Muusikoiden.net
24.04.2018
Tilisali Oy | #1 tilitoimisto muusikoille 

Musiikin teoria ja säveltäminen »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Tabit ja tietokoneohjelmat
1
Hat Jerris
07.03.2014 13:21:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tabit on yleensä kirjoitettu Notepadilla tai vastaavalla simppelillä ohjelmalla. Tulos on sekava koska mm tahtiviivat eivät pysy yhtenäisinä. Onko kellään kokemuksia jostain paremmin tehtävään sopivasta ohjelmasta? Itse olen tässä testaillut Exceliä ja se vaikuttaa lupaavalta vaikka numerot tulevat viivojen väliin eivätkä viivalle niin kuin tabeissa näyttää olevan tapana.
 
ThrashGuitarist
07.03.2014 13:44:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lataa TuxGuitar
 
Groke
08.03.2014 15:31:13 (muokattu 08.03.2014 15:48:24)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Excel, AutoCAD, Mathematica, PhotoShop, 3DStudio jne. ovat omiin juttuihinsa asiallisia softia. Mutta ei kait kukaan oikeasti niillä nyt mitään tabulatuureja sentään rupea tekemään... :-)
 
Aivan millä tahansa tekstinkäsittelyohjelmalla voi luoda täydelliseltä näyttäviä tabulatuureja. Ainoa ehto on se, että käytetty fontti on tasavälinen, eli siis suhteuttamaton fontti. Eli kaikki merkit siis vievät aina saman tilan leveyssuunnassa. Tässä juttua siitä, miten tännekin voi kirjoittaa tabulatuureja (näin tein myös tuon ao. esimerkin: http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?plink=11740309#p11740309
 

 
Oletuksena niin tällä sivustolla, kuin yleensäkin nettiselaimissa ja tekstinkäsittelyohjelmissa on tietenkin suhteutettu fontti. Jossa kapeat merkit (i, 1, !) siis vievät paljon vähemmän tilaa leveyssuunnassa, kuin leveät merkit (W, M). Kuten esimerkiksi fontit Arial ja Times New Roman.
 
Tämä on suhteuttamatonta, eli tasavälistä tekstiä. 
Eli i-kirjain vie saman tilan leveyssuunnassa, 
kuin vaikkapa w. Siis näin:
iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
wwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww

 
Tämä on suhteutettua tekstiä, eli eri merkit vaativat erilevyisen tilan. Eli i-kirjain vie vähemmän tilaa leveyssuunnassa, kuin vaikkapa w. Siis näin, eli täysin sama teksti näyttääkin nyt aivan erilaiselta:
iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
wwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww
 

 

 
Kevyessä ja satunnaisessa käytössä järkevintä lienee käyttää jotain ilmaista ja/tai itselle mieluista ASCII-editoria ja vaikka ilmaista TUXGuitaria tms. Guitar Pro 6 tms. on tietenkin mukavampi ja monipuolisempi, mutta se sitten jo maksaa muutaman kympin. Kokeiluversio on kyllä ilmainen.
EDIT: ao. linkin kuvien perusteella TuxGuitar on kirinyt eroa Guitar Pro 6:een, käyttöliittymänsä ja ominaisuuksiensa osalta. Ja kun hintakin on 0 EUR, on tuosta softasta varmaan hyvä lähteä liikkeelle. Itse käytin aiemmin jotain vanhempaa versiota, johon verrattuna maksullinen GP6 tuntui paljon mukavammalta.
 
Monissa tabulatuurieditoreissa saa halutessaan myös nuotit ja sointumerkinnät samanaikaisesti näkyville. Joissain tuotoksensa voi tallentaa myös äänitiedostoksi, MIDI-tiedostoksi tai vaikkapa kuvaksi. Tai simppeliksi ASCII-tiedostoksi, jolloin kaikki ohjelmakohtaiset hienoudet tietenkin karsiutuvat pois. Toisaalta yhteensopivuus ja luettavuus vielä vuosienkin pääästä on melkoisen varmaa.
Usein myös rumpuraitoja yms. saa ainakin rajoitetusti lisättyä ja muokattua. Tai sanoituksia. Joissain saa tarkistettua ohjelman ohjeista skaaloja ja sointuja, biisin voi helposti transponoida, muuttaa kitaran vireen jne. Jolloin ollaan jo aika kaukana jostain NotePadista. Joka muuten on ASCII-editoreista kehnoimpia...
 

 
Ilmainen TuxGuitar : http://www.download.fi/audio_video/musiikin_savellys/tuxguitar.cfm
 
Guitar Pro 6 (maksullinen + ilmainen kokeiluversio): http://www.guitar-pro.com/en/index. … n.wikipedia.org%2Fwiki%2FGuitar_Pro
 
D'oh!
Hat Jerris
10.03.2014 21:22:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitän neuvoista. Tuxguitaria ja puolta tusinaa muita vastaavia olin testaillut ennen kuin ajauduin Excelliin. Nyt jäi sekin taakse kun sain vinkin GuitarPro6:sta. Kas siinäpä lähes täydellisesti tarpeisiini tehty ohjelma! Testasin demoa, miellyin ja ostin. Siinä on minun bändini lähivuosiksi. Ei puutu ku nimi bändiltä.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti