Muusikoiden.net
20.06.2018
 

Livetoiminta »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: PA-laitteet sarjaan
1
@Kärsä
08.10.2010 16:11:05 (muokattu 08.10.2010 16:11:24)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pitäisi saada kytkettyä kokoalue PA-kaapit kolmeen huoneeseen. Normaalit jaloilla seisovat parit per huone. Eikös se onnistu liitämällä kaapista seuraavaan ja niin edelleen. Mitähän siinä pitäis ottaa huomioon.?
 
NeliX4
08.10.2010 17:53:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

.. että käyttää aktiivisia kajareita tai vahvistin/huone tai käyttää 70V järjestelmää.
 
Näppärämpi rakentaa nuo sarjaa ja rinnan, niin että impedanssi pysyy sopivana. Suoraan kytkemällä rikot kajarit ja vahvarin.
 
Rallattelija
08.10.2010 21:05:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Juu.. Aktiivi kaapit olis hivät tossa hommassa. vetää vaan sinkkua kaapista kaappiin ja kohta soi ja asentaja hymyilee =) tietysti kannattaa katsoa että sähköt tulee kaikille kaapeille samasta paikkaa ettei tuu ikävii hurinoita.
 
jos kaapit on passiivi teknologiaa niin rinnan et voi todennäköisesti kaikkia kytkeä. Yksi mahdollisuus on kytkeä oikeaan kanavaan kaksi kaappia rinnan ja yksi kaappi rinnan kytkennän jälkeen sarjaan jolloin ohmit pysyy kurissa. vasen kanava sitten samalla lailla. Jos vahvistimessa riittää hönkää niin vois harkita kytkee kaikki kaapit sarjaan. tai sitten vaan jokaiselle kaapille oma päättäri.
 
Miksi laulaa nuotilleen kun nuotin vieressä on enemmän tilaa!
rintapek
08.10.2010 22:17:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

@Kärsä: Pitäisi saada kytkettyä kokoalue PA-kaapit kolmeen huoneeseen. Normaalit jaloilla seisovat parit per huone. Eikös se onnistu liitämällä kaapista seuraavaan ja niin edelleen. Mitähän siinä pitäis ottaa huomioon.?
 
Aktiiveilla onnistuu. Passiiveilla tulee äkkiä vahvistimen minimikuorma vastaan.
 
Huomioon kandee ennenkaikkea ottaa se, että miten vedät piuhat huoneesta a huoneeseen b jne... Ilmeisesti reikiä poraamatta olis tarkoitus?
 
One kind of music only - the good kind
Sami_T
09.10.2010 00:09:46 (muokattu 09.10.2010 00:11:31)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tossa on nyt aika olennaista se että mitä se käyttö on. Jos ei vedetä ihan urku auki vaan tehdään jotain puheäänentoistoa tai taustamusaa jne. niin seuraavana vähän omia kokemuksia.
 
Jos on joku suht järkevä vahvistin minkä speksissä on mainittu että sitä voidaan ajaa kahden ohmin kuormaan niin sen perään voi suht huoletta työntää neljä kahdeksan ohmin kaiutinta per kanava juuri näin että vedetään naru kaiuttimelle ja siitä sitten seuraavalle jne. Pitää tietenkin katsoa että siinä vahvistimessa riittää höökä.
 
Eli yhden vahvistimen perään sä saat stereokaiuttimet vaikka neljään huoneeseen. Left-kanava yhteen rimpsuun ja right-kanava toiseen.
 
Käytännön esimerkki:
 
QSC RMX 2450-vahvistin ja 8 kpl EV Sx300-kaiuttimia
Kytketään neljä kaiutinta per kanava ketjuttaen kaiuttimelta kaiuttimelle. Kuormaksi tulee kaksi ohmia. RMX:n speksi sanoo että 1200 W / 2 ohm per kanava eli se kun jaetaan neljällä saadaan 300 W per kaiutin eli riittävästi.
 
Millään höpöhöpövahvistimella ei kannata lähteä yrittämään (vaikka se olisikin speksattu kahteen ohmiin), ne kyykkää heti. Oon käyttäny QSC RMX:aa ja PLX:aa tälläsissä jutuissa ja niillä ainakin onnistuu. Varmasti kaikilla muillakin vahvistimilla kun vaan kiertelee ne ihan halvimmat kaukaa. Jos tulee yhtään etäisyyttä niiden kaiuttimien välille esim. niin että kaiuttimilla on etäisyyttä vaikka 15 m (eli koko veto yhteensä on 60 m) niin kaiutinkaapelin on syytä olla suht paksua, 2x2,5 mm on ehdoton minimi, mieluiten 2x4,0 mm.
 
Aktiivikaiuttimia en suosittele tälläsiin hommiin ainakaan keikkaolosuhteisiin, ne sähkövedot tuo heti yhden potentiaalisen ongelmalähteen lisää. Jos on vahvistin jossain suojassa ja siitä lähtee sitten pelkkä kaiutinnaru eteenpäin niin se on aika idioottivarma systeemi. Keikkahommissa aina välillä on vähän kosteet olot (syystä tai toisesta) ja aika usein tollasia kaiutinlinjoja joutuu virittelemään pihalle niin siellä sen aktiivikaiuttimien sähkön kuskaaminen ympäriinsä ei enää edes oikein oo vaihtoehto tai ainakin tuottaa paljon ylimääräistä vaivaa. Jos menee vaan pelkkä kaiutinnaru niin sillä ei oo väliä jos se vähän uiskentelee jossain tai saa osumaa.
 
www.showtekniikka.fi - samitorvinen.blogspot.com
@Kärsä
09.10.2010 04:21:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

juu keikka tilanne, kuitenkin kevyempää matskuu. Ongelmia ei varmasti tälläkertaa tuota kaljamuki hilluminen. Pitää kuitenkin tarkastaa miten sähköt sais vedettyä fiksusti kaappeihin, jos mennään passiivilaitteisiin täytyy ruveta esimään kalustoa alusta lähtien.
 
NeliX4
09.10.2010 09:48:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kyl se sähköpiuha kulkee siinä signaalipiuhan vieressä - varsinkin jos xlr piuha on kunnolla suojattua mallia.
 
pitk
09.10.2010 12:07:23
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

@Kärsä: juu keikka tilanne, kuitenkin kevyempää matskuu. Ongelmia ei varmasti tälläkertaa tuota kaljamuki hilluminen. Pitää kuitenkin tarkastaa miten sähköt sais vedettyä fiksusti kaappeihin, jos mennään passiivilaitteisiin täytyy ruveta esimään kalustoa alusta lähtien.
 
Erotusmuuntajat eri huoneiden syöttöjen väliin, niin tod näk voi ottaa sähkön akttivikomottimelle lähimmästä käsilläolevasta pistorasiasta.
 
http://www.laaudio.co.uk/product_dbt_1339.aspx
 
Ryhdy roudariksi, näet maailmaa, sanoivat!
Kalkutan Konepaja
@Kärsä
11.10.2010 12:15:43
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

eli olisko se sillee, että jos pareja on kolme 8ohm tulee 2,66ohm ja pelittää vahvistimessa minkä minkä minimi imbetanssi on 2ohm. Jos vahvistin on 1000w/kanava tulee hönkää per kajari kuinka paljon. Ei taida pahemmin 6ohm kajareita olla?
 
pitk
11.10.2010 23:16:08
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

@Kärsä: eli olisko se sillee, että jos pareja on kolme 8ohm tulee 2,66ohm ja pelittää vahvistimessa minkä minkä minimi imbetanssi on 2ohm. Jos vahvistin on 1000w/kanava tulee hönkää per kajari kuinka paljon. Ei taida pahemmin 6ohm kajareita olla?
 
No kun tuo riippuu siitä, mihin impedanssiin se pääte tuon tehon antaa. Helpoimmalla selviät, kun kaivat manuaalin esiin ja katot sieltä.
 
Ryhdy roudariksi, näet maailmaa, sanoivat!
Kalkutan Konepaja
rintapek
11.10.2010 23:31:05
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

@Kärsä: eli olisko se sillee,
 
Mitenkään pahaa tarkoittamatta sanoisin, et tietotaitosi ei tohon hommaan ny millään nettineuvoilla riitä.
 
Aktiiviämyreillä toi ongelmitta onnistuu, tietty ämyrien puitteissa. Passiiveilla voipi vahvistimelle ja koko systeemille käydä huonosti. Kummemmin luukuttamatta onnistuu kumpi kampi, mut mä en osaa edes arvailla mikä kenenkin mielestä on luukuttamista. Tommoinen parin ohmin kuorman ajaminen on kumminkin temppu, mis tarttee tietää mitä meinaa tehdä.
 
One kind of music only - the good kind
Sami_T
12.10.2010 06:55:14 (muokattu 12.10.2010 07:02:09)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

@Kärsä: eli olisko se sillee, että jos pareja on kolme 8ohm tulee 2,66ohm ja pelittää vahvistimessa minkä minkä minimi imbetanssi on 2ohm
 
Juu, sen impedanssin ei tarvi olla tarkalleen joku kokonaisluku esim. 2 ohmia (eikä se käytännössäkään sitä ikinä ole) vaan 2.7 ohmia on ihan ok.
 
Jos vahvistin on 1000w/kanava tulee hönkää per kajari kuinka paljon.
 
Jos käytetään edelleen tota QSC RMX 2450:aa esimerkkinä niin lapun mukaan siitä irtoaa:
- 750 W per kanava 4 ohmiin
- 1200 W per kanava 2 ohmiin
 
Niin 2.7 ohmin kuormalla valmistajat ei sitä tehoa speksaa mutta se on jotain ton 750 ja 1200 W:n välistä. Puoliväli menee 950 W:ssa niin voi ihan hyvin laskea sen mukaan. Muutaman kymmenen wattia sinne tai tänne ei tässä kohtaa ole olennaista koska se ei juurikaan muuta sitä ulostulevan metelin määrää.
 
Eli nyt kun jaetaan teho kaiuttimien määrällä (jos käytetään esimerkkinä edelleen EV Sx300) 950 W / 3 = n. 315 W eli edelleen riittävästi.
 
Muistutan taas että sillä kaiutinkaapelilla olisi hyvä olla sitä paksuutta, muutoin siitä piuhasta saattaa tulla pullonkaula.
 
Ei taida pahemmin 6ohm kajareita olla?
 
No on niitäkin mutta melko harvinaisia ovat.
 
www.showtekniikka.fi - samitorvinen.blogspot.com
rintapek
13.10.2010 10:37:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ongelmaksihan tos minust yhdellä päätteellä tulee kans se, että jokainen ämyri tuuttaa tasan yhtä kovaa. Ne huoneet ei välttämättä ole kumminkaan samankokoisia? Lisäksi toi piuhoitus saattaa mennä melko pitkäksi, vähän tilajaosta kiinni.
Minust asiallisimmin homma hoituis kolmella kevyemmällä päätteellä ja semmoisella mikserillä, mis on kaks stereogruppia.
Päätteet yhteen nippuun ja sähköt samasta. Kajaripiuhat huoneisiin ja yhtä ruokkii mainista ja kahta grupeista. Sais huonekohtaisen volasäädön, eikä tarttis murehtia käykö kuorma vahvarille liian pieneksi.
Budjettikysymyshän toi tietty on.
 
One kind of music only - the good kind
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti