Muusikoiden.net
25.06.2018
Gibson Custom Shopin upeat 2018-mallit nyt esillä Kitarapajassa 

Livetoiminta »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kuulemisen fysiologiasta
1
kkallio
27.01.2012 13:00:38 (muokattu 27.01.2012 13:02:25)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Terve konserttiäänentoiston ammattilaiset !
Allekirjoittanutta, hissukseen ikääntyvää musiikinharrastajaa on askarruttanut kovasti viime aikoina se, miten konsertit kuulee. Tämän järkeilyn tarkoitus ei ole missään määrin arvostella konserttien äänentoistoa ,äänenpainetta tai muita järjestelyjä, vaan pohtia sitä kuulemisen kannalta erityisesti geriatrisen kuulijan kannalta. Miten kuuleminen muuttuu iän myötä ? Heinäsirkat lopettavat soittamisensa jossain vaiheessa. Mutta mitä muuta tapahtuu? Kuinka varustautua niin, että voisi nauttia mahdollisimman täysipainoisesti railakkaasta rokkikonsertista? Omien vaatimattomien bändikokemusten perusteella senioriyleisö ainakin on melko kriittistä äänenpaineiden suhteen. Joskus tsekissä tulee vaatimus pudottaa tasoja, vaikka saliääntä ei edes kytketty päälle!
 
Reilu vuosi sitten Tampereella konsertoi Steve Lukather. Hyvä konesertti äänentoisto mukaan lukien. Se konsertti antoi pohtimisen aihetta, koska ilmeisen taitava miksaaja käänsi nappulaa kappaleiden hengen mukaan. Äänenpaineet (ainakin) vaihtelivat , kuten varmaan moni muukin asia.
Mielenkiintoista oli se, että soolo-osissa äänenpainetta pudotettiin melkoisesti (samoin Lukatherin jyräämistä hillittiin). Se, mitä silloin pystyi kuulemaan, oli aivan jotain muuta kuin kovemman volan kohdissa. Vaikutti siltä, että soittimet asemoituivat omille fyysisille kohdilleen, soundien nyanssit ja herkut tulivat esiin selkeinä, verhoitumattomina. Silmät kiinni kuunnellen saattoi kuulla rumpalin olevan oikeakätinen. Tai ainakin kuvitella kuulevansa niin.
Kun sitten taas volaa nostettiin, vaikutti siltä, että ääni ikään kuin muuttui monoksi puuroutui. Todellisuudessa näin varmasti ei käynyt, mutta ikääntyvät kuuloelimet- ja hermot väittivät niin. Vai mitä tässä tapahtui ?
Jatkokysymys edelliseen liittyen. Minkälaiset tulpat tunkisi korviinsa, että voisi keinotekoisesti pudottaa äänenpainetta ja pystyä nauttimaan kuulemastaan kuten pariakymmentä nuoremmat kuulijat. Vai mitä tässä tekisi. Poissakan ei malta pysyä.
 
Vielä kerran väärinymmärtämisen välttämiseksi: Tämä ei ole "yksi monen eläkeläisen puolesta"- tyyppinen vaatimus äänenpaineen pienentämiseksi.
 
NeliX4
27.01.2012 15:51:04 (muokattu 27.01.2012 15:57:31)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

http://www.ml-suojainpalvelut.fi/
 
Tuommoset muotoillut korvatulpat -7db tai -10db voi tilata. Maksoi n 200 ja korvakäytävä pysynee 5-10 vuotta riittävän samanlaisena, ennen kuin joutuu tilaamaan uudet. Yksi parhaista äänentoistoon liittyvistä sijoituksistani.
 
Noita voi tilata muualtakin.
 
Rumpalin kätisyydestä voisin kommentoida, että kun kuuntelee rumpalin miksaamia levyjä, niin rummut pruukaa olemaan "väärinpäin". Esim. Jo Stance.
 
Volyymiasiahan jakaa äänimiehet niihin, jotka vetävät riittävän lujaa (ottaen kuitenkin normit huomioon) että pääsee lavaälämölön "päälle", ja toisiin, jotka pyrkivät pitämään volyymit yleisölle kohtuullisena, vaikka siinä lavaälämölö yms. tekee soundista huonon. Ihanneolosuhteissa, esim. hyvässä konserttisalissa, ei tästä tarvitse tehdä kompromissia.
 
Kannattaa myös ottaa huomioon mahdollinen humalaisen yleisön tuottama uskomaton möly. Sille kukaan ei voi mitään.
 
Sax-pappa
02.02.2012 09:41:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tänä vaikuttaa varmastikin eräänlainen peittoilmiö: Jollain taajuudella oleva vomakas ääni peittää kuuloaistimuksessa lähellä olevat taajuudet. Tämäntyyppisiin asioihin perustuu mm. puhelimissa käytettävä äänen pakkaus. Ei lähetetä sellaista informaatiota jota kuitenkaan ei aistita.
 
Sir Attila
02.02.2012 18:08:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Peittoilmiötä (sekä aika- että taajuustason) käytetään jollain tapaa hyväksi kaikissa äänenpakkaus- koodekeissa (mukaanlukien MP3) mutta äänten maskaantuminen toimii samalla tavalla kuulijan ikään katsomatta.
 
Mä liputan kanssa korvaan valettujen tulppien puolesta, pesee silikonikuuset ja vaahtomuovitamppoonit mennen tullen. Mutta tasaiset nekään eivät ole vasteeltaan jos asiaa ajatellaan mitä kuulija oikeasti kuulee. Korva kun ei ole samalla tavalla lineaarinen äänensieppari kuin esim mikrofoni. Fletcher-Munson käyrät (löytyy about kaikista audio-alan opuksista) osoittavat että kuulon taajuusvaste riippuu äänenpaineestä. Jos onnistuttaisiinkin kehittämään korvatulppa joka niistäisi tasaisesti esim. 10 dB pois kaikilta taajuuksilta, korva siis kuulisi taajuustasapainon erilaisena. Pääsääntönä niin että vaimennettu ääni kuulostaa keskiäänivoittoisemmalta kuin alkuperäinen. Matalilla taajuuksilla tämä ilmiö ei käytännössä tulppien kanssa juuri haittaa kun matalien äänten aistiminen tapahtuu muutenkin kuin korvakäytävän läpi: luujohtumisena, tuntoaistin välityksellä jne. Mutta diskanttipäässä tämä kiusa on todellinen, hyvilläkin tulpilla diskanttipuoli katoaa vähän liikaa.
 
Mutta alkuperäiseen aiheeseen palatakseni, ikääntyessä kuulossa ei lähtökohtaisesti tapahdu mitään mikä estäisi nauttimasta musiikista täysipainoisesti myös varttuneemmalla iällä. Korvan ylärajataajuus tosin laskee ja äkikseltään pudotus esim. 20 kHz:stä 16 kHz:iin voi kuulostaa rajulta. Mutta jos asiaa tarkastelee logaritmisella asteikolla, tuo alenema on about kolmasosa-oktaavin verran kun kuuloalue kokonaisuudessaan kattaa n 10 oktaavia. Eikä tuolla taajuusalueella mitään varsinaista informaatiota ole millään ns. vakiintuneella soittimella, pelkkiä harmoonisia kerrannaisia.
 
Tietysti voidaan spekuloida onko tuolla merkitystä esim miksaajan työssä. Mun mielestä ei ole: kuuleminen ja "hyvä soundi" on ensi sijassa sitä että verrataan saapuvaa ääntä johonkin aikaisemmin kuultuun. Karrikoituna esimerkkinä: miksaaja on joskus kuullut viulua ilman PA:ta ja ruuvaa nappulaa tavoitteenaan saada kaiuttimista aikaan samanlaista ääntä. Kun kuulokynnys laskee sen verran että se korkein aiemmin kuultu harmooninen kerrannainen katoaa, pitää vaan käydä sen akustisen viulun vieressä päivittämässä referenssi ja taas voi jatkaa hommia. Elävässä elämässä tätä referenssien päivittymistä tapahtuu koko ajan tiedostamattamme.
 
Sen sijaan jos menee pilaamaan kuulonsa liialla melualtistuksella, taajuusvastekuoppa iskee yleensä 5-6 kHz tietämille ja sen kanssa eläminen onkin sitten paljon hankalampaa. Varsinkin jos vielä tinnitus piippaaa vielä kaupan päälle samalla taajuusalueella. Eli kuulosta todella kannataa pitää huolta, tuota kuulonalenemaa kun ei palauteta millään pillereillä tai leikkauksella.
 
Ehkä ainoa tunnettu syy (yleisen rauhoittumisen ja järkiintymisen ohella) miksi kääntyvät ihmiset haluavat maltillisempia äänenpaineita on välikorvan jalustinlihaksen (musculus stapedius) ikääntyminen. Tämä korvan sisäinen limitteri kun ikääntyessään sekä alkaa menettää sekä vaimennuskykyään että hidastumaan eli se ei kerkiä mukaan nopeisiin signaalipiikkeihin. Mutta jos äänenpaineet pidetään kurissa, musiikista voi siis nauttia ihan hyvin vanhanakin.
 
Yhden koulukunnan mukaan muuten tuo ikäkuulokin on vain länsimaisen elämäntyylin aiheuttamaan melualtistusta, joillain koko ikänsä hiljaisuudessa asuvilla alkuperäisheimoilla kun ei tiettävästi samaa ilmiötä ole havaittu lainkaan.
 
kkallio
05.02.2012 13:44:34
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sir Attila: ......., musiikista voi siis nauttia ihan hyvin vanhanakin.
 
Yhden koulukunnan mukaan muuten tuo ikäkuulokin on vain länsimaisen elämäntyylin aiheuttamaan melualtistusta, joillain koko ikänsä hiljaisuudessa asuvilla alkuperäisheimoilla kun ei tiettävästi samaa ilmiötä ole havaittu lainkaan.

 
Suuret kiitokset perusteellisesta vastauksesta.
 
NeliX4
06.03.2012 10:03:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tässä ihan mielenkiintoinen artikkeli onko 24 bit / 192 kHz oikeasti hyötyä, jossa samalla käydään kansantajuisesti kuulon fysiologiaa läpi.
 
http://people.xiph.org/~xiphmont/demo/neil-young.html
 
Toomio
06.03.2012 12:41:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nykyään muuten Respectakin tekee muusikoille kuulosuojauksia, mihin saa monitoroinnit.
 
Täähän voi olla arkipäivää muualla, mutta myös pienempien kuntien Respectoissa onnistuu.
 
Kefiiri
08.03.2012 08:14:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kkallio: Kun sitten taas volaa nostettiin, vaikutti siltä, että ääni ikään kuin muuttui monoksi puuroutui. Todellisuudessa näin varmasti ei käynyt, mutta ikääntyvät kuuloelimet- ja hermot väittivät niin. Vai mitä tässä tapahtui ?
Jatkokysymys edelliseen liittyen. Minkälaiset tulpat tunkisi korviinsa, että voisi keinotekoisesti pudottaa äänenpainetta ja pystyä nauttimaan kuulemastaan kuten pariakymmentä nuoremmat kuulijat. Vai mitä tässä tekisi.

 
Puuroutuuhan se ääni kun volaa tarpeeksi nostetaan, ja yhtä kurjalta se kuulostaa nuoremmillakin korvilla. Säälittävän typerää on, että konsertissa pitää olla niin kova melu että sekä soittajat että yleisö tarvitsevat kuulonsuojausta pysyäkseen terveinä.
 
Numb
08.03.2012 12:00:24 (muokattu 08.03.2012 12:00:37)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kefiiri: Säälittävän typerää on, että konsertissa pitää olla niin kova melu että sekä soittajat että yleisö tarvitsevat kuulonsuojausta pysyäkseen terveinä.
 
Onneksi asia on viime vuosina ollut liikkumassa parempaan suuntaan, ja keikoista voi entistä useammin nauttia tunkematta korviinsa jotakin täytettä.
 
Lanke trr gll -Kurt Schwitters
BobHope
12.03.2012 01:43:52
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Numb: Onneksi asia on viime vuosina ollut liikkumassa parempaan suuntaan, ja keikoista voi entistä useammin nauttia tunkematta korviinsa jotakin täytettä.
 
Saman olen itsekin jo vajaan kymmenen vuoden aikana huomannut. Nykyään klubikeikoilla käydessä tuntuu, että kuuntelen useammin ilman tulppia, kuin tulppien kanssa.
 
Diatonic is a low calorie Schweppes.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti