Muusikoiden.net
19.04.2018
 

Puhaltimet »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Jupiter Saxonette
1
statikbuzz
30.05.2010 21:52:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko jengillä kuin paljon näistä nokkahuilun rungon ja yksilehtisen suukappaleen ristisiitoksesta?
 
Itselle tuli tälläinen ostettua Jupiterin Saxonetti kun halusin vähän kokeilla puupuhaltimia mutta oikeaan puu puhaltimeen ei ole vielä varaa (oboe kiinnostaisi, miksei klarikin) kun en tiedä vielä kuin paljon aion puhaltimiin oikeasti panostaa. Aikaisempi kokemus rajoittunut lähinnä satunnaiseen tinapillin soitteluun.
 
Ainakin se mitä nyt muutaman päivän soittanut niin yllättävän helposti saa äänen ulos ja skaaloja soiteltua kun vain noudattaa samoja ohjeita kun klarinetin kanssa (internet on hieno juttu nykypäivänä kun saa video-opastusta soittamiseen). Toistaalta, en ainakaan itse saa millään ulos kuin C-D' rangen pillistä käyttäen nokkahuilun otteita. Voiko tähän vaikuttaa liian kevyt 1.5 lehti?
 
Tilasin tuossa myös vertailuksi Maui Xaphoonin itselle joka on siis nokkahuilun tyyppisellä rakenteella ja tenorisaxin 2.5 lehdellä varustettu pilli. Sen pitäisi olla suht helposti soitettavissa 2 oktaavin aluella joka antaa jo vähän enemmän liikkumavaraa. Nähtäväksi jää.
 
Chalumeau liene hieman samantyyppinen kuin tämä saxonetti mutta siinä on ylimääräinen rekisteriavain ylemmälle rekisterille käsittääkseni?
 
Klezberg
31.05.2010 00:05:39 (muokattu 31.05.2010 00:07:50)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

statikbuzz: Onko jengillä kuin paljon näistä nokkahuilun rungon ja yksilehtisen suukappaleen ristisiitoksesta?
 
Muutama vuosi sitten hommasin joitakin noita. Jotain kokemuksia olen kirjannut tuonne http://freygish.com/soitinwiki/index.php/Puhaltimet . Pitemmän päälle tuntuu kuitenkin, että niissä meni rahaa hukkaan, ne ovat kivoja erikoisuuksia ja keräilykohteita, mutta loppujen lopuksi on tullut soitettua klarinettia ja fonia.
 
Tuommoisen värkin kautta voi kyllä edullisesti lähestyä klaran/fonin soittoa, mutta siinä vaiheessa kun niitä alkaa hankkia useita erilaisia, voisi sen sijaan harkita sitä klarinettia. Se on loppujen lopuksi monipuolinen, eivätkä nuo pikkusoittimet edes oikeasti ole helpommin soitettavia. Oikeastaan päinvastoin. Klarinetista saan helpommin vireisen ja puhtaan äänen kuin noista pikkuvärkeistä, niissä on aina jotain ongelmallisia säveliä.
 
Itselle tuli tälläinen ostettua Jupiterin Saxonetti kun halusin vähän kokeilla puupuhaltimia mutta oikeaan puu puhaltimeen ei ole vielä varaa (oboe kiinnostaisi, miksei klarikin) kun en tiedä vielä kuin paljon aion puhaltimiin oikeasti panostaa.
...
Toistaalta, en ainakaan itse saa millään ulos kuin C-D' rangen pillistä käyttäen nokkahuilun otteita. Voiko tähän vaikuttaa liian kevyt 1.5 lehti?

 
Saxonetista juuri ei ole omaa kokemusta joten en tiedä edes miten siitä on se toinen rekisteri tarkoitus ottaa. Onko siellä jokin rekisterireikä? Mutta joo, löysä lehti on yleensä ongelma kun mennään ylöspäin.
 
Chalumeau liene hieman samantyyppinen kuin tämä saxonetti mutta siinä on ylimääräinen rekisteriavain ylemmälle rekisterille käsittääkseni?
 
Alkuperäinen chalumeau on soinut vain yhdessä rekisterissä. Minulla on kaksi modernia chalumeauta, niistä löytyy tietoa ylempänä olleen linkin takaa. Toinen on tarkoitettu soitettavaksi vain yhdessä rekisterissä, toinen kahdessa. Chalumeau on klarinetin tyyppinen, tarkoittaa että siinä on tasapaksu putki ja sen seurauksena ylärekisteri ei ole oktaavin vaan puolentoista päässä. Tuosta yhden oktaavin chalumeaustakin saa kyllä toisen rekisterin kuuluviin, mutta rekisterien välistä puuttuu säveliä. Siksi kahden rekisterin chalumeaussa tarvitaan niitä lisäläppiä. Mutta siis, "kahden rekisterin chalumeau" on terminä kummajainen. Oikeastaan se on rakenteeltaan suurinpiirtein ensimmäisten klarinettien tyyppinen.
 
Kommentoin vielä tuosta oboesta. Itse olen laittanut rajan siihen että oboeta en sentään hanki. Mutta jos haluaa edullisesti kokeilla saako kaksoislehdykän soimaan, niin Tallinnasta löytyy turkkilaisia zurna-nimisiä soittimia ( http://www.eksootika.ee/ee/pillid/puhkpillid?page=10 ) . Mutta zurna on aika räikeän äänekäs, ei yhtään sellainen hienostunut kuin oboe. Oma kokemukseni kaksoislehdyköistä on armenialaisen dudukin ja sen turkkilaisen vastineen meyn kautta. Niissä on todella iso lehdykkä ja soundi lähellä ihmisen hyräilyä.
 
huomasin tässä että mun klarinetinsoitto kuulostaa aika luonnonmukaiselta... lähinnä niinkuin sorsalta
statikbuzz
31.05.2010 21:16:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onhan tossa pohjassa nokkahuiluhenkisesti pohjassa se oktaavireikä mutta D' jälkeen kun koittaa E':tä saada ulos nokkahuiluille julkaistuilla otteilla niin ei kyllä tule mitään muuta kuin taas C' ulos. Kokeilin tuossa juuri 2.5 lehteä ja nyt ylempien äänien puhaltaminen on paljon helpompaa mutta en kyllä vielä ole keksinyt miten tuon saisi ulottumaan toiseen oktaaviin.
 
Xaphooni saapunee tällä viikolla ruotsista joten nähtäväksi jää kuinka pitkään jaksan saxonettia soittaa, alkanut jo vähän ärsyttämään tuon ääni ;)
 
Ehkä sitä vielä joskus pääsee tarpeeksi vaimennettuun huusholliin asumaan missä voi jotain oikean kokoista puhallinta soittaa ilman että on puoli taloyhtiötä kurkussa ja yhtiökokouksissa rukkaamassa pykälää soittamisen kieltämiseksi ;)
 
Klezberg
31.05.2010 21:30:52 (muokattu 31.05.2010 21:35:00)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

statikbuzz: Onhan tossa pohjassa nokkahuiluhenkisesti pohjassa se oktaavireikä mutta D' jälkeen kun koittaa E':tä saada ulos nokkahuiluille julkaistuilla otteilla niin ei kyllä tule mitään muuta kuin taas C' ulos. Kokeilin tuossa juuri 2.5 lehteä ja nyt ylempien äänien puhaltaminen on paljon helpompaa mutta en kyllä vielä ole keksinyt miten tuon saisi ulottumaan toiseen oktaaviin.
 
Eikös siinä tullut mukana otetaulukkoa. Nuo eivät mene välttämättä ihan samoin kuin nokkahuilussa. Vaikea sanoa tuntematta soitinta. Oudolta kuulostaa tuo että "taas C' ulos".
 
Kokeilin tässä ylipuhaltaa tuota yksinkertaista chalumeauta. Peukaloreikää kun hiukan raottaa, siis vain aavistuksen verran, niin sieltä löytyy toinen rekisteri, ainakin sen alapää. Yläpää menee vähän tuhnuksi. Mutta kuten jo kirjoitin, chalumeaussa klarinetin tapaan kakkosrekisteri on oktaavin ja kvintin päässä.
 
Sekin tulee mieleen, että kävisikö tuossa Saxonetissa itse asiassa samoin, jolloin siinä ei varsinaisesti olisikaan tuon enempää äänialaa. Näin olisi, jos se putki on tasapaksu eikä alaspäin levenevä.
 
Edit: noin taitaa ollakin, eli tuolla http://www.musik-service.de/jupiter … 030-g-saxonette-prx395753559en.aspx lukee "Range from C to D"
 
Ehkä sitä vielä joskus pääsee tarpeeksi vaimennettuun huusholliin asumaan missä voi jotain oikean kokoista puhallinta soittaa ilman että on puoli taloyhtiötä kurkussa ja yhtiökokouksissa rukkaamassa pykälää soittamisen kieltämiseksi ;)
 
Klarinetti ei ole erityisen äänekäs noihin verrattuna. Voi olla jopa päinvastoin. Klaralla pääsee matalammalle ja matalat soivat hiljempaa. Ei se äänenvoimakkuus siitä soittimen koosta tule. Sen huomaa vaikka kun puhaltaa klarinetin suukappaleeseen pelkän päärynän (osa jolla suukappale kytkeytyy klarinetin putkeen) kanssa.
 
huomasin tässä että mun klarinetinsoitto kuulostaa aika luonnonmukaiselta... lähinnä niinkuin sorsalta
statikbuzz
12.06.2010 15:55:54
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ABS muovinen xaphoon saapuikin tuossa jo männä viikolla postissa.
 
Hetken ihmettelyn ja kunnollisen lehden (joku epämääräinen ja pahan makuinen Rico Royal tulee vakoina) vaihtamisen jälkeen alko saundikin olemaan mielestäni oikein mukava. Paljon vähempi nuhainen saundi kuin Saxonetissa ja lisäksi huomattavasti helpompi soittaa täydet kaksi oktaavia. Ääntä lähtee kyllä enemmän mutta se ei ole niin ärsyttävä vaimon mielestä kuin Saxonetissa :P
 
Tuo on paljon herkempi suulla virittämiseen joka on hyvä ja huono. Hyvä sikäli että puhallukseen saa tunnetta enemmän, huono sikäli että helpompi soittaa epävireisesti.
 
Kujala
29.06.2010 19:40:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hei! Juuri tänään saapui minullekin Xaphoon. Kuinka soitin oikeaoppisesti suuhun asetetaan, että saa kunnolla ääntä lähtemään?
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti