Muusikoiden.net
26.05.2018
 

Livetoiminta »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kitaravahvistimen mikitys
1
pa50
11.07.2010 12:24:10
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko jotain perus sääntöä kitaravahvistimen mikitykseen ja ekvalisointiin pa-kautta.
Meillä on musiikkityylinä iskelmä- ja tanssimusiikki ja on kokeiltu muutaman kerran levittää kitaran ääntä mikittämällä se pa-kamoihin. Jotenkin vain se kuuluu vähän suttuisesti. Mikä olisi asiantuntijoiden neuvo. Kannattaako leikata tiettyjä alueita vai korostaa jotain, että saisi erottelevuutta ääneen. Meillä tulee laulut, koskettimet ja sähkörummut samoista kamoista ulos. Samoin tuo kaiku puoli. Käytetäänkö vähän vai ei ollenkaan kaikua pa-laitteista.
 
Mies,Korg ja kitara
Boltsa
11.07.2010 15:50:11 (muokattu 11.07.2010 15:51:03)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Senkun e906 tai vaikkapa Shure 57 suoraan kaapin eteen kiinni kankaaseen ja mikki osoittamaan suoraan siihen kohtaan, jossa se kaiuttimen keskellä oleva "kuppi" loppuu ja se elementti alkaa "nousta" kohti elementin reunaa. Pieni alapääleikkuri niin ette ole kaukana hyvästä soundista. Edellyttäen, että lähtösoundit on kunnossa.
Ja kitaroihin ei kaikua mikseriltä. Jos kitaristin soundissa on kaikua, niin olkoot.
 
Boltsa
Sami_T
11.07.2010 18:32:23 (muokattu 11.07.2010 18:36:35)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

pa50: Onko jotain perus sääntöä kitaravahvistimen mikitykseen ja ekvalisointiin pa-kautta.
Meillä on musiikkityylinä iskelmä- ja tanssimusiikki ja on kokeiltu muutaman kerran levittää kitaran ääntä mikittämällä se pa-kamoihin. Jotenkin vain se kuuluu vähän suttuisesti. Mikä olisi asiantuntijoiden neuvo. Kannattaako leikata tiettyjä alueita vai korostaa jotain, että saisi erottelevuutta ääneen. Meillä tulee laulut, koskettimet ja sähkörummut samoista kamoista ulos. Samoin tuo kaiku puoli. Käytetäänkö vähän vai ei ollenkaan kaikua pa-laitteista.

 
No siinä nyt kannattaa ekana pistää joku tuttu CD soimaan siitä teidän PA:sta että soundaako se PA itsessään suttuiselta.
 
Seuraavaks kuunnella oikein ajatuksella sitä kitarakaappia ja että mikä se on se lähtösoundi.
 
Säätää jompaa kumpaa tai molempia tarvittaessa.
 
Sitten mikitetään se kaappi ja tossa tulikin jo ohjeet siihen. Joku suht asiallinen mikki olisi tosiaan hyvä olla. Jos on SM57 tai e606/e906 niin pitäisi pärjätä.
 
Siihen ekvalisointiin ei ole mitään suoraa ohjetta "laita nappulat näin niin tulee hyvä soundi".
 
Jos ei oo tyytyväinen johonkin soundiin niin pitäis ekana miettiä että onko siinä soundissa jotain liikaa vai liian vähän. Yleensä ensimmäinen vaihtoehto. Eli tällöin leikataan.
 
Pistetään se (toivottavasti edes puoliparametrisen) eq:n gain-nappula miinuksen puolelle esim. -6 dB. Pyöritetään taajuutta (frequency) hitaasti laidasta laitaan kunnes tulee sellainen fiilis että nythän tämä soundi parantui. Eli osuttiin sille taajudelle mistä tulee vähän liikaa jotain ja nyt riipaistiin se pois ja homma toimii. Siinä sitten tietenkin vielä hienosäädetään sitä gainia että olisko parempi jos leikattais vielä lisää vai pärjäiskö vähemmälläkin.
 
Tyypillisimpiä tilanteita mikitetyn humppakitarakaapin kanssa on se että sitä ala-middlea tulee vaikka muille jakaa. Mulla ainakin tollasessa tilanteessa se taajuusnappi asettuu jonnekin 300-400 hertsin tienoilla ja siitä leikataan pois sen verran (yleensä 3-6 dB) että se komotus katoaa.
 
Mitä niihin kaikuihin tulee niin eipä nyt tule mieleen että olisin kovin montaa kertaa kuullut että kitarakanaviin olisi laitettu mitään efektejä. Kyllä ne kitaristit yleensä itse pitävät huolen omista efekteistään.
 
samitorvinen.blogspot.com
pa50
11.07.2010 20:19:43
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hienoja ohjeita näytön täydeltä. Jospa se noilla säätyisi seuraavalla keikalla eli lauantaina. Ostin joskus Samsonin 15x2 eq:n ja se on ollut tosi vähällä kokeilulla. Taidan liittää sen mikserin lähtöihin ja kokeilla myös sen mahdollisuuksia suttuisuuden poistoon.
 
Mies,Korg ja kitara
stnprkl
11.07.2010 22:23:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

...
Pistetään se (toivottavasti edes puoliparametrisen) eq:n gain-nappula miinuksen puolelle esim. -6 dB. Pyöritetään taajuutta (frequency) hitaasti laidasta laitaan kunnes tulee sellainen fiilis että nythän tämä soundi parantui. Eli osuttiin sille taajudelle mistä tulee vähän liikaa jotain....

 
Ja ton voi ainakin checkissä tehä toistepäin eli boostaa reilusti ja ettii sillä taajuusruuvilla kohan missä kuulostaa kaikkein paskimmalta ja sit leikkaa siitä kohasta. Keikan aikana tota tosin ei voi tehä :)
 
Tolleen boostaamalla sen kuulee helpommin.
 
Viltsu audiokantaja
Chade Fallstar
14.07.2010 00:18:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tämä ei ehkä vastaa alkuperäiseen kysymykseen, mut tulipa tämmönen nyt mieleen.
 
...eipä nyt tule mieleen että olisin kovin montaa kertaa kuullut että kitarakanaviin olisi laitettu mitään efektejä.
 
Usein tulee laitettua kitarasoundiinkin vähän kaikua, jolloin se sekoittuu lavasoundiin sillee sopivasti. Riippuu tietysti tilanteesta monella tapaa.
 
Tuli mieleen eräs tapa jolla mikitän kitarastyrkkarin, varsinkin jos yhtyeessä on vain yksi kitaristi joka soittaa sooloja ja kyseessä esim. trio jolloin miksauksessa on "tilaa" vähän isommalle soundille.
 
Toisella mikillä haetaan ns. lead-soundia ja toisella komppisoundia. Komppisoundista leikataan pois taajuuksia jotka kilpailevat laulun selkeyden tai muun solistisen ilmaisun kanssa.
 
-Mikitän styrkkarin kahdella erilaisella mikillä, ja haen niillä hieman erilaista soundia sanotaan nyt vaikka "pehmeämpi" ja "heleämpi". Esim. 58/57 tai dyn/konkka.
 
- Kanavat panoroidaan niin että perusasennossa kitara asettuu stereokuvassa sinne missä kitaristi seisoo lavalla.
 
- Kun soolo alkaa, nostan lead-liukua niin että kitara asettuu stereokuvassa keskelle,soundi muuttuu "selkeämmäksi" ja ottaa tavallaan laulun paikan solisitina.
 
Tähän on tietysti miljoona tapaa, joista tämä vain yksi. Olisi mielenkiintoista kuulla muiden vastaavista sovelluksista.
 
You are everything a man should be: you're young, stupid, and... mean!
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti