Muusikoiden.net
25.04.2018
Into-Luthman | Yli 300 sivua parasta musakamaa 

Livetoiminta »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Erikoinen PA outoja keikkoja tekevälle kummalliselle bändille
1
UncleZ
05.11.2009 12:53:04
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vuos pari sitten innostuin piirtämään kapakassa tämmöisen keikka PA:n yhdelle hyvin vastenmieliselle muusikkomörölle. Ajattelin et laitanpa jätkän elämään vähän huumoria ja jännitystä 2kW verran.
 
Kyseessä oli classic rock bändi: laulusolisti/fonisti, basso, kitara, kiipparit, rummut ja jokainen laulaa.
 
Siis otetaan iso aktiivisubbari ja pari 12" aktiivikaappia + 16x2 mikseri ja lisätään vielä 2 kpl 10" aktiivikaappia, eikä käytetä backlainia ollenkaan. Laitetaan kaikki muut kamat paitsi 10" kaapit backlainiksi ja laitetaan Line6 Pod, Boss bassopedaali, Korg kiippari ja rummut (tarvittaessa) niiden kautta ja pieni osa laulua. Eteen sit laitetaan ne pikku PAt laulukamoiksi ja otetaan signaali Auxista. Monitorointia ei tarvii koska bändi soittaa PAn edessä. Miksataan laulu backlainin avulla niin, että kun laulun kuulee vaimeasti niin se on just oikein kun yleisönpuolella.
 
Tuo ainakin toimii teoriassa ja kamat sopii taksiin tehtäessä heittokeikkoja ravintolaillan sivubisneksenä.
 
Kuulin just eilen et kaveri oli nähnyt etelä-Kiinassa täsmälleen kuvausta vastaavan bändin soittamassa messutilaisuudessa ja saundit oli olleet ällistyttävän hyvät, tiukat ja tanakat. No voe että, meninkö vahingossa antamaan oikeita neuvoja väärille miehille. Onko kokemusta?
 
Henri93
05.11.2009 14:13:57
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vähän saman muotosta settiä suunnitellu puolihuumorilla. Mutta vois olla henkilöauto bändeille aika hyväkin ratkasu ;).
 
www.valoakansalle.webs.com
NeliX4
05.11.2009 17:40:38 (muokattu 05.11.2009 17:47:18)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Miks toisaalta ei suoraan laita FOX:ksi 2x10"+sub ja sidefill tyyppisesti 2x10" bändille, niin kuin kaikki muut tekee.? Toisaalta line6:ien käyttö jne. viittaa säätämisessä "ammattimaiseen" toimintaan :)
 
Onhan se tietty hyvä, että bändi luukuttaa ekaks omat kuulonsa pihalle ennen yleisöä - juuri muuta etua tuolle keksi. Huumorilla tietty voi vetää.
 
kauppi
05.11.2009 18:17:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jaa niin ku näin:
http://www.audiojunkies.com/blog/73 … at-the-grateful-deads-wall-of-sound
 
?
 
aimotuska
05.11.2009 18:54:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

NeliX4: Toisaalta line6:ien käyttö jne. viittaa säätämisessä "ammattimaiseen" toimintaan :)
 
Mitäs epäammattimaista siinä on?
 
http://picasaweb.google.com/hjunnila/Baah#5381179186100182066
Henri93
05.11.2009 21:05:04
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Varsinkin ottaen huomioon, että erään paikallisen the rasmus nimisen orkesterin kitaristi soittelee line 6 tuotteilla ;). Ei ole olemassa oikeita soundeja, on vain erillaisia xD!
 
www.valoakansalle.webs.com
markotetri
05.11.2009 22:19:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nythän kävi niin, että vahingossa bändi teki fyysisesti sen, minkä useat ammattilaiset tekevät järjestelmää säätämällä. Siis siirsi PA:n yhtä kauas yleisöstä kuin bändin. Kierto-ongelmat on kierretty käyttämällä pikkukajareita laulufilleinä, jolloin takalinjan kamoista ei tarvitse lauluja paljoa luukuttaa. Lisäksi käyttämällä linjasoundeja on lavavuoto ja -mökä saatu hyvin pieneksi.
 
Ongelmahan on, etenkin matalilla taajuuksilla, se, että alkuperäinen äänilähde (bassari, bassokaiutin ym.) tuottaa PA-järjestelmän kanssa samaa ääntä, mutta eri etäisyydellä kuulijasta. Tämä etäisyysero tekee ääneen kulkuaikaeron. Ja kulkuaikaero saa aikaan vaihevirheen, joka taas ilmenee taajuusvasteen vääristymänä ja esim. "tiukkuuden" puutteena. Useimmissa tapauksissa ongelma on hyvin marginaalinen, mutta olemassa.
 
Äänialan ammattilaisilla on ollut tästä syystä tapana "peruuttaa" PA:ta järjestelmäprosessoinnissa, viivästämällä sinne ajettavaa signaalia. Kun signaalia viivästetään vaikkapa 20ms, se vastaa kaiutinpinojen siirtämistä noin 6,8m kuulijasta poispäin. Tarvittavan viiveen määrä voidaan helposti mitata ja laskea vaikkapa tavallisella mittanauhalla. Tällä tavoin saadaan backline ja PA akustisesti yhtä kauas kuuntelupisteestä.
 
Ja vielä tuohon Line6-asiaan... Myös sellaiset harvakseltaan keikkailevat amatööriorkesterit kuten Klamydia ja Peer Gynt käyttävät ko. tuotteita. Lisäksi ulkomaan"ammattilaiset" kuten Placebo ja Radiohead ovat jo jonkin aikaa hyödyntäneet esiintymisissään Native Instrumentsin Guitar Rig- mallintavaa järjestelmää. Uutena tuotteena markkinoille on tulossa myös Digidesignin Eleven Rack- niminen tuote, joka on herättänyt erittäin suurta kiinnostusta meillä ja maailmalla.
 
Useissakin tilanteissa saattaa olla mukavampaa kaikille, jos vaikka vähän otettaisiin selvää asioista ennen mitään aivopieruja. Livetoiminta on kuitenkin niitä ainoita Muusikoiden.netin alueita, joissa pysytään pitkälti asiassa, ja kirjoittajien joukossa on tietämystään jakamassa ihan oikeita ammattilaisia.
 
Artificiality is normal to the medium.
rintapek
06.11.2009 00:13:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

markotetri: Nythän kävi niin, ...
 
Useissakin tilanteissa saattaa olla mukavampaa kaikille, jos vaikka vähän otettaisiin selvää asioista ennen mitään aivopieruja. Livetoiminta on kuitenkin niitä ainoita Muusikoiden.netin alueita, joissa pysytään pitkälti asiassa, ja kirjoittajien joukossa on tietämystään jakamassa ihan oikeita ammattilaisia.

 
On täällä sit myös kaltaisiani harrastelijoita, ja kiitollisena otan vastaan kaiken, minkä irti saan.
Asiasta lienemme samaa mieltä, eli se, mikä kuulostaa hyvältä, ei o kovin väärin.
 
Ko kaikki livenä vedetty musa ei o sitä ammattimaista.
 
Bruce stadikalla ja 12vee koulupändi pjumppasalissa on molemmat sitä liveä.
 
One kind of music only - the good kind
Lennu
06.11.2009 01:08:33
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

rintapek: Bruce stadikalla ja 12vee koulupändi pjumppasalissa on molemmat sitä liveä.
 
Ideana taitaakin olla se, että se 12vee koulupändikin kuulostais joskus mahdollisimman hyvältä.
 
"Positiivista kommenttia voi kyllä antaa, koska se tekee iloisen mielen. Negatiivinen kommentti vaan vituttaa."
NeliX4
06.11.2009 10:26:56 (muokattu 06.11.2009 10:28:07)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Henri93: Varsinkin ottaen huomioon, että erään paikallisen the rasmus nimisen orkesterin kitaristi soittelee line 6 tuotteilla ;). Ei ole olemassa oikeita soundeja, on vain erillaisia xD! Juu, tähän juuri viittasin olis ehkä pitänyt laittaa vielä ;) "merkki" perään.
 
Rivien välistä luin tuosta (itsekseni) että saattaa olla kyse, että linjasta vedetään sisään suoraan, tämäkin siis huumorilla höystettynä :)
 
UncleZ
06.11.2009 10:58:01
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mun idea tuossa "tää on kuule hyvä systeemi" jutussa oli juuri se, et kun kaveri jatkuvasti sanoi: "Me vedettiin niin kovaa, et ekaksi tuli valittaan baarimikko, sitten ovimikko, sitten manageri Mikko ja lopuksi poliisi Mikko", laitetaan ne kamat heidän taakse jos kerran tykkävät melusta.
 
Bändin nähnyt kaveri sanoi et aika lujaa soittivat, mutta paikkakin oli olllut aika suuri ja meluisa. Kuvauksen perusteella backline aktiivit on saattaneet olla jopa 15" 350 wattiset. Semmoiset toimii varmaan ihan hyvin "korvakuulokkeina".
 
Kun tuossa oli jo viiveistä puhetta, aktiivikaappeihin toivoisin viivenuppia, joskus on jouduttu laittaan pitempään saliin 8 kaappia ja piti vuokrata muutama halpa viivelaitete. Lopputulos oli niin kuin pitikin, ääni tuli lavalta mutta hyvin selkeästi. Noissa tilanteissa ei voi lava PAta luukuttaa, kun sali on pehmeä kuin jenkkiolohuone kokolattiamattoja myöten ja herrasväen röyhelöpuvut imevät äänen heti ekan illallispöytärivin jälkeen.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti