Muusikoiden.net
26.05.2018
 

Livetoiminta »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Vaihe ja polariteetti?
1
Huru-Ukko
03.11.2009 20:29:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Että mitäpä tarkoittavat nuo otsikossa mainitut vaihe ja polariteetti niinkuin käytännössä tässä audiomaailmassa. Ovatko yksi ja sama asia?
 
Paljon saa lukea mm. kaiutin-specsejä missä puhutaan "phase response 500Hz -16kHz +-45deg" (Meyer MJF-212A), "phase alignment" tai "time alignment" jne.
 
multipaavo
04.11.2009 03:12:22 (muokattu 06.11.2009 03:42:22)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Huru-Ukko: Että mitäpä tarkoittavat nuo otsikossa mainitut vaihe ja polariteetti niinkuin käytännössä tässä audiomaailmassa. Ovatko yksi ja sama asia?
 
Paljon saa lukea mm. kaiutin-specsejä missä puhutaan "phase response 500Hz -16kHz +-45deg" (Meyer MJF-212A), "phase alignment" tai "time alignment" jne.

 
Mainio kysymys.
Koitan vastata parhaani mukaan, paremmin teoriaa kirjoittavat ja tietävät korjannevat.
 
Vaihe ja polariteetti eivät ole sama asia.
 
Polariteeti audiohommissa on melko helppo käsittää 9V nappipatterin ja subbaselementin kanssa. Kytkemme patterin plus navan elementin plussaan ja vastaavasti miinus navan elementin miinukseen. Elementti pullahtaa iloisesti ulospäin. Kun vaihdammekin patterissa plussan miinuksen ja miinuksen plussaan, elementti heilahtaakin taaksepäin. Olemme siis kääntäneet polariteettia.
Kaytännössä mikserissä oleva nappula jota erheellisesti vaiheenkäännöksi kutsutaan tekee täysin saman asian kääntäen signaalin polariteetin kaikilla taajuuksilla.
 
Vaihe liittyy vaihtovirtaan ja aikaan. Otamme esimerkin tutusta 230V/50Hz töpselistä.
Imatrankoskessa virtaa paljon vettä jota hyödynnetään voimalaitoksen turbiinissa jonka kierrosluku on tappavan tasainen 50 r/s ts. se tuottaa 50Hz taajuudella siniaaltomuotoa. Aikajanamme hetkellä nolla sekuntia turbiinin yksi lapa osoittaa oikealle. Aikajanamme kohdalla 5ms lapa osoittaakin suoraan alas. On tapahtunut 90 asteen vaihesiirtymä. Lavan pyörittyä yhden kokonaisen kierroksen on vaihe pyörinyt mukana samaisen 360 astetta ja aikaa on kulunut 20 millisekuntia.
Huomitoitavaa asiassa on siis taajuus. Jos turbiini pyörisikin kierrosluvulla 1000 kierrosta/sekunti se tuottaisikin 1kHz taajuuden jolloin edellä olevat ajat olisivatkin 0.25ms ja 1ms.
 
Kaiutinasiassa vaihevaste tarkoittaa käytännössä sitä, että kykeneekö kaiutin ulostamaan eri taajuudet samaan aikaan ulos. Esimerkiksi tyypillinen refleksisubbanen ei voi. Vaihevaste menee moneen kertaan ympäri mitä lähemmäs refleksin viritystaajuutta mennään johtuen kotelotyypinen akustisesta hitaudesta. Soundina subbasen huono vaihevaste koetaan "löysänä" ja yläkaapeilla epätarkkana. Vaihevasteesta pystytään interpoloimaan (nyt on matikan termi vahvalla zulu pohjalla) kaiuttimen ryhmäviive.
 
Nettylästä löytyy roimasti lisää asiasta googlettamalla "polarity vs phase"
 
Time alignment liittyy kulkuaikaviiveisiin eli äänennopeuteen. Esimerkiksi kaksitiekaiuttimessa jossa diskantti on asennettu torven perään kotelon takaosaan ja kekkari kotelon naamaan, viivästettään kekkarille menevää signaalia, koska diskanttielementin signaalilla kestää aikaa kulkea torven läpi.
 
-Paavo
 
Liian paljon päätetehoa on aivan oikein | www.5by5.fi
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti