Muusikoiden.net
20.04.2018
 

Livetoiminta »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Vanhat 3-tiekajarit vs. nykyajan 2-tiekajarit
1 2
Vastalkaja
26.06.2010 23:39:10 (muokattu 27.06.2010 13:44:24)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hei
 
Nykyään kun katselee tarjontaa laulukamapuolella niin monissa kaiuttimissa tuntuu olevan yksi elementti, jonka parina diskanttitorvi. Harvoin näkee sellaisia missä on esim. subi, keskiäänikajari ja diskanttitorvi erikseen. Ovatko tällaiset 3-tie ratkaisut enää paljoa käytössä vai onko sellaisten käyttö enää perusteltua? Saadaanko näillä nykyisillä 2-tie -ratkaisuilla katettua periaatteessa samat jutut kuin joillain vanhoilla 3-tiejudansseilla jos miettii vaikkapa jotain EV:n S-1503 -sarjalaista.
 
Editoitua: Ehkä tuo ketjun otsikko hieman hämäävä; miksei yhtähyvin voisi verrata näin yleensä näitä eri ratkaisuita - ei siis välttämättä tarvi olla vanha vs. uusi
 
musamies
27.06.2010 23:51:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ainakin nykyisin on yleisempi erilinen alapään ämyri kuin ennen.
 
Lisävalaisu voisi olla paikallaan miksi aiempina vuosina oli kolmitieyläpäitä, muttei nykyisin niinkään?
 
Itsellä oli yhdet kolmetie Peaveyt, jossa oli 2 kpl 15" elementtejä + diskanttitorvi ja alempi oli jännästi vinossa kulmassa ja kelalle oli suodatettu ylemmät äänet pois alemmalta elementiltä. Se soi tavallista muhkeammin.
 
Vastalkaja
28.06.2010 07:37:58
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

musamies: Lisävalaisu voisi olla paikallaan miksi aiempina vuosina oli kolmitieyläpäitä, muttei nykyisin niinkään?
 
Hei
 
Oikeastaan tuo oli tuollainen perstuntumalta tehty heitto kun noita on tullut vastaan kuitenkin monesti, siis vanhoja 3-tie kaappeja. . .
 
Lähinnä haen nyt oikeastaan sitä että keskiäänikaiutinta harvemmin näkee erikseen laitettuna. onko nykyratkaisuilla saatu silti selkeä keskialue vaikka on paljon näitä 2-tie kaiuttimia vain? Niissäkin se toinen puskee kuitenkin alataajuudet ja keskiäänet, lisäksi sitten käsittääkseni se pilli pelkkää yläpäätä varten.
 
Teijo K.
28.06.2010 08:37:11
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ehkä ne harrastaa niin paljon erillisiä subbareita nykyään. Minullakin oli aikoinaan Celestionin 15" + 6" + pilli kaapit, ja siihen vielä alle aktiivisubbari, ja aika turhaltahan se subi siinä vaikutti. Tai jos sitä käytti niin keskiäänet melkein ekana jäi jalkoihin, kun ei se kolmitieratkaisu sitten sitten hyvänkuuloista keskiääntä kuitenkaan niin paljoa antanut vaikka botnet leikkasikin pois.
aimotuska
28.06.2010 09:26:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No mulla tulee ekana mieleen roudausystävällisyys. Erilliset subikuutiot on huomattavasti helpompaa kantaa mihin hyvänsä kuin 50+ elementistä koostuva "kokonaisratkaisu". Toinen juttu on setin virittämisen helpottaminen; perusjantterilla tahtoo tehdä tiukkaa virittää jo pelkkää 2-tiesysteemiä toimimaan kohtuullisesti, saati sitten 3-tietä. Tuleehan toki monissa seteissä omat prossut mukana, joilla tuota on pyritty helpottamaan, mutta ne alkaakin jo sitten maksaan vähän enemmän kuin joku EV:n tai Peaveyn kanootti :)
 
Se on pojat sillälailla, että me on hävitty tää peli.
Teijo K.
28.06.2010 11:17:40
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hjunnila: No mulla tulee ekana mieleen roudausystävällisyys. Erilliset subikuutiot on huomattavasti helpompaa kantaa mihin hyvänsä kuin 50+ elementistä koostuva "kokonaisratkaisu". Toinen juttu on setin virittämisen helpottaminen; perusjantterilla tahtoo tehdä tiukkaa virittää jo pelkkää 2-tiesysteemiä toimimaan kohtuullisesti, saati sitten 3-tietä. Tuleehan toki monissa seteissä omat prossut mukana, joilla tuota on pyritty helpottamaan, mutta ne alkaakin jo sitten maksaan vähän enemmän kuin joku EV:n tai Peaveyn kanootti :)
 
Subbari + 3-tiekaappihan tekee tuosta jo 4-tiesysteemin.
aimotuska
28.06.2010 11:42:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Teijo K.: Subbari + 3-tiekaappihan tekee tuosta jo 4-tiesysteemin.
 
The more the merrier.
 
Se on pojat sillälailla, että me on hävitty tää peli.
Vastalkaja
28.06.2010 14:39:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mitä tästä ymmärsin niin 3-tiekaappia ei kannata hankkia 2-tie kaapin sijaan jos on kuitenkin hankkimassa erilliset subbarit. . . ? Riippuen varmaan kaapista kuitenkin, mutta näin karkeasti yleistettynä ei ole niinkään lisähyötyä siitä
 
aimotuska
28.06.2010 15:26:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kaikki riippuu aina kaikesta. Hommaa semmoset kajarit, mistä itte tykkäät ja osaat säätää silleen että muutkin tykkää. :)
 
Se on pojat sillälailla, että me on hävitty tää peli.
Henri93
30.06.2010 21:33:56
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vastalkaja: Mitä tästä ymmärsin niin 3-tiekaappia ei kannata hankkia 2-tie kaapin sijaan jos on kuitenkin hankkimassa erilliset subbarit. . . ? Riippuen varmaan kaapista kuitenkin, mutta näin karkeasti yleistettynä ei ole niinkään lisähyötyä siitä
 
Nyt kyllä ollaan vähän mun käsityksen mukaan hukassa. Kaappejahan on monen tyyppisiä on 2-tie kaappeja, 3-tie kaappeja, ohuita line-array kaappeja, kuutioita jne. Kaapin koossahan on kyse kattavuudesta. Elikkäs kun laitat yhen tommosen 2 tie kaapin tolpan nokkaan niin se kattaa tietyn alueen. Sitten kun laitat 3-tie kaapin roikkumaan niin se kattaa jo paljo isomman alueen. Sitten taas jos laitat 3-tie kaapin subbarin päälle saat yläpään nousemaan korkeammalle kuin, että laittaisit 2-tie kaapin subbarin päälle. Mutta taas jos laitat 2-tie kaapin tolpan nokkaan niin ei se kata sitä etuosaa. Line-array taas sitten kattaa jo paljo paremmin sekä eturiviä, että takariviä ja kuutioita voit laittaa päällekkäin jne.
 
Ei noista kaapeista mikää oo turha ku kysehän on ihan puhtaasti siitä, että miten tila halutaan kattaa ja minkätyyppistä kaappia kaivataan. Sitten myös seki on, että kyllähän kahella 3-tie kaapilla kattaa paljo enemmän kuin kahella 2-tie kaapilla jne. Yks hyvä vaihtoehto on esim. että on 2x18 subbari pystyssä ja siihen päälle on laitettu sitten tommonen 3-tie kaappi ja näin saahaan aika hyvin katettua tommonen parinsadan hengen sali.
 
http://www.thomann.de/fi/jbl_prx_525.htm Tossa on esim ihan nykyaikainen 3-tie kaappi.
 
Hei korjatkaa jos oon nyt käsittäny asian viel ihan väärin :)
 
-Hensu
 
www.valoakansalle.webs.com
kauppi
30.06.2010 22:56:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Henri93:
 
Hei korjatkaa jos oon nyt käsittäny asian viel ihan väärin :)
 
-Hensu

 
Suosittelisin vielä hieman paneutumaan asiaan.
 
Kaiuttimen suuntakuvio kerrotaan yleensä asteissa sekä vaaka- että pystysuuntaan ja sekin on vain ympäripyöreä arvio.
 
Elementtien määrällä ei sen kanssa ole suoranaisesti mitään tekemistä. Subbarissa voi olla yksi elementti ja sen suuntakuviona lähes 360 asteen pallo. Sopivassa (torvi-) yläpäässä voi myös olla vain yksi elementti ja suuntakuvio hyvinkin kapea.
 
tuotsi
30.06.2010 22:57:00
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Henri93: Nyt kyllä ollaan vähän mun käsityksen mukaan hukassa....
 
Hei korjatkaa jos oon nyt käsittäny asian viel ihan väärin :)
 
-Hensu

 
Hmm, kyllä tässä nyt vaikutetaan olevan paljon pahemmin hukassa.. Tuo 2-, 3- tai jopa 4-tiemerkintä kaiuttimissa tarkoittaa sitä kuinka moneen taajuuskaistaan kaiuttimelle saapuva signaali jakosuotimilla (joko sisäisillä, tai ulkoisilla jos biamp) jaetaan, eli usein käytännössä sitä kuinka monta erityyppistä (=eri taajuuskaistaa toistavaa) elementtiä kaapin sisältä löytyy. Kattavuuksien kanssa tuolla ei mun mielestä suoraan ole mitään tekemistä.
 
Tuo JBL on muuten 2-tiekaappi sekin :)
 
Lisää vaan hanaa ni hyvä tulee!
Fed
30.06.2010 23:23:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

http://www.thomann.de/fi/jbl_prx_525.htm Tossa on esim ihan nykyaikainen 3-tie kaappi
 
Tarkotitko kenties Henri tätä kaappia: http://www.thomann.de/fi/jbl_prx_535.htm ? Kolmitiessä pitää tosiaan olla joka elementille oma taajuuskaista, kuten tuossa ylä- keski- ja alaäänille.
 
hannuuki
01.07.2010 07:08:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Henri93:
 
Hei korjatkaa jos oon nyt käsittäny asian viel ihan väärin :)
 
-Hensu

 
http://ari.lepoluo.to/audiokirja/
 
Tuon kun lukee, niin pääsee jyvälle audiotekniikan perusteista.
 
Vastalkaja
01.07.2010 10:20:26 (muokattu 01.07.2010 10:26:55)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hei
 
Mitä jos nyt kuvitellaan tällainen tilanne:
* On vertailussa samaa hintaluokkaa oleva 2-tiekaappi ja 3-tiekaappi,
* Kaapit suunniteltu samanlaisiin tiloihin samalla suuntaavuudella
* Molemissa jakosuodin, joka jakaa taajuudet eri kajareille kyseisessä kaapissa
* 3-tiekaapissa olisi erillinen keskiäänikaiutin subin ja torven lisäksi
* 2-tiekaapissa subi ja torvi
* Ei käytössä erillisiä alaäänikajareita eli subeja
. . .
 
Olisiko jollain tapaa tuo 3-tiekaappi artikuloivampi kun tuo 2-tiekaappi koska siinä on kuitenkin omistettu yksi kaiutin pelkästään jollekin keskialueelle ja kaikkea keskialuetta ei siis yritetä puskea läpi siitä subista tai jostain pillistä.
 
Voidaanko siis nykyaikana tehdä sellaisia 2-tiekaappeja että voidaan saada tavallaan tuo keskiäänikaiutin tarpeettomaksi ja saadaan aikaan selkeä, artikuloiva keskialue.
 
Tätä ajan siis takaa. . .
 
UncleFester
01.07.2010 10:39:46 (muokattu 01.07.2010 14:45:04)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hieman ohi aiheen, mutta kuitenkin aiheesta:
 
Meille kaupiteltiin bändille tuollaisia EV:n vanhoja kolmitiekaappeja mallia S-1503 hintaan 450€/pari, eli sama kuin ketjun aloittajalla oli esimerkkinä. Kestävätkö ne vertailua nykyajan purkkeihin, jos nyt vaikka vertaillaan joihinkin 800-1000€ hinnoissa oleviin passiivisiin kaksitiekaappeihin? Puhutaan siis parihinnasta.
 
Bändille ollaan vielä hommaamassa pienimuotoista PA-kalustoa, josta aloitinkin toisen ketjun tällä palstalla.
 
www.mikseri.net/superbullets - Demo 2010 kuunneltavissa!
Henri93
01.07.2010 14:35:33
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joo tais olla oma auto ojassa :) No nyt tuli tämäki selväksi tack!
 
www.valoakansalle.webs.com
Sami_T
01.07.2010 20:50:46 (muokattu 01.07.2010 20:53:28)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

UncleFester: Meille kaupiteltiin bändille tuollaisia EV:n vanhoja kolmitiekaappeja mallia S-1503 hintaan 450€/pari
 
Lyö. Lujaa.
 
Kestävätkö ne vertailua nykyajan purkkeihin, jos nyt vaikka vertaillaan joihinkin 800-1000€ hinnoissa oleviin passiivisiin kaksitiekaappeihin?
 
No siis puhutaan ihan helvetin isoista möröistä jotka painaa 47 kg per komero ja design on vuosimallia 1984.
 
Yhtä hyvin voi kysyä että kestääkö tämä http://tinyurl.com/2agc9l6 vertailua Macbook Prohon =)
 
samitorvinen.blogspot.com
aimotuska
01.07.2010 21:00:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sami_T:
Yhtä hyvin voi kysyä että kestääkö tämä http://tinyurl.com/2agc9l6 vertailua Macbook Prohon =)

 
No totta helev*tissä kestää. Tolla vehkeellä voi pelata Summer Gamesia!!!
 
Se on pojat sillälailla, että me on hävitty tää peli.
Teijo K.
01.07.2010 21:10:19
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hjunnila: No totta helev*tissä kestää. Tolla vehkeellä voi pelata Summer Gamesia!!!
 
Fiilispisteissä ei pelkästään pärjää, vaan vettää jotain mäkpuukkeja patan 6-0. :)
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti