Muusikoiden.net
24.05.2018
 

Puhaltimet »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Alttosaxofonin oktaaviläppä
1
MKH 39
02.01.2011 20:28:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen aivan aloittelija fonin soitossa, joten sallittaneen tällainenkin kysymys. Onko alttofonin oktaaviläpällä muuta kuin kiinni ja auki asento. Fonissani nimittäin tietyillä sormituksilla läppä on auki noin 1-2 mm, tai sitten reilusti auki ( noin 10 mm ) tai kiinni. Toinen kysymys: Mistä johtuu että d oktaaviläppä auki ei tahdo onnistua mitenkään, vaan soi a:na. Saisinpa nopeasti vastaukset, että voisin jatkaa harjoituksia.
 
turs
02.01.2011 20:49:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Painaessasi oktaaviläppää se kaulassa oleva pikku kilkutin nousee ylös jos sormitat ovat A:n H:n tai C:n. Muilla sormituksilla (esim. F) sieltä sivusta aukeaa pieni kolo mikä nostaa sävelen korkeutta oktaavilla.
Ja toisessa kysymksessä tarkoittanet vasemman käden lusikoita. Niihin kannattaa edetä alempaa kromaattisesti soittamalla pitkiä ääniä, kyllä ne sieltä aikanaan tulee.
 
-tks-
02.01.2011 20:56:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

D:n sormituksella pystyy kyllä soittamaan myös A:n (oktaaviläppä pohjassa siis), mutta helpommin sieltä sen D:n pitäisi tulla.
 
turs
02.01.2011 20:59:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

-tks-: D:n sormituksella pystyy kyllä soittamaan myös A:n (oktaaviläppä pohjassa siis), mutta helpommin sieltä sen D:n pitäisi tulla.
 
Niin tosiaan joo en huomionutkaan overtoneja.... Tässä tapauksessa varmaankin helpottaisi löysentää ansatsia.
 
Murgo
02.01.2011 21:19:27 (muokattu 02.01.2011 21:32:18)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ilmeisesti tarkoitat oktaaviläpällä siis kaulassa olevaa (kuten tuossa tulikin jo, siellä rungossa on toinen). Oktaaviläppen pitäisi "vaihtua" kuten tuossa edellä todettiin, eli G ja alaspäin->rungon läppä, A ja ylöspäin->kaulan läppä.
 
Jos kaulaläppä on koko ajan raollaan vaikkei oktaavinappia paineta, on se kaulassa oleva "silmukka" jonka välityksellä rungossa oleva tappi avaa oktaaviläpän/oktaaviläpän varsi todennäköisesti taipunut, tapahtuu aika helposti suukappaletta kaulaan tai kaulaa torveen kiinnittäessä jos vahingossa painaa läpästä, etenkin jos jompikumpi sovitus on tiukka ja vaatii voimankäyttöä.
 
On myös mahdollista että se rungon yläpäässä sojottava tappi on taipunut, tämä saattaa tapahtua jos torvi laitetaan koteloon ilman sitä kaulan tilalle tulevaa suojatulppaa/"rassia" jolloin ulkoneva tappi on altis iskuille/takertumaan kotelon vuoraukseen.
 
Nämä ongelmat ovat helposti todettavissa painelemalla oktaavinappia kevyesti ja tarkkailemalla rungon yläpäästä ulkonevan tapin ja kaulassa olevan silmukan väliä, tapin pitäisi liikahtaa hiukan ennenkuin se ottaa kiinni silmukkaan ja alkaa liikuttaa sitä eli siinä välissä pitäisi olla pieni välys. Jos välystä ei ole vaan tappi ottaa koko ajan kiinni silmukkaan, se estää kaulan oktaaviläpän sulkeutumisen. Tilanne on aika helppo korjata taivuttamalla vääntynyt osa takaisin oikeaan muotoon mutta vaatii tietysti mekanismin toiminnan ymmärtämistä ettei pahenna tilannetta taivuttamalla väärästä paikasta, eli jos et itse osaa niin kannattaa etsiä joku joka osaa, kuten soitinkorjaaja tai mekaniikan päälle ymmärtävä kokeneempi soittaja.
 
Jos taas molemmat läpät ovat kiinni silloin kun oktaavinappia ei paineta mutta kaulaläppä avautuu hiukan samanaikaisesti runkoläpän kanssa (eli G:stä alaspäin jolloin sen pitäisi pysyä kiinni), on oktaavimekansimissa jokin isompi ongelma, ehkä jousien tasapaino ei ole kohdallaan tms, sopivasta välistä puuttuva korkinpala voi myös aiheuttaa tuota. Korjaus vaatii jo hiukan pitemmälle menevää perehtymistä.
 
Joka tapauksessa siis oktaaviläppien pitäisi olla selkeästi auki tai kiinni silloin kun oktaavinappi on kokonaan ylhäällä tai kokonaan pohjassa, ei raollaan, joten jotain ilmeisesti on pielessä oktaavimekanismissa, asiantunteva apu lienee tarpeen.
 
Niin vähän aikaa,niin paljon puuhasteltavaa!
MKH 39
02.01.2011 21:41:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos nopeista vastauksista. Murgon perusteellinen selvitys sai minut tarkistamaan tilanteen.. Kaulassa oleva oktaaviläppä ei ole kunnolla sulkeutunut, kun oktaaviläppää ei paineta. Kaulan oktaaviläppä on millin pari auki myös silloin kun rungon läppä on auki. Ja toisinpäin ; rungon läppä on myös hiukan auki silloin kun kaulan läppä on on auki, siis A, H, C.
Ja vielä yhteenvetona. Onko niin, että aina vain joko rungon tai kaulan oktaaviläppä on auki oktaaviläppää painettaessa, eikä missään sormituksessa molemmat ?
Vikaa siis ilmeisesti mekanismeissa on?
 
Murgo
02.01.2011 22:18:59
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

MKH 39: Kiitos nopeista vastauksista. Murgon perusteellinen selvitys sai minut tarkistamaan tilanteen.. Kaulassa oleva oktaaviläppä ei ole kunnolla sulkeutunut, kun oktaaviläppää ei paineta. Kaulan oktaaviläppä on millin pari auki myös silloin kun rungon läppä on auki. Ja toisinpäin ; rungon läppä on myös hiukan auki silloin kun kaulan läppä on on auki, siis A, H, C.
Ja vielä yhteenvetona. Onko niin, että aina vain joko rungon tai kaulan oktaaviläppä on auki oktaaviläppää painettaessa, eikä missään sormituksessa molemmat ?
Vikaa siis ilmeisesti mekanismeissa on?

 
Joo, kyllä siinä jotain häikkää silloin on, kun oktaavinappia ei paineta kuuluisi molempien olla kiinni, painettaessa aina toinen kunnolla auki ja toinen kunnolla kiinni, vaihtoo siinä G-A välissä.
 
Onko uusi torvi ja onko ollut tuollainen alusta asti vai äskettäin ilmestynyt ongelma? Jos on uusi ja Suomesta ostettu niin kannattanee käydä myyjäliikkeessä kysymässä josko korjaisivat takuuseen.
 
Niin vähän aikaa,niin paljon puuhasteltavaa!
MKH 39
02.01.2011 22:39:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ostin puolisen vuotta sitten tunnetusta soitinliikkeestä opettajani suosittamana, hiukan käytetty, ollut ns. vuokrasoittimena. Eipä tuota vikaa ole huomannut edes opettajani, tai sitten vika on nyt ilmestynyt , olenko kolhinut tms.
Tutkin asiaa ja taitaa vika olla siinä rungon yläpään tapissa, joka on sen silmukan sisällä. Se ei salli silmukan liikkua riittävästi. En uskalla itse alkaa taivutella. Näin ne asiat selviävät kysymällä. Kiitos!
 
Klezberg
02.01.2011 23:18:26 (muokattu 02.01.2011 23:34:52)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onhan se tappi siinä keskellä silmukkaa? Eli kaula siinä asennossa että silmukassa on eniten tilaa?
 
No jaa, ei se kuitenkaan noin taitaisi vaikuttaa.
 
Yamahassa näyttäisi olevan ruuvien takana säädöt tuossakin, eli korjaus ei välttämättä merkitse taivuttelua. Uusissakin foneissa voi tuommoisten säätöjen ruuvit olla löysällä... tosin äkkipäätä luulisi silläkin olevan vaikutuksen ettei läppä aukea vaikka pitäisi.
 
huomasin tässä että mun klarinetinsoitto kuulostaa aika luonnonmukaiselta... lähinnä niinkuin sorsalta
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti