Muusikoiden.net
22.06.2018
 

Puhaltimet »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Trumpetin soiton aloitus
1
GMV
30.09.2010 21:16:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kysymykseni olisi tälläinen, että miten helppoa on opetella soittamaan trumpettia itsenäisesti? Itseäni kiinnostaisi kovasti opetella soittamaan trumpettia. Itsellä kokemusta vain kitarasta ja pianosta. Eli lähinnä kiinnostaisi tuo, että onko esim. hyviä soitto-oppaita myynnissä, sillä epäilen että puhallustekniikka voi olla ehkä hankala oppia ilman jotain neuvoa? Lisäksi vielä, että onko trumpetin lisäksi helppo soittaa jotain muuta puhallinta, esim. Saksofonia tai jotain muuta, vai onko näillä sitten merkittävästi eroa? Anteeksi vähän tökeröt kysymykset, sillä itsellä ei ole mitään kokemusta puhaltimista, mutta olisi kova into oppia soittamaan.
Kiitoksia vastauksista jo etukäteen!
 
Sax-pappa
01.10.2010 09:53:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

GMV: Kysymykseni olisi tälläinen, että miten helppoa on opetella soittamaan trumpettia itsenäisesti? Itseäni kiinnostaisi kovasti opetella soittamaan trumpettia. Itsellä kokemusta vain kitarasta ja pianosta. Eli lähinnä kiinnostaisi tuo, että onko esim. hyviä soitto-oppaita myynnissä, sillä epäilen että puhallustekniikka voi olla ehkä hankala oppia ilman jotain neuvoa? Lisäksi vielä, että onko trumpetin lisäksi helppo soittaa jotain muuta puhallinta, esim. Saksofonia tai jotain muuta, vai onko näillä sitten merkittävästi eroa? Anteeksi vähän tökeröt kysymykset, sillä itsellä ei ole mitään kokemusta puhaltimista, mutta olisi kova into oppia soittamaan.
Kiitoksia vastauksista jo etukäteen!

 
Pianoon tai kitaraan verrattuna minkään puhallinsoittimen opettelu ei ole helppoa. Pianosta kosketinta painamalla tai kitaran kieltä näppäämällä jokainen saa jotensakin musikaallisen äänen syntymään. Puhallinsoittimissa pelkästään tuon äänen synnyttäminen vaatii harjoittelua ja sen puhtauden kehittäminen on lopun ikää vaativa projekti. Mutta opittavissa kaikki nämä asiat ovat. Helpoimmin opettajan opastuksella, mutta omatoimisestikin kirja- ja nettiviisauden avulla se on mahdollista.
 
Vaski- ja puupuhaltimet ovat sitten oma maailmansa, joten trumpetisti joutuu saksofonin soiton aloittamaan lähes täysin lähtöruudusta.
 
Onnea ja sitkeyttä vain uuteen harrastukseen. Työlästä, mutta palkitsevaa.
 
lmfmis
04.10.2010 10:17:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Varmaan voisi ainakin aloittaa jonkun soittajan kanssa että saa vähän tuntumaa miltä pitäisi kuullostaa ja miten se saavutetaan.
 
Trumpetistille luontaisia toisia soittimia on venttileillä olevat flyygeli-,altto-, baritoni etc torvet. Miksei pikkolokin, mutta se on niin vaikee...Itse aloitin (trumpetisti) alusta pasuunan soiton, mutta sillä on yllättävän vähän trumpetin kanssa tekemistä - paitsi siis vaskisoittimia molemmat :-)
 
Kahdessa soittimessa on se pulma että harjoitteluaika puolittuu...kolmella soittimella kolmasosaan jne jne
 
ahvenonkala
19.12.2010 02:33:54
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Astuin täysin puhallinummikkona trumpetin maailmaan n. 1-2kk sitten Imelda Mayn puhaltajan innoittamana. Ihmeen äkkiä tähän on päässyt kiinni ja näinhän se on että nälkä kasvaa syödessä.
Kysymykseni onkin siis: Koska kosketupintaa puhallinsoittimiin ei ollut (ja viulunkin kanssa kävi vähän niin ja näin) ostin tuollaisen n. 120e tötterön thomannilta. Ihan ok peli muuten mutta taitaapi soida n. 1/2 sävelaskelta alavireisesti. Onko tämä ihan normaalia tämän hintaluokan intsrumentille vai enkä osaa vain puhaltaa oikein? Tuntuu kyllä että ei tätä puhaltamalla vireeseen saada. Polte on nyt kova tähän uuteen tuttavuuteen joten voisinkin panostaa jonkun satasen lisää soittimeen joka soisi oikeassa vireessä (jos puhaltaja vain pysyisi perässä). Mikä tötterö siis olisi kelpo peli n. 500e hintaluokassa?
 
Baryton-B
19.12.2010 18:36:05
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ahvenonkala: ostin tuollaisen n. 120e tötterön thomannilta. Ihan ok peli muuten mutta taitaapi soida n. 1/2 sävelaskelta alavireisesti. Onko tämä ihan normaalia tämän hintaluokan intsrumentille vai enkä osaa vain puhaltaa oikein?
 
Mihin sitä vireyttä vertaat? Bb-trumpettihan kuuluu soida sävelaskeleen matalammalta kuin piano, kitara, haitari jne. jotka ovat C-vireisiä. Jos noin on se onkin ylävireinen eli putkistoa pitää pidentää (isoin böökeli, jossa yleensä on vedenpoistoläppä). Viritysmittarit mittaavat myös yleensä c-vireyttä.
 
Jos olet nuo ottanut huomioon ja kaikki liikkuvat putket ovat sisässä (lyhyimmillään), niin jotain on pielessä. Pyydä jotain trumpetistia testamaan laite. Onko suukappale alkuperäinen, eli se on riittävän syvällä? Pitkä putkisto = matalat äänet, lyhyt putkisto = korkemmat äänet. Eli jos torvi soi alavireisesti putkistoa pitäisi pystyä lyhentämään ja sehän on vaikea jos kaikki böökelit on jo kiinni.
 
Jos torvi soi matalana muidenkin trumpetistien soittamana, niin soitin on minusta palautettava ja vaadittava vireeseen saatava torvi tilalle.
 
Korjatkoot viisaammat jos minulle tuli ajatushäiriö?
 
ahvenonkala
19.12.2010 22:31:04
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Baryton-B: Mihin sitä vireyttä vertaat? Bb-trumpettihan kuuluu soida sävelaskeleen matalammalta kuin piano, kitara, haitari jne. jotka ovat C-vireisiä. Jos noin on se onkin ylävireinen eli putkistoa pitää pidentää (isoin böökeli, jossa yleensä on vedenpoistoläppä). Viritysmittarit mittaavat myös yleensä c-vireyttä.
 
No niin. Tässä sitä taas huomaa olevansa kitaristi. Eli Bb-trumpettihan se siis on, en tiennyt että jos soitan C:n (tai minkä tahansa muun nuotin) ei se olekaan sama trumpetilla ja esim kitaralla. Ihan tarkkaan sävelaskelta alempaa tämä ei taida soida mutta helpottaa elämää kun tietää että sen ei kuulukkaan "soida sävelessä".
Sinänsä harmi kun nyt en pääse tällä verukkeella ostamaan toista.
Kiitoksia näistä viisauden sanoista.
 
ahvenonkala
24.01.2011 17:36:48 (muokattu 24.01.2011 17:38:48)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jatkan tähän edelliseen ketjuun.
 
Trumpettiharrastukseni on edennyt melko vauhdikkaasti ja jopa keikalla on uskallettu trumpetti esiin kaivaa tällä muutaman kuukauden harjoittelulla. No epävireisestihän se soi (soittaja ja/tai trumpetti). Ei liene kumma kun soitin maksaa tuon 110e ja harjoittelutunteja on takana näinkin vähän.
Nyt törmäsin Olds Ambassador merkkiseen trumpettiin. Netistä pikaisesti lueskelin että kyseessä voisi olla ihan ok oppilastrumpetti. Ikää yritin hieman selvitellä. Mihinkähän vuoteen asettuisi sarjanumero 16833?
 
E: Iäksi omistaja arvioi n.20v, mutta tarkempikin luku kelpaisi. Sekä tietysti yleismielipiteitä tästä minulle oudosta merkistä.
 
Baryton-B
26.01.2011 15:32:12
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ahvenonkala: Nyt törmäsin Olds Ambassador merkkiseen trumpettiin. Netistä pikaisesti lueskelin että kyseessä voisi olla ihan ok oppilastrumpetti. Ikää yritin hieman selvitellä. Mihinkähän vuoteen asettuisi sarjanumero 16833?
E: Iäksi omistaja arvioi n.20v, mutta tarkempikin luku kelpaisi. Sekä tietysti yleismielipiteitä tästä minulle oudosta merkistä.

 
Onkohan tuo sinun numero oikein? Netistä poimittua:
"the Ambassador was introduced between 1947 and 1948 starting with serial #'s of 27,000. and since mine is almost 30,000 I think it was probably still made in 1948. Tell me what you guys think with that info."
 
Myös sain selville:
N:o 996998 vuonna 1977
N:o 491835 vuonna 1950
 
...ja seuraavalle sivulle neuvotaan noiden numeroiden etsijät. Tuo antamasi numero on niin pieni, että se voi mennä jopa vuoteen 1941 asti? Mutta sivu on niin sekava, etten jaksanut sitä selata.
http://rouses.net/trumpet/oldserno.htm
 
Googlen hakusanaksi "Old Ambassador serial" ja sitkeästi lukemaan. Merkkiä kehutaan, mutta ei ole taidettu valmistaa 30-vuoteen? Hyvässäkin vanhassa voi olla vaikka mitä vikaa. Mutta 300...500 euron hinnoissa ovat, eli lienee jo antiikkiarvo mukana...tai sitten peruskorjattu.
 
ahvenonkala
26.01.2011 16:54:42
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuota sarjanumeroa itsekin ihmettelin kun en tuolta mainitsemaltasi sivulta oikein selvyyttä saanut. Jokunen (kymmentä) sivua on tullut myös luettua artikkeleita, ylistyksiä ja mollauksia kyseisestä merkistä. Vaikkakin vintageintoilija olen niin taidan tällä kertaa jättää välistä, koska en pääse soitinta kokeilemaan ja ikäkin on suuri kysymysmerkki. Soitin-Lainetta hankintakanavana on kovasti kehuttu joten taidan tässä lähitulevaisuudessa kääntyä heidän puoleensa.
 
sukkula
24.05.2011 09:52:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jatketaas tähän kun turha uutta alottaa pikku kysymykseen.
 
Elikkäs olen aloittamassa trumpetin soittoa. Noin vuodenpäivät poltellu vaskipuhaltimen hankinta, nyt viime aikoin sitten päätynyt trumpettiin. Minkäänlaista kokemusta puhaltimista ei ole. Opettajaa ei ole vielä löytynyt, mutta työkaveri soitellut käyrätorvea, joten jotain vinkkejä sieltä suunnasta saan, mutta toivottavasti löytynee trumpetin taitava opettaja.
 
No itse asiaan. Tarkoituksena on hommata kohtuu edullinen ensimmäinen trumpetti ja sitten kun harrastus etenee enemmän niin siirrytään parempiin. Olen ajatellut Jupiterin JTR-408L, riittäiskö kyseinen peli esim. seuraavaksi 3-4 vuodeksi?
 
Jupiterista olen lukenut, että ovat nykyään hyviä alottelijan vehkeitä, mutta täälläkään foorumilla ei ihan viimeajoilta ole kommenttia, ja tuosta mallista en ole löytänyt vielä mitään.
 
lmfmis
24.05.2011 23:41:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jupiter on varmasti hyvä oppilastrumpetti, samoin yamahan edullisimmat mallit.
 
Kiinalasista halpiksista mm noista thomann malleista en aloittaisi.
 
sukkula
25.05.2011 09:17:31 (muokattu 25.05.2011 15:30:35)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei kai tässä auta sitten ku laittaa soitin tulemaan. Pääseepä sitten kiusaamaan naapureita :)
 
EDIT:
Tommonen lähti SoitinLaineelta tulemaan. Loistavaa ja nopeaa palvelua poijjat/tytöt siellä päässä tarjosivat! Pilli lähti tänään postiin ni pääsee viikonloppuna vähän töräyttelemään.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti