Muusikoiden.net
21.02.2019
 

Etno, proge, latin »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Nykykansanmusiikki
1
Ihti Tullallinen
25.08.2018 04:54:22 (muokattu 25.08.2018 04:55:00)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sorge hölmö kysymys, mutta mitä tarkoittaa nykykansanmusiikki? Itselle tuli mieleen esim. Värttinä. Mutta miten kansanmusiikki määritellään? Siis mistä tiedän mikä on kansanmusiikkia? Eikö esim. iskelmä ja heavykin ole kansanmusiikkia? Siis tavallaan. Ja tämä ei ole mikään vitsi, vaan kysyn sen takia, että olen mahdollisesti menossa soittamaan nykykansanmusiikkia esittävään kokoonpanoon, ja pitäisi vähän tietää, mihin sitä on lähdössä mukaan. Mieleen tuli ekana jotain tyyliin ''sinisiä, punasia ruusunkukkia jne.''.
 
Gary Enfield
25.08.2018 11:53:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No ainakin kansanmusiikkiin kuuluu tietyt rytmit ja rakenteet, riippuen maasta - katrilli, reel, masurkka jne., sekä kunkin alueen perinnesoittimet. Nykykansanmusiikki yhdistelee sitten vapaammin näitä eri alueiden perinteitä sekä keskenään että modernimpiin elementteihin. Balkanin alueen perinteet lienee kestosuosiossa, samoin kun juutalainen hilipatihippaa kun puhutaan nykykansanmusiikista.
 
Värttinä toi tuon karjalaisslaavilaisen laulutyylin nykyaikaan, josta voi varmaan olla montaa mieltä. Kai ne vieraat perinteet kuulostaa helposti mielenkiintosemmilta kuin kotikontujen perinteet. Musta Värttinän laulu on aina kuulostanut kamalalta.
 
sub zero
25.08.2018 13:02:23 (muokattu 25.08.2018 13:19:55)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ihti Tullallinen: Sorge hölmö kysymys, mutta mitä tarkoittaa nykykansanmusiikki?
 
Se on musiikkia, joka on niin pitkälle saanut vaikutteita kansanmusiikista, että se liitetään musiikkigenrenä ikään kuin enemmän tai vähemmän suoraksi jatkeeksi kansanmusiikintraditiolle. Sen pitää siis sisältää riittävästi samoja piirteitä kuin perinteinen kansanmusiikki, mutta mitään hirveän tarkkoja rajoja ei musiikkigenrejen välille tietenkään voi koskaan vetää.
 
Kansanmusiikki itse on kansanmusiikkia, koska se on ollut sitä perinteistä kansanmusiikkia (erotuksena kirkkomusiikista, taidemusiikista, ehkä myös oman aikansa kaupallisesta populaarimusiikista) silloin, kun näitä luokitteluja on alettu käyttää. En tiedä, milloin sana otettin käyttöön, mutta varmasti ennen kuin heviä oli keksittykään.
 
Tietysti jos kansanmusiikki sana on keksitty silloin, kun on ollut jo olemassa jotain muuta populaarimusiikkia, voidaan kysyä, miksi juuri sitä kutsutaan kansanmusiikiksi (eikä tuota populaarimusiikkia). Mutta tässä on kyse vain siitä, että musiikkigenrejen määritelmät ovat pitkiä ja sanat lyhyitä. Yhtä harhaanjohtavia monet muutkin vastaavat termit ovat. Esimerkiksi sana "taidemusiikki" saattaa herättää assosiaation, että vain taidemusiikki on taidetta (siinä on kuitenkin sen verran järkisisältöä, että taidemusiikki on muita musiikin tyylejä vahvemmin institutionaalisella tasolla liitetty taiteeseen). Kansanmusiikki sanaa voitaisiin ehkä puolustaa esimerkiksi siten, että se on kehkeytynyt "kansan" parissa, mikäli kansa (erityisesti kansan spontaani elämä) nähdään erillisenä virallisemmista instituutioista, joiden piiriin kaupallinen populaarimusiikki selvemmin kuuluu. Lisäksi voitaisiin ehkä sanoa, että "kansa" edusti aiemmin väestön maaseudulla asunutta enemmistöä (eli sitä varsinaista "kansaa"), joka ei esimerkiksi taidemusiikkia niin päässyt kuulemaan eikä esittämään.
 
Mä luulin, että lemmin naista, mutta lemmin lasta
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti