Muusikoiden.net
20.06.2018
Gibson Custom Shopin upeat 2018-mallit nyt esillä Kitarapajassa 

Livetoiminta »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Headsetista kysyttävää..
1
lingo
23.06.2011 20:47:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Meillä on kesäteatterissa langattomia headsettejä käytössä tusinan verran. Niiden pitäisi kestää koko kesä (ja mielellään kauemminkin) koska ei löydy yhtään ylimääräistä ja rahat on tiukalla. No, hyvää huolta niistä siis pitäisi pitää. Näyttelijöillä ei kuitenkaan ole aina hanskassa oikeanlainen käsittely. Langattomien lähettimien antennit ovat vääntyneet miten sattuu ja muutaman mikrofonin johto on paikoin kuoriutunut.
 
- Vaikuttaako antennin pieni vääntyminen paljon ääneen? Miten?
- Millainen on hyvä perushuolto headseteille ja lähettimille?
- Mistä yleensä johtuu rätinä? Onko liittimissä skeidaa?
- Kuoriutunut johto. Mitä sille tehdä? Teippiä päälle?
 
Häiritseekö se, kun monta näyttelijää on mikrofoneineen vastaanottimen lähellä? Meidän PA:sta kuuluu silloin "vikinää" tai narahtelua.. en osaa oikein kuvata ilmiötä :D Melko huomaamatonta kuitenkin; ei häiritse näyttelijöitä tai katsojia, mutta minua tekniikasta vastaavana kiinnostaisi.
 
Systeemi on jokaisella tällainen:
http://www.musamaailma.fi/epages/mu … ectPath=/Shops/musa/Products/789831
 
Sir Attila
24.06.2011 11:05:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

- Vaikuttaako antennin pieni vääntyminen paljon ääneen? Miten?
 
Lähettimen lanka-antennin pienet mutkat eivät vaikuta ääneen niin kauan kuin antennin sisällä kulkevat johtimet eivät katkea. Ongelmia tulee vasta sitten kun antenni on todella mutkalla, esim kaksinkerroin taitetun antennin lähetysteho on puolet suorasta. Mutta antennin pitää toimiakseen olla (RF-mielessä) vapaassa kentässä, eli jos se esim jää mutkalle näyttelijän selän ja lähettimen metallikuoren väliin niin syntyy jo aika tavalla vaimennusta.
 
- Millainen on hyvä perushuolto headseteille ja lähettimille?
 
Varsinaista huoltoa nuo laitteet eivät tarvitse kun niitä käsitellään oikein. Usein teatterissa ongelmat juontaa juurensa huonosta käsittelystä eli laitteet putoilevat tai johtoihin tulee vaatteidenvaihdossa vetoa. Tai jos usein vaatteita vaihtava näyttelijä laittaa masiinan vaatteiden alle alimmaiseksi paljasta ihoa vasten, voi lähetin olla rivakan tanssikohtauksen jälkeen täynnä hikeä. Mikit hajoavat joko liittimistään tai mikkikapseli muurataan tukkoon puuterilla ja hiuslakalla. Eli jokaisen näyttelijän kanssa joutuu yleensä käymään läpi (pukukohtaisesti) miten piuhat vedetään ja mihin lähetin laitetaan, esim tarvitseeko lähetin oman vyön/pussin vaatteiden alle. Ja sitten paljon laastariteippiä että piuhat pysyy paikoillaan.
 
- Mistä yleensä johtuu rätinä? Onko liittimissä skeidaa?
 
Liittimien skeida tai piuhojen rikkinäisyys ilmenee yleensä "pätkimisenä" (ääni tulee/menee näyttelijän liikkeiden mukaan), "rätinä" viittaa enemmänkin laitteiden keskenäiseen häiriöön tai liian pitkiin etäisyyksiin. Langattomat mikit toimivat kapealla taajuusalueella ja mitä halvemmalla tehty laite (epätarkempi/loivempi RF filtteröinti) sitä todennäköisemmin kanavat vuotavat tai ainakin häiritsevät toisiaan. Joskus oikean kanavayhdistelmän löytäminen budjettimasiinoille on aikamoista salatiedettä ja arpapeliä, joskin laitevalmistajien taulukot auttavat asiaa. Pro-vehkeissä laitteet hakevat nykyään automaattisesti häiriöttömät kanavat tai kanavakenttää hallitaan erillisellä softalla, mutta silloin pelataan keskiverto amatööriteatterin budjetin ulkopuolella. Jos ongelmana on liian pitkät etäisyydet, täytyy vastaanottimien antenneille keksiä parempi paikka, korvata vastaanottimien alkuperäiset tikku-antennit suuntaavilla pizza-lapioilla tms.
 
- Kuoriutunut johto. Mitä sille tehdä? Teippiä päälle?
 
Jos vain kuori on rikki mutta johtimet ovat ehjät niin teippi toimii ensiapuna, lopullisempi korjaus mieluummin kutistesukalla.
 
duane
24.06.2011 15:03:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Meillä on käytäntönä kääriä beltpack kumihanskaan, jolloin liitännät, antenni ja itse lähetin on suojattuna hieltä. Ja DPA headseteillä on AINA foampallukka kapselin suojana, em eritteet ja aineet tappaa kapselin nopeasti. Joskus joutuu vaihtaan foamin jopa näytösten välillä, kun se kuolataan märäksi :D
 
Lisäksi kannattaa tosiaan opastaa käyttäjät huolehtimaan mikeistä ja käyttämään niitä oikein. Esim DPA -mikeissä jengi tuppaa kiinnittään piuhan puomin klipsiin, kun se on about sopivan kokoinen ja sehän hyvin todennäköisesti rikkoo piuhan..
 
katellaan...
lingo
25.06.2011 01:11:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos hyvistä vastauksista!
 
Tuosta kutistesukasta.. Yritin etsiä tuloksetta ratkaisua, joka olisi läpinäkyvä (tai muuten vähän huomiota herättävä beigessä mikrofonijohdossa) ja jonka saisi laitettua johtoon sen päässä olevasta liittimestä huolimatta. Johdon paksuus on 2mm ja eivät taida nuo pienimmät kutistesukat paljon venyä. Johdon päässä olevan liittimen paksuus on kuitenkin leveimmillään reilu 10mm.
 
Ehdotuksia? Muita ratkaisuja johdon paikkaamiseen? Teippi ei oikein houkuttele kuin väliaikaisena ratkaisuna. Loman ajaksi otin mikit mukaan ja irrotin teipit, nyt siis pysyvämpää helppoa ratkaisua ovat odottamassa.
 
Sir Attila
25.06.2011 12:02:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kutistesukkaa saa kyllä läpinäkyvänäkin, mutta (väristä riippumatta) ongelmana on kyllä sopivan koon löytäminen, minkä saa vedettyä mini-xlr:n yli ei kyllä enää puristu ohueen johtoon.
 
Vulkanoituva sähköteippi voisi toimia mutta ainakaan mulle ei ole sitä koskaan tullut vastaan muuta kuin mustana. Sekään ei siedä hirveästi taivuttelua mutta jos teippaa samaan nippuun jonkun jäykisteen (esim tulitikku) niin ei se ainakaan samasta kohdasta enää petä. Ja sitten viimeiseksi naamioi koko roskan toisella teipillä halutun väriseksi (tätä pintateippiä voi joutua ajan saatossa vaihtamaan). Tuolla tavalla vaan korjauskohdasta tulee melko paksu.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti