Muusikoiden.net
25.06.2018
R-JAM Group Oy | Italia Guitars | Demokitaroita myynnissä 

Livetoiminta »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: "Langattomat romukoppaan"
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Dj.Dumbass
25.01.2010 18:50:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yle uutisoi tänään tällaista: http://yle.fi/alueet/lahti/2010/01/ … ajuudet_laajakaistalle_1394152.html
 
En tiedä, onko tämä jo "wanha" juttu, mutta minulle tuli ainakin uutena tietona. Olisi kiva saada edes jonkinlaista arviota, milloin tuo kaavailtu muutos tulee voimaan.
 
Keskustelua?
 
But what would Musamies do?
Fed
25.01.2010 19:50:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

On tuo asia silloin tällöin tullut vastaan, Saarinen on muistaakseni Riffissäkin asiasta jutellut.
 
Asia on hankala läpi koko ketjun valmistajalta kuluttajalle. Valmistajat kyllä tietävät että taajuudet tulevat muuttumaan, kuten jälleenmyyjätkin, mutta kuluttaja-pololla ei asiasta ole mitään tietoa, eikä kukaan heille siitä tiedota. Toisaalta valmistajien on pystyttävä tarjoamaan myös aloittelijatason laitteita joihin ei ole kannattavaa sisällyttää mahdollisuutta taajuuksien vaihtamiseen tarvittaessa. Toisaalta taas uusia halpissarjojen laitteita ostetaan jatkuvasti.
 
Mielestäni tässä tilanteessa olisi jälleenmyyjän velvollisuus tiedottaa kuluttajalle siitä, ettei heidän ostamansa langaton välttämättä toimikaan muutaman vuoden kuluttua. Ymmärrän tosin kyllä hyvin että houkutus tämän kertomatta jättämiseen on suuri, kauppa jää tällöin helposti tekemättä. Kinkkinen tilanne.
 
Mr General
25.01.2010 21:01:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onhan tuo ollut tiedossa jo pitemmän aikaa että taajudet lähtee alta. Monilla valmistajilla on kyllä jo nykyään myynnissä malleja, joihin taajuusalueen saa päivitettyä. Ainakin Sennheiserilla löytyy. Todella paska hommahan tuo on, mutta langattomien mikkien omistajat saavat kyllä syyttää osittain itseään. Tässä kun keskustelua käydään, niin sanokaapa langattomien omistajat rehellisesti että kuinka moni on maksanut rekisteröintimaksut vuosittain? Ruotsissa oli kuulemma rekisteröityjä langattomia vähän toistakymmentä, mutta mikkejä oikeasti käytössä kymmeniä tuhansia.
 
stnprkl
25.01.2010 21:42:58
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mr General: Onhan tuo ollut tiedossa jo pitemmän aikaa että taajudet lähtee alta. Monilla valmistajilla on kyllä jo nykyään myynnissä malleja, joihin taajuusalueen saa päivitettyä. Ainakin Sennheiserilla löytyy. Todella paska hommahan tuo on, mutta langattomien mikkien omistajat saavat kyllä syyttää osittain itseään. Tässä kun keskustelua käydään, niin sanokaapa langattomien omistajat rehellisesti että kuinka moni on maksanut rekisteröintimaksut vuosittain? Ruotsissa oli kuulemma rekisteröityjä langattomia vähän toistakymmentä, mutta mikkejä oikeasti käytössä kymmeniä tuhansia.
 
Itse henkilökohtaisesti oon maksattanu jokaisella mua työllistävällä orkalla luvat omistamilleen langattomille. Samoin on ymmärtääkseni toiminu teatterit ja äänentoistoyritykset. Joten sikäli suomessa asia on tiedostettu paremmin kun Ruotsissa.
Ja ymmärtääksenihän tilanne on tällä hetkellä se että tää meidän nykyään käytössä oleva taajusikkuna on jo varattu muuhun käyttään, mutta siihen muuhun käyttöön ei ole vielä myönnetty yhtäkään lupaa eikä ihan heti ekaan pariin vuoteen kait olla myöntämässäkää.
 
Ser riffi kannattaa lukea ja tälleen uutisoi YLE pari vuotta sitten
http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/2 … _kaytto_jatkuu_suomessa_302116.html
 
Seurataan tilannetta.
 
Viltsu audiokantaja
Mr General
25.01.2010 21:50:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse henkilökohtaisesti oon maksattanu jokaisella mua työllistävällä orkalla luvat omistamilleen langattomille.
 
Tästä kyllä pitää sanoo että hyvä meininki! Liian moni ajattelee vain sitä, että se lupahan maksaa, ja sitä että eihän siitä kiinni jää jos jättää maksamatta. Itsekin sanon kyllä oman mielipiteeni asiasta ja selkeästi, mikäli joku myöntää että homma on jäänyt hoitamatta.
 
Samoin on ymmärtääkseni toiminu teatterit ja äänentoistoyritykset.
 
Kyllähän moni hoitaa, mutta tiedän ikävä kyllä monta alan firmaa ja muuta toimijaa, jotka ei hoida. Eikä pelkästään pienen pieniä kikkailupuoteja, vaan ihan ammattimaista toimintaa harjoittavia.
 
Dj.Dumbass
25.01.2010 22:05:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

stnprkl: tälleen uutisoi YLE pari vuotta sitten
http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/2 … _kaytto_jatkuu_suomessa_302116.html

 
Tällainen muistikuva minullakin oli asiasta, mutta tuo tämän päivän uutisointi osoittelee toiseen suuntaan...
 
But what would Musamies do?
Mr.Sit.com
25.01.2010 22:10:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mites langattomat kitara/basso-vehkeet? Sama juttu vai? Itsellä muistaakseni on jossain 600Mhz tienoilla, niin silloinhan tää ei vaikuttaisi muhun, vai?
 
Mikäs tommonen lupamaksu on? En ole kuullutkaan, tosin johtunee siitä että ostin t-kaupasta AKG:ni eikä sieltä tietenkään osata mitään tämmöisiä (luuullakseni) maakohtaisia juttuja sanoa vaikka suomalaisia töissä siellä onkin.
 
Mihin tätä voi maksaa? Jos nimittäin voin jatkaa langattoman käyttöä niin olisi mukavaa tehdä se laillisesti kun ei muutenkaan hotsita rikkoa lakia.
 
lurkki
25.01.2010 23:29:43
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mr.Sit.com: Mites langattomat kitara/basso-vehkeet? Sama juttu vai? Itsellä muistaakseni on jossain 600Mhz tienoilla, niin silloinhan tää ei vaikuttaisi muhun, vai?
 
Mihin tätä voi maksaa? Jos nimittäin voin jatkaa langattoman käyttöä niin olisi mukavaa tehdä se laillisesti kun ei muutenkaan hotsita rikkoa lakia.

 
Selvitä ensin se taajuus ihan hertsillen ja katso Ficoran (Viestintävirasto) sivuilta luettelo luvasta vapautetuista radiolaitteista. Mä en pysty nyt tällä kännykällä heittämään linkkiä mutta Googleta. Saattaa olla että sun lähetin on "vapailla" taajuuksilla joten niihin ei lupaa edes tarvita.
 
miffe
26.01.2010 00:58:05 (muokattu 26.01.2010 01:06:40)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

lurkki: Selvitä ensin se taajuus ihan hertsillen ja katso Ficoran (Viestintävirasto) sivuilta luettelo luvasta vapautetuista radiolaitteista. Mä en pysty nyt tällä kännykällä heittämään linkkiä mutta Googleta. Saattaa olla että sun lähetin on "vapailla" taajuuksilla joten niihin ei lupaa edes tarvita.
 
Taitaa ainut langattomille radiolaitteille täysin lupavapaa alue olla 863-865 MHz alue. Tässä tilanteessa en viittaa radiolaitteella esim. pmr-kapuloihin vaan näihin meidän äänityöläisten pulikoihin.
 
Ja, jos tol yhdellä on jossain 600 MHz alueella oleva vekotin, niin tervemorohellurei. Ei pitäis Suomessa sellaista olla käytössä. Muistaakseni toi oli jotain Saksassa käytössä olevaa taajuussettiä.
 
Niitä lupia ei Suomessa muuten ollut mitenkään merkittävää määrää ennenkuin taajuusaluetta oltiin jo jakamassa uudelleen. Kun tosta asiasta nousi haloo, alkoivat firmat pikapikaa lunastaa lupia.
 
turkulainen
ragol
26.01.2010 09:00:26
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

miffe: Taitaa ainut langattomille radiolaitteille täysin lupavapaa alue olla 863-865 MHz alue. Tässä tilanteessa en viittaa radiolaitteella esim. pmr-kapuloihin vaan näihin meidän äänityöläisten pulikoihin.
 
Ja tuollakin alueella lähetysteho on rajoitettu 10 mW ERP (10 dBm), kun tuolla luvanvaraisella kaistalla saa käyttää 50 mW ERP-tehoa (17 dBm).
 
Tuossa linkki Ficoran tiedotteeseen asiasta, siellä on lisäksi lupahakemuslappu linkitettynä. Lupa ei ole kauhean suuri, muistaakseni jotain luokkaa 10-15e/lähetin. Koskee siis myös kaikkia instrumenttikäytössä olevia lähettimiä sekä langattomia IEMejä...
 
http://ficora.fi/index/viestintavir … tteet/radiotaajuudet/2009/P_25.html
 
Jaa että mikä ERP-teho? Tiivistettynä useinmiten: Teho, jonka ideaalinen puoliaaltodipoli säteilee. Eli käytännössä sen voi ajatella näin: lähettimen teho - antennipiuhan tehohäviö + antennin vahvistus, jos käytetään dB-muodossa olevia arvoja... Juu, menee jo hieman ohi palstan aiheesta. :) Google kuitenkin tarjoaa enemmän ja vähemmän hyviä linkkejä asian tiimoilta.
 
Puukorvaisen miksaajan seikkailut: http://puukorva.blogspot.com
Mr.Sit.com
26.01.2010 20:45:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jälleen kerran muistin täysin väärin eli 813.100 MHz on taajuusalue. Pitää pistää lupahakemus vetämään.
 
stnprkl
26.01.2010 22:54:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mr.Sit.com: Jälleen kerran muistin täysin väärin eli 813.100 MHz on taajuusalue. Pitää pistää lupahakemus vetämään.
 
Ja sen luvan hinta määräytyy lähettimien lukumäärällä. Se on jossain 15-20 euroo per kone, mut sit kun niitä koneita tulee lisää niin hinta tippuu. Nyt esim. näillä meidän gooteilla on käytössä yhteensä kymmenen kanavaa, mutta 12 lähetintä niin lupa piti hakea 12:lle ja sit kun lupa tuli postissa niin tais kustantaa 95 euroa vuos ja lupaan sisältyi 15 lähetintä.
 
Viltsu audiokantaja
santtus
27.01.2010 08:25:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Suomi odottaa tällä hetkellä EU:n päätöstä siitä, mille taajuusalueelle langattomat mikrofonit ja korvamonitorit siirtyisivät. Asia on EU-tasolla selvityksessä ja todennäköisimmin siirrytään jonnekin alemmalle UHF kaistalle, eli 470-790MHz väliin. Tällöin osa nykyisistä laitteista olisi päivitettävissä toimimaan uudella taajuusalueella kohtuullisin kustannuksin.
 
2015 on tällä hetkellä takaraja, jonka jälkeen nykyisellä kaistalla on uutta toimintaa. Tämä kaista todennäköisesti poistuu käytöstämme jo aikaisemmin.
 
"Valtioneuvosto teki 4.12.2008 periaatepäätöksen valtakunnallisesta laajakaistahankkeesta. Langattomien laajakaistapalveluiden tarjoamiseen suunniteltu taajuusalue on analogiselta televisiolähetystoiminnalta vapautunut UHF-kaista 790-862 MHz, joka tällä hetkellä Suomessa on muun muassa langattomien mikrofonien ja korvamonitorijärjestelmien käytössä. Jo kesäkuussa 2008 annetulla asetuksella (441/2008) tämä taajuusalue on osoitettu laajakaistaisille digitaalisille matkaviestinverkoille. Tämä laajakaistainen 800 matkaviestinverkko tullaan ottamaan käyttöön viimeistään 2015."
 
Valitettavasti tätä enempää tietoa ei tällä hetkellä ole.
 
lurkki
27.01.2010 09:01:08 (muokattu 27.01.2010 09:02:01)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tässä on kenties päivitetyin tieto:
 
http://www.ficora.fi/attachments/su … Op3/RTP_Huhtala_radiomikrofonit.ppt
 
e: sivu 11 ...
 
lasal
14.11.2012 10:27:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

"Huom! Olet kirjoittamassa yli 1022 päivää vanhaan aiheeseen!"
 
vanha tai ei, ensi vuoden viimeinen päivä ei ole suunnatoman kaukana
 
1.
eräs kaupallinen toimija laajasti postittelee viestiä otsikolla "Langattomien radiomikrofonien käyttö päättyy vuoden 2013 lopussa" ... kukahan älykääpiö tuon viestin otsikon on laatinut. 863 MHz:n alueella toiminta jatkuu ennallaan eli ei ilmoitus- eikä lupamaksuvelvoitetta
 
2.
Mnetin torilla toivoisi langattomien laitteiden myynti-ilmoituksessa olevan tieto taajuusalueesta eli muuttuuko laite laittomaksi (ja ehkä toimimattomaksi) 31.12.2013. (Toimimattomuus ainakin eräin paikoin kun langattoman laajakaistan tuliasema "jyrää yli")
 
Tumppi38
14.11.2012 13:29:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

lasal: "Huom! Olet kirjoittamassa yli 1022 päivää vanhaan aiheeseen!"
 
vanha tai ei, ensi vuoden viimeinen päivä ei ole suunnatoman kaukana
 
1.
eräs kaupallinen toimija laajasti postittelee viestiä otsikolla "Langattomien radiomikrofonien käyttö päättyy vuoden 2013 lopussa" ... kukahan älykääpiö tuon viestin otsikon on laatinut. 863 MHz:n alueella toiminta jatkuu ennallaan eli ei ilmoitus- eikä lupamaksuvelvoitetta
 
2.
Mnetin torilla toivoisi langattomien laitteiden myynti-ilmoituksessa olevan tieto taajuusalueesta eli muuttuuko laite laittomaksi (ja ehkä toimimattomaksi) 31.12.2013. (Toimimattomuus ainakin eräin paikoin kun langattoman laajakaistan tuliasema "jyrää yli")

 
Kertauksena:
 
http://www.ficora.fi/index/luvat/lu … ofonitelilangattomatmikrofonit.html
 
Jokainenhan on hakenut luvat omalle luvanvaraiselle langattomalleen kerran vuodessa ;-) ja 863Mhz - 865Mhz alue säilyy luvasta vapaana edelleenkin mutta siellä on hieman tunkua joten niitä ei aina voi käyttää. -my 25c -
 
A happy accident of fingering
lasal
03.12.2012 02:51:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tumppi38: Kertauksena:
 
http://www.ficora.fi/index/luvat/lu … ofonitelilangattomatmikrofonit.html
 
...

 
"Langattomien radiomikrofonien käyttö päättyy vuoden 2013 lopussa" oli siis erään firman laajalevikkisen viestin otsikkona 12.11.2012. Olipas valehtelua.
 
tuo linkki paljastaa tosiasioina mm. että
 
- 863 MHz:n alueen vapaa käyttö jatkuu täälläkin usein mainitusti
 
- on toinenkin vapaa taajuusalue 823-832 MHz
 
- luvanvaraisen alueen 694-789 MHz käyttö päättyy vasta 31.12.2020
 
J.T.
03.12.2012 19:56:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

lasal: "Langattomien radiomikrofonien käyttö päättyy vuoden 2013 lopussa" oli siis erään firman laajalevikkisen viestin otsikkona 12.11.2012. Olipas valehtelua.
 
Valehtelu on aika raskas väite. Ehkä kysymys on enemmänkin hieman epätäsmällisestä ilmaisusta.
 
tuo linkki paljastaa tosiasioina mm. että
 
- 863 MHz:n alueen vapaa käyttö jatkuu täälläkin usein mainitusti

 
Tarkalleen ottaen 863-865 MHz eli ruhtinaalliset 2 MHz...
 
- on toinenkin vapaa taajuusalue 823-832 MHz
 
Tällä kaistalla käyttöön jää 8 Mhz eli ei sielläkään kanavamäärillä mässäillä.
 
Suuremmissa tuotannoissa kumpikin ikkuna siis melko hyödytön.
 
- luvanvaraisen alueen 694-789 MHz käyttö päättyy vasta 31.12.2020
 
Mmjaaa... Tässä suora lainaus Ficoran sivuilta:
 
"Luvanvaraisten mikrofonien käyttö 700 MHz:n taajuusalueella (694-789 MHz)
Kansainvälisen televiestintäliiton ITUn radioviestintäkonferenssi päätti helmikuussa 2012 osoittaa 700 MHz:n taajuusalueen langattomille laajakaistajärjestelmille vuoden 2015 jälkeen. Ennen kuin kansalliset päätökset 700 MHz tulevasta käytöstä ja sen aikataulusta on tehty, Viestintävirasto suosittelee laitteiden muutoskustannusten pienentämiseksi, että uudet radiomikrofonijärjestelmät käyttäisivät UHF-televisiotaajuuksien osalta taajuusaluetta 470-694 MHz."
 
Tuon kaistan osalta päätökset tehtäneen vuoden 2015 World Radiocommunication Conference:ssa. Jäsen santtus jo aikaisemmin tätä vihjaisikin omassa postauksessaan.
 
Summa summarum: Tästä aiheesta tuntuu olevan monenmoista asiantuntijaa. Pääsääntöisesti laitteita valmistavat ja myyvät tahot ovat useimmiten kritiikin maalitauluna kun langattomia mikrofonijärjestelmiä joudutaan taajuusmuutosten vuoksi päivittämään/uusimaan. Kannattaa ehkä kuitenkin muistaa että kyse viranomaistason päätöksistä joille raukat kaupparatsutkaan ei voi mitään...
 
santtus
08.12.2012 00:23:52 (muokattu 08.12.2012 10:16:20)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

- 863 MHz:n alueen vapaa käyttö jatkuu täälläkin usein mainitusti
 
- on toinenkin vapaa taajuusalue 823-832 MHz
 
- luvanvaraisen alueen 694-789 MHz käyttö päättyy vasta 31.12.2020
 
Kahdesta ensimmäisestä kohdasta sanotaan myös seuraavaa: "Luvasta vapautuksen edellytyksenä on, että käyttäjän valittavissa on taajuuksia ainoastaan väliltä 823-832 MHz ja/tai 863-865 MHz. Käyttäjän valittavissa ei saa olla muita taajuuksia."
 
Kerropa mikä vanhempi Suomessa myyty järjestelmä täyttää nämä ehdot?
 
jorma666
08.12.2012 00:53:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

santtus:
Kahdesta ensimmäisestä kohdasta santoaan myös seuraavaa: "Luvasta vapautuksen edellytyksenä on, että käyttäjän valittavissa on taajuuksia ainoastaan väliltä 823832 MHz ja/tai 863865 MHz. Käyttäjän valittavissa ei saa olla muita taajuuksia."
 
Kerropa mikä vanhempi Suomessa myyty järjestelmä täyttää nämä ehdot?

 
Jonku tietyn kanavapankin PSM600 ?
 
we call it music - they call the cops
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3 4 5 6 7 8 9

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti