ehdoteltiinkin. Tutustu kamoihin ja mielellään testaa koko systeemi ENNEN KEIKKAA... Säästyy pettymyksiltä, hikikarpaloilta ja sangen suurella todennäköisyydellä vähintään vitutukselta. Ihan kaikki - esiintyjät, yleisö, ja ihan itse. Tai sitten vaan mennään sillä mitä on ontuen maaliin. Kunhan muistaa, että aina ei pääse edes maaliin... keskeyttäneiden joukko ei ole aivan pieni.
 
Kolmas vaihtoehto on kilauttaa kaverille joka omistaa vehkeet, osaa homman tai ymmärtää vehkeistä ja tulee avuksi...
 
Eli tuo sopivuuskysymys ei yllättäen ole yhtään turha. Vaatii vähän viitseliäisyyttä tarkastaa millä ja missä mennään...
 
Mikserivalmistajien sivuilta löytyy miksuuttimien manuaaleista hyviä kytkentämalleja aloittelijalle. Niissä on selostettu liittimistä lisää ja tarkemmin.
 
Jotain varmaan unohtui?
 
/Kari
 
PS: Vahvat yleistykset ja mutkissa oikomiset yritin laittaa "lainausmerkkeihin" aloittelijatason vehkeiden mukaisesti... Näistä oletan olevan kysymys.
 
Make it idiot-proof and someone will make a better idiot
rintapek
17.10.2012 18:16:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

oksatboys:
 
E. siis rintapekiä ei ollut nyt tarkoitus ohjeistaa.

 
Minä sit taas otan ihan kiitollisena vastaan aivan kaiken ohjeistuksen minkä saan.
En tosiaankaan ole muuta ko harrastehumppaaja, räpiköivä runpali, helvatan huono hanuristi, varisääninen leikkiElvis ja ns. teknikko yksinomaan sevvuoksi, et hyvin harvassa tosiaan on soittokaverit, joita oman soittimen ulkopuolinen tekniikka ylipäänsä kiinnostaisi.
 
Mut olen mä jokusen hääkeikan soittanu.
 
Noiden keikkojen "järjestäjät" ovat ihan poikkeuksetta amatöörejä. "Polttariporukan" villeimpiä ideoita voi yrittää hillitä, mut ei se aina onnistu.
 
Noin 100% tapauksista, mis paikalla on "kamat" ja "valot" tarkoittaa sitä, et "kamat" on kaks seinään pultattua JBL:n Eonia, joista toinen on rikki, ceedeesoitin joka kyl viel viime kuussa toimi ja ne "valot" on puoliksi palaneita, tai niit ei muuten vaan voi käyttää.
 
Jos laulu kuuluu, balanssi on oikealla hehtaarilla, äänenpaine on sopiva ja bändi soittaa suurinpiirtein sinnepäin, ni keikka on puikoissa. Ei siin kamoilla herkutella.
 
Ain stressiklubin mukana kulkee omat kamat. Jos paikalla on paremmat tai siedettävät, niin siinähän vaan pääsee roudauksessa helpommalla. Mut sitä keikkaa odotellessa...
 
One kind of music only - the good kind
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti