Muusikoiden.net
27.04.2018
 

Puhaltimet »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Alustavasti kiinnostaa puuhuilu
1
Sylph
02.07.2010 01:16:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Morjens.
 
Olen soittanut pianoa nappulasta asti, mutta soittoharrastus on jotakuinkin hiipunut sen myötä kun muutin äidin pianon vierestä Naantalista 170km päähän Tampereelle. Piano on hankalahko kuskattava, ja olenkin alkanut hiljalleen pohtia, josko huvittaisi aloittaa jonkin helpommin mobilisoitavan soittimen kanssa vääntö. Tappelupukariksi olen uumoillut puista poikkihuilua, toiselta nimeltään vissiin Irish flute. Kuuntelen kevyesti folkkia, new agea, worldia sun muita soitinvalintaani vastaavia genrejä, eli sieltä inspis varmaan alkujaan on lähtöisin. Lisäpontta antaa hiukan myös sellainen kaipuu jotakin 'aitoa' ja maanläheistä kohtaan, jonka vuoksi haluaisin instrumenttini nimenomaan puisena, enkä kylmän metallisena.
 
Nyt sitten vaan pohdin, että mistä aloittaisin. Tampereen työväenopistolla ei tunnu olevan niin minkäännäköisiä huilukursseja tarjolla, tai sitten en vaan osaa etsiä. Tampereen musiikissa ei ollut ainakaan puista poikkihuilua myynnissä, eikä täällä muut liikkeet taida puhaltimia edes myydä. Tietysti voi aina tilata jostain etäältä, mutta mietityttää justiin kun ei tiedä etukäteen millainen peli sieltä ihan fyysisesti saapuu. Olisi kiva testata ennen kuin sijoittaa rahojaan.
 
Eli ehdotuksia ja kommentteja kaipailisin. Uskaltaako aloittelijana tilata netistä tai pyytää kaveria tuomaan Irlannin matkalta? Kannattaako materiaalia pitää suuressakin arvossa? Löytyykö Tampereelta jotain kursseja, tai muita paikkoja missä voisi päästä kokeilemaan huiluja ihan käytännössä? Tarvitsenko aloittelijana opastusta vai pärjäänkö netistä saadulla tiedolla? Kannattaako edes aloittaa, pitäisikö mieluummin valita joku toinen huilu / soitin / harrastus?
 
Vildascq
06.07.2010 23:30:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tätä aihetta sivutaan alemmassa ketjussa: http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=46&t=191135
 
Niinkuin siinä todetaan, puiset irkkuhuilut ovat suhteellisen kalliita ammattilaissoittimia. Sellaisen ostaminen ensimmäiseksi soittimeksi ei ehkä ole järkevää. Komposiittimuovista valmistettu merkkisoitin on edullinen ja sen soundi on yllättävän miellyttävä ja muheva.
 
Mielenkiintoisia soittimia on Tony Dixon -merkillä: mm. malleja, joihin tulee kaksi erilaista suukappaletta: "poikkihuilumalli" ja "tinapillimalli" (long whistle). Jäkimmäisellä pääsee soittamaan heti, kun taas poikkihuilusta soivan äänen saaminen vaatii treeniä.
http://www.tonydixonmusic.co.uk/instruments/index.html
 
Sormitus ei ole näillä pitkillä huiluilla aivan yksinkertaista. Perinteistä poikkihuilua soittaneena yllätti se, miten paljon enemmän sormia joutuu venyttämään oikeisiin asemiin. Siinä mielessä tinapilli on paras aloitussoitin.
 
Sylph
09.07.2010 00:40:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos paljon vastauksesta!
 
Vildascq:
Sormitus ei ole näillä pitkillä huiluilla aivan yksinkertaista. Perinteistä poikkihuilua soittaneena yllätti se, miten paljon enemmän sormia joutuu venyttämään oikeisiin asemiin. Siinä mielessä tinapilli on paras aloitussoitin.

 
Tästä tuli mieleeni, että onko nämä huilut aina viritetty tiettyyn oktaaviin, vai onko olemassa huiluja joista saa ulos kaikki sävelet (ilman, että joutuu peittämään puolta reikää)? Pianistina kokisin tämän olennaiseksi, varsinkin jos haluan soittaa joskus yhdessä jonkun kanssa.
 
Vildascq
10.07.2010 18:06:11 (muokattu 10.07.2010 18:07:51)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Perusmalli on kuusireikäinen diatoninen huilu, josta saa suoraan vain tietyn duuriasteikon sävelet n. 2 oktaavin alueelta. D-vireiset ovat tavallisimpia, mutta muitakin löytyy. Väliääniin täytyy peittää puolikas reikää, mikä ei ole kovin helppoa.
 
Sitten on malleja, joissa on mekaniikkaa yhdestä kahdeksaan läppään. 1-2 läppää vain helpottavat soittamista, kun sormia ei tarvitse venyttää haralleen oikeaan soittoasentoon (piper's grip). Kahdeksanläppäisellä ilmeisesti onnistuu kromaattinen soitto kaikissa sävellajeissa.
 
Pari linkkiä:
 
https://www.irishflutestore.com/newsite/products.php?c1=55
 
http://www.firescribble.net/flute/index.html
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti