Muusikoiden.net
22.06.2018
Musamaailma.fi - Soittimia rock-asenteella 

Livetoiminta »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Passiivijakosuodin ja tehot
1
puusormi
24.03.2010 09:09:40 (muokattu 24.03.2010 09:10:49)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos yhdellä päätteellä ajellaan yläpäitä ja subbasia joissa passiivijakari niin miten nuo tehonkestot ja impedanssit käyttäytyvät? Rinnan ja sarjaankytkennät ymmärrän mutta passiivijakosuodatettuun systeemiin ei riitä päättelykyky.
 
Jos yläpäät ovat vaikkapa 8 ohm ja tehonkesto RMS 400w /kpl ja subbaset 4 ohm RMS 500w/kpl niin millaisella päätteellä noita voi/kannattaa ajella?
 
Saapiko lähettää terveisiä?
LLLoyd
24.03.2010 12:30:41 (muokattu 24.03.2010 12:42:06)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

puusormi: Jos yhdellä päätteellä ajellaan yläpäitä ja subbasia joissa passiivijakari niin miten nuo tehonkestot ja impedanssit käyttäytyvät? Rinnan ja sarjaankytkennät ymmärrän mutta passiivijakosuodatettuun systeemiin ei riitä päättelykyky.
?

 
se kaava menee jotakuinkin näin ku lasketaan rinnan kytkettyjä erisuuruisia vastuksia..
 
R = 1 / (1/R1 + 1/R2) jne...
 
eli eka lasketaan 1/8 ohm = 0,125
si 1/4 ohm = 0,250
sitte 0,125 + 0,250 ohm = 0,375
ja lopuksi 1 / 0,375 = 2,666 ohm
 
(tähän on varmaan joku helpompikin versio.....)
 
pikaisella haulla löyty useempi tollanen impedanssi-laskin netistä millä voi laskea erilaisia sarjaan-rinnan yhdistelmiä.
 

niin millaisella päätteellä noita voi/kannattaa ajella?
 
millä tahansa tarpeeksi tehokkaalla nykyaikaisella päätteellä mikä kestää ton 2,666... ohmin kuorman mikä niistä tulee.
 
vaikka EV Q 1212, crown XTI 4000 jne... mieluusti kunnolla varaa siinä tehossa.
 
hösösö !
_Pasi_
24.03.2010 13:12:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Impedanssi on vahvasti taajuusriippuvainen eika sita voi laskea tuolla kaavalla passiivijakarin ollessa kyseessa. Vain samalla taajuudella rinnakkain olevat impedanssit kayttaytyvat tuon mallin mukaisesti, mutta tassa tapauksessa signaali jaetaan subbareiden jakarilla subbareihin ja ylakertoihin. Nain ollen tuloksena on impedanssivaste jonka minimi on subbasen impedanssin mukainen, mika ei taatusti ole 4 ohm vaan jotain hiukan enemman tai vahemman alle sen.
 
puusormi
24.03.2010 14:40:04
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

_Pasi_: Impedanssi on vahvasti taajuusriippuvainen eika sita voi laskea tuolla kaavalla passiivijakarin ollessa kyseessa. Vain samalla taajuudella rinnakkain olevat impedanssit kayttaytyvat tuon mallin mukaisesti, mutta tassa tapauksessa signaali jaetaan subbareiden jakarilla subbareihin ja ylakertoihin. Nain ollen tuloksena on impedanssivaste jonka minimi on subbasen impedanssin mukainen, mika ei taatusti ole 4 ohm vaan jotain hiukan enemman tai vahemman alle sen.
 
Tätä minä vähän epäilin.
 
Mutta onko siis niin että vahvistin näkee alataajuuksilla kuormana vain tuon 4 ohmin pömpelin ja jakosuodatuksen yläpuolelle 8 ohmia. Entäpä alueella jolla suodatin päästää merkittävän määrän signaalia molempiin kaiuttimiin? Onko kyseessä jonkinlainen rinnankytkentä?
 
Saapiko lähettää terveisiä?
LLLoyd
24.03.2010 15:41:47 (muokattu 24.03.2010 15:42:17)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

rupesi itseäkin kiinnostamaan.. eli kannattaa siis laskea subbarin matalimman impedanssin mukaan jos semmoisen valmistaja käppyröissään ilmoittaa, vai pystyykö yläpään ja subbasen impedanssiminimeistä päällekkäin menevien taajuuksien kohdalla laskemaan jonkun keskiarvon ?
moinen tuskin on mitenkään oleellista todellisuudessa ..
 
hösösö !
_Pasi_
24.03.2010 15:57:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

LLLoyd: rupesi itseäkin kiinnostamaan.. eli kannattaa siis laskea subbarin matalimman impedanssin mukaan jos semmoisen valmistaja käppyröissään ilmoittaa, vai pystyykö yläpään ja subbasen impedanssiminimeistä päällekkäin menevien taajuuksien kohdalla laskemaan jonkun keskiarvon ?
moinen tuskin on mitenkään oleellista todellisuudessa ..

 
Siihen vaikuttaa kaikki komponentit jakosuotimessa, joten aika vaikea sita on pelkastaan komeroiden vasteista lahtea laskemaan. Jos mitoittaa minimin mukaan, onpa se sitten kummassa komerossa tahansa, on aina turvallisilla vesilla.
 
Nain esimerkkina sanotaan yksi meidan kaiuttimista, jossa on 16ohmin woofer ja 8 ohmin diskantti. Wooferin minimi on 14.2 ohmia mutta jakosuotimen jalkeen komeron minimi on kuitenkin 16.1 ohmia koska kompensoin tuon jakosuotimessa valttaakseni ongelmia kun kaiuttimia kytketaan rinnan jopa 8 kappaletta 2 ohmin kuormaksi.
 
Ja alkuperaiselle kysyjalle viela, sanoisin etta kannattaa mitoitella tehot johonkin 700-800 watin luokkaan. Tamakin on vain ohjeellista silla elementin mekaaninen tehonkesto voi loppua aiemmin kuin ilmoitettu sahkoinen joillakin taajuuksilla.
 
Sami_T
24.03.2010 16:59:56
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

puusormi: Jos yhdellä päätteellä ajellaan yläpäitä ja subbasia joissa passiivijakari niin miten nuo tehonkestot ja impedanssit käyttäytyvät? Rinnan ja sarjaankytkennät ymmärrän mutta passiivijakosuodatettuun systeemiin ei riitä päättelykyky.
 
Riippuu täysin siitä passiivijakosuotimesta.
 
Jos yläpäät ovat vaikkapa 8 ohm ja tehonkesto RMS 400w /kpl ja subbaset 4 ohm RMS 500w/kpl niin millaisella päätteellä noita voi/kannattaa ajella?
 
Lähtisin siitä että vähintään 900 W / 4 ohm per kanava, mieluiten enemmän.
 
Valmistajathan ei yleensä speksaa paljonko sitä vahvistintehoa pitäisi olla jos käytetään subbarin passiivijakaria.
 
Oon pelannu kahteen otteeseen tollaisen passiivisetin kanssa, ensimmäinen oli HK Audio Premium PR:O 12" yläkerta + 18" basso ja toinen oli EV TourX niinikään 12" yläkerta + 18" basso.
 
Molemmissa havainnot oli samoja, alhaisilla äänenvoimakkuuksilla kaikki on ok, sitten kun ruvetaan menemään yhtään kovempaa niin se passiivijakari ei vaan toimi. 100-300 hertsin välistä tulee sellaista ihme mulinaa ja tuntui että vahvistin klippaa ennen aikojaan. Toinen vahvistin ja jakosuodin kylkeen niin johan rupesi soimaan (tai no siis sen verran mitä tuollainen setti voi soida). Vahvistimet millä mentiin oli Crown XTi 4000 ja EV Q1212.
 
Itse olette lihava.
puusormi
24.03.2010 18:25:34
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sami_T:Oon pelannu kahteen otteeseen tollaisen passiivisetin kanssa, ensimmäinen oli HK Audio Premium PR:O 12" yläkerta + 18" basso
 
Tämmöisestä setistä olisi hyvinkin pitkälle kyse, katsellut olen ja hintaisekseen tuntuvat ihan järkevältä ratkaisulta. Päätteitä löytyy parikin 2*1kW luokkaa 4 ohmiin ja aktiivijakari, mutta nuo päätteet ovat vanhanliiton 40kg/kappale jöötejä joita kantaessä menee järki ja nikamat joten mietin että jos yhdellä päätteellä pärjäisi useimmat keikat. Kunnollisiin uusiin päätteisiin ei ole ainakaan vielä varaa.
 
Kiitoksia viisaista vastauksistanne.
 
Saapiko lähettää terveisiä?
himppe
25.03.2010 08:32:49 (muokattu 25.03.2010 08:34:46)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

puusormi: Mutta onko siis niin että vahvistin näkee alataajuuksilla kuormana vain tuon 4 ohmin pömpelin ja jakosuodatuksen yläpuolelle 8 ohmia. Entäpä alueella jolla suodatin päästää merkittävän määrän signaalia molempiin kaiuttimiin? Onko kyseessä jonkinlainen rinnankytkentä?
 
Kuten jo aiemmin mainittiin, vain samaa taajuuskaistaa toistavien elementtien impedanssit huomioidaan. Tässä tapauksessa päättelit impedanssit oikein.
 
Jakotaajuusalueella kuorma nousee yleensä kymmeniin ohmeihin eli kuorma ei ole tehonsyötön kannalta merkittävä. Samaa taajuuskaistaa toistavien elementtien toistoa pitää kuristaa jakosuotimen avulla jotta äänenvoimakkuus ei nousisi kyseisellä alueella muita alueita suuremmaksi. Virtaa = tehoja tarvitaan siis varsin vähän, tämä ei takuulla ole pullonkaula-alue saavutettavan äänenpaineen suhteen.
 
_Pasi_
28.03.2010 17:55:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vaikka tama onkin jo varsin hyvin kasitelty niin lisataanpa viela semmoinen huomautus, etta passiivijakarihan toimii oikein vain suunnitelluilla kuormilla.
 
Suomeksi, jos jakarille on suunniteltu 4 ohmin subbaset ja 4 ohmin ylakomerot, siihen ei oikein muuta voi kytkea. Jos impedanssi muuttuu suunnitteluarvoista muuttuu myos jakotaajuus. Esim. 150Hz alipaasto 4 ohmin impedanssiin toteutuu 12dB/oktaavin jyrkkyydella laittamalla 6mH kela ja 187 uF konkka. Mutta sama taajuus 8 ohmin kuormalla vaatisikin 12mH kelan ja 93uF konkan, eli toinen tuplasi arvon ja toinen puolitti.
 
Eli passiivijakari toimii oikein vain suunnitellulla impedanssilla joka ei myoskaan oikein tehtyna ole kaiuttimen nimellisimpedanssi vaan kyseisen taajuuden todellinen impedanssi.
 
Roki
08.04.2010 13:16:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

puusormi: Tämmöisestä setistä olisi hyvinkin pitkälle kyse, katsellut olen ja hintaisekseen tuntuvat ihan järkevältä ratkaisulta. Päätteitä löytyy parikin 2*1kW luokkaa 4 ohmiin ja aktiivijakari, mutta nuo päätteet ovat vanhanliiton 40kg/kappale jöötejä joita kantaessä menee järki ja nikamat joten mietin että jos yhdellä päätteellä pärjäisi useimmat keikat. Kunnollisiin uusiin päätteisiin ei ole ainakaan vielä varaa.
 
Kiitoksia viisaista vastauksistanne.

 
Tiedä niin viisaasta vastauksesta, mutta itse rasittaisin ennemmin selkää kuin korvia. Ja maailmasta löytyy sellainen ihmeellinen keksintö joka säästää päätteiden roudauksessa kummasti selkää, nimittäin pyörä.
 
Been there - done that - don't ask.
miffe
08.04.2010 13:43:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Roki: Tiedä niin viisaasta vastauksesta, mutta itse rasittaisin ennemmin selkää kuin korvia. Ja maailmasta löytyy sellainen ihmeellinen keksintö joka säästää päätteiden roudauksessa kummasti selkää, nimittäin pyörä.
 
Ei auta portaissa...
 
Sitäpaitti mä tiiän ainakin yhden firman, jonka laatikoissa pyörät on varmaan vaan hidaste. Case liikkuu hotellin kokolattiamatolla ripeemmin, kun flippaa sen nurin ja pökkää sit menemään.
 
Mulla oli viime vkl vähemmän hauska sattuma, kun noin 30 asteen kulmassa ollut ramppi ei ollut tarpeeksi jyrkkä, että yksi case olis rullannu omalla painoillaan. Siinä oli painava lamppulaatikko molemmista päistään rampilla eikä valunut alaspäin.
 
Kyseisissä fillareissa ei muuten oie kytkettävää jarrua.
 
turkulainen
jurpontor
08.04.2010 15:10:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

miffe: mutinaa pyöristä
 
http://www.blickle.fi/
 
Tuolta ensiapua, jos ovat omia lootia. Kannattaa pistää tarpeeksi isot ja tarvittaessa ympärille vähän vanerilevyä vahvikkeeksi ettei pyörä erkane ennen aikojaan lootasta esim. offroadia harrastettaessa.
 
"Te ette osaa." -- Tattarisuon konttorin katsastusmies
miffe
10.04.2010 12:42:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jurpontor: http://www.blickle.fi/
 
Tuolta ensiapua, jos ovat omia lootia. Kannattaa pistää tarpeeksi isot ja tarvittaessa ympärille vähän vanerilevyä vahvikkeeksi ettei pyörä erkane ennen aikojaan lootasta esim. offroadia harrastettaessa.

 
Eip oo omista lootista kyse, niis on hyvät fillarit - lähtevät kaltevalla pinnalla heti karkuun, jos ei pidä kii tai pane lukkoi kii. Paitti, että yhessäkään mun piuhavaunus ei ole lukollisia pyöriä.
 
Nii, tosiaan mun varaston sijainti siitä edullinen, että about parikyt metrii sisätiloissa kävelemällä saa laatikkonsa huoltoon ne valmistaneen hemmon työpisteelle.
 
turkulainen
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti