Muusikoiden.net
18.06.2018
 

Livetoiminta »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Basarimikittyksen miksaaminen
1 2
V-R
17.11.2009 16:57:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eli jos joku vähän kokeneempi voisi antaa hiukan vinkkiä, miten basari kannattaisi miksata?
 
Setupissa löytyy tsm mt61 dynaaminen rumpumikki, 500w 15'' aktiivisubi jakosuodattimella säädettynä 20-95 hertsiä. 300w yläpäät. Mikserin kanavista löytyy seuraavanlaiset säädöt, Gain, kompura, yläpäät, keskialue, keskialueen taajuussäätö, alapää, jonka lisäksi auxia ja efektien tasoa.
 
Musatyyli tunnetusti vaikuttaa säätöihin. Tässätapauksessa kyseessä olisi garagerock/indie tapaus. Jotain perusvinkkiä olisi siis jees saada, jos löytyy niin toimivaksi koettuja asetuksia. Jos joku jaksaa nioin kyllähän tästäkin voisi vaikka FAQ:n vääntää erimusatyyleille ja eri tarkoituksiin.
 
Niq
17.11.2009 18:11:06
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

V-R: Eli jos joku vähän kokeneempi voisi antaa hiukan vinkkiä, miten basari kannattaisi miksata?
 
Kompurasta et tarkemmin sanonut, riippuen sen säätövarasta sillä tekee paljonkin. Jos attackia ja releasea ei pääse säätämään niin ei tee paljonkaan.
 
Mikki basariin, kaveri polkemaan basaria, keskialueen EQ täysille ja sitten sillä säätönapilla lähdet hakemaan sitä alakeskialueen huminaa joka yleensä eniten häiritsee. Tai sit toivottua soundia voi löytyä sieltä taajuuskaistan yläpäästä, esimerkiksi napsetta. Sitten tarpeen mukaan snadsti korostaen tai reippaamminkin leikaten. Bassopään säädöllä jytkettä ja diskanttipään säädöllä lätinää. Leikkaa mieluummin kuin korosta, pätee EQ:n käyttöön noin muutenkin.
 
Huomaa että säädöillä ei paljon tehdä jos basari ei muuten soundaa hyvältä. Siispä lyöntikalvon tuoreus ja vire merkitsee jo todella paljon. Dempiksi riittää yleensä pyyhe rullattuna lyöntikalvoa vasten tai sitten pitkittäin koskien molempiin kalvoihin.
 
"An amateur practices until he gets it right. A pro practices until he can't get it wrong."
markotetri
17.11.2009 20:22:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

V-R: Eli jos joku vähän kokeneempi voisi antaa hiukan vinkkiä, miten basari kannattaisi miksata?
 
Ensimmäisenä varoitus: Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Ainoa oikea vastaus on se, että miksataan niin että kuulostaa hyvältä. Muuttuvia tekijöitä ovat ainakin bassari, sen vire, nuija, rumpali, PA, tila, musiikkityyli, kokonaisvola, fiilis, kellonaika ja auringonpilkut.
 
Toisena jonkunlainen lähtökohta mistä aloittaa:
 
Gain: sisääntulotaso niin kovalle, että piikkiledi melkein vilahtaa. Mutta vain melkein.
 
EQ: Alamiddlestä n. 300Hz kohdalta pois reilulla kädellä. Siis rokkihommissa. Botnesäätimellä lisää tutinaa puntteihin, mutta muista tarkkailla PA:n alakerran merkkivaloja/mittarointia. Ei saa mennä punaiselle. Soundi ei saa myöskään mennä sekavaksi tai liian mutaiseksi.
Ylätaajuuksia lisäämällä saa enemmän napsua ja lätinää. Parasta olisi sweepattava ylämiddle, josta saa napsua hieman tarkemmin, oman maun mukaan noin 3-5kHz alueen liepeiltä.
 
Gate olisi hyvä olla olemassa. Sillä saa ylimääräisen soinnin, mikkivuotoa yms poistettua häiritsemästä.
 
Kompuran kanssa kannattaa lähteä maltilla liikkeelle. Alkuun nopeita attack- ja releaseaikoja, esim. 10ms/100ms. Ja taas pidetään huoli, ettei mennä överiksi, siis vain muutamia desibelejä gain reductionia. Ja jos EQ:n säätöjä muuttaa, muistaa katsoa miten kompura (ja gate) reagoi.
 
Tämä ei todellakaan ole sellainen taikaresepti, jolla kuka tahansa tekee paskasta konvehtia. Mutta tällaisella perusmeiningillä itse lähden liikkeelle, jos täytyy heittäytyä keikalle esim ilman soundcheckiä. Riippumatta PA:sta, bassarista, mikistä yms. Ja kannattaa ottaa niihin kajarihommiin korvat mukaan, sieltä se totuus loppujen lopuksi löytyy.
 
Artificiality is normal to the medium.
eetuss
18.11.2009 09:14:48
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ja sitten on myös se että mikä basarimikki siellä on. Tässä oli vasta keskustelu basarimikseistä. Keskustelu sisälsi oivia kuvauksia basarimikkien ominaissoundeista ("tsuk", "tsäk", "puff", jne..)
 
Komppaan aikaisempia. Mielestäni lähtökohta on se että kumpi on päällä, basari vai basso. Melkein poikkeuksetta basari on alla ja basso päällä, jolloin basarista kannattaa leikellä sitä alamiddleä pois. Jos on kunnon hevirenkutusta drop-Ö:stä, olen ruukanut itse jättää sinne basariin ihan alimman botnen että jää sille bassolle se ylempi 150 Hz ->. Myöskin itse oon monesti leikannut sitä pahinta pantera-naksetta pois että jää ennemmin niks kuin naks. Sama homma onnistuu monesti jo kompuralla. Toisaalta taas joskus kun on joku paskaEQinen tiski (kröhöm..CKIE tai kröhöm..EATH) niin kyllä se ylämiddlen gaini on melkolailla täydellä boostilla sitä naksetta etsimässä.
 
Ei se tästä..
isojussi
19.11.2009 19:40:18
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ja mielellään vielä niin, että 90% soundcheckajasta menee sen bassarisaundin kanssa hifistelyyn.
 
Humpan suurin sooloakti ja armoitettu artisti - pätevä kuin pänti, ylevä kuin yhtye, oiva kuin orkesteri ja taimissa kuin tanssimuusikko. Lisäksi lämmin käsi, suuri sydän ja iso pää.
miffe
20.11.2009 23:29:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

isojussi: Ja mielellään vielä niin, että 90% soundcheckajasta menee sen bassarisaundin kanssa hifistelyyn.
 
Toihan on vähän sama kuin yks valoseppä, joka käytti ohjelmointiajasta 95% yhden täydellisen the intensiteettijuoksutuksen tekoon. Sit se vääns kolme väriä ja yhden position about 20 liikkuvaan tuikkuun...
 
turkulainen
rintapek
21.11.2009 02:13:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

V-R: Eli jos joku vähän kokeneempi voisi antaa hiukan vinkkiä, miten basari kannattaisi miksata?.
 
Siten, et se kuulostaa kivalta? Ei maar, en ny tiä osaamisesta tai kokemisesta just mitään, mut jos harrastehumpparunpalin kommentit sallitaan, ni lähtökohtasi on mun mielestä väärä.
 
Oikea kysymys on huomattavasti vaikeampi, eli miten bändi miksataan?
Jos ny bändissä on vaik viisi jäsentä, jokainen soittaa jotain ja laulaa kans. Viisi laulua ja viisi soitinta, joista yksi on nimeltään "rummut" Toi " runmut"- niminen soitin ny yleensä koostuu useammastakin kilkuttimesta. Sanotaan ny, et bassari on 1/10- osa soittimesta nimeltä runpusatsi.
 
Mun ja Elon laskuopin mukaan ny olet kysymässä et miten miksataan 1% ? Ei tartte ihmetellä Isojussin kommenttia. Se ny perustuu faktoihin.
 
Itte taas olen niin ihmeelliseessä tilanteessa, et ko kitarista hiljattain vaihtui, ni hälle joutuu joskus sanomaan, et pa ny styrkkaa kovemalle. Ollaan vissiin vaan siirrytty ikämiessarjaan?
 
One kind of music only - the good kind
Niq
21.11.2009 02:24:46
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei kuitenkaan liene väärin aloittelevalle opastaa hieman suuntaviivoja, ettei tarvitse ihan itse lähteä etsimään niitä toimivia tapoja, kun ne kerran joku on jo keksinyt. Mä kaivelen basarisoundin miltei aina mainitsemallani tavalla, enhän antanut mitään ehdottomia arvoja tai presettisoundeja, vaan vinkkejä siitä mitä mistäkin kannattaa lähteä kaivamaan. Oletuksena heitetään mikki basariin tai eteen ja sit katotaan gain sopivaksi ja avataan liukua kunnes balanssi löytyy. Joskus se on näin helppoa, useimmiten joutuu jotain tekemään.
 
"An amateur practices until he gets it right. A pro practices until he can't get it wrong."
Sami_T
21.11.2009 04:58:53 (muokattu 21.11.2009 05:02:46)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ollaan vissiin vaan siirrytty ikämiessarjaan?
 
Kyllä.
 
Perinteisessä kevyessä musiikissa mennään tietyillä säännöillä ja aika luonnollisilla soundeilla/balanssilla.
 
Modernimmassa tavarassa kaikki on sallittua.
 
Siihen en ota kantaa että onko toi hyvä vai huono juttu mutta niin toi menee.
 
Itse olette lihava.
Sami_T
21.11.2009 05:50:23 (muokattu 21.11.2009 05:57:21)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ja mitä tulee tohon alkuperäiseen kysymykseen aika usein tulee raapaistua sitä alamiddlea 250-400 Hz aika reilustikin pois.
 
Toi on myös ihan hyvä lähtökohta kääntää sweepattavan eq:n gaini reilusti plussalle ja ruveta pyörittämään taajuusnappulaa laidasta laitaan ja kuunnella mitä sieltä löytyy. Sitten kun rupeaa kuulostamaan todella pahalta niin siitä raapaistaan pois.
 
Yhdellä (tai edes kahdella) 15" bassolla ei ihmeitä tehdä. Voi vähän kaivella sitä napsua esiin jostain 3-5 Khz alueelta ja todella varovasti kaivaa sitä botnea esiin sekä basarista että bassosta. Mitään stadionbassoa on aivan turha ruveta hakemaan.
 
Hyvä mikki ja hyvä viritetty rumpu pitää olla, muuten ei lähde.
 
Itse olette lihava.
eetuss
21.11.2009 12:50:15 (muokattu 21.11.2009 12:53:28)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvä mikki ja hyvä viritetty rumpu pitää olla, muuten ei lähde.
 
Näin juuri!
 
Ja sitten että sitten se että kenen huppari siellä sisällä on ja miten asetettu. ;-)
 
EDIT: Ja vielä isojussille että parempihan se on täältä kysyä niin EI tarvitse käyttää 90% soundcheckistä basarisaundiin, vaan tehdä asioita nopeasti jotenkin ja hinkata sitä alapäätä puhtaaksi siinä vedon aikana.
 
Ei se tästä..
Sami_T
21.11.2009 16:35:33 (muokattu 21.11.2009 16:50:09)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tulipahan vielä mieleen sellanen pointti tähän asiaan että kun painitaan ton basarisoundin kanssa (tai soundin kanssa ylipäätään) niin yläpäät on myös yllättävän ratkaiseva tekijä siinä että tuleeko siitä hommasta loppupeleissä yhtään mitään vai ei.
 
Kun pyörittelee sen eq:n kanssa sitä basaria tai bassoa kohdalleen niin siinä viimeistään konkretisoituu se että eniten merkitsevä osa basarin tai basson soundista (=se mikä tekee siitä ymmärrettävän) tulee 100 hertsin yläpuolelta.
 
Vaikka soundcheckissa saa sen yksittäisen minkä tahansa soundin mieleisekseen niin sitten kun koko bändi soittaa niin jos yläpäät (tai järjestelmä ylipäänsä) ei oo sitä mitä pitäis niin se koko soundi menee tukkoon niin että basarista, laulusta tai mistään muustakaan ei saa enää mitään selvää.
 
Eli jos rokkisoundia haluaa niin pitää olla rokki-PA. Kysyjällä oli pieni järjestelmä niin sellaisten kanssa puuhatessa joutuu välillä miksatessa tekemään vähän kompromisseja että se kokonaisuus toimii.
 
Itse olette lihava.
isojussi
22.11.2009 02:53:28
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

eetuss: EDIT: Ja vielä isojussille että parempihan se on täältä kysyä niin EI tarvitse käyttää 90% soundcheckistä basarisaundiin, vaan tehdä asioita nopeasti jotenkin ja hinkata sitä alapäätä puhtaaksi siinä vedon aikana.
 
Kysyisivätkin...
 
Yleensäkin tuntuu, että isolla osalla jopa Suomen eturivin äänentoistofirmojen miksaajia ei oo korvia päässä. Ainoo pätevyys on C-kortti.
 
Painotan, ettei toki kaikilla näin ole.
 
Humpan suurin sooloakti ja armoitettu artisti - pätevä kuin pänti, ylevä kuin yhtye, oiva kuin orkesteri ja taimissa kuin tanssimuusikko. Lisäksi lämmin käsi, suuri sydän ja iso pää.
Sami_T
22.11.2009 05:22:52 (muokattu 22.11.2009 05:32:53)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yleensäkin tuntuu, että isolla osalla jopa Suomen eturivin äänentoistofirmojen
 
Nyt rupee tää touhu korpeemaan tosissaan. Avaudun. Ja mä en oo siinä asemassa että pystyisin avautumaan mutta pitää siitä huolimatta vähän tuulettaa.
 
Kyllä siellä "eturivin äänentoistofirmoissa" tehdään ihan oikeata bisnestä ja rekrytoidaan sellaista väkeä mikä pistää firman kassan laulamaan = tehdään asioita sekä orkesterin, tilaajan että yleisön mielestä vähintäänkin niin oikein että laskutusperuste syntyy ja bisnes jatkuu
 
Niin mä en nyt kyllä mitenkään usko että sulla on mitään sellaista annettavaa tuohon hommaan millä olisi mitään suurempaa nk. seksuaalista merkitystä.
 
Aina sitä voi piipittää netissä että kun ei noi pojat oikein osaa.
 
Ainoa konsti tuoda sille piipittämiselle jotain uskottavuutta on itse tarttua puikkohin ja näyttää että "näin". Jos sitä ei tee tai ei halua/tahdo/pysty tekemään niin parempi olla hiljaa vaan. Tälläisellä foorumilla ainakin.
 
Ugh.
 
Itse olette lihava.
isojussi
23.11.2009 06:50:50 (muokattu 23.11.2009 07:06:16)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sami_T: Nyt rupee tää touhu korpeemaan tosissaan....en nyt kyllä mitenkään usko että sulla on mitään sellaista annettavaa tuohon hommaan...on itse tarttua puikkohin ja näyttää että "näin". Jos sitä ei tee tai ei halua/tahdo/pysty tekemään niin parempi olla hiljaa vaan. Tälläisellä foorumilla ainakin.
 
Ugh.

 
Höpö höpö. Lapsellista väittää miksaajien olevan arvostelun yläpuolella. Tolla asenteella ei homma kehity ikinä.
 
Jos nyt uhossasi osasit lukea koko kirjoitukseni, en väittänytkään, että "KAIKKI", mutta vasitenkin kakkosbändien osa on usein karu - jopa ihan välinpitämätöntä kyykytystä tapahtuu.
 
Kohteliaisuudesta en postaa paikkoja ja nimiä.
 
Sitäpaitti kaikkein lapsellisintahan on toi "tee ite, jos ei kelpaa" -asenne.
 
E: Paas poika lukien toi threadi:
 
http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=50&t=179888
 
Humpan suurin sooloakti ja armoitettu artisti - pätevä kuin pänti, ylevä kuin yhtye, oiva kuin orkesteri ja taimissa kuin tanssimuusikko. Lisäksi lämmin käsi, suuri sydän ja iso pää.
Groovi
23.11.2009 09:19:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Akustiikka on yksi oleellinen syy mikä kusee vähintää yhtä usein kuin miksaaja. Monesti siihen keskinkertaiseen soundiin on jo tehty töitä melko urakalla. Ei miksaajakaan saa loihdittua jostakin lepakkoluolasta hifistin korvaa hivelevää äänielämystä, mutta aika usein kokonaisvaltaisesta soundista osoitellaan sormella juuri sinne miksauspisteen tienoille - tajuamatta siis mistä syy vaatimattomaan ääneen viimekädessä johtuu.
 
Laitetaan ensin kaikki täysille. Katsotaan sitten täytyykö jotain laittaa pienemmälle.
eetuss
23.11.2009 11:17:05
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kysyisivätkin..
 
No niinhän ne kysyi??!!
 
isojussi: Höpö höpö. Lapsellista väittää miksaajien olevan arvostelun yläpuolella. Tolla asenteella ei homma kehity ikinä.
 
Joo eikä kehity myöskään sillä että alkaisi kuuntelemaan asiaa tuntemattomien tusinakommentteja.
 
Jos nyt uhossasi osasit lukea koko kirjoitukseni, en väittänytkään, että "KAIKKI", mutta vasitenkin kakkosbändien osa on usein karu - jopa ihan välinpitämätöntä kyykytystä tapahtuu.
 
No tuota varmaan tapahtuu, mutta miten se liittyy basarin miksaamiseen?
 
Sitäpaitti kaikkein lapsellisintahan on toi "tee ite, jos ei kelpaa" -asenne.
 
Kyllä sitä lapsellisempia asioita on, kuten se että alkaa ulvomaan jostain lämppäribändin asemasta Suomessa, kun ketjun otsikko on basarin miksaus.
 
Ehkä säkin voisit perustaa oman banaanivaltio-tyylisen foorumin jossa saisit jatkaa tästä aiheesta.
 
Ei se tästä..
pfl
08.12.2009 21:12:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Rummun laatu ja vire vaikuttaa oman kokemuksen mukaan ihan järkyttävän paljon. Enemmän kuin mikään jotakuinkin asiallinen mikkivalinta (siis iha SM57/58 kompromissivalinnoista lähtien), tai etuaste tahi eq. Itseasiassa rankkaan sen lähtösoundin laadun jopa PA:n laadun yli niin kauan kun järjestelmän yläpäät maksaa yli 200e/kpl noin-niinkuin-suunnilleen
 
Niq
08.12.2009 21:22:06
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

pfl: Rummun laatu ja vire vaikuttaa oman kokemuksen mukaan ihan järkyttävän paljon. Enemmän kuin mikään jotakuinkin asiallinen mikkivalinta (siis iha SM57/58 kompromissivalinnoista lähtien), tai etuaste tahi eq. Itseasiassa rankkaan sen lähtösoundin laadun jopa PA:n laadun yli niin kauan kun järjestelmän yläpäät maksaa yli 200e/kpl noin-niinkuin-suunnilleen
 
Riippuu mitä haetaan. Jos se on moderni lätke, niin kyl sen aika helposti kaivelee rummusta kuin rummusta. Hevinapsusta puhumattakaan.
 
"An amateur practices until he gets it right. A pro practices until he can't get it wrong."
pitk
09.12.2009 00:37:25 (muokattu 09.12.2009 00:38:10)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Niq: Riippuu mitä haetaan. Jos se on moderni lätke, niin kyl sen aika helposti kaivelee rummusta kuin rummusta. Hevinapsusta puhumattakaan.
 
No ei kyl kaivele. Kyllä sen rummun pitää olla lähtökohtaisesti kelvollinen, vireesä ja vieläpä rumpalin osata ottaa se asiallinen lähösoundi. Sen jälkeen on mahiksia. Edes hevinapsuun.
 
Pitk.
 
Ryhdy roudariksi, näet maailmaa, sanoivat!
Kalkutan Konepaja
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti