Muusikoiden.net
18.06.2018
 

Puhaltimet »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Fonin puhtaanapitäminen
1
Pitkis-74
05.05.2013 17:48:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ulkolaisilta kekustelusivuilta löytyy keskusteluja aiheesta kannataako "undulaattia" pitää torvessa treenien välillä. Itse pidän, enkä ole huomannut mitään haittaa. Ongelmat kuulemma syntyvät kun undulaatin sulat tikkuuntuvat ja jäävät kiinni tyynyihin/ tikkuuntuessaan kuluttavat tyynyjä paljon. Onko kokemuksia?
Entapä mitä pitäisi ottaa huomioon vintage pillien (Selmer Mark IV) puhtaanapidossa?
 
Murgo
05.05.2013 19:26:37 (muokattu 05.05.2013 19:27:25)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tyynyjen raapiminen tuskin on ongelma, karvat eivät yllä niihin asti. Sitäpaitsi se moppi kannattaa pestä ennen kuin se jäykistyy. Sensijaan on kuulunut väitteitä että irtoavat kuidut aiheuttaisivat tyynyjen väliin jäädessään vuotoja ja että torveen jätetty moppi sitoo kosteuden sinne ja lahottaa tyynyt.
 
Ilmeisesti näitä monet kuitenkin käyttävät ilman ongelmia, hyvänä puolenahan noissa on että käyttö on "pakollista" kun se moppi ei mahdu koteloon muuten kuin torven sisällä.
 
Aika kiistanalainen aihe tuntuu olevan, mm. tuolla: http://www.shwoodwind.co.uk/Testing/Padsavers.htm pohdintaa asiasta.
 
Niin vähän aikaa,niin paljon puuhasteltavaa!
NeliX4
27.05.2013 13:16:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sillä tsöhöttimellä ei kosteus lähde pois torvesta vaan jää sinne. Ainoa huono mikä tuossa voi olla, että läppöjen bakteerikannat lähtee kasvuun.
 
Hekku56
18.07.2013 12:37:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

homeet viihtyvät hyvin tyynyissä ja kaikenlaisessa huokoisessa materiaalissa jos ne ovat kosteita. Kuivana säilyttäminen on varmaankin järkevin tapa. Pesen omat fonini ajoittain lämpimällä vedellä, pistän suihkuletkun yläpäästä sisään ja pelailen läpillä puolisen minuuttia, jolloin joka aukosta tulee vettä ulos. Kuivaus ripustamalla nurinpäin roikkumaan. Kotioloissa säilytän fonit telineessä, pakkaan laukkuun vain kun vien niitä johonkin. Suukappaleessa käytän tarpeen mukaan jopa astianpesuainetta ja pulloharjaa.
 
Joku neuvoi joskus, ettei kannata juoda ainakaan mitään makeita juomia soittotauoilla, sokeri liimaa läppiä. Kaljahaitoista ei havaintoja mutta vesi varmaan järkevin juoma.
 
NeliX4
29.07.2013 08:38:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Voisin kuvitella, että tuommoisesta veden juoksuttamisesta se messinki eloksoituu helposti ja mekanismien rasvatkin lähtee menemään...
 
Ite pyyhin fonin sisältä vaan joka soiton jälkeen ja muutaman kuukauden välein putsailen tyynyjä sätkäpaperilla.
 
Hekku56
29.07.2013 09:12:55 (muokattu 29.07.2013 09:15:08)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Teen vesipesun parin kuukauden välein eikä ole ollut mitään haittaa, öljyt ei lähde eikä sisäpinnalle näytä tapahtuvan mitään. Ei se kuivunut sylkikään mitään hyvää tee metallipinnalle.
 
Mitä tarkoittaa eloksaatio?
 
Murgo
29.07.2013 17:15:27 (muokattu 30.07.2013 05:42:06)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hekku56: Teen vesipesun parin kuukauden välein eikä ole ollut mitään haittaa, öljyt ei lähde eikä sisäpinnalle näytä tapahtuvan mitään. Ei se kuivunut sylkikään mitään hyvää tee metallipinnalle.
 
Mitä tarkoittaa eloksaatio?

 
Oksidoitumista eli hapettumista varmaan haettiin, eloksointi (ELektrolyyttinen OKSidOINTI) eli anodisointi on metallin, yleisimmin alumiinin, pinnan tarkoituksellista hallittua hapettamista sähkövirran avulla, alumiinioksidi kun sattuu olemaan varsin kovaa sekä kemiallisesti kestävää.
 
Useimmat fonit on hapettumisen estämiseksi lakattu, hopeoitu (tosin hopeointi hapettuu myös) tms., tosin pintakäsittelemättömiäkin on. Kosteus periaatteessa kyllä edistää hapettumista mutta toisaalta vesipesu on aika lyhytaikainen kastelu verrattuna soittamiseen tai siihen että laitetaan kosteana/kostean putsausrätin kanssa koteloon. Eli metallipinta kyllä kestää vesipesua, etenkin jos se kuivataan huolellisesti (esim. hiustenkuivaajalla/paineilmalla) jälkeenpäin.
 
Suurin ongelma (kokonaisen fonin) vesipesussa varmaan lienee tyynyjen kastuminen läpikotaisin (soitettaessa kastuvat vain pinnalta) mikä tuskin tekee niille ajanmittaan hyvää. Ainakin tyynyt yleensä rappeutuvat sitä nopeammin mitä ylempänä torvessa eli mitä märempiä ne ovat.
 
Nahalla kun on taipumus kovettua kastuttuaan ja saattaapa se huopakin kutistua/kovettua. Ja onhan siellä tyynyssä se pahvikiekkokin joka ei välttämättä tykkää runsaasta vedestä. Toinen riski on että mekanismin niveliin ja esim. jousien reikiin (niihin pilareissa oleviin joihin jousen tyvi on kiinnitetty) jää vettä "muhimaan" jolloin seurauksena on ruostumista mistä taas seuraa jumiutumista ja jousien tapauksessa jopa katkeilua. Säätökorkit/huovat voivat myös imeä vettä ja turvota/myöhemmin kutistua, ehkä jopa irrota liimauksistaan.
 
Tämän vuoksi on yleensä kai tapana ennen perustellisempaa putsausta, kuten vesipesua, "huoltopurkaa" foni eli irrottaa kaikki mikä ruuvaamalla lähtee. Pesun jälkeen kannattaa öljytä kaikki teräsosat kuten laakeriruuvit sekä jouset, etenkin niiden tyvet ettei ruoste pääse iskemään.
 
Mutta fonia täytyy kyllä aika pitkään soittaa putsaamatta että se on niin törkyinen että vesipesu on tarpeen, säännöllisellä putsausrätin käytöllä sisäpuoli pysyy aika hyvin puhtaana, ulkopuollekin riittää pyyhkiminen silloin tällöin. Fonin sisäpinnalle soitettaessa kertyvä kosteus on suurimmaksi osaksi kuitenkin hengitysilmasta kylmään metallipintaan tiivistyvää kosteutta (voi siellä hiukan sylkeäkin olla seassa :) eli soiton jälkeen siellä on "pesuvesi" valmiina ja mahdollinen lika on liotettu irti, se vain pitää pyyhkiä pois.
 
Jossain tarinassa (olikohan taas Stephen Howardin verkkosivuilla) muuten kerrottiin ikivanhasta huonolla huollolla olleesta fonista joka kuivana vuosi kuin seula mutta kastelemalla perusteellisesti sillä pystyi soittamaan kun "korppuuntuneet" tyynyt tilapäisesti pehmenivät ja turposivat tiiviiksi. :)
 
Suukappaleen "tiskaamisessa" kannattaa huomioida että etenkin vanhemmat eboniittiset (kovakumiset) suukappaleet voivat muuttua vihreiksi/ruskeiksi ja alkaa haista pahalta jos ne pesee liian kuumalla vedellä, paras pitäytyä kädenlämpöisessä. Metalliset tietty sietävät kuumempaakin.
 
Niin vähän aikaa,niin paljon puuhasteltavaa!
Hekku56
30.07.2013 14:38:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kyllä suunnilleen samasta asiasta puhutaan, en minä sitä fonia mitenkään liota vedessä. Lasken 10-30 sek vettä ja ripustan sitten ylösalaisin roikkumaan. Hyvin toiminut ja jatkan näin.
 
Hengitysilman kosteudessa ja syljessä on enemmän suoloja kuin hanavedessä ja siten siis mahdollisuudet erilaisiin kemiallisiin reaktioihin ovat todennäköisempiä
 
Hekku56
11.12.2013 12:40:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

eilen 10.10.2013 tuli TVn Prisma ohjelmassa juttua trumpettiin muodostuvasta bakteeristosta. Suussahan on erittäin laaja bakteerikanta ja torven sisältä saatiin eristettyä monenlaisia. Ainoa elatusainehan niille metallipinnalla on syljestä tulevat ravinteet. Tuossa aikaisemmin on kinattu/keskusteltu soittimen puhdistamisesta ja olen edelleen sitä mieltä, että silloin tällöin se kannattaa huuhtoa ja kuivata kunnolla. Ohjelmassa tosin ehkä jonkinlaisena vitsinä heitettiin, että voisiko muodostuvalla limakerroksella olla jopa merkitystä soundiin mutta kyllä siinä kuitenkin arveltiin, että soittajan taidot ja soittimen muu laatu vaikuttavat enemmän. Maailma voisi mennä villiksi jos musiikkikaupassa alettaisiin myydä Chalie Parkerin räkää fonin soittajille jne.
 
Kukkis 77
14.12.2013 14:07:48
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hekku56: Maailma voisi mennä villiksi jos musiikkikaupassa alettaisiin myydä Chalie Parkerin räkää fonin soittajille jne.
 
Hoho. Haistan tässä liikeidean.
 
Myydäänhän hifisteillekin 30 000 euron kaiutinkaapeleita ja puisia volumenappeja jotka parantavat kuuntelutilan akustiikkaa.
 
"Olen ohjannut suurimman osan elokuvistani kännissä. Poliisikoirakaan ei pysty sanomaan mikä niistä on tehty selvinpäin" -Aki Kaurismäki
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti